Home Greek News Τα μυστικά της Καιλή με την υπόθεση διαφθοράς… Είχε δει πρωτοπορία του Κατάρ στα εργασιακά δικαιώματα… Διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ

Τα μυστικά της Καιλή με την υπόθεση διαφθοράς… Είχε δει πρωτοπορία του Κατάρ στα εργασιακά δικαιώματα… Διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ

by _
0 comment 515 views

Τα μυστικά της Καιλή με την υπόθεση διαφθοράς… Είχε δει πρωτοπορία του Κατάρ στα εργασιακά δικαιώματα… Διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ

Περισσότερες από 15 έρευνες πραγματοποιήθηκαν από το πρωί σήμερα Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου από το κεντρικό γραφείο διαφθοράς και καταστολής στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα συνελήφθησαν σύμφωνα με τη βελγική ιστοσελίδα Le Soir.

Μεταξύ των ελεγχόμενων για φερόμενη δωροληψία από το Κατάρ, σύμφωνα με τη βελγική ιστοσελίδα, είναι και η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή, ενώ έχουν συλληφθεί ο σύντροφος της αλλά και ο πρώην Ευρωβουλευτής της ομάδας των Σοσιαλιστών Πιερ Αντόνιο Παντζέρι.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η οποία επικαλείται πληροφορίες από την Εισαγγελία του Βελγίου, η έρευνα στο σπίτι της Εύας Καϊλή πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα και η ίδια έχει κληθεί για εξέταση.

Ποιοι είναι οι προσαχθέντες

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προσαχθεί ο πρώην Ευρωβουλευτής του S&D Πιερ-Αντόνιο Παντσέρι, ο νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας Λούκα Βισεντίνι, ένας διευθυντής ΜΚΟ και ένας κοινοβουλευτικός βοηθός. Δικαστής θα αποφασίσει εντός 48 ωρών αν θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.

Οι ύποπτοι έχουν ιταλική υπηκοότητα ή καταγωγή και είναι ενεργοί σε ενώσεις υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ΜΚΟ. Ο Παντσέρι είναι πρόεδρος μη κερδοσκοπικού οργανισμού που με έδρα τις Βρυξέλλες προωθεί «την καταπολέμηση της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και τη Διεθνή Δικαιοσύνη. Οι έρευνες στην κατοικία του έφεραν «λαβράκι» 500.000 ευρώ μετρητά.

Ο Λούκα Βισεντίνι εξελέγη τον Νοέμβριο Γενικός Γραμματέας της Ituc, που εκπροσωπεί συνολικά πάνω από 200 εκατ. εργαζόμενους.



Σημειώνεται ότι η Εύα Καϊλή δεν μπορεί να συλληφθεί ως Ευρωβουλευτής, παρά μόνο εάν πιαστεί να διαπράττει αδίκημα επ αυτοφώρω.

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια είχε εκθειάσει πρόσφατα με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο το Κατάρ. 

Μνημειώδης ενδεχομένως να… καταστεί η ομιλία της Εύας Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο με την Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. να προχωρά σε τρομερές δηλώσεις στήριξης προς το Κατάρ, στον απόηχο του μπαράζ διαμαρτυριών και αντιδράσεων για το αιματοβαμμένο Παγκόσμιο Κύπελλο που είναι σε εξέλιξη.

Παρά τους περίπου 6.500 νεκρούς εργάτες μόνο για τα έργα του Μουντιάλ η κ. Καϊλή ανακάλυψε «πρωτοπορία στα εργασιακά δικαιώματα» στο Κατάρ, επικαλούμενη και την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, του Οργανισμού, όμως, που έχει καταγγείλει μαζικούς θανάτους στη χώρα.

Υποστήριξε, ακόμη, ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι «απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας».

Η Εύα Καϊλή, όμως, δεν έμεινε εκεί, αλλά εγκάλεσε, εμμέσως πλην σαφώς, τους Ευρωβουλευτές ότι κάνουν μπούλιγκ εις βάρος του Κατάρ σημειώνοντας «ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί».



Καταλήγοντας ανέφερε «μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν και είναι ειρηνευτικοί διαπραγματευτές, είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Πέτυχαν ήδη το αδύνατον».

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ την διέγραψε με απόφαση Ανδρουλάκη

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που προχώρησε στη διαγραφή της.

Σε ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρεται: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη».

Τι προβλέπεται για την ασυλία των Ευρωβουλευτών

Η βουλευτική ασυλία δεν αποτελεί προσωπικό προνόμιο ενός Eυρωβουλευτή, αλλά εγγύηση ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορούν να ασκούν ελεύθερα την εντολή τους χωρίς να εκτίθενται σε αυθαίρετες πολιτικές διώξεις. Αποτελεί έτσι εγγύηση για την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα του Κοινοβουλίου στο σύνολό του.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν υπόκεινται σε έρευνα, κράτηση ή δίωξη εξαιτίας γνώμης που εξέφρασαν ή ψήφου που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η ασυλία ενός Ευρωβουλευτή περιλαμβάνει δύο πτυχές:

– εντός της επικρατείας του κράτους του και είναι παρόμοια με τις ασυλίες που αναγνωρίζονται στα μέλη του Κοινοβουλίου της χώρας του· και

– εντός της επικρατείας άλλων κρατών μελών και παρέχει εξαίρεση από κάθε μέτρο κρατήσεως και κάθε δικαστική δίωξη.

Η ασυλία δεν ισχύει όταν ένας Βουλευτής βρεθεί επ’ αυτοφώρω.

Πώς πραγματοποιείται η άρση ή η υπεράσπιση της ασυλίας;



Σε περίπτωση που οι αρμόδιες εθνικές αρχές ζητήσουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της ασυλίας Ευρωβουλευτή (ή στην περίπτωση που ένας Ευρωβουλευτής ή πρώην Ευρωβουλευτής ζητήσει την υπεράσπιση της ασυλίας του), ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου ανακοινώνει στην Ολομέλεια ότι το Κοινοβούλιο έλαβε την αίτηση και την παραπέμπει στην αρμόδια Επιτροπή, δηλαδή στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων.

Η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει οποιαδήποτε πληροφορία ή επεξήγηση κρίνει απαραίτητη. Ο ενδιαφερόμενος Βουλευτής πρέπει να έχει την ευκαιρία να εκφράσει την άποψή του και μπορεί να προσκομίσει έγγραφα ή άλλα γραπτά στοιχεία που θεωρεί χρήσιμα.

Κεκλεισμένων των θυρών, η Επιτροπή εγκρίνει έκθεση που συνιστά στο Κοινοβούλιο ως Σώμα να εγκρίνει ή να απορρίψει την αίτηση, δηλαδή να άρει ή να διατηρήσει την ασυλία του ενδιαφερόμενου Ευρωβουλευτή. Κατά την πρώτη σύνοδο της Ολομέλειας μετά την απόφαση της Επιτροπής, το Κοινοβούλιο αποφασίζει επί του θέματος με απλή πλειοψηφία. Μετά την ψηφοφορία, ο Πρόεδρος του ΕΚ ανακοινώνει αμέσως την απόφαση του Κοινοβουλίου στον ενδιαφερόμενο Ευρωβουλευτή και στις αρμόδιες αρχές του σχετικού κράτους μέλους.

Διατηρούν την έδρα τους οι Ευρωβουλευτές, ακόμη και αν αρθεί η ασυλία τους;

Ναι. Η εντολή των Ευρωβουλευτών είναι εθνική εντολή και δεν μπορεί να αφαιρεθεί από οποιαδήποτε άλλη Αρχή. Επιπλέον, η άρση της ασυλίας δεν συνιστά ετυμηγορία για την ενοχή ή όχι του Ευρωβουλευτή. Μέσω αυτής δίνεται απλώς η δυνατότητα στις εθνικές δικαστικές αρχές να προβούν στις ανάλογες ενέργειες, δηλ. τη διεξαγωγή έρευνας ή δίκης. Καθώς οι Ευρωβουλευτές εκλέγονται σύμφωνα με την εθνική εκλογική νομοθεσία, εάν Ευρωβουλευτής κριθεί ένοχος για ποινικό αδίκημα που συνεπάγεται έκπτωση από το αξίωμα, εναπόκειται στις αρχές του κράτους μέλους να ενημερώσουν το Κοινοβούλιο σχετικά.

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr