Home Greek News Σεισμός από τις αποκαλύψεις για τις Υποκλοπές – Καταρρέει το αφήγημα του Μαξίμου

Σεισμός από τις αποκαλύψεις για τις Υποκλοπές – Καταρρέει το αφήγημα του Μαξίμου

by _
0 comment 242 views
Σεισμός από τις αποκαλύψεις για τις Υποκλοπές – Καταρρέει το αφήγημα του Μαξίμου
Σεισμός από τις αποκαλύψεις για τις Υποκλοπές – Καταρρέει το αφήγημα του Μαξίμου

Σεισμός από τις αποκαλύψεις για τις Υποκλοπές – Καταρρέει το αφήγημα του Μαξίμου

Αμηχανία, πανικός και έωλα επιχειρήματα από την Κυβέρνηση…

Η Κυβέρνηση έσπευσε να αναπαράγει το non paper της Ν.Δ. για ταύτιση Τσίπρα με Βαξεβάνη, αφού το Documento αποκάλυψε νέα λίστα με υποκλοπές κορυφαίων Υπουργών αλλά και στελεχών της ΕΥΠ. Ωστόσο, τόσο η «Εφ.Συν.» όσο το «Βήμα» κι η «Καθημερινή» αλλά και πολλά ιστολόγια προχώρησαν σε αποκαλύψεις βάζοντας, μεταξύ άλλων, στο κάδρο των πρωταγωνιστών τους Πιερρακάκη και Δημητριάδη. Μέχρι και η «Εστία» γράφει για «ομολογία» του ίδιου του Μητσοτάκη σε Υπουργό αλλά και για «κοριούς» που ψάχνουν ασυλία προστατευόμενου μάρτυρα ώστε να μιλήσουν. Παρακολουθούσαν ακόμα και υποδιοικητή της ΕΥΠ, που δεν υπέγραψε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη όπως ο ίδιος είχε αναφέρει μετά τις πρώτες καταθέσεις στη Βουλή…

Νέο λοιπόν τσουνάμι αποκαλύψεων, σε ένα μόλις 24ωρο, για το σκάνδαλο των υποκλοπών ενισχύει τουλάχιστον την άποψη ότι ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να υποβάλει παραίτηση αφού φέρει την πολιτική ευθύνη και φαίνεται πως προσπάθησε να το συγκαλύψει.

Το μπαράζ δημοσιευμάτων αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την κυβέρνηση, καθώς προσθέτουν δεκάδες ακόμα ονόματα στη λίστα των παρακολουθήσεων και ρίχνουν ήδη την προωθούμενη «γραμμή άμυνας» της Κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί πλήρη διαστροφή της πραγματικότητας, χωρίς παράλληλα να δίνει καμία ουσιαστική απάντηση στις κατηγορίες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της «Αυγής», με εσωτερικό non paper η Νέα Δημοκρατία υπαγορεύει στα στελέχη της να στοχοποιούν τον ΣΥΡΙΖΑ, τον  Αλέξη Τσίπρα και τον εκδότη Κώστα Βαξεβάνη και δεν διστάζει να μιλήσει ακόμα και για «τρίγωνο» Documento- ΣΥΡΙΖΑ και «Μακελειού».

«Γκρεμίζεται» ήδη η νέα «γραμμή άμυνας» του Μαξίμου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο  Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα αύριο, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., αφού κατατεθεί η περίφημη πρωτοβουλία -που εμπνεύστηκε το Μαξίμου μετά την αναζωπύρωση του σκανδάλου- για απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών στην Ελλάδα, ενώ ήδη κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να αναπαράγουν την νέα «καραμέλα» του non paper ότι περί υπόγειων συνδέσεων των δημοσιευμάτων με την Κουμουνδούρου. Οι πηγές κατηγόρησαν τον κ. Τσίπρα για ταύτιση με τον Κ. Βαξεβάνη, ενώ «θα έπρεπε “αντί να υιοθετεί τις “λίστες Βαξεβάνη” να ζητήσει αποδείξεις και στοιχεία”».

Ακολούθησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος που έκανε μια καλή περίληψη του χθεσινού σημειώματος και προχώρησε ακόμα παραπέρα υποστηρίζοντας πως «η Κυβέρνηση φαίνεται να υπήρξε ο βασικός στόχος των σκοτεινών κύκλων που χειρίζονταν τα λογισμικά αυτά». «Είναι τουλάχιστον παρανοϊκό να κατηγορείται η Κυβέρνηση την ίδια στιγμή που εμφανίζεται να είναι ο στόχος των λογισμικών παρακολούθησης, ενώ ταυτόχρονα φέρονται να παρακολουθούνται ελάχιστα στελέχη της Αντιπολίτευσης» είπε, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.



Ωστόσο, σε σοβαρές αποκαλύψεις προέβησαν εκτός από το Documento, το «Βήμα της Κυριακής», «Η Καθημερινή», «η Εστία», η «Εφημερίδα των Συντακτών». Η έρευνα της εφημερίδας “Εφ.Συν.” και της ομάδας Reporters United φέρνει στο φως της δημοσιότητας πώς στήθηκε ο ιστός μεταξύ της Κυβέρνησης και του Γιάννη Λαβράνου, επιχειρηματίας που συνδέεται με τον παραιτηθέντα Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης κι ανιψιό του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και κουμπάρος του Υπουργού Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Ο κ. Λαβράνος, μεταξύ άλλων, ανατέμνει τις σχέσεις του με τον πολιτικό κόσμο -με τους Κικίλια, Τόσκα, Δημητριάδη, Πιερρακάκη, Παναγιωτόπουλο- στον βαθμό που αυτές αφορούν δημόσιες υποθέσεις (Βλ. εδώ: Δημητριάδης – Πιερρακάκης – Λαβράνος, η νέα πλευρά ενός παλιού τριγώνου, και οι αφανείς πτυχές της επιχειρηματικής δραστηριότητας του τελευταίου: δύο συν μία πλαστές ταυτότητες).

Από κορυφαίους Υπουργούς μέχρι στελέχη της ΕΥΠ στη νέα λίστα

Δημοσκόπηση δε της Prorata για την «Εφ.Συν.» δείχνει ότι πολίτες θεωρούν ως ο Πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για τις παρακολουθήσεις και πως η Κυβέρνηση πράγματι παρακολουθούσε μια ευρεία λίστα προσώπων, από Υπουργούς μέχρι Βουλευτές της Αντιπολίτευσης, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες. Ο κατάλογος μεγάλωσε κι άλλο, αφού έγινε γνωστό πως πρωτοκλασάτοι Υπουργοί, δημοσιογράφοι αλλά και ανώτατα στελέχη της ΕΥΠ φέρονται να μπήκαν στο στόχαστρο.

Σύμφωνα με το Documento, υπό παρακολούθηση ήταν από εξέχοντα στελέχη της Ν.Δ., όπως η Ειρήνη Εξάρχου, γραμματέας του Γρηγόρη Δημητριάδη, η Μαίη Ζαννή, ειδική σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού, και η Ορσάκη Ρουσσέτου από την Πολιτική Γραμματεία, στενοί συνεργάτες Υπουργών, όπως ο Νίκος Σιγάλας και ο Γιάννης Αναστασάκος, μέχρι κορυφαίοι Υπουργοί, όπως οι Γιώργος Γεραπετρίτης, Άκης Σκέρτσος και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αλλά και η πρώην Διευθύντρια του κλιμακίου της ΕΥΠ στη Θράκη, Αγγελική Ρούσσου, ο Α’ Υποδιοικητής της ΕΥΠ, Βασίλης Γκρίζης και ο Διευθυντής Ασφαλείας της ΕΥΠ Τάσος Παπαγεωργίου. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Γκρίζης δεν είχε υπογράψει την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και διαφωνούσε με διάφορες επιλογές της υπηρεσίας και είχε πέσει σε δυσμένεια. Η δε Αγγελική Ρούσου έχει μηνύσει τον επί ΣΥΡΙΖΑ Διοικητή της ΕΥΠ Ιωάννη Ρουμπάτη, για σεξουαλική παρενόχληση και ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες διατηρεί πλέον άριστη σχέση με το Μαξίμου και με τον σημερινό Πρωθυπουργό τον οποίο με την κατάθεσή του στη Βουλή προσπάθησε να τον ξελασπώσει για τις υποκλοπές, πράγμα που σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις και δυσαρέσκεια στην Κουμουνδούρου… Μάλιστα η κα Ρούσου αλλά και άλλη υπάλληλος της ΕΥΠ η Μ.Σ. είχαν καταγγείλει ότι έλαβαν μηνύματα όπως αυτά που έλαβαν στο κινητό τους ο Νίκος Ανδρουλάκης κ.ά. και τα οποία είχαν αποκαλυφθεί από τα ΜΜΕ αλλά η πλειοψηφία στη Βουλή αρνήθηκε να τις καλέσει να καταθέσουν ως Μάρτυρες…



Ο Πιερρακάκης «πίσω» από άδεια στην Intellexa κι ο Δημητριάδης πίσω απ’όλα

Πιερρακάκης - Twitter Search / Twitter

Μεγάλη αποκάλυψη και από το «Βήμα» «για τον σκοτεινό κύκλο των υποκλοπών» αλλά και από ιστολόγια έρχονται να συμπληρώσουν κι άλλα κομμάτια στο παζλ, αφού αναφέρονται σε πρόσωπα, που έφεραν και ενεργοποίησαν το Predator στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, βρίσκεται πίσω από την αδειοδότηση στην Intellexa για την εξαγωγή και την πώληση του κακόβουλου λογισμικού Predator.

Η εφημερίδα γράφει πως η εταιρεία, που απέκτησε έδρα σε κτίριο στο Ελληνικό, «πήρε άδεια για εξαγωγή πώληση του εν λόγω λογισμικού (αναφέρονται πιθανοί πελάτες στην Αρμενία, στην Αίγυπτο, στην Ινδονησία, στη Μαδαγασκάρη, στο Ομάν, στη Σαουδική Αραβία και στη Σερβία) από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Σημαντικά υψηλόβαθμα στελέχη του εν λόγω Υπουργείου είχαν επαφή με το ίδιο σύστημα ατόμων που σχετίζεται με το ύποπτο λογισμικό».

Από την πλευρά του ο κ. Πιερρακάκης προσπαθεί να διαψεύσει μέσω «πηγών» που υποστηρίζουν ότι το Υπουργείο «δεν διαθέτει, σε καμία περίπτωση, αρμοδιότητα χορήγησης άδειας εξαγωγής – πώλησης οποιουδήποτε προϊόντος, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου λογισμικού, ούτε και έχει κάποια σχετική γνώση για τη συγκεκριμένη ή άλλη παρόμοια περίπτωση».



Στο μεταξύ η «Καθημερινή» εκθέτει τον Γρηγόρη Δημήτριάδη γράφοντας ανάμεσα σε άλλα πως «όλες οι πληροφορίες περνούσαν από αυτόν, όπως και οι σχέσεις με ξένες υπηρεσίες, η συνεργασία με την ΕΥΠ, τον ΓΕΕΘΑ και βεβαίως την ΕΛ.ΑΣ. Οι επιλογές προσώπων σε θέσεις-κλειδιά ήταν αποκλειστικά δικές του με τον Πρωθυπουργό να του έχει αναθέσει την ευθύνη».

Επιβεβαίωση για Δένδια και «ομολογία» του Πρωθυπουργού σε Υπουργό του

Παράλληλα, «το Βήμα» επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες επιβεβαιώνεται η παρακολούθηση του Νίκου Δένδια, που έγραφε την προηγούμενη εβδομάδα το Documento, επειδή στην «θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την περίοδο 2013 – 2014 είχε σταθεί εμπόδιο στα σχέδια άλλης εταιρείας του Λαβράνου να εγκαταστήσει το κωδικοποιημένο σύστημα επικοινωνιών Sepura (διάδοχο του ολυμπιακού συστήματος επικοινωνιών Tetra) με το τρικ “δωρεάς” από ανύπαρκτη εταιρεία».

μαξιμου - Twitter Search / Twitter

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παρακολούθηση του Υπουργού Εξωτερικών έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πολλές διπλωματικές αντιπροσωπείες και Μυστικές Υπηρεσίες ξένων χωρών από Ευρώπη, Αμερική, Μέση Ανατολή κ.λπ., διότι «είχε σειρά επαφών με σημαντικούς ξένους πολιτικούς και διπλωμάτες και το εν λόγω παράνομο λογισμικό που φαίνεται να είχε σταλεί στο κινητό του θα μπορούσε να καταγράψει και τις σημαντικές μυστικές συνομιλίες τους στον χώρο των συναντήσεών τους. Σύμφωνα με ορισμένες δημοσιογραφικές πηγές, ήδη ξένες υπηρεσίες φαίνεται να έχουν ξεκινήσει έρευνα για τους αποστολείς του Predator στο κινητό του κ. Δένδια και όχι μόνο».

Στο μεταξύ η εφημερίδα «Εστία» υποστηρίζει πως o κ. Μητσοτάκης «ομολόγησε σε Υπουργό του πως τον παρακολουθούσε γιατί νόμιζε πως αδικούσε φίλους του στον τομέα της ενέργειας» αλλά και πως «κοριοί» αναζητούν ασυλία προστατευόμενου μάρτυρα για να τα «ομολογήσουν όλα».



Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα και κείμενο

Νέα σφοδρά πυρά από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Όπως ήταν αναμενόμενο η Κυβέρνηση συγκέντρωσε νέα πυρά από την Αντιπολίτευση για το φλέγον ζήτημα. Από πλευράς Αξιωματικής Αντιπολίτευσης γίνεται λόγος για στενές σχέσεις με τους διαχειριστές του πολυδαίδαλου συστήματος παρακολουθήσεων και ζητώνται «σοβαρές απαντήσεις για τις νέες αποκαλύψεις του Documento και του Βήματος και όχι γελοίους ισχυρισμούς πανικού».

Επικαλούμενος χθες τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν. – Σαββατοκύριακο», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σχολίασε πως «ο Λαβράνος έχει αστυνομική προστασία, έκανε ταξίδι στο εξωτερικό με τον Δημητριάδη για θέματα κυβερνοασφάλειας και έχει επαφές με Πιερρακάκη. Η κυβέρνηση τον έκρυψε από την Εξεταστική. Άλλη μία απόδειξη του κοινού παρακρατικού μηχανισμού ΕΥΠ-Predator». «Λαβράνος και Μπίτζιος κλήθηκαν τελικά να έρθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κι αυτό με τις ψήφους της Αντιπολίτευσης» επεσήμανε ο κ. Ηλιόπουλος και σημείωσε το εξής: «βέβαια δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πάρουμε απαντήσεις, όσο ο κ. Μητσοτάκης βάζει ανθρώπους να κρύβονται πίσω από το απόρρητο και όσο η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή κάνει τις διαδικασίες με τον τρόπο που βλέπουμε σήμερα».

Σε ό,τι αφορά τα νέα στοιχεία για την παρακολούθηση του κ. Δένδια η Κουμουνδούρου αναρωτιέται αν ο κ Μητσοτάκης «θα επαναλάβει με την ίδια ένταση τις επιθέσεις που εξαπέλυσε πριν από μια βδομάδα στην εφημερίδα Documento και στην εφημερίδα “Το Βήμα”. Αν θα μιλήσει και πάλι για παραμυθάδες, για πράκτορες των Ρώσων, αν θα απειλήσει και τους δημοσιογράφους του ΒΗΜΑτος με ποινές φυλάκισης 20 ετών, επειδή κατέχουν στοιχεία και αποδείξεις. Θα αναμένουμε με ενδιαφέρον». «Σε κάθε περίπτωση ωστόσο και ανεξαρτήτως των εσωκομματικών ή προσωπικών διαφόρων εντός της κυβέρνησης, η παρακολούθηση του ΥΠΕΞ της χώρας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που θέτει σε διακινδύνευση την εθνική μας ασφάλεια» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανδρουλάκης: Απαιτείται μία νέα ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας με μηχανισμό αυτόματων κυρώσεων

Επίσης χθες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε πως «από την αλήθεια και τη διαφάνεια έχουν να φοβηθούν αυτοί που λειτουργούν εις βάρος της Δημοκρατίας» και καταλόγισε «τεράστιες ευθύνες» στον Πρωθυπουργό «για το πώς λειτούργησε το Μαξίμου όλη αυτή την περίοδο και οι οποίες αποκαλύπτονται με την προστασία γύρω από την κ. Βλάχου, το Διοικητή της ΕΥΠ, τον κ. Δημητριάδη και αυτούς οι οποίοι απ’ ό,τι φαίνεται έχουν σχέση με το Predaror στην Ελλάδα και εννοώ τον κ. Λαβράνο και τον κ. Μπίτζιο».

«Θεωρώ ότι ο καλύτερος δρόμος, είναι ο δρόμος των Θεσμών και της Δικαιοσύνης. Γι’ αυτό όπως εγώ πήγα απευθείας στον Άρειο Πάγο και κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά, όποιος θεωρεί ότι υπάρχει μια τέτοια δόλια πρακτική ενός παρακρατικού μηχανισμούς εις βάρος του, πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της Δικαιοσύνης» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Δ. Κουτσούμπας: ΝΑΤΟ και Ε.Ε. υπονομεύουν την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, ανέφερε σε ομιλία του στην Καλαμάτα πως «η ιστορία με τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις που τώρα δήθεν ανακάλυψαν ορισμένοι, αναδύει όλη αυτή τη σαπίλα, ενός συστήματος που στο στόχαστρο του έχει πρώτα απ’ όλους τον “εχθρό λαό”» για να συμπληρώσει πως οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «διαμόρφωσαν το σκοτεινό και αντιδραστικό πλαίσιο που νομιμοποιεί τις απαράδεκτες πρακτικές των παρακολουθήσεων ψηφίζοντας νόμους, οδηγίες, κανονισμούς της ΕΕ».

«Τους θυμίζουμε κάτι που όλοι τους είχαν συμφωνήσει και ψηφίσει: Ότι η παραγωγή, εμπορία και διάθεση των λογισμικών παρακολούθησης, είναι “επιτρεπτή με βάση τον Κανονισμό της ΕΕ”, ο οποίος μάλιστα υπερέχει των νόμων του εθνικού δικαίου. Τι σημαίνει ακριβώς αυτό; Ότι ο Κανονισμός υπερέχει, είναι παραπάνω από το νόμο περί επικείμενης απαγόρευσής τους στην Ελλάδα, που εξήγγειλε πριν μερικές μέρες ο κ. Μητσοτάκης. Όπως επίσης είναι παραπάνω και από τον ανάλογο νόμο που ζητάει ο κ. Τσίπρας. Και οι δύο τους ξέρουν τι ισχύει, αλλά για ξεκάρφωμα τα κάνουν αυτά, μετά την αυτογελιοποίησή τους, μετά από όσα έχουν ψηφίσει και έχουν πει. Γιατί αυτόν τον απαράδεκτο κανονισμό, τον έχουν ψηφίσει όλα τα άλλα κόμματα πλην του ΚΚΕ. Και τώρα έχουν το θράσος να εμφανίζονται ως “αθώες περιστερές”! Ακόμα κι αν κάποια λογισμικά τύπου Predator απαγορευθούν, όπως αναφέρει και η εισήγηση της ευρωπαϊκής Επιτροπής PEGA, θα λειτουργούν όλα τα υπόλοιπα με ένα “φύλλο συκής”».

Ο «εμμονικός» Δημητριάδης στο επίκεντρο του σκανδάλου ξανά

Νέο δημοσίευμα που επιβεβαιώνει τον κομβικό ρόλο που έπαιζε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γρηγόρης Δημητριάδης, πρώην Σύμβουλος και ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τον δείχνει ως το πρόσωπο πίσω από κρίσιμες αποφάσεις του Πρωθυπουργού, αλλά και για τις σχέσεις με την ΕΥΠ, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την ΕΛ.ΑΣ.

Γρηγόρης Δημητριάδης

Και φυσικά το ρεπορτάζ έρχεται ενώ οι νέες αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις που έφερε στο φως η εφημερίδα Documento έχουν προκαλέσει νέους τριγμούς για το Μαξίμου.

Στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής» και στο ρεπορτάζ-πορτρέτο του Σταύρου Γ. Παπαντωνίου, για τον Γρηγόρη Δημητριάδης παρουσιάζεται βήμα-βήμα πώς ο ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη έθεσε υπό σχεδόν τον πλήρη έλεγχό του τις σχέσεις του Πρωθυπουργού με σημαντικά στελέχη του κόμματος, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, πώς οι «εμμονές» του οδηγούσαν ακόμη και στις αποφάσεις για ανασχηματισμό.



Και μπορεί το δημοσίευμα να αφήνει στο απυρόβλητο τον Κυριάκο Μητσοτάκη -όσο αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό όταν ο Γρηγόρης Δημητριάδης ήταν δική του επιλογή-, ωστόσο καθιστά σαφές ότι «μέχρι το πρωινό της 5ης Αυγούστου κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να κυβερνήσει “χωρίς έναν Δημητριάδη στη μηχανή του”». Στις 5 Αυγούστου ο Γρηγόρης Δημητριάδης παραιτήθηκε «για να μην επηρεάσει το τοξικό κλίμα» τον Πρωθυπουργό, ενώ αποπέμφθηκε και ο Παναγιώτης Κοντολέων από την ΕΥΠ…

Σύμφωνα με το δημοσίευμα:

• «Όλες οι πληροφορίες περνούσαν από αυτόν, όπως και οι σχέσεις με ξένες υπηρεσίες, η συνεργασία με την ΕΥΠ, τον ΓΕΕΘΑ και βεβαίως την ΕΛ.ΑΣ. Οι επιλογές προσώπων σε θέσεις-κλειδιά ήταν αποκλειστικά δικές του με τον Πρωθυπουργό να του έχει αναθέσει την ευθύνη»
• «Δημιούργησε ένα “τσαρικό” όπου όποιος δεν περνούσε από το δικό του κανάλι και επιχειρούσε αδιαμεσολάβητα να απευθυνθεί στον Μητσοτάκη, είτε κινδύνευε με καρατόμηση είτε κατέληγε στο βάθος της κατάψυξης»
• «Η παντοδυναμία τους ήταν απόλυτη, καθώς μάλιστα στένευε ο κύκλος εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, συχνά λόγων δυσφημιστικών“ πληροφοριών” που του διοχετεύονταν εναντίον προσώπων του ευρύτερου περιβάλλοντός του».
• «Το απόγειο της προσωπικής του επιρροής ήταν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα τον Αύγουστο του 2021, που αποτελεί ουσιαστικά τον μόνο ανασχηματισμό της θητείας Μητσοτάκη. Στις εκπαραθυρώσεις και τις μετακινήσεις κάποιοι έβλεπαν από τότε προσωπικές εμμονές του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης, ιδίως σε τομείς που ήθελε να ελέγχει πλήρως».
• «Στο Μαξίμου αλλά και στην Κυβέρνηση γενικότερα εδραιώθηκε η πεποίθηση ότι “ο Γρηγόρης καθαρίζει αλλά όποιος τα βάζει μαζί του χάνει πανηγυρικά”. Οι ελάχιστοι Υπουργοί και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού που ψέλλισαν κάποιες αντιρρήσεις για τον τρόπο λειτουργίας του κατάλαβα ότι έβρισκαν απέναντί τους κλειστές πόρτες».

Σόφι Ιν’τ Βελτ: «Ανάγκη οι ελληνικές αρχές να συνεργαστούν με τη Europol»

Σόφι ιντ Βελντ - CircoGreco

Μετά και αυτό το δημοσίευμα, η Εισηγήτρια της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου PEGA, έκανε την ακόλουθη δήλωσε μέσω Twitter:

«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να διερευνήσουν χωρίς καθυστέρηση τις πολύ ανησυχητικές καταγγελίες και να συνεργαστούν με τη @Europol. Όλα τα αποδεικτικά στοιχεία πρέπει να εξασφαλιστούν και να εξεταστούν, στην Ελλάδα, την Κύπρο και όχι μόνο. Δεν πρέπει να μείνει πέτρα στη θέση της».

Αντιστροφή της πραγματικότητας από Μαξίμου: Η κυβέρνηση ήταν ο στόχος των λογισμικών

Γιάννης Οικονόμου / Πρωτοφανές ψέμα ότι το Politico ανασκεύασε το ρεπορτάζ για τις υποκλοπές | Αυγή

Μια καλή περίληψη του χθεσινού non paper της Νέας Δημοκρατίας η σημερινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, που μετά τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων έφτασε να υποστηρίξει πως «η Κυβέρνηση φαίνεται να υπήρξε ο βασικός στόχος των σκοτεινών κύκλων που χειρίζονταν τα λογισμικά αυτά». «Περιμένουμε σοβαρές απαντήσεις κι όχι γελοίους ισχυρισμούς πανικού» απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Χωρίς τέλος η απελπισμένη προσπάθεια του Μαξίμου να συγκαλύψει με απύθμενο θράσος, διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, το πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών στοχοποιώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απαντά ότι πρόκειται για έμμεση παραδοχή της λίστας των παρακολουθήσεων κι απαιτεί εκ νέου εξηγήσεις.

Παρά το γεγονός ότι χθες διέρρευσε non paper της Νέας Δημοκρατίας προς τα στελέχη της στο οποίο τους υπαγορεύονταν οι «κατάλληλες» απαντήσεις, ο Γιάννης Οικονόμου το αναπαρήγαγε σήμερα κάνοντας μια καλή περίληψη των επτά σελίδων του εσωτερικού σημειώματος και υποστήριξε πως «το σχέδιο φθοράς της κυβέρνησης, μέσω τόνων πολιτικά τοξικής λάσπης, στο οποίο επενδύει ο κ. Τσίπρας για να ξεφύγει από το πολιτικό τέλμα, πέφτει στο κενό για άλλη μια φορά. Εξάλλου, με την λάσπη πρώτα λερώνονται όσοι την πιάνουν στα χέρια τους για να την εκτοξεύσουν».

Αν και οι τελευταίες αποκαλύψεις έρχονται από την «Εστία» μέχρι το «Βήμα» ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ισχυρίστηκε το εξής: «η τροφοδότηση της κοινής γνώμης με πληθώρα δημοσιευμάτων και μάλιστα σε δόσεις, τα οποία στηρίζονται σε ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς και ευφάνταστες αφηγήσεις, δίχως κανένα ουσιαστικό στοιχείο, συσκοτίζει και δεν διαφωτίζει. Ιδίως, όταν πρώτη ύλη αυτών των δημοσιευμάτων είναι υλικό που διοχετεύεται από άγνωστες αδιαφανείς πηγές. Υλικό που είναι πολύ χρήσιμο για τη συγγραφή μυθιστορημάτων κατασκοπείας, στα οποία εσχάτως εξειδικεύεται ο κ. Βαξεβάνης, αλλά εντελώς ακατάλληλο για την διερεύνηση των πτυχών της υπόθεσης».

Επίσης, ο κ. Οικονόμου προχώρησε ακόμα παραπέρα και σε μια νέα επιχείρηση αντιστροφής της πραγματικότητας, δήλωσε πως, «με βάση τα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση φαίνεται να υπήρξε ο βασικός στόχος των σκοτεινών κύκλων που χειρίζονταν τα λογισμικά αυτά», πως η κυβέρνηση θέλει να «λάμψει η αλήθεια» αλλά και «να διασφαλιστεί η ομαλότητα και να προστατευθούν τα εθνικά συμφέροντα».



«Είναι τουλάχιστον παρανοϊκό να κατηγορείται η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που εμφανίζεται να είναι ο στόχος των λογισμικών παρακολούθησης, ενώ ταυτόχρονα φέρονται να παρακολουθούνται ελάχιστα στελέχη της Αντιπολίτευσης» είπε, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και το γεγονός ότι το Μαξίμου είχε βάλει στο στόχαστρο πλήθος Υπουργών και συνεργατών του Πρωθυπουργού.

Τέλος, επανέλαβε για πολλοστή φορά πως η κυβέρνηση «δρομολογεί νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη ριζική αντιμετώπιση του ζητήματος, έχοντας ξεκαθαρίσει εξαρχής την αδιαπραγμάτευτη βούλησή της για την πλήρη διαλεύκανση των γεγονότων και την απηνή τιμωρία τόσο των εμπλεκομένων, όσο και των διασπορέων ψευδών και συκοφαντικών ισχυρισμών». 

ΣΥΡΙΖΑ: Περιμένουμε σοβαρές απαντήσεις κι όχι γελοίους ισχυρισμούς πανικού

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική συμμαχία απάντησε ειρωνικά πως εκφράζει «την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στον κ. Οικονόμου και στον κο Μητσοτάκη, που η κυβέρνησή τους έπεσε θύμα παρακολούθησης από το κακόβουλο λογισμικό Predator. Αν αυτοί που μας κυβερνούν δεν ήταν τόσο επικίνδυνοι για τη δημοκρατία και την εθνική ασφάλεια της χώρας, θα ήταν απλά νούμερα επιθεώρησης».

Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητά «σοβαρές απαντήσεις για τις νέες αποκαλύψεις του Documento και του Βήματος και όχι γελοίους ισχυρισμούς πανικού», «τώρα που πλέον κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων (ο κ. Μητσοτάκης) παραδέχεται εμμέσως την ορθότητα της λίστας των παρακολουθήσεων».

«Τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβαρά και δεν αξίζει στη χώρα μια τόσο ανεύθυνη κυβέρνηση, ούτε στους πολίτες ένας τόσο θρασύς και αδίστακτος Πρωθυπουργός» σημειώνει το γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου.


► Μπίζνες, υποκλοπές και ταυτότητες πλαστές: Τι λέει ο Γιάννης Λαβράνος σε «Εφ.Συν.» και Reporters United για τις σχέσεις του με Μητσοτάκη, Δημητριάδη, Παναγιωτόπουλο, Πιερρακάκη

  • Το μυστικό ραντεβού στο Λονδίνο, με Δημητριάδη και Λαβράνο να μιλούν ουσιαστικά ως… εντεταλμένοι του Πρωθυπουργού
  • Οι ιταλικές ταυτότητες με ανύπαρκτα πρόσωπα που εμφανίζονταν σε διοικητικό συμβούλιο εταιρείας συμφερόντων Λαβράνου
  • Γιατί είχε αστυνομική προστασία ένας επιχειρηματίας που, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, δεν έχει καμιά δουλειά στην Ελλάδα;

Αμηχανία, πανικός και έωλα επιχειρήματα από την Κυβέρνηση

Σε τρικυμία λοιπόν το Μαξίμου και ο μηχανισμός Μητσοτάκη μετά από ένα ακόμη μπαράζ αποκαλύψεων για υποκλοπές και παρακολουθήσεις. Πώς απαντούν Δένδιας και Χατζηδάκης για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων.

Αντιμέτωποι με την «τέλεια καταιγίδα» Πρωθυπουργός και Κυβέρνηση μετά από ένα ακόμη «καυτό» Σαββατοκύριακο γεμάτο αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, καθώς φαίνεται πως αυτή τη φορά το Μαξίμου και ο μηχανισμός Μητσοτάκη δεν μπορούν να συγκρατήσουν και να θάψουν ένα ακόμη τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο.

Πέντε εφημερίδες, η «Εφημερίδα των Συντακτών», το «Documento», το «Βήμα», η «Καθημερινή» και η «Εστία» παρουσίασαν αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για την δαιδαλώδη υπόθεση πυροδοτώντας αντιδράσεις πανικού από το Μαξίμου και τη Νέα Δημοκρατία.

Τι απαντούν ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους

Για δεύτερη φορά το όνομα του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, φιγουράρει σε δημοσίευμα ανάμεσα στα ονόματα της λίστας εκείνων που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση, με το ζήτημα να εγείρει σοβαρά ερωτήματα και σε διπλωματικές αποστολές άλλων κρατών.

Ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας, ξανά, προσπαθεί να αποφύγει διπλωματικά το θέμα, επισημαίνοντας (Ελεύθερος Τύπος) ότι απεύχεται «να διαμορφωθεί ένα τοξικό πολιτικό κλίμα σε όλους τους τομείς, το οποίο θα επηρεάσει και τους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία».

Εξέφρασε, ακόμη, την ελπίδα «ενόψει μιας χρονιάς, στην οποία σε κάθε περίπτωση θα διεξαχθούν εκλογές, θα επικρατήσει η στοιχειώδης σύνεση».

Ελαφρώς πιο κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος, μιλώντας στην «Καθημερινή» ζήτησε μεν γρήγορη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά χαρακτήρισε «εκτός τόπου και χρόνου» τα όσα γράφονται για παρακολούθηση του ιδίου και της συζύγου του.

«Είναι περισσότερο από αναγκαίο για τη Δημοκρατία μας μέσα στο κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε!» προσθέτει χαρακτηριστικά.

Στο δικό του «γαλάζιο» σύμπαν ο Σκέρτσος

Θέση για το τεράστιο σκάνδαλο πήρε και ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος κάνε λόγο για «αθλιότητα» και «συκοφαντίες». Υποστήριξε, ακόμη, ότι τα όσα δημοσιεύει το Documento «δεν εισφέρουν κανένα νέο στοιχείο στην υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων ούτε τεκμηριώνονται με αποδείξεις -που εφόσον υπάρχουν πρέπει να προσκομιστούν στη δικαιοσύνη και να μη γίνουν φειγ βολάν».

Παράλληλα παραθέτει συνομιλία του με συντάκτη της εφημερίδας, υποστηρίζοντας ότι το Documento δε δημοσίευσε ολόκληρη την επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Επικρατείας, ωστόσο, η εφημερίδα δίνει απάντηση στην ιστοσελίδα της.

Παιδικά επιχειρήματα για αντιστροφή της πραγματικότητας

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που είναι σε εξέλιξη η καταγέλαστη κυβερνητική προσπάθεια να… αποδείξει το ακριβώς αντίθετο, ότι, δηλαδή Κυβέρνηση και Πρωθυπουργός είναι τα θύματα της παρακολούθησης.

Μία περίεργη εκδοχή του σεναρίου αυτού ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από δεξιά τρολς στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, για να το φέρει στο δημόσιο διάλογο ο Άδωνης Γεωργιάδης, αλλά τελικά… έγινε επίσημη κυβερνητική και κομματική γραμμή.

Άλλωστε, όπως προαναφέρθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έσπευσε να επισημοποιήσει τα όσα διέρρευσαν χθες με το non paper της Νέας Δημοκρατίας που όριζε μια θα είναι η γραμμή άμυνας από εδώ και στο εξής.

Έτσι, ο Γιάννης Οικονόμου έκανε μια καλά περίληψη των επτά σελίδων του εσωτερικού σημειώματος ισχυριζόμενος ότι «με βάση τα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση φαίνεται να υπήρξε ο βασικός στόχος των σκοτεινών κύκλων που χειρίζονταν τα λογισμικά αυτά», πως η κυβέρνηση θέλει να «λάμψει η αλήθεια» αλλά και «να διασφαλιστεί η ομαλότητα και να προστατευθούν τα εθνικά συμφέροντα».

Η σκοτεινή ηγεσία του Μητσοτάκη

Πώς το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος» έγινε γαλάζιο παρακράτος; Πώς το δόγμα «νόμος και τάξη» ξεδιπλώθηκε με τη στρατηγική της έντασης και του διχασμού; Πώς κατασκευάστηκαν τα νομοθετικά εργαλεία εναντίον του εχθρού λαού και πώς στο τέλος ο εσωτερικός εχθρός από τα Εξάρχεια έφτασε να συμμετέχει… στο υπουργικό συμβούλιο;

Πριν από λίγες μέρες η Σάσκια Μπρικμόντ, ευρωβουλευτής των Πρασίνων και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για κακόβουλα λογισμικά του Ευρωκοινοβουλίου, απέδωσε έναν βαρύ χαρακτηρισμό στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Βελγίδα ευρωβουλευτής είπε ότι «ο παρανοϊκός Ελληνας πρωθυπουργός κατηγορήθηκε ότι έθεσε υπό παρακολούθηση άτομα που υποψιαζόταν ότι ήταν εναντίον του, συμπεριλαμβανομένου του επιτελείου του». Ωστόσο, η «παρανοϊκότητα» είναι το σύμπτωμα και όχι η γενεσιουργός αιτία του τρόπου που κυβερνά ο κρυπτόμενος από τους θεσμούς Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πώς φτάσαμε το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος» να γίνει γαλάζιο παρακράτος; Πώς το δόγμα «νόμος και τάξη» ξεδιπλώθηκε με τη στρατηγική της έντασης και του διχασμού; Πώς κατασκευάστηκαν τα νομοθετικά εργαλεία εναντίον του εχθρού λαού και πώς στο τέλος ο εσωτερικός εχθρός από τα Εξάρχεια έφτασε να συμμετέχει… στο υπουργικό συμβούλιο; Η αρχιτεκτονική και η μηχανική του αποκαλύπτουν το καθεστώς που έχτισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του.

Δεν θα αναφέρουμε ούτε τον «μανιασμένο πατριάρχη» του Αντόρνο ούτε την «παρασιτική εξουσία» του Μπένγιαμιν για να ερμηνεύσουμε το αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Αντίθετα, θα χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα των επιχειρήσεων, αυτήν ακριβώς που χρησιμοποιούν οι «άριστοι», που αντιλαμβάνονται το κράτος ως φέουδο και διοικούν σαν μάνατζερ. Πρόκειται για μια σκοτεινή και καταστροφική για τον τόπο και τους πολίτες ηγεσία, αυτή ακριβώς που περιγράφεται από τους ερευνητές ως «μικροπρεπής τυραννία». Κι αν στον κόσμο των επιχειρήσεων ένας μικροπρεπής τύραννος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην κερδοφορία, όταν αυτός βρίσκεται στο τιμόνι μιας χώρας τραυματίζει την ίδια τη δημοκρατία και την κοινωνία.

Το παρακράτος στο Μαξίμου

Τον Ιούνιο του 2019, περίπου 3 εβδομάδες πριν από τις εκλογές, οι εκπρόσωποι των κομμάτων συναντιούνται ώστε να συζητήσουν τις θεματικές του προεκλογικού debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Κατά τη διάρκεια της κουβέντας, Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατεβαίνουν με κοινή πρόταση για θεματική που είχε τίτλο «εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια». ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ αντιδρούν, ζητώντας να μάθουν ποιος είναι ο «εσωτερικός εχθρός», χωρίς να πάρουν απάντηση. Το debate τελικά δεν θα γίνει.

Ο καθηγητής Παναγιώτης Πολίτης κατήγγειλε παρακολούθηση μέσω συσκευής γεωεντοπισμού ήδη από τον Αύγουστο 2019.
Και δίπλα από δεξιά: Θανάσης Κουκάκης, Ελίζα Τριανταφύλλου, Σταύρος Μαλιχούδης στην επιτροπή PEGA.
ΑΠΕ/ΜΠΕ/ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΜΑΝΤΗΣ-© European Union 2022

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουδέποτε έκρυψε τις πραγματικές του προθέσεις για τον εσωτερικό έλεγχο της χώρας. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το πρώτο πράγμα που έκανε μόλις έγινε πρωθυπουργός ήταν να θέσει υπό την άμεση εποπτεία του την ΕΥΠ. Αμέσως μετά άλλαξε τον νόμο προς χάριν του Παναγιώτη Κοντολέοντος, ενός ανθρώπου που ξεκίνησε από φύλακας της πρεσβείας των ΗΠΑ για να καταλήξει επικεφαλής μιας εταιρείας σεκιούριτι. Το διάστημα που ακολούθησε έως και πρόσφατα, η κυβέρνηση με κινήσεις και νομοθετήματα έστησε μια ΕΥΠ κυριολεκτικά στα μέτρα του Μαξίμου: δημιούργησε φορείς μέσα στην ΕΥΠ που χρηματοδοτούνταν με κρυφά κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ χωρίς κανέναν κοινοβουλευτικό έλεγχο, προχώρησε σε μαζική εκκαθάριση ανεπιθύμητων υπαλλήλων, άλλαξε το καθεστώς των προσλήψεων στην υπηρεσία ώστε να μη γίνονται πλέον με την καθοριστική συμβολή του ΑΣΕΠ (αρκούσε μια τριμελής επιτροπή στην οποία επικεφαλής ήταν ο ίδιος ο κ. Κοντολέων). Και, τέλος, με την τροπολογία Πικραμμένου, η οποία είχε αναδρομική ισχύ, απαγόρευε στα θύματα παρακολουθήσεων να λαμβάνουν γνώση για την παρακολούθησή τους ακόμα και μετά το πέρας αυτής.

Ο κυνισμός της κυβέρνησης στην καταπάτηση κάθε δικαιώματος αποδείχθηκε από δυο γεγονότα: το πρώτο είναι ότι ο αριθμός των εντολών για παρακολουθήσεις εκτινάχτηκε στις 15.475 το 2021 από 11.680 το 2019, αύξηση 33%. Το δεύτερο είναι η παραδοχή του νυν διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Δεμίρη, μέσα στη Βουλή πριν από λίγους μήνες και ενώ το σκάνδαλο των υποκλοπών είχε ξεσπάσει: «Κανείς δεν εξαιρείται των παρακολουθήσεων».

Το πρώτο κρούσμα παρακολούθησης γίνεται γνωστό μόλις έναν μήνα μετά τις εκλογές του Ιουλίου. Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Παναγιώτης Πολίτης, γνωστός για την κοινωνική και ακτιβιστική του δράση, καταγγέλλει την ύπαρξη συσκευής γεωεντοπισμού στο αυτοκίνητό του. Η συσκευή βρέθηκε την ώρα που ο καθηγητής είχε πάει το αυτοκίνητο για σέρβις στο συνεργείο. Ο καθηγητής, όντας σίγουρος ότι τον παρακολουθούν κρατικές υπηρεσίες λόγω της πολιτικής και κοινωνικής του δράσης, έστειλε επιστολή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χωρίς να λάβει καμία εξήγηση («Εφ.Συν.», 12/8/2019, «Πολίτες παρακολουθούνται, η δημοκρατία απειλείται»).

Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, έξω από τα γραφεία της συλλογικότητας «Ταξική Αντεπίθεση» στα Εξάρχεια εντοπίζεται αυτοκίνητο με ενσωματωμένη κάμερα που είχε τη δυνατότητα να καταγράφει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από το κτίριο. Η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει αποκλειστικά φωτογραφίες από την επιχείρηση των ΜΑΤ που κύκλωσαν το αμάξι μην αφήνοντας κανέναν να πλησιάσει, ενώ από τον ασύρματο ακουγόταν η φράση «το αυτοκίνητο είναι υπηρεσιακό, πάρτε το από εκεί». («Εφ.Συν.» 20/11/2019, «Η Ασφάλεια φυτεύει κάμερες και τα ΜΑΤ τις φυγαδεύουν»).

Τον Νοέμβριο του 2021 η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει για πρώτη φορά εντολές παρακολούθησης της ΕΥΠ, οι οποίες αφορούν και μεμονωμένα άτομα, αλλά και μαζικές διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών ανά την επικράτεια. Σε ό,τι αφορά τις μεμονωμένες περιπτώσεις, ξεχώριζε η περίπτωση του δημοσιογράφου του Solomon, Σταύρου Μαλιχούδη, ο οποίος ασχολείται με το προσφυγικό ρεπορτάζ, για τον οποίο η Υπηρεσία ήδη γνώριζε πως είχε έρθει σε επαφή με υπάλληλο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης προκειμένου να κάνει ένα θέμα για ένα 12χρονο προσφυγόπουλο στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Κω. Ο Σταύρος αναγνώρισε το πρόσωπό του στο ρεπορτάζ και κατήγγειλε δημόσια την παρακολούθησή του, καταφεύγοντας στη Δικαιοσύνη. Μήνες αργότερα ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, παραδέχθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι ο δημοσιογράφος βρισκόταν υπό παρακολούθηση.

Τον Απρίλιο του 2022 το InsideStory.gr δημοσιεύει την ιστορία παρακολούθησης του Θανάση Κουκάκη. Ο δημοσιογράφος βρέθηκε σε καθεστώς παρακολούθησης τόσο από την ΕΥΠ όσο και μέσω Predator. To καλοκαίρι γίνεται γνωστή και η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Αρχικά επιχειρείται -ανεπιτυχώς- η επιμόλυνση του κινητού του με το λογισμικό, με συνέπεια την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ έως και τις παραμονές των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ.



Τον Σεπτέμβριο ο Χρήστος Σπίρτζης καταγγέλλει ότι το κινητό του έχει μολυνθεί από το Predator. Οι ημερομηνίες συμπίπτουν με την περίοδο που η «Εφ.Συν.» είχε αποκαλύψει την υπόθεση Μαλιχούδη. Πριν από λίγο καιρό οι εφημερίδες «ΝΕΑ» και «Βήμα» αναφέρονται και σε άλλους στόχους-θύματα, φωτογραφίζοντας τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Λίγες μέρες αργότερα η εφημερίδα Documento δημοσιεύει λίστα με 33 ονόματα υπουργών, πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών που φαίνεται πως έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης από το Predator. Και δεν τελειώσαμε ακόμα…

Και φτάνοντας στο τέλος του ρεπορτάζ για το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών ας χαλαρώσουμε με την συνέντευξη του Κώστα Χατζηδάκη στον Γιώργο Αυτιά…

Ξεκάθαρη απάντηση Χατζηδάκη όταν ρωτήθηκε για τις παρακολουθήσεις

Χωρίς υπερβολές και με λόγο μεστό, λιτό και περιεκτικό απάντησε ο Κωστής Χατζηδάκης όταν ρωτήθηκε στον αέρα της εκπομπής του Γιώργου Αυτιά αν μίλησε με τον Πρωθυπουργό για τις υποκλοπές και αν ο Πρωθυπουργός του είπε κάτι για το θέμα.

Ο Κωστής Χατζηδάκης τα είπε όλα…

Μάλιστα ο Υπουργός ανέφερε στον Πρωθυπουργό και την δική του ξεκάθαρη άποψη για το θέμα, με το θάρρος της γνώμης που τον διακρίνει.

Υ.Γ. Κάθε ομοιότητα όσων είπε ο Υπουργός με παλιότερο τραγούδι του Χάρρυ Κλυνν είναι καθαρή σύμπτωση.

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr