Home ΔΙΕΘΝΗ Τουρκική εφημερίδα: H ετοιμότητα του Ζελένσκι για συνομιλίες με τη Ρωσία δείχνει ρήγμα στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ

Τουρκική εφημερίδα: H ετοιμότητα του Ζελένσκι για συνομιλίες με τη Ρωσία δείχνει ρήγμα στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ

by _
0 comment 256 views

Ukrainian President Vladimir Zelensky
© Press service of the Office of the President of Ukraine/Ukrinform/ABACAPRESS.COM via Reuters Connect

Η ετοιμότητα του Ζελένσκι για συνομιλίες με τη Ρωσία δείχνει ρήγμα στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ — εφημερίδα

10 ΝΟΕΜ., 03:07

Σύμφωνα με τον Baris Doster, «οι ΗΠΑ δεν έχουν τέτοια επιρροή στους συμμάχους τους όπως πριν και δεν είναι αποτελεσματικές στον περιορισμό των αντιπάλων τους».

ΑΓΚΥΡΑ, 10 Νοεμβρίου. /TASS/. Η ετοιμότητα του Ουκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία είναι ενδεικτική της διάσπασης στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης, σύμφωνα με τον Μπαρίς Ντόστερ, αρθρογράφο της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet της Τουρκίας.

“Επιτέλους, συνέβη κάτι που αναμενόταν. Όπως αναφέρουν βασικά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εδώ και αρκετές ημέρες, η πίεση των ΗΠΑ στην Ουκρανία προκειμένου να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία έφερε αποτελέσματα. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε συνομιλίες με Η Ρωσία και ότι έθεσε αρκετούς όρους γι’ αυτήν. Όχι μόνο αυτή η δήλωση δίνει μια ιδέα για την κατάσταση της Ουκρανίας στην πρώτη γραμμή, αλλά δείχνει επίσης ένα σχίσμα εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», έγραψε ο δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ΗΠΑ δεν έχουν τέτοια επιρροή στους συμμάχους τους όπως πριν και δεν είναι αποτελεσματικές στον περιορισμό των αντιπάλων και των αντιπάλων τους». “Ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας το έδειξε για άλλη μια φορά. Η Γερμανία σκοπεύει να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ. Από τη Βόρεια Κορέα στο Ιράν, από τη Συρία μέχρι την Κούβα, πολλές χώρες αντιστέκονται στις ΗΠΑ. Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης είναι επεκτείνεται. Η Πρωτοβουλία Belt and Road αναπτύσσεται. Οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας για την παραγωγή πετρελαίου και η αρνητική αντίδραση που προκάλεσαν είναι γνωστές. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ολλανδία ήρε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», πρόσθεσε ο αρθρογράφος.

Σημειώνει επίσης ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν τη δύναμη να επιβάλουν τάξη στον κόσμο και να εισαγάγουν νέους κανόνες». «Το δόγμα [της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ] ήταν πολύ υποκειμενικό, πολύ εγωιστικό, πολύ συγκαταβατικό», εξήγησε ο Ντόστερ.

Η χαλαρωτική στάση του Κιέβου



Νωρίτερα, το Politico ανέφερε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προέτρεψε τον Ζελένσκι να αφαιρέσει τη διάταξη σχετικά με την αδυναμία συνομιλιών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν από τη λίστα των προϋποθέσεων για την έναρξη του διαλόγου. Η εφημερίδα σημείωσε ότι τη Δευτέρα, ο Ζελένσκι απαρίθμησε πέντε προϋποθέσεις για την έναρξη συνομιλιών με τη Μόσχα, οι οποίες δεν περιελάμβαναν την αδυναμία διαπραγματεύσεων με τον Πούτιν. Σύμφωνα με το Politico, αυτή η νέα στάση «οφείλονταν άμεσα σε ήπιες ωθήσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν». Η εφημερίδα αναφέρει ότι αυτή η αλλαγή ήρθε μετά από μακρές συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Ουάσιγκτον, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουκρανία του Τζέικ Σάλιβαν, συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Το Politico αναφέρει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ζήτησαν από τον Ζελένσκι να αλλάξει άμεσα τη θέση του, αλλά μετέφεραν ότι το Κίεβο πρέπει να δείξει στον κόσμο την προθυμία του να τερματίσει τη σύγκρουση ειρηνικά. Τούτου λεχθέντος, η Ουάσιγκτον δεν πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η ρωσική ηγεσία παραμένει έτοιμη να συνεχίσει τις συνομιλίες για την Ουκρανία. Σημείωσε ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να ακούσει τους δυτικούς συναδέλφους της εάν υποβάλουν πρόταση για τη διοργάνωση διαλόγου για τη μείωση των εντάσεων λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα της Μόσχας.

ΠΗΓΗ >> https://tass.com/world/1534745

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr