Home ΚΟΣΜΟΣ Έρευνα: Χειρότερο να φοράς χρησιμοποιημένη μάσκα αντί καθόλου

Έρευνα: Χειρότερο να φοράς χρησιμοποιημένη μάσκα αντί καθόλου

by _
0 comment 133 views

Έρευνα: Χειρότερο να φοράς χρησιμοποιημένη μάσκα αντί καθόλου


Νέα μελέτη επισημαίνει ότι η χρήση ήδη χρησιμοποιημένης μάσκας μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική στην προστασία κατά του κορωνοϊού σε σχέση με την παντελή έλλειψη μάσκας…

Οι ερευνητές έθεσαν στο μικροσκόπιο τη χειρουργική μάσκα των τριών στρωμάτων, που είναι σε κοινή χρήση ανάμεσα σε επαγγελματίες υγείας.

Διαπίστωσαν ότι όταν είναι καινούργιες, αυτές οι μάσκες μπορούν να φιλτράρουν σχεδόν τα τρία τέταρτα των μικροσκοπικών σωματιδίων που παραμένουν στον αέρα και θεωρούνται υπεύθυνα για τη μόλυνση. Αλλά αν χρησιμοποιηθούν περισσότερες της μίας φοράς, φιλτράρουν μόνο το ένα τέταρτο αυτών των μικρών σταγονιδίων, επειδή οι μάσκες παραμορφώνονται σε κάθε χρήση. Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Λόουελ της Μασαχουσέτης και του Πανεπιστημίου Βαπτιστών της Καλιφόρνια είπε ότι τα ευρήματα παρέχουν στοιχεία για το γιατί θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας το σχήμα της μάσκας όταν εξετάζουμε την προστασία της και όταν σχεδιάζουμε νέες μάσκες.

«Είναι φυσικό να νομίζουμε ότι φορώντας μάσκα, καινούργια ή παλιά, θα είναι πάντα καλύτερα από το να μην φορούμε καθόλου. Τα ευρήματά μας όμως δείχνουν ότι αυτή η πεποίθηση είναι σωστή για σωματίδια μεγαλύτερα από πέντε μικρομέτρα, αλλά όχι για λεπτά σωματίδια μικρότερα των 2,5 μικρομέτρων», είπε ο ένας από τους ερευνητές, ο δρ Jinxiang Xi, συνεργαζόμενος καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο Λόουελ.

Αυτές οι μάσκες με τα τρία επίπεδα είναι οι πιο δημοφιλείς στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που τις συστήνει και στο κοινό για να προστατεύεται από τον κορονοϊό. Το εσωτερικό στρώμα κατασκευάζεται από απορροφητικό υλικό, το μεσαίο ενεργεί ως φίλτρο και το τρίτο κατασκευάζεται από μη απορροφητικό υλικό.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Physics of Fluids, η ομάδα ανέπτυξε ένα μοντέλο υπολογιστή ενός ατόμου που φορούσε χειρουργική μάσκα με πτυχές.

Στη συνέχεια, εξέτασαν τη συμπεριφορά των αερολυμάτων, των μικροσκοπικών υγρών σταγονιδίων και των σωματιδίων που μπορούν να παραμείνουν στον αέρα.

Το μοντέλο παρακολούθησε πού προσγειώθηκαν τα αερολύματα στη μάσκα και το πρόσωπο, και αν έφταναν στη μύτη ή στους πνεύμονες.

Το εργαλείο έδειξε ότι, όταν οι άνθρωποι φορούν μάσκες, αλλάζει τον τρόπο που ρέει ο αέρας γύρω από το πρόσωπο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αέρας δεν εισέρχεται μέσω της μύτης και του στόματος σε συγκεκριμένα σημεία, αλλά μέσω ολόκληρης της επιφάνειας της μάσκας σε χαμηλές ταχύτητες.

Στη συνέχεια, εξέτασαν την απόδοση φιλτραρίσματος των τριών επιπέδων μάσκες.

Διαπίστωσαν ότι, όταν είναι καινούργια, μπορούν να φιλτράρουν το 65 τοις εκατό των σωματιδίων, αλλά, όταν χρησιμοποιούνται, μπορούν να φιλτράρουν μόλις το 25 τοις εκατό.

Αυτό σημαίνει ότι μια μάσκα, όταν είναι νέα, προσφέρει καλή προστασία, αλλά η φθορά της πολλές φορές μπορεί να είναι χειρότερη από το να μην φοράτε καθόλου μάσκα.

Τώρα αν πούμε ότι εμείς οι “ψεκασμένοι συνωμοσιολόγοι” ότι λέγαμε εξ αρχής πως, επειδή η υποχρεωτική χρήση μάσκας δεν είναι για όλα τα πορτοφόλια και ο περισσότερος κόσμος θα φοράει παλιές και βρόμικες που τελικά θα επιφέρουν χειρότερα αποτελέσματα;

Μήπως τώρα πήρατε και την απάντηση στο “γιατί παρ’ όλα τα μέτρα δεν πέφτουν τα κρούσματα;”

Μήπως οι αρχικές συστάσεις του ΠΟΥ για τη χρήση μάσκας ήταν και οι πιο σωστές;

Μήπως ήρθε η ώρα να προβούμε σε όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα για τις επιπτώσεις των αποφάσεων της κυβέρνησης στην υγεία μας και την οικονομία μας;

Δεν γίνεται οι απλοί εμείς άνθρωποι να έχουμε περισσότερο λογική και νιονιό από τις ομάδες ειδικών και υπευθύνων υγείας! Ο κόσμος φοράει μάσκα κακήν κακώς επειδή απειλείται αισχρά καθημερινά από ποινές και πρόστιμα, και η τσέπη του δεν αντέχει να έχει μια κολεξιόν τεράστια να τις αλλάζει μέσα στη μέρα και κάθε μέρα!

Εν κατακλείδι, επειδή το δεύτερο κύμα άρχισε αμέσως μετά την πλήρη υποχρεωτικότητα της μάσκας, θεωρούμε ότι πιθανά και σε μεγάλο ποσοστό αυτό το μέτρο είναι υπεύθυνο!

πηγή: Κίνημα Επιβιώνουμε

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr