Home Greek News Τέλι Σαβάλας: Η παραμυθένια ιστορία του Ελληνα που «μάγεψε» το Χόλιγουντ. Αποκλειστικό βίντεο του τάφου του…

Τέλι Σαβάλας: Η παραμυθένια ιστορία του Ελληνα που «μάγεψε» το Χόλιγουντ. Αποκλειστικό βίντεο του τάφου του…

by _
0 comment 518 views

Τέλι Σαβάλας: Η παραμυθένια ιστορία του Ελληνα που «μάγεψε» το Χόλιγουντ. Αποκλειστικό βίντεο του τάφου του…


Στο  πρώτο άρθρο του σάιτ  economistas.gr μαθαίνουμε για τη ζωή και καριέρα  του  αείμνηστου  Ελληνο-Αμερικανού  ηθοποιού  Τέλι  Σαβάλα και, στο δεύτερο, για τις προσωπικές μας εμπειρίες με την οικογένεια Σαβάλα με την οποίαν έχουμε συγγένεια!….


Τέλι Σαβάλας: Η παραμυθένια ιστορία του Ελληνα που «μάγεψε» το Χόλιγουντ

Ο θρυλικός Τέλι Σαβάλας / Φωτογραφία: AP Images

Αυτόν τον Ιανουάριο συμπληρώνονται 26 χρόνια από τον θάνατο του θρυλικού Ελληνα ηθοποιού Τέλι Σαβάλας.

Ο Τέλι Σαβάλας έμεινε στην ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου και της τηλεόρασης κυρίως για τον ρόλο του στη σειρά «Κότζακ», που από την πρώτη σεζόν της (1972-73) έφτασε στο top-10 των ΗΠΑ. Σήμα κατατεθέν του το γλειφιτζούρι αλλά και το φαλακρό  λουκ, το οποίο επέλεξε μετά από έναν ρόλο που υποδύθηκε το 1965.

Ο Τέλι Σαβάλας με την Ιταλίδα σταρ Τζίνα Λολομπρίτζιτα / AP Images
Ο Τέλι Σαβάλας με την Ιταλίδα σταρ Τζίνα Λολομπρίτζιτα / AP Images

Από εφημεριδοπώλης και λούστρος

Ο Τέλι Σαβάλας γεννήθηκε ως Αριστοτέλης Σαβάλας στη Νέα Υόρκη, τον Ιανουάριο του 1922. Ηταν το δεύτερο -από τα πέντε- παιδιά του Νίκου και της Χριστίνας Τσαβαλά, Ελλήνων μεταναστών που κατάγονταν από τη Λακωνία. Ο πατέρας του λειτουργούσε ένα εστιατόριο στη Νέα Υόρκη, όμως προκειμένου να στηρίξει την οικογένειά του ο Τέλι Σαβάλας ξεκίνησε να δουλεύει από την ηλικία των 8.

Σύμφωνα με κύκλους της οικογένειας, ο μικρός Αριστοτέλης εργάστηκε ως εφημεριδοπώλης αλλά και ως λούστρος, ενώ τα πρώτα χρόνια της ζωής του -μέχρι και το γυμνάσιο- μιλούσε μόνο ελληνικά, κάτι που είχε επιβάλλει ο πατέρας του στο σπίτι.

Ο Τέλι Σαβάλας αποφοίτησε το 1942, σε ηλικία 20 ετών, και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εργάστηκε για το υπουργείο Εξωτερικών, μεταδίδοντας τη σειρά του “Your Voice of America”. Αμέσως μετά προσελήφθη από το δίκτυο ABC News, μια εμπειρία που έβαλε τα θεμέλια για τη μεγάλη του καριέρα.

​ O Tέλι Σαβάλας με τη σύζυγό του και την κόρη του στο Λος Αντζελες / AP Images ​
​ O Tέλι Σαβάλας με τη σύζυγό του και την κόρη του στο Λος Αντζελες / AP Images ​

Η είσοδος του Τέλι Σαβάλας στην ηθοποιία

Μέχρι και το 1957, ο Τέλι Σαβάλας είχε καταφέρει να αποφοιτήσει από το τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστημίου Κολούμπια, ενώ είχε αποκτήσει συνεργασία με το Ινστιτούτο Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Παρά ταύτα, ουδεμία σχέση είχε με την ηθοποιία. Αυτό έμελλε να αλλάξει όταν έκλεισε τα 35 του.

Σύμφωνα με τη «Μηχανή του Χρόνου», σε μια οντισιόν του δικτύου CBS, ο Τέλι Σαβάλας πήγε για να στηρίξει ψυχολογικά έναν φίλο του ηθοποιό. Ο σκηνοθέτης όμως, πρόσεξε το παρουσιαστικό του Ελληνοαμερικανού και του ζήτησε να παίξει ένα μικρό ρόλο. Η συμμετοχή αυτή του άνοιξε τον δρόμο για συμμετοχή και σε νέα σίριαλ, αλλά και κινηματογραφικές παραγωγές.

Μια ερμηνεία του, μάλιστα, στην ταινία Matter of Conviction, εντυπωσίασε τον Μπαρτ Λάνκαστερ. Έτσι, του ζήτησε να παίξει στην ταινία Birdman of Alcatraz (1962), με τον Τέλι Σαβάλας να κερδίζει το Οσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου, υποδυόμενος τον φυλακισμένο Φίτο Γκόμεζ.

​ O Tέλι Σαβάλας με την ηθοποιό Diana Rigg / AP Images ​
​ O Tέλι Σαβάλας με την ηθοποιό Diana Rigg / AP Images

 

Η εποχή του «Κότζακ»

Παρά τις επιτυχημένες του εμφανίσεις σε κινηματογραφικές παραγωγές του Χόλιγουντ, ο Τέλι Σαβάλα θα έμενε στην ιστορία για τη σειρά «Κότζακ», όπου υποδύθηκε τον ομώνυμο αστυνόμο, με το γλειφιτζούρι στο στόμα και το εμβληματικό ξυρισμένο κεφάλι.

Η σειρά «έπαιξε» από το 1973 μέχρι το 1978. Οι LA Times, σε σχετικό τους δημοσίευμα, υποστήριξαν ότι ο «Κότζακ» και ο Τέλι Σαβάλος έβαλαν τα θεμέλια για ρεαλιστικές αστυνομικές σειρές όπως το “Hill Street Blues” και το “NYPD blue”. «Πάντα έλεγε “πως θα μπορούσε να είναι καλύτερα; Είμαι ένας τύπος από τη Νέα Υόρκη που υποδύομαι έναν… τύπο από τη Νέα Υόρκη”» έγραφαν στο αφιέρωμά τους οι LA Times.

Στο αφιέρωμα τονίζεται ότι ο Τέλι Σαβάλας, ακόμα και πριν τον «Κότζακ», ήταν ένας από τους πιο δραστήριους και δημοφιλείς ηθοποιούς του Χόλιγουντ καθώς και ότι παρέμεινε ενεργός στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο για αρκετά ακόμη χρόνια μετά τη «δύση» της εκπομπής.

Στον ρόλο του Κότζακ / AP Images
Στον ρόλο του Κότζακ / AP Images

Η περιφρόνηση στον χουντικό Παττακό

Μια από τις άγνωστες ιστορίες από τον βίο του Τέλι Σαβάλα είναι εκείνη της συνάντησής του με συνταγματάρχες του χουντικού καθεστώτος, οι οποίοι λάτρευαν τις φωτογραφίες με καλλιτέχνες. Σύμφωνα με τη «Μηχανή του Χρόνου», κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του Τέλι Σαβάλα στην Ελλάδα δέχθηκε πρόσκληση από τον συνταγματάρχη Ιωάννη Λαδά, να συναντηθούν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Εκεί βρισκόταν και ο δικτάτορας Στυλιανός Παττακός, ο οποίος επιθυμούσε διακαώς να φωτογραφηθεί με τον Σαβάλας. Ο Παττακός στήθηκε τότε μπροστά σε ένα χάρτη και δείχνοντας πάνω σε αυτόν, άρχισε να λέει στον διάσημο σταρ τα «κατορθώματα» του καθεστώτος, με πληθώρα λεπτομερειών για τις πτήσεις που πραγματοποιούν οι συνταγματάρχες καθημερινά.

Ο Σαβάλας δεν είχε λόγο να φοβηθεί ως σταρ και πολίτης των ΗΠΑ και διέκοψε τον Παττακό με τη θρυλική, χλευαστική φράση:  «Πατριώτη, με τόσες πτήσεις ζαλίστηκα. Εχεις κανένα χάπι για τη ναυτία;»

O Tέλι Σαβάλας σε γυρίσματα / AP Images
O Tέλι Σαβάλας σε γυρίσματα / AP Images

Ελληνας μέχρι τέλους

Ο Τέλι Σαβάλας αγαπούσε την Ελλάδα και ουδέποτε έκρυψε την καταγωγή του. Αντιθέτως δήλωνε με περηφάνεια Ελληνας, παρότι είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ. Τρανή απόδειξη είναι ο όρος που είχε βάλει για τον ρόλο του στο «Κότζακ», ότι ο χαρακτήρας του θα ήταν… Ελληνοαμερικανός (Κοτζακόπουλος).

Σε μια σπάνια τηλεοπτική συνέντευξή του στον Νάσο Αθανασόπουλο είχε πει: «Να μη χάσουμε τη γλώσσα, να μη χάσουμε τη θρησκεία, κι αυτή την περηφάνια που είμαστε Ελληνες. Το αίμα νερό δεν γίνεται και ο ελληνισμός δεν χάνεται ποτέ, ούτε η αγάπη για την χώρα».

Δείτε τη συγκινητική συνέντευξη του Τέλι Σαβάλας:

Πηγή  >>  https://www.economistas.gr


ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΝΕΑ ΤΩΡΑ: Στον τάφο του μεγάλου Έλληνο-Αμερικανού ηθοποιού, συγγενή μας, και νονού της ηθοποιού Τζένιφερ Άνιστον, Τέλη Σαβάλα!!!

Greeknewsondemand.com: Ο Ιωάννης Κουντούρης LIVE στον τάφο του Διάσημου Ελληνο-Αμερικάνου ηθοποιού Τέλη Σαβάλα στο Χόλιγουντ !! Ενταφιασμένοι εδώ και η αδελφή του και ο αδελφός του Κωνσταντίνου που μου είχε πεί το 2012 ότι του είπε ο Χένρι Κίσινγκερ ότι όντως οι ΗΠΑ ήταν πίσω από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο!! #TellySavalas #KonstantineSavalas

-Του ερευνητή – δημοσιογράφου Ιωάννη Κουντούρη | Λος Άντζελες/Καλιφόρνια | 24 Φεβ, 2019 | 21:46πμ | Βρείτε με και στα Social Media!: Facebook • Twitter • Instagram • LinkedIn • Youtube


Διαβάστε πρώτα το πρώτο άρθρο μας για την οικογένεια Σαβάλα με τίτλο «Ιδου η τελευταία κατοικία του διάσημου ηθοποιού Τέλη Σαββάλα! Ο αδελφός του, Κωνσταντίνος, «κάρφωσε» τον Κίσινγκερ για το Κυπριακό!!!».

Δείτε τώρα τη σημερινή μας εκπομπή στους τάφους του Τέλη, Κωνσταντίου και Κατερίνας…

Ο Τέλης Σαβάλας ήταν ο νονός ενος μωρού που θα μεγαλώσει και γίνει μια από τους διάσημους Έλληνες του Χόλιγουντ, της Τζένιφερ Άνιστον δηλαδή!…

Δεἰτε τώρα τον Τέλη στην Ελλάδα το 1971…

Ο Τέλης ήταν μεγάλος Ἐλληνας πατριώτης που βοήθηε την Ελλάδα τόσο πολικά όσο και χρηματο-οικονομικά. Έχει δώσει πολλά χρήματα στα ορφανά ελληνόπουλα στην Ελλάδα και όχι μόνο!

Σύμφωνα με το άρθρο «Εννέα γεγονότα που μπορεί να μην ξέρετε για τον αείμνηστο Τέλη Σαβάλα», διαβάζουμε τα εξής απίστευτα για τον Τέλη. Ηταν και…ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ!….

Ως τραγουδιστής, ο Σαβάλας είχε βγάλει πολυάριθμα άλμπουμ μαζί με κάποια επιτυχία στα charts! Η δική του έκδοση του “If” του Bread ( Bread’s “If”) έφθασε στο # 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1975 και η έκδοσή του του “Some Broken Hearts Never Mend” του Don Williams έφθασε στην κορυφή των charts το 1980.

Στο παρακάτω βίντεο από το 2014 βλέπουμε τον Κωνσταντίνο Σαβάλα, τον μεγαλύτερο αδελφό του Τέλη, στα 93 του χρονών να τραγουδάει για τη γειτόνισσά του!…

Στο άρθρο μου με τίτλο «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!!! Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΝΕΩΝ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΤΟΝ Χ. ΚΙΣΣΙΝΓΚΕΡ ΜΕ ΤΟ ΕΓΓΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ… Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ…!!!» γράφω τα εξής για τις μεγάλες αποκαλήψεις του Κωνσταντίνου Σαβάλα για το Κυπριακό!…

Υπάρχουσιν όμως κι ΆΛΛΑΙ ΑΠΟΔΕΊΞΕΣ δια την συνΕΝΟΧΉΝ του Κίσινγκερ δια το Κυπριακό, αι οποίαι αποτελούσι ΒΌΜΒΑΝ που πρόκειται να ΣΚΆΣΕΙ εις τα χείρας εκείων που νομίζουσι πως ο Κίσσινγκερ ήτο «φίλος» της Ελλάδος…

Παρακάτω θα ημπορείτε να ιδείτε μια φωτοφραφίαν του πατρός μου, Δημήτρη Κουντούρη, καθήμενου εκ των αριστερών του κ. ΚΩΣΤΑΝΤΊΝΟΥ ΣΑΒΆΛΑ, Ο ΟΠΟΊΟΣ ΕΊΝΑΙ Ο ΑΔΕΛΦΌΣ ΤΟΥ ΑΕΊΜΝΗΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΎ ΗΘΟΠΟΙΟΎ, ΤΈΛΗ ΣΑΒΆΛΑ. Είμαστε συγγενείς (συμπέθεροι). Τον κ. Σαβάλα τον είχαμε γνωρίσει για τη πρώτη φοράν στις 29 Ιαν. του 2012 εις την διάσημην πόλιν της Πασαντήνα της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ.

Εν ολίγοις, ο Κωνσταντίνος μας έλεγε τότε ότι, το 1974, οπότε ξεσπούσε το Κυπριακό, ήτο εκπρώσοπος του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ διορισμένος…ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ…προσέξατε τώρα και άκουσον – άκουσον!!!…

Ότε εκκλήθη ο ίδιος απο τον ελληνικόν τύπον και την Ελληνικήν κυβέρνησι να δώση εξηγήσεις δια το τι ακριβώς γινόταν τότε,  ΙΔΙΑΙΤΈΡΩΣ απο πλευράς της Αμερικάνικης κυβερνήσεως, ο Κωνσταντίνος, τρέμων, ετοιμάζεται να παρουσιαστεί ενώπιον του Ελληνικού τύπου. ΠΡΟΤΟΎ, ΟΜΩΣ, ΝΑ ΠΑΕΙ, τον παίρνει στα καλά καθούμενα τηλέφωνον ο…ΧΕΝΡΙ ΚΊΣΙΝΓΚΕΡ και του λέγει ευθέως τα εξής… «ΣΤΟΥΣ ΒΛΑΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΝ ΠΕΙΣ ΤΊΠΟΤΕ ΕΣΎ ΓΙΑ ΌΛΑ ΟΣΑ ΤΟΥΣ ΚΆΜΝΟΥΜΕ ΑΥΤΉ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΉΝ!»

Και μετά πάει ο Κώς. να μιλήσει στον τύπο και ήριχαν να τον ΦΤΎΝΟΥΝ οι Έλληνες δημοσιογράφοι γιατί ήξεραν ΚΆΛΛΙΣΤΑ ότι η δουλειά του ήταν να τους ειπεί…ΨΈΜΑΤΑ, και μας το παρεδέχη ο ίδιος! Ο Κωνσταντίνος όμως μας επιβεβαιωσε την μεγάλην του αγάπην που έχει δια την Ελλάδα και μας είπεν μάλλιστα ότι είναι με το μέρος της Ελλάδος. Δεν ήθελε αυτός να ειπεί κανένα ψέμα στον Ελληνικό λαό, αλλά εκείνη τη στιγμή ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΎΣΕ ΝΑ ΚΆΜΕΙ ΚΙ ΑΛΛΙΏΣ…ΑΛΛΙΩΣ!!!….

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι του Κωνσταντίνου Σαβάλα, της συζύγου του και του πατέρα μου, Δημήτρη Κουντούρη, που τράβηξα εγώ τον Ιαν. του 2012 στη πόλη Πασαντήνα της Καλιφόρνια…

GreekNewsOnDemand.com: Εδώ είμαστε (εγώ κι ο πατέρας μου) με τον κ. #ΚωνσταντίνοςΣαβάλας το 2012 στη Πασαντήνα της Καλιφόρνιας. Ο ΚΩΣ είναι ο αδελφός του διάσημου Ελληνο-Αμερικάνου ηθοποιού #ΤέληςΣαβάλας (ο “#Κοjak“). Είμαστε συγγενέις. // Here I am with my dad in 2012 with Constantine Savalas and his wife. Konstantine is Teli Savalas’ brother (“Kojak”). We are related! // #TellySavalas #ConstantineSavalas #ΤέλιΣαβάλας

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ!!!

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr