Home ΔΙΕΘΝΗ Κρίση στο Κόσοβο: Γιατί βρέθηκαν ένα βήμα πριν τη ρήξη Σέρβοι και Αλβανοί

Κρίση στο Κόσοβο: Γιατί βρέθηκαν ένα βήμα πριν τη ρήξη Σέρβοι και Αλβανοί

by _
0 comment 125 views
Κρίση στο Κόσοβο: Γιατί βρέθηκαν ένα βήμα πριν τη ρήξη Σέρβοι και Αλβανοί
Κρίση στο Κόσοβο: Γιατί βρέθηκαν ένα βήμα πριν τη ρήξη Σέρβοι και Αλβανοί

Κρίση στο Κόσοβο: Γιατί βρέθηκαν ένα βήμα πριν τη ρήξη Σέρβοι και Αλβανοί

Το Κόσοβο ανέβαλε την αντικατάσταση όλων των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας και ταυτοτήτων  –  Νέες προεκτάσεις στα Βαλκάνια από την κρίση στην Ουκρανία

Γεωργία Σαδανά

Με παράταση ενός μήνα αποσοβήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα η ξαφνική κρίση μεταξύ Σέρβων και Αλβανόφωνων πληθυσμών στο βόρειο Κόσοβο, που έφερε τους δύο πληθυσμούς στα όρια της ρήξης, με επίκεντρο την πόλη Μιτρόβιτσα, αποκτώντας, ταυτόχρονα, ισχυρή γεωπολιτική διάσταση, με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τη σπίθα, που λίγο έλειψε να γίνει πυρκαγιά, άναψε η απόφαση της κυβέρνησης να αντικατασταθούν οι πινακίδες αυτοκινήτων και τα έγγραφα εισόδου-εξόδου στα συνοριακά σημεία διέλευσης με τη Σερβία, δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη περιοχή οι περισσότεροι Σέρβοι είναι κάτοχοι σερβικών αστυνομικών ταυτοτήτων, αλλά και πινακίδων ΙΧ, αντί αυτών της τοπικής κυβέρνησης.

Αποτέλεσμα αυτού υπήρξε να στηθούν οδοφράγματα από Σέρβους κατά μήκος δύο οδικών αρτηριών που οδηγούν στα διοικητικά σύνορα με την Σερβία, ενώ ο ήχος των σειρήνων ακούστηκε σε όλες τις πόλεις του βόρειου Κοσόβου, όπου οι Σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία.

Μολονότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο εθνοτικών ομάδων παραμένουν τεταμένες για τουλάχιστον δύο δεκαετίες και παρά την προσπάθεια διεθνών οργανισμών να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, το ζήτημα, ωστόσο, των πινακίδων και των ταξιδιωτικών εγγράφων στο Κόσοβο έλαβε νέες διαστάσεις, καθώς παρενέβη σχετικά χθες η Ρωσία, καλώντας την Πρίστινα να σεβαστεί τα δικαιώματα των Σέρβων στην περιοχή. Συγκεκριμένα, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα κάλεσε την Πρίστινα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ να σταματήσουν τις προκλήσεις και να τηρήσουν τα δικαιώματα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο….

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ! >> https://www.protothema.gr/world/article/1270191/krisi-sto-kosovo-giati-vrethikan-ena-vima-prin-ti-rixi-servoi-kai-alvanoi/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr