Home Greek News Αγία Σοφία: Νέες εικόνες ντροπής – Βάζουν τα… παπούτσια τους σε εσοχές του ναού!

Αγία Σοφία: Νέες εικόνες ντροπής – Βάζουν τα… παπούτσια τους σε εσοχές του ναού!

by _
0 comment 111 views
Αγία Σοφία: Νέες εικόνες ντροπής – Βάζουν τα… παπούτσια τους σε εσοχές του ναού!
Αγία Σοφία: Νέες εικόνες ντροπής – Βάζουν τα… παπούτσια τους σε εσοχές του ναού!

Αγία Σοφία: Νέες εικόνες ντροπής – Βάζουν τα… παπούτσια τους σε εσοχές του ναού!

Φωτογραφίες δείχνουν πολίτες να κρεμούν σε σχοινιά ή να σφηνώνουν στις πόρτες τα παπούτσια που βγάζουν για να προσευχηθούν…

Νέες ντροπιαστικές εικόνες από την Αγιά Σοφία βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας, προκαλώντας τουλάχιστον οργή και αποδεικνύοντας ότι μόνο τυχαίο περιστατικό ή «φυσιολογική φθορά» δεν ήταν η πρόσφατη καταστροφή της αυτοκρατορικής πύλης.

Όπως φαίνεται σε εικόνες που ανήρτησε στα social media ο υπεύθυνος του Δήμου Κωνσταντινούπολης για την προστασία της ιστορικής κληρονομιάς της Πόλης, Μαχίρ Πόλατ, οι Τούρκοι έχουν μετατρέψει χώρους του ναού σε… παπουτσοθήκες!

«Η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο που προσβάλει την αγιότητα και την ιστορική αξία της Αγίας Σοφίας. Ζητώ από τα αρμόδια ιδρύματα να βάλουν τέλος σε αυτήν την ντροπή απέναντι στην ευαισθησία των εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν αφιερώσει την ψυχή τους στην Αγία Σοφία. Δεν το βλέπουν αυτό οι 154 κάμερες και οι 69 αστυνομικοί ασφαλείας και τουρισμού;» έγραψε σχετικά.

 

Εικόνες εγκατάλειψης: Βανδαλισμοί, σκουπίδια και σκόνη στην Αγία Σοφία



Πριν από λίγες ημέρες αντιδράσεις και οργή είχαν προκληθεί από τις φωτογραφίες που είχαν κυκλοφορήσει από το ιστορικό μνημείο της Αγίας Σοφίας, καθώς εκτός από τους βανδαλισμούς στην αυτοκρατορική πύλη, καταγράφονται εμφανείς εικόνες εγκατάλειψης.

Βανδαλισμοί, απορρίμματα, σκόνη. Φωτογραφίες και βίντεο που είδαν προ ημερών το φως της δημοσιότητας στα τουρκικά κοινωνικά δίκτυα, από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τελευταίο διάστημα το μνημείο της Αγίας Σοφίας, μετά την -εκ νέου- μετατροπή του σε μουσουλμανικό τέμενος, το 2020 προκαλούν θλίψη.

Την καταστροφή της ιστορικής αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας κατήγγειλε η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης στον λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter, «Διαπιστώσαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)», έγραψε παραθέτοντας και τη σχετική φωτογραφία.

Η σύνδεσμος στηλιτεύει επίσης την απάντηση του υπεύθυνου ασφαλείας της Αγίας Σοφίας, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το περιστατικό και πως οι κάμερες ασφαλείας δεν κατέγραφαν. Μάλιστα φέρεται να είπε σε μέλη του συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης «δεν ήταν τίποτα μην ανησυχείτε, θα το φτιάξουμε» με τους ίδιους να του απαντούν πως θα καταγγείλουν το θέμα στον εισαγγελέα τόσο για να βρεθεί αυτός που ευθύνεται για την καταστροφή αλλά και γιατί «δεν δεχόμαστε και δεν θα δεχθούμε ένας τέτοιος άνθρωπος να είναι υπεύθυνος σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου». Όπως σημείωσαν στο twitter: «Θα υποβάλλουμε μήνυση τόσο για να εντοπίσουμε αυτούς που κατέστρεψαν την ιστορική πύλη όσο και για να εκδιωχθεί αυτό το άτομο από αυτό το πόστο το συντομότερο δυνατό».

Τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν πάντως ότι η ζημιά στην αυτοκρατορική πύλη αποκαταστάθηκε.



Ωστόσο, συνεχίζεται ο σάλος για την έλλειψη σωστής και κατάλληλης φροντίδας απέναντι στο μνημείο, αλλά και για τους κινδύνους που δημιουργεί ο διπλασιασμός του αριθμού των επισκεπτών στο εσωτερικό

Πολλοί αμφισβητούν την εξήγηση της Διεύθυνσης Κοινωφελών Ιδρυμάτων της Τουρκίας ότι η ζημιά οφείλεται σε φυσιολογική φθορά, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που θεωρούν ότι η ζημιά έγινε σκόπιμα και από ξυλουργικό εργαλείο.

Σε πολλές αναρτήσεις υπάρχει αμφισβήτηση και για την ικανότητα των τουρκικών αρχών να αποκαταστήσουν σωστά τα ιστορικά μνημεία, καθώς αναφέρουν παραδείγματα κακοτεχνίας με σύγχρονα υλικά, όπως το πλαστικό και το αλουμίνιο.

Επικοινωνία Μητσοτάκη με την γενική διευθύντρια της UNESCO για τον βανδαλισμό στην Αγία Σοφία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη γενική διευθύντρια της UNESCO, Ωντρέ Αζουλέ, είχε την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τον βανδαλισμό της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη βαθιά λύπη και τον αποτροπιασμό του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύμβολο της Χριστιανοσύνης, το οποίο είναι και χαρακτηρισμένο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τόνισε ακόμη ότι οι ενέργειες αυτές που δεν σέβονται την ιστορία του μνημείου και θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα και τον οικουμενικό χαρακτήρα του. Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια της UNESCO επανέλαβε την ανησυχία του Οργανισμού για τις επιπτώσεις της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τόνισε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τις τουρκικές αρχές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυρία Αζουλέ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια του ναού σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ακόμα την ανησυχία του για τις προσπάθειες αλλαγής του χαρακτήρα της Μονής της Χώρας.

Η Αθήνα για τον βανδαλισμό της αυτοκρατορικής πύλης: «Βρείτε ποιοι το έκαναν και οδηγήστε τους στη Δικαιοσύνη»

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών για τον βανδαλισμό της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας. Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ εξέφρασε λύπη και αποτροπιασμό για τις εικόνες, ενώ ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές «να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλεί αποτροπιασμό και λύπη.



Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο.

ΠΗΓΗ >> https://www.protothema.gr/world/article/1236892/agia-sofia-nees-eikones-dropis-vlepoun-to-fos-tis-dimosiotitas/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr