Home ΗΠΑ Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμούσε το 2020 ότι ο Covid-19 “δραπέτευσε” από εργαστήριο

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμούσε το 2020 ότι ο Covid-19 “δραπέτευσε” από εργαστήριο

by _
0 comment 166 views

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμούσε το 2020 ότι ο Covid-19 “δραπέτευσε” από εργαστήριο

Date: 07/04/2022 Time: 12:41

Των Jeff Carlson, Hans Mahncke

Ένα πρόσφατα δημοσιευμένο υπόμνημα από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι γνώριζαν από νωρίς ότι η πανδημία COVID πιθανότατα προερχόταν από ένα εργαστήριο στη Γουχάν της Κίνας.

Το εν λόγω υπόμνημα, με ημερομηνία Απρίλιος 2020, αναφέρει ότι από τις πέντε πιθανές πηγές προέλευσης του COVID, η διαρροή από το εργαστήριο ήταν μακράν η πιο πιθανή. Το υπόμνημα υποδηλώνει επίσης ότι είχαν εισαχθεί εναλλακτικές θεωρίες για να αποτραπεί η διερεύνηση της διαρροής από το εργαστήριο. Το υπόμνημα, το οποίο επικεντρώνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην πιθανότητα διαρροής από εργαστήριο, περιέχει μεγάλο όγκο πληροφοριών που δεν ήταν γνωστές στο κοινό κατά τη στιγμή της σύνταξής του.

Αν και η διαρροή από εργαστήριο είναι πλέον ευρέως αποδεκτή ως πιθανή προέλευση του ιού, όταν γράφτηκε το υπόμνημα, γινόταν συντονισμένη προσπάθεια να διαψευστεί αυτή η πιθανότητα. Τίθεται επίσης το ερώτημα τι γνώριζε η ανώτερη ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ -συμπεριλαμβανομένου του τότε υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο- και γιατί οι πληροφορίες αποκρύφθηκαν από το κοινό.

Σύμφωνα με το υπόμνημα που μόλις κυκλοφόρησε, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνώριζε από τον Απρίλιο του 2020 ότι το κεντρικό ζήτημα αφορούσε την εμμονή για τη συλλογή και τον έλεγχο μιας τεράστιας ποσότητας νυχτερίδων που φέρουν ιούς του Ινστιτούτου Ιολογίας Γουχάν και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) της Κίνας που βρίσκεται στο Γουχάν .

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι η εργαστηριακή εξέταση του παλαιότερου γνωστού ασθενούς στο Κεντρικό Νοσοκομείο της Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019 καθόρισε ότι ο ιός ήταν ένας “κορωνοϊός που μοιάζει με SARS των νυχτερίδων». Την εποχή που εξετάστηκε ο ασθενής αυτός, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) δεν είχε αποκαλύψει ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα.

Όταν τελικά αναγνώρισαν μια επιδημία, αρχικά την απέδωσαν σε πνευμονία. Μόλις στα τέλη Ιανουαρίου το ΚΚΚ άρχισε τελικά να παραδέχεται ότι η COVID-19 προκλήθηκε από έναν νέο ιό που μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων.



Μέχρι τότε, ο ιός είχε ήδη εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο και κάθε πιθανότητα καταστολής είχε χαθεί. Κατά την ίδια περίοδο, ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, Δρ Άντονι Φάουτσι, ενημερώθηκε για την πιθανή προέλευση του ιού, αφού ενημερώθηκε από μια ομάδα επιστημόνων που χρηματοδοτούσε ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα ο ιός να ήταν κατασκευασμένος.

Αν και ήταν γνωστό από τον Ιούνιο του 2021 ότι ο Φάουτσι και το NIH συγκάλυψαν τη γνώση τους για την προέλευση του ιού, η πρώιμη γνώση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα θέματα αυτά δεν έγινε πλήρως γνωστή μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2022, όταν η ομάδα διαφάνειας U.S. Right to Know απέκτησε το υπόμνημα του Απριλίου του 2020.

Δύο εργαστήρια

Το υπόμνημα, με τίτλο «Ανάλυση των έμμεσων στοιχείων για τα εργαστήρια της Γουχάν ως πηγή του κορωνοϊού», περιλαμβάνει πέντε σελίδες και είναι γραμμένο σε στρατιωτικό στυλ BLUF, που σημαίνει «bottom line up front».

Το υπόμνημα αρχίζει δηλώνοντας ότι ένα από τα δύο εργαστήρια της Γουχάν είναι η πιθανή πηγή της έξαρσης του ιού COVID. Τα δύο εργαστήρια που προσδιορίζονται από το υπουργείο Εξωτερικών είναι το εργαστήριο της Γουχάν CDC που βρίσκεται στο κέντρο της Γουχάν και το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, όπου η Σι Ζενγκλί ήταν γνωστό ότι διεξήγαγε επικίνδυνα πειράματα «λειτουργίας-κέρδους» σε ιούς νυχτερίδων.



Η εστίαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο εργαστήριο του CDC της Γουχάν ως πιθανή πηγή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η εν λόγω εγκατάσταση βρίσκεται μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από την αγορά θαλασσινών Χουανάν, όπου ένας ήδη μολυσμένος πελάτης μπορεί να προκάλεσε ένα συμβάν υπερδιάδοσης τον Δεκέμβριο του 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής ερευνητής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προέλευση του ιού, ο Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ, δήλωσε κατ’ ιδίαν σε τηλεοπτικό συνεργείο της Δανίας ότι υποψιάζεται ότι το εργαστήριο του CDC της Γουχάν ήταν η πηγή της πανδημίας. Ο Εμπάρεκ, ο οποίος υποστήριξε τη φυσική προέλευση του ιού στη δημόσια έκθεσή του, σημείωσε ιδιαιτέρως ότι το εργαστήριο του CDC είχε μετακομίσει μυστηριωδώς στη νέα του τοποθεσία στο κέντρο της πόλης στις αρχές Δεκεμβρίου και ότι μια τέτοια μετακίνηση μπορεί να είχε αυξήσει τις πιθανότητες διαρροής ή τυχαίας διαρροής από το εργαστήριο.

Το άλλο εργαστήριο που προσδιορίστηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως η πιθανή πηγή της πανδημίας είναι το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, το οποίο έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής τα τελευταία δύο χρόνια.

Στο υπόμνημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνεται ότι το Ινστιτούτο της Γουχάν, μακράν το πιο λογικό μέρος για τη διερεύνηση της προέλευσης του ιού, είχε σφραγιστεί πλήρως από κάθε εξωτερική έρευνα από το ΚΚΚ. Το υπόμνημα σημείωνε επίσης ότι είχε εκδοθεί εντολή φίμωσης σχετικά με τα δύο εργαστήρια της Γουχάν την 1η Ιανουαρίου 2020 και ότι ένας ταγματάρχης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού είχε αναλάβει τον έλεγχο του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν από τις αρχές Ιανουαρίου του 2020.

Το υπόμνημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει εμφατικά ότι «όλες οι άλλες προτεινόμενες θεωρίες είναι πιθανό να αποτελούν δόλωμα για να αποτραπεί η έρευνα στο CDC της Γουχάν και στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν».

Οφείλουμε να επαναλάβουμε ότι το υπόμνημα γράφτηκε τον Απρίλιο του 2020.



Αυτό συμβαίνει επειδή το επιχείρημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντικατοπτρίζει τις ενέργειες του Φάουτσι και του τότε επικεφαλής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) Δρ Φράνσις Κόλινς, οι οποίοι -την ίδια εποχή που γράφτηκε αυτό το υπόμνημα- κατέστειλαν και λογόκριναν ενεργά κάθε δημόσια συζήτηση για το σενάριο της διαρροής στο εργαστήριο. Όταν τον Απρίλιο του 2020 το Fox News δημοσίευσε μια ιστορία που υπονοούσε ότι ο ιός προήλθε από ένα εργαστήριο της Γουχάν, ο Κόλινς επικοινώνησε αμέσως με τον Φάουτσι για να διερευνήσει τρόπους με τους οποίους οι δύο άνδρες θα μπορούσαν να «σταματήσουν αυτή την πολύ καταστροφική συνωμοσία».

Ο Κόλινς είχε προηγουμένως πει στον Φάουτσι και στην ομάδα επιστημόνων του ότι «η επιστήμη και η διεθνής αρμονία» θα μπορούσαν να πληγούν αν η θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο έπαιρνε διαστάσεις. Η οδηγία του Κόλινς οδήγησε την ομάδα του Φάουτσι στη δημοσίευση δύο εγγράφων που απέρριπταν κατηγορηματικά τη θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο, το ένα στο ιατρικό περιοδικό Lancet και το άλλο στο επιστημονικό περιοδικό Nature. Αυτές οι δύο εργασίες θα γίνονταν ο ακρογωνιαίος λίθος των συνδυασμένων προσπαθειών των επιστημόνων του Φάουτσι, των μέσων ενημέρωσης, των τεχνολογικών κολοσσών και της αμερικανικής κυβέρνησης να καταστείλουν κάθε συζήτηση για διαρροή από εργαστήριο, ενώ ταυτόχρονα θα προωθούσαν τη θεωρία της φυσικής προέλευσης.

Το υπόμνημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαριθμεί επίσης πολλά γεγονότα που το κοινό έχει μάθει μόνο αποσπασματικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών. Έχουμε καλύψει στο παρελθόν πολλές από αυτές τις λεπτομέρειες στην εκπομπή μας, συμπεριλαμβανομένου του ότι το CDC της Γουχάν είχε έναν κάτοικο «Μπάτμαν» -τον Τιέν Τζουνχουά- ο οποίος καυχιόταν ότι είχε προσωπικά συλλέξει περισσότερες από 10.000 νυχτερίδες που έφεραν τον ιό ως εργαστηριακά δείγματα από κινεζικές σπηλιές.

Ο Τιέν ήταν επίσης ευρέως γνωστός για την απερισκεψία και την απροσεξία του κατά τη διαδικασία συλλογής.

Όσον αφορά το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, το υπόμνημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωνε ότι η διευθύντρια του εργαστηρίου, η Σι Ζενγκλί, είχε διεξάγει τροποποίηση της λειτουργίας των ιών των νυχτερίδων για να τους κάνει πιο εύκολα μεταδιδόμενους στον άνθρωπο. Όπως γνωρίζουμε πλέον, το καθοριστικό χαρακτηριστικό του ιού COVID-19, η θέση διάσπασης της φουρίνης, είναι αυτό που καθιστά τον ιό ιδιαίτερα μεταδοτικό στον άνθρωπο. Ενώ δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ καμία θέση διάσπασης της φουρίνης στους φυσικούς κορωνοϊούς SARS, η Σι συμμετείχε σε μια ερευνητική πρόταση του 2018 που αποσκοπούσε στην εισαγωγή ακριβώς ενός τέτοιου χαρακτηριστικού στους κορωνοϊούς.

Το υπόμνημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζει επίσης τα ανεπαρκή πρότυπα ασφαλείας στο Ινστιτούτο της Γουχάν, γεγονός που θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε ακούσια διαρροή του θανατηφόρου ιού στον εξωτερικό πληθυσμό. Είναι ενδιαφέρον ότι το υπόμνημα θέτει επίσης ερωτήματα σχετικά με την εξαφάνιση του εργαζόμενου στο εργαστήριο Χουάνγκ Γιανλίνγκ, του οποίου το βιογραφικό, το προφίλ και η φωτογραφία διαγράφηκαν από την ιστοσελίδα του ινστιτούτου λίγο μετά το ξέσπασμα της επιδημίας. Μέχρι σήμερα, η τύχη και η κατάσταση του Χουάνγκ παραμένουν άγνωστες.



Τέλος, το υπόμνημα εξετάζει λεπτομερώς έναν Κινέζο επαγγελματία ιατρό του οποίου το διαδικτυακό όνομα είναι Γου Σιαοχούα. Ο Γου ισχυρίστηκε ότι η Σι Ζενγκλί έπαιζε τον Θεό δημιουργώντας κορωνοϊούς με συγκεκριμένο στόχο να τους κάνει πιο μεταδοτικούς στον άνθρωπο. Ο Γου ισχυρίστηκε επίσης ότι η Σι χρησιμοποιούσε ενδιάμεσα ζώα στο εργαστήριό της και ότι η διαχείριση των θανατηφόρων ιών από το εργαστήριό της ήταν τρομακτικά κακή και αμελής.

Το υπόμνημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκρινε ότι οι ισχυρισμοί του Γου ήταν αξιόπιστοι και η εκτίμηση αυτή ισχύει, δεδομένων των πληροφοριών που έχουν δημοσιοποιηθεί στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν. Πλέον γνωρίζουμε ότι η Σι είχε ένα ενεργό σχέδιο για την εισαγωγή θέσεων διάσπασης της φουρίνης στους ιούς των νυχτερίδων, γνωρίζουμε ότι χρησιμοποίησε εξανθρωπισμένα ποντίκια για να δοκιμάσει πώς οι δημιουργίες των ιών της θα επηρέαζαν τους ανθρώπους και γνωρίζουμε ότι το εργαστήριό της είχε επανειλημμένα αναφερθεί για το κακό ιστορικό ασφαλείας του.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο από το υπόμνημα είναι ότι επικεντρώνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο σενάριο της διαρροής από το εργαστήριο, αντικατοπτρίζοντας ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν σχεδόν βέβαιο τον Απρίλιο του 2020 ότι ο ιός είχε προέλθει από εργαστήριο. Αυτό που παραμένει εντελώς ασαφές είναι γιατί ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ούτε ο υπουργός Πομπέο δημοσιοποίησαν αυτές τις πληροφορίες αμέσως μόλις τις είχαν στη διάθεσή τους.

Αν το υπόμνημα είχε δημοσιοποιηθεί πριν από σχεδόν δύο χρόνια, όταν γράφτηκε, η πορεία των γεγονότων θα ήταν πολύ διαφορετική. Η γνώση ότι ο ιός βγήκε από εργαστήριο θα είχε επαναπροσανατολίσει την προσοχή του κοινού και η αναζήτηση διορθωτικών μέτρων θα μπορούσε να είναι πιο εστιασμένη.

Θα είχαν επίσης καταβληθεί πιο συντονισμένες προσπάθειες για την αποτροπή μελλοντικών διαρροών. Εάν δεν αποπροσανατόλιζαν το κοινό με τη θεωρία της φυσικής προέλευσης, ο Φάουτσι και το NIH θα είχαν εκτεθεί για το ρόλο τους στη χρηματοδότηση των εργασιών του Ινστιτούτου της Γουχάν.

Το πιο σημαντικό είναι ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας θα είχε υποστεί μεγαλύτερη διεθνή πίεση για το ρόλο του στην καταστολή οποιασδήποτε εκ των προτέρων πληροφορίας σχετικά με το ξέσπασμα της επιδημίας. Το υπόμνημα θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο στις προεδρικές εκλογές του 2020, καθώς οι ψηφοφόροι έτειναν να θεωρούν τον Ντόναλντ Τραμπ πολύ πιο ικανό από τον Τζο Μπάιντεν να τα βάλει με το ΚΚΚ.

Ενώ δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα γιατί αποκρύφθηκε το υπόμνημα, το μόνο πρόσωπο που είχε συνταγματικό ρόλο στο να αποφασίσει αν η καταστολή μιας διαρροής από εργαστήριο θα έπρεπε να είναι η πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν ο πρόεδρος Τραμπ. Αν και είναι πιθανό ότι ο Τραμπ αποφάσισε ότι θα ήταν καλύτερα να αποκρύψει τα γεγονότα, είναι πολύ πιο πιθανό ότι, όπως όλοι μας, ο πρόεδρος κρατήθηκε στο σκοτάδι.

Πηγή: theepochtimes.gr

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page

Μέσω >> https://theflagreport.com/to-steit-ntipartment-ektimouse-to-2020-oti-o-covid-19-drapetefse-apo-ergastirio/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr