Home Greek News Ξεναγοί σε… απόγνωση ψάχνουν τουρίστες

Ξεναγοί σε… απόγνωση ψάχνουν τουρίστες

by _
0 comment 141 views
Ξεναγοί σε… απόγνωση ψάχνουν τουρίστες
Ξεναγοί σε… απόγνωση ψάχνουν τουρίστες

Ξεναγοί σε… απόγνωση ψάχνουν τουρίστες

Σάββατο, 22-Μαϊ-2021 09:11

Της Δανάης Μαραγκουδάκη

“Φέτος περίμενα ότι μέχρι μέσα τα Μαΐου θα είναι καλύτερα, ότι θα έχω κλεισμένες ξεναγήσεις για τη σεζόν. Υπό κανονικές συνθήκες από την αρχή της χρονιάς κλείνουμε ξεναγήσεις για όλο το καλοκαίρι. Για φέτος έχω κλείσει μόνο μία ξενάγηση και αυτή τον Ιούλιο”, αναφέρει στο Capital.gr η 33χρονη Άννα που δουλεύει με γαλλόφωνους.

“Απογοήτευση νιώθουμε. Είμαστε άπραγοι εδώ κι ένα χρόνο, συν του ότι φοβόμαστε ότι ξεχνάμε τη δουλειά μας”, αναφέρει η νεαρή ξεναγός που συνήθως τέτοια εποχή τα πρωινά ξεναγούσε κάποιο μεγάλο γκρουπ τουριστών κάτω από τον ήλιο της Ακρόπολης. “Τα γραφεία μάς λένε – εύχονται κι αυτοί – ότι οι “ξεναγήσεις θα κλειστούν τελευταία στιγμή”, αναφέρει και συνεχίζει: “αυτό που με αγχώνει πολύ είναι ότι μπορεί να δουλέψω το ίδιο ή και λιγότερο σε σχέση με πέρυσι κι αυτό είναι το χειρότερο σενάριο τόσο για οικονομικούς όσο και για ψυχολογικούς λόγους”.

“Πέρυσι ήταν πρωτόγνωρο όλο αυτό και σύντομα αποδεχτήκαμε ότι δεν θα έχουμε δουλειά, ωστόσο πιστεύαμε ότι το ‘21 θα πάει καλύτερα γιατί θα υπήρχε καλύτερος σχεδιασμός και πρόβλεψη για το επάγγελμά μας. Όσο βλέπουμε ότι δεν θα πάει καλά η σεζόν, απογοητευόμαστε όλο και πιο πολύ”, σημειώνει. “Τα επιδόματα δεν ήταν αρκετά για τους μήνες που ήμασταν εκτός δουλειάς. Πολλοί συνάδελφοι έψαξαν για άλλες παροδικές δουλειές. Εναλλακτικά ζούμε με δανεικά ή με λεφτά που μπορεί να υπήρχαν στην άκρη, τα οποία κάποια στιγμή τελειώνουν”.

Κ. Πιπέρας: Επιδόματα για τους μήνες που δεν δουλέψαμε

Το 2020 δόθηκαν συνολικά 1.800 ευρώ στους ξεναγούς. Για το 2021 δόθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο τα 534 ευρώ, ενώ, όπως σημειώνει στο Capital.gr ο Πρόεδρος Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών, Κρίτων Πιπέρας, ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης είχε δεσμευτεί ότι ο κλάδος θα λάβει επίδομα και τον Μάρτιο κάτι που ωστόσο ακόμα δεν έχει γίνει.

“Θα έπρεπε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο που τα πάντα ήταν κλειστά να μας έχουν δοθεί έστω αυτά τα 534 ευρώ”, σημειώνει ο πρόεδρος του σωματείου. “Εδώ και 16 μήνες έχουμε λάβει συνολικά κάτω από 3.000 ευρώ, δηλαδή γύρω στα 190 ευρώ τον μήνα. Δεν νομίζω να μπορεί κάποιος να ζήσει με αυτά τα χρήματα”, συμπληρώνει.

“Στην υπόλοιπη Ευρώπη τα επιδόματα που δόθηκαν στους ξεναγούς κυμάνθηκαν από τις 7.000 – 18.000 μέσα στο 2020. Εμείς δεν ζητήσαμε κάτι παράλογο”, αναφέρει και προσθέτει: “Επίσης, μέσα στο 2020 χάσαμε τα ένσημά μας. Πήραμε σύνολο 50 ένσημα το οποίο αυτόματα μας απέκλεισε από το επίδομα του ΟΑΕΔ του 2021”.

Απαγορευτικά για τους ξεναγούς τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Ο Πρόεδρος των Ξεναγών Αθήνας εξηγεί πως σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα επιτρέπονται μάξιμουμ 15 άτομα με τον ξεναγό σε έναν ανοιχτό αρχαιολογικό χώρο και 8 άτομα συν τον ξεναγό σε μουσείο. Την ίδια στιγμή επιτρέπεται σε ένα τουριστικό λεωφορείο να έχει χωρητικότητα στο 85% ή πιο απλά, ένα πούλμαν 50 θέσεων να γεμίζει με 42 άτομα.

“Αν για παράδειγμα ένα πούλμαν με 42 άτομα πάει στους Δελφούς δεν μπορούν να ξεναγηθούν και οι 42 γιατί επιτρέπονται μέχρι 15 άτομα”.

Ακόμα κι αν το γκρουπ των τουριστών “έσπαγε” σε 3-4 άτομα, δεν βγαίνουν τα έξοδα του τουριστικού γραφείου να απασχολήσει τρεις ξεναγούς. Δεν είναι μόνο το κόστος εργασίας αλλά και τα εισιτήρια μεταφοράς, τα εστιατόρια κτλ, εξηγεί.

Με αυτά τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα γραφεία δεν μπορούν να προωθήσουν βασικά ταξιδιωτικά προγράμματα, αναφέρει ο πρόεδρος των ξεναγών Αθήνας.

“Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε ακυρώσεις. Το πολύ πολύ να μπορέσουμε να δουλέψουμε με ένα μικρό γκρουπ σε μια ξενάγηση στην Ακρόπολη ή ένα μονοήμερο στους Δελφούς. Αυτό που θα θέλαμε είναι ρεαλιστικά υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεν γίνεται να επιτρέπονται 42 άτομα σε ένα πούλμαν που είναι κλειστός χώρος και ταξιδεύει επί ώρες και στη συνέχεια να μην επιτρέπεται να ξεναγήσεις αυτά τα 42 άτομα σε ανοιχτό χώρο. Και στους εξωτερικούς χώρους αλλά και μέσα στα μουσεία οι ξεναγήσεις γίνονται με όλα τα μέτρα προστασίας. Κρατάμε τις αποστάσεις, φοράμε μάσκες, έχουμε φορητά μικρόφωνα για να μην έρχονται κοντά μας για να μας ακούσουν. Δεν έχει λογική να ταξιδεύεις με το γκρουπ, να μην μπορείς να τους ξεναγήσεις αλλά να μπορείς μετά να τους πας στο εστιατόριο να φάνε”.

Όπως σημειώνει ο Κ. Πιπέρας, οι περισσότεροι ξεναγοί απασχολούνται στον περιηγητικό τουρισμό, ο οποίος αφορά πολυήμερες εκδρομές. “Δεν κάνουμε μια ξενάγηση στην Ακρόπολη και μετά πάμε σπίτι μας. Εμείς φεύγουμε ταξίδια με τα γκρουπ ανά την Ελλάδα”.

Οι τουρίστες έρχονται αλλά δεν κάνουν ξεναγήσεις

Σχετικά με τους αριθμούς των ξεναγήσεων σε σχέση με το 2020, ο Κ. Πιπέρας αναφέρει πως είναι “χειρότερα από πέρυσι γιατί αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν κρουαζιερόπλοια. Σιγά σιγά αρχίζουν να εμφανίζονται, ένα στη Ρόδο, ένα στην Κέρκυρα. Δεν υπάρχουν όμως οι πολυήμερες ξεναγήσεις. Ο τουρισμός μπορεί να έχει ξεκινήσει αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται στις ξεναγήσεις”.

“Υπήρχαν κάποια voucher του 2020 που είχαν μεταφερθεί για φέτος αλλά τα ακυρώνουν και τα μεταφέρουν για το 2022. Οι Βρετανοί για παράδειγμα λόγω της καραντίνας που πρέπει να κάνουν όταν επιστρέψουν στη χώρα τους, δεν έρχονται”, αναφέρει.

Στους πιο “τυχερούς” ξεναγούς είναι οι γαλλόφωνοι με κάποιες λίγες ξεναγήσεις, ενώ στους πιο “άτυχους” είναι οι ιταλόφωνοι καθώς η γειτονική χώρα δεν έχει κινηθεί ακόμα. “Η δουλειά με τους Ιταλούς ξεκινούσε υπό κανονικές συνθήκες από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο, με πολλά ιταλικά σχολεία που όμως δεν ήρθαν φέτος. Ο ιταλικός τουρισμός κάνει μια “κοιλιά” το καλοκαίρι και επανέρχεται τον Σεπτέμβριο”, υπογραμμίζει ο Κ. Πιπέρας.

“Υπάρχει μια αισιοδοξία ότι έχουμε αφήσει πίσω μας το δύσκολο κομμάτι της πανδημίας και ότι από το 2022 και μετά θα επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς. Υπάρχει απαισιοδοξία για φέτος και μεγάλη απογοήτευση για την αντιμετώπιση του κράτους απέναντι στους ξεναγούς”, καταλήγει.

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr