Home Greek News Ο επιχειρηματίας Τραμπ, αποκλεισμένος από την αμερικανική βοήθεια, ζητά ευρωπαϊκή!

Ο επιχειρηματίας Τραμπ, αποκλεισμένος από την αμερικανική βοήθεια, ζητά ευρωπαϊκή!

by _
0 comment 146 views

Ο επιχειρηματίας Τραμπ, αποκλεισμένος από την αμερικανική βοήθεια, ζητά ευρωπαϊκή!


Μπορεί στις ΗΠΑ οι επιχειρήσεις του Τραμπ να έχουν εξαιρεθεί ρητώς από το Ομοσπονδιακό πακέτο στήριξης αλλά τα τρία θέρετρα που διαθέτει στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία συμμετέχουν στα κυβερνητικά προγράμματα για την στήριξη των επιχειρήσεων

Ο Οργανισμός Τραμπ ζητά χρηματοδοτική στήριξη από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία για να καλύψει τους μισθούς των μπάρμαν, των μουσικών γκάιντας και των άλλων υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε αναγκαστική άδεια από τις εγκαταστάσεις στα γήπεδα γκολφ που διαθέτει στην Ευρώπη που έχουν κλείσει εξαιτίας του lockdown της πανδημίας.

Οι υπερπόντιες επιχειρήσεις που ανήκουν στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν κυβερνητικά κεφάλαια που στοχεύουν στη στήριξη των επιχειρήσεων ώστε να διατηρήσουν τους εργαζομένους τους. Αντίθετα, στις ΗΠΑ έχουν ρητώς εξαιρεθεί από το τεράστιο πακέτο οικονομικής στήριξης. Σύμφωνα με το Bloomberg αυτό είναι ενδεικτικό του χάσματος στην αντιμετώπιση των εργαζομένων σε διάφορες χώρες ακόμα και εάν αυτοί εργάζονται για την ίδια παγκόσμια επιχείρηση.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, όπου ο Τραμπ διαθέτει τρία ζημιογόνα θέρετρα για γκολφ, οι εταιρείες μπορούν να αξιοποιήσουν τα κυβερνητικά μετρητά για να πληρώσουν μέρος των μισθών των εργαζομένων τους. Δεν είναι σαφές εάν ο Οργανισμός Τραμπ θα καταβάλλει το υπόλοιπο των μισθών στους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναγκαστική άδεια.

Στις ΗΠΑ, οι περίπου 2.000 εργαζόμενοι που απολύθηκαν από τα γήπεδα γκολφ και τα ξενοδοχεία του Τραμπ θα πρέπει όπως εκατομμύρια άλλοι για να υποβάλουν αίτηση για επιδόματα ανεργίας.

Όπως αναφέρει το Bloomberg δεν υπάρχει τίποτα ανάρμοστο στην αναζήτηση κεφαλαίων από τις εταιρείες του Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, τα οποία κεφάλαια προσφέρονται για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν την κρίση. Ωστόσο η κριτική στα social media υπήρξε άμεση και δριμεία κατά των ιδιοκτητών με μεγάλες τσέπες, οι οποίοι θα μπορούσαν αναμφισβήτητα να αντιμετωπίσουν την κρίση χωρίς να ζητήσουν την κρατική βοήθεια. Σε αυτούς περιλαμβάνεται και η Βικτώρια Μπέκαμ, το πρώην μέλος των Spice Girl, η οποία φέρεται να έθεσε σε αναγκαστική άδεια έως και 30 υπαλλήλους της στην ζημιογόνα επιχείρηση πολυτελούς μόδας που διαθέτει.

Ο Μάρτιν Φορντ, εκλεγμένος αξιωματούχος στο Aberdeenshire της Σκωτίας, όπου βρίσκεται ένα από τα θέρετρα του Τραμπ, δήλωσε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν οι ίδιοι κανόνες για τον Τραμπ, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να καυχιέται για τα δισεκατομμύρια του.

«Ο τεράστιος λογαριασμός θα βαρύνει ολόκληρο τον πληθυσμό μέσω υψηλότερων φόρων», δήλωσε ο Φορντ, σταθερός πολέμιος του θερέτρου. «Εάν αυτά που λέει για τον προσωπικό του πλούτο είναι αλήθεια, ο Τραμπ δεν χρειάζεται τα χρήματα και δεν τον λόγο γιατί οι μελλοντικοί φορολογούμενοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να τον βοηθούν».

Ο Άλαν Γκάρτεν, επικεφαλής δικηγόρος του Οργανισμού Τραμπ, δεν απάντησε στα αιτήματα του Bloomberg για σχολιασμό. Οι διευθυντές των δύο θερέτρων δήλωσαν ότι είχαν λάβει τα μέτρα που προσέφερε η κυβέρνηση για την προστασία των υπαλλήλων τους.

Παρόλο που οι οικογενειακές επιχειρήσεις του Τραμπ εξαιρέθηκαν ρητά από την ομοσπονδιακή βοήθεια που εγκρίθηκε τις τελευταίες εβδομάδες από το Κογκρέσο, το ξενοδοχείο του στην Ουάσινγκτον επιδιώκει μια ξεχωριστή συμφωνία για το ετήσιο ενοίκιο των 3 εκατ. δολαρίων που πληρώνει στις ομοσπονδιακές αρχές για τη χρήση κτηρίου που ανήκει στην κυβέρνηση, ανέφεραν οι New York Times την Τρίτη.

Τα τρία θέρετρα του Τραμπ στη Σκωτία και την Ιρλανδία προετοιμάζονταν για την έναρξη της σεζόν όταν οι κυβερνήσεις διέταξαν τις επιχειρήσεις να κλείσουν τον περασμένο μήνα προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κοροναϊού. Τώρα είναι μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων εταιρειών που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν κρατικά προγράμματα αρωγής. Οι εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας μπορούν να αιτηθούν τα χρήματα για να καλύψουν τους μισθούς των υπαλλήλων σε αναγκαστική άδεια, εφόσον πληρώνουν φόρους μισθοδοσίας.

«Απολύσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού μας», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Τζοε Ράσελ, διευθύνων σύμβουλος του θέρετρου Doonbeg ιδιοκτησίας του Τραμπ στη δυτική ακτή της Ιρλανδίας. Αρνήθηκε να διευκρινίσει πόσοι απολύθηκαν και πόσοι τέθηκαν σε καθεστώς αναγκαστικής άδειας εντασσόμενοι στο κυβερνητικό πρόγραμμα επιδότησης μισθών. «Διασφαλίζουμε ότι θα στηρίζονται με βάση τα διαθέσιμα κυβερνητικά προγράμματα», είπε.

Το ιρλανδικό πρόγραμμα επιδότησης μισθού, το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και αρκετές εβδομάδες, πληρώνει τις εταιρείες ώστε να καλύπτουν έως και το 70% των εβδομαδιαίων μισθών των υπαλλήλων τους, εφόσον αυτοί διατηρούνται στη μισθοδοσία. Για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει να καλύπτει έως και το 85% των μισθών από τον επόμενο μήνα. Επιπλέον ένα ξεχωριστό πρόγραμμα της ιρλανδικής κυβέρνησης επιτρέπει σε άτομα που έχασαν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας να διεκδικήσουν εβδομαδιαία επιδότηση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε επίσημα ένα παρόμοιο πρόγραμμα τη Δευτέρα για να καλύψει το 80% των μισθών των εργαζομένων που ανέρχονται έως τις 2.500 λίρες, λαμβάνοντας αιτήσεις από περισσότερες από 140.000 εταιρείες την πρώτη ημέρα.

Οι εταιρείες και στις δύο χώρες πρέπει να υποβάλουν αίτηση για λογαριασμό των υπαλλήλων τους και ενθαρρύνονται να καλύψουν τη διαφορά έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν το σύνολο του κανονικού μισθού τους.

Ο Ράσελ, ο διευθυντής του θερέτρου του Trump στο Doonbeg, αρνήθηκε να πει εάν η επιχείρηση καλύπτει τη διαφορά για τους μισθούς των εργαζομένων της που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση. Είπε ότι ο αριθμός των εργαζομένων ποικίλλει ανάλογα με την εποχή, αλλά κατά την περίοδο αιχμής το θέρετρο απασχολεί περίπου 300 άτομα.

Ωστόσο κάποιοι στην κοινότητα δεν είναι επικριτικοί για το γεγογός ότι το θέρετρο ζητά κυβερνητική βοήθεια. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ιδιοκτήτη τοπικής επιχείρησης που ζει στην περιοχή ότι «Αν εκμεταλλευτεί τις κρατικές επιδοτήσεις για να διατηρήσει την επιχείρηση να συνεχίσει να απασχολεί άτομα εδώ, τότε φυσικά θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσει».

Το θέρετρο Turnberry του Τραμπ στη Σκωτία έχει υποβάλλει αίτηση για να αξιοποιήσει τα κεφάλαια στήριξης του Ηνωμένου Βασιλείου για τους εργαζόμενους, σύμφωνα με τον Πήτερ Χέντερσον, έναν τοπικό εκλεγμένο αξιωματούχο που ζει κοντά στο θέρετρο και έχει μιλήσει με τους εργαζόμενους εκεί.

Όπως κάθε εταιρεία, είπε, το θέρετρο θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το πρόγραμμα στήριξης. «Κανείς δεν παίζει στο γήπεδο. Έκλεισαν ακολουθώντας τους κανόνες», είπε.

Ο Ραλφ Πορσιάνι, διευθυντής του Turnberry, δεν απάντησε στο αίτημα για σχόλια.

Η Σάρα Μαλόνουν, αντιπρόεδρος του θέρετρου στο Aberdeenshire δήλωσε πως «όπως εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, έχουμε αναγκαστεί από την κυβερνητική εντολή να κλείσουμε προσωρινά τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας και αναψυχής μας. Δεν διαφέρουμε από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων και των πολλών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης – αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον Τραμπ και δεν ωφελεί την επιχείρηση – οι ενέργειες που έχουμε λάβει είναι αποκλειστικά για την προστασία των ανθρώπων και των οικογενειών τους που διαφορετικά θα έμεναν χωρίς εργασία και θα αγωνίζονταν να επιβιώσουν».

Η ίδια αρνήθηκε να σχολιάσει τη χρήση κρατικών πόρων από το θέρετρο για την κάλυψη των μισθών.

Ο Τραμπ έχει επενδύσει αρκετά εκατομμύρια δολάρια την τελευταία δεκαετία για να αγοράσει και να ανακαινίσει τα τρία θέρετρα στη Σκωτία και την Ιρλανδία, τα οποία συνεχίζουν να είναι ζημιογόνα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που υποχρεούνται να δημοσιεύουν. Δεν είναι σαφές εάν ο Τραμπ έχει χρηματοδοτήσει τα θέρετρα μέσω τραπεζικών δανείων ή μέσω κεφαλαίων από τον Οργανισμό Τραμπ.

Το θέρετρό του στο Aberdeenshire σημείωσε ζημίες πάνω από 1 εκατ. λίρες το 2018, το τελευταίο έτος για το οποίο είναι διαθέσιμα αποτελέσματα. Ο Τραμπ έχει διαθέσει περισσότερα από 40 εκατ. λίρες άτοκων δανείων στο θέρετρο, το οποίο δεν έχει καταγράψει ποτέ κέρδος και απασχολούσε 77 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία του 2018. Το περασμένο χρόνο απέσπασε την έγκριση του σχεδίου του για επέκταση του θερέτρου με την κατασκευή εξοχικών κατοικιών ύψους 150 εκατ. λιρών.

Το θέρετρο του Τραμπ στο Doonbeg στην Ιρλανδία, το οποίο αγόρασε το 2014, σημείωσε ζημιές 1,5 εκατ. ευρώ το 2018, αλλά τα έσοδα του αυξήθηκαν κατά 7% στα 11,4 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία. Το κορυφαίο του θέρετρο, στο Turnberry, σημείωσε ζημιές 10,8 εκατ. λίρες το 2018, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που γνωστοποίησε. Ο Τραμπ έχει δανείσει συνολικά 115 εκατ. λίρες στο θέρετρο στο Turnberry από τότε που το αγόρασε το 2014.

https://www.newmoney.gr/roh/diethni/o-epichirimatias-tramp-apoklismenos-apo-tin-amerikaniki-voithia-zita-evropaiki/?fbclid=IwAR17BXP_EggmmFZVuNjL4j20Im9cOKY7eQ874p0OGMe4KLDbAM2JkAUGNWw#.XqCzUmxSrC8.facebook

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr