Home Greek News ΒΟΜΒΑ: Φυλή Αμαζονίου κέρδισε αγωγή κατά των εταιρειών πετρελαίου για τη προστασία των δασών τους και τώρα καίγονται τα ίδια!!!

ΒΟΜΒΑ: Φυλή Αμαζονίου κέρδισε αγωγή κατά των εταιρειών πετρελαίου για τη προστασία των δασών τους και τώρα καίγονται τα ίδια!!!

by _
0 comment 164 views

ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ: Φυλή Αμαζονίου κέρδισε προ μηνών αγωγή κατά των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου, σώζοντας έτσι εκατομμύρια στρέμματα τροπικού δάσους, και τώρα καίγονται τα δάση τους!!! ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ!!!…


-Του ερευνητή – δημοσιογράφου Ιωάννη Κουντούρη | Λος Άντζελες | Βρείτε με και στα Social Media!: Facebook • Twitter • Instagram • LinkedIn • Youtube


ΔΙΑΒΑΣΤΕ το είχαν δημοσιεύσει προ μηνών πολλά μεγάλα σάιτ σε όλα τον κόσμο σχετικά με μια μεγάλη δικαστική υπόθεση που είχε κερδίσει τότε ο λαός του Waorani έναντι των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών που εποφλαμιούσαν τα…ΔΑΣΗ ΤΟΥΣ, τα οποία δάση που τυχαίνει, αυτήν την στιμήν, ΝΑ…ΚΑΤΑΚΑΙΓΟΝΤΑΙ!!!

ΤΥΧΑΙΟ ΑΥΤΟ;;; Τυχαίο και το γεγονός πως καίγεται κι η…ΕΛΛΑΔΑ, ιδιαίτερα υπο το πρίσμα των πρόσφατων αποκαλύψεων του σάιτ μας όσον αφορά την απόφαση του ΣτΕ από το Δεκ. πέρσι άνοιξε το δρόμο για εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα;;; Διαβάστε επίσης το άρθρο μας με τίτλο «ΒΟΜΒΑ: Το ΣτΕ με απόφασή του άνοιξε το δρόμο για εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις το Δεκ. του 2018!» για να καταλάβετε.

Διαβάστε τώρα το ακόλουθο και…ΦΡΙΞΤΕ…!!!….


Φυλή Αμαζονίου κερδίζει αγωγή κατά του μεγάλου πετρελαίου, σώζοντας εκατομμύρια στρέμματα τροπικού δάσου

-του disclose.tv | 15 Μάιου 2019

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο επειδή είναι η μεγαλύτερη και πυκνότερη περιοχή δασικών εκτάσεων στον κόσμο. Διασχίζοντας εννέα χώρες, το Αμαζόνιο φιλοξενεί εκατομμύρια διαφορετικά είδη ζώων και φυτών, ενώ φιλοξενεί μερικές από τις τελευταίες ιθαγενείς ομόδες στον κόσμο. Ο λαός Waorani (Βαοαράνη) του Pastaza είναι μια ιθαγενής φυλή από τον Αμαζόνιο του Εκουαδόρ και ζούν στο δάσος για πολλές γενιές.. Υπήρξαν, ωστόσο, απειλές για το “Σπίτι” τους από μια μεγάλη εταιρεία πετρελαίου – και αυτοί δεν το πήραν και τόσο καλά.

Η Νομική νίκη

Μετά από μια μακρά νομική μάχη με αρκετούς οργανισμούς, ο λαός του Waorani προστάτεψαν με επιτυχία μισό εκατομμύριο στρέμματα της προγονικής επικράτειάς τους στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου από το να εξορύσσονται για πετρελαιοπηγές από τεράστιες πετρελαϊκές εταιρίες. Ο πλειστηριασμός των εκτάσεων των εδαφών Waorani στις εταιρείες πετρελαίου ανεστάλη επ ‘αόριστον από μια επιτροπή τριών δικαστών του επαρχιακού δικαστηρίου Pastaza. Η επιτροπή απλώς “κατέστρεψε” τη διαδικασία διαβούλευσης που είχε αναλάβει η Ισημερινή κυβέρνηση με τη φυλή το 2012, η οποία κατέστησε άκυρη την απόπειρα αγοράς γης.

Αυτή η νίκη για τη φυλή των αυτόχθονων έθεσε πλέον ένα ανεκτίμητο νομικό προηγούμενο για άλλα ιθαγενή έθνη πέρα από τον Ισημερινό Αμαζόνιο. Μετά την αποδοχή της προσφοράς της Βαοράνης (Waorani) για δικαστική προστασία για να σταματήσει η διαδικασία υποβολής προσφορών πετρελαίου, το δικαστήριο ανέστειλε επίσης τον πιθανό πλειστηριασμό 16 πετρελαϊκών μπλόκων που καλύπτουν πάνω από 7 εκατομμύρια στρέμματα εγχώριας επικράτειας.

Κυβερνητική διαφθορά

Παρόλο που δεν υπάρχουν αποδείξεις, ορισμένοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση του Εκουαδόρ ενδέχεται να δέχεται εμμέσως δωροδοκίες με κάποιο τρόπο. Η εν λόγω έκταση προορίζεται να προστατευθεί βάσει του συντάγματος του Ισημερινού , το οποίο καθιερώνει τα αναφαίρετα, μη κατασχετέα και αδιαίρετα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών να διατηρούν την κατοχή των προγονικών γαιών τους και να λαμβάνουν την ελεύθερη εκδίκαση τους.

Επιπλέον, δεδομένων των πιθανών περιβαλλοντικών και πολιτισμικών επιπτώσεων στις κοινότητες των φυλών, το Σύνταγμα αναφέρει επίσης ότι υπάρχει ανάγκη προηγούμενης διαβούλευσης σχετικά με οποιαδήποτε σχέδια εκμετάλλευσης των υπόγειων πόρων. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το έπραξαν το 2012, η φυλή, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι η συμφωνία που επήλθε βασίστηκε σε δόλιες πρακτικές υπέρ των πετρελαϊκών εταιρειών και η κυβέρνηση προτίμησε το δικό της συμφέρον πάνω στους ανθρώπους που στην πραγματικότητα εξακολουθούν να ζουν σε αυτήν την πολύτιμη γη. Λόγω αυτού, οι δικαστές κάλεσαν την κυβέρνηση του Ισημερινού να διεξαγάγει νέες διαβουλεύσεις εφαρμόζοντας πρότυπα που έθεσε το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προτού συμφωνηθεί οτιδήποτε άλλο σχετικά με την εκμετάλλευση τους φυσικούς πόρους κάτω από το έδαφος.

Ο Nemonte Nenquimo, πρόεδρος του οργανισμού Waorani Pastaza και ο ενάγων στην αγωγή, παρατήρησε:

“Η κυβέρνηση προσπάθησε να πουλήσει τα εδάφη μας στις πετρελαϊκές εταιρείες χωρίς την άδειά μας. Το τροπικό μας δάσος είναι η ζωή μας. Αποφασίζουμε ΕΜΕΙΣ τι συμβαίνει στα εδάφη μας. Δεν θα πουλήσουμε ποτέ το τροπικό μας δάσος σε πετρελαϊκές εταιρείες. Σήμερα, τα δικαστήρια έχουν αναγνωρίσει ότι ο λαός του Waorani και όλοι οι αυτόχθονες λαοί έχουν δικαιώματα επι των εδαφών μας που πρέπει να γίνονται σεβαστά. Τα συμφέροντα της κυβέρνησης στο πετρέλαιο δεν είναι πιο πολύτιμα από τα δικαιώματα, τα δάση, τη ζωή μας».

Αυτή είναι μια σημαντική νίκη για τις αυτόχθονες φυλές σε όλο το τρομακτικό δάσος του Ισημερινού του Αμαζονίου, και ίσως και το Αμαζόνιο στο σύνολό του! Αυτό έθεσε σίγουρα ένα νέο προηγούμενο σχετικά με τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών στη γη που ζουν και τους προσφέρει μια αχτίδα ελπίδος για την προστασία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.Θα χρειαστούν σίγουρα αρκετή υποστήριξη τα επόμενα χρόνια, καθώς οι οικονομικές βλέψεις των μεγάλων εταιρειών, όπως αυτές θα συνεχίσουν να πλησιάζουν όλο και περισσότερο, καθώς ο κόσμος γίνεται όλο και πιο απελπισμένος για τους φυσικούς πόρους που διαθέτει η όμορφη γη.


Διαβάστε επίσης!…


Αυτόχθονες Αμαζονίου: «Θα δώσουμε την τελευταία σταγόνα του αίματός μας για το δάσος»

ARTI news / Κόσμος / 23.08.19 ]

«Θα δώσω την τελευταία σταγόνα του αίματός μου για το δάσος», λέει βουρκωμένος ο αρχηγός φυλής αυτοχθόνων του Αμαζονίου, την ώρα που η καταστροφή του τροπικού δάσους έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία και ευαισθητοποίηση.

Ο Αμαζόνιος φλέγεται με τις πυρκαγιές να έχουν προκαλέσει μια πρωτοφανή σε μέγεθος καταστροφή, εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν να αναδείξουν την κρισιμότητα, την οποία ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου προσπαθεί να υποβαθμίσει.

Την ίδια στιγμή οι άνθρωποι που ζουν στο δάσος και το θεωρούν κομμάτι του εαυτού τους, είναι συντετριμμένοι, αλλά δηλώνουν πως είναι εκεί για να το υπερασπιστούν. «Είναι μια καταστροφή», λέει δακρυσμένος στο βίντεο του BBC o Raimundo Mura, o ηγέτη της φυλής Mura, που ορκίζεται πως θα υπερασπιστούν τη γη τους. «Θα δώσω το αίμα μου αν χρειαστεί», λέει. «Όλα αυτά τα χρόνια αντισταθήκαμε εδώ. Όταν δεν υπήρχε δρόμος, όταν έφτασε το ηλεκτρικό ρεύμα, όταν άρχισε η εισβολή στη γη. Κάθε μέρα που περνούσε ερχόταν η αποψίλωση και η υλοτόμηση», λέει άλλο μέλος της φυλής.   «Μας συγκλονίζει πως το δάσος πεθαίνει συνεχώς. Αισθανόμαστε πως το κλίμα αλλάζει. Ο πλανήτης έχει ανάγκη το δάσος. Το χρειαζόμαστε εμείς και το χρειάζονται τα παιδιά μας», συμπληρώνει.   Ο ηγέτης της φυλής δεν μπορεί να κρύψει τη θλίψη του καθώς κοιτά την καταστροφή και λέει πως όλα αυτά τα δέντρα είχαν κάποτε ζωή.«Οι άνθρωποι θέλουν να τα καταστρέψουν κι άλλο. Εμείς κάνουμε προσπάθεια να τα σώσουμε, να προστατεύσουμε την περιοχή, τη φύση, τα δέντρα και τα άγρια ζώα.

Πληροφορίες www.lifo.gr

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr