Home Greek News Συντάξεις: «Πράσινο φως» από το Euro Working Group για να μην περικοπούν

Συντάξεις: «Πράσινο φως» από το Euro Working Group για να μην περικοπούν

by _
0 comment 26 views

Συντάξεις: «Πράσινο φως» από το Euro Working Group για να μην περικοπούν

 Upd: 

«Η εισήγηση που έγινε δεκτή αφορούσε την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων», λένε κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών και συνεπώς το μέτρο καταργείται, δεν αναβάλλεται – Δεν υπήρξαν ενστάσεις επί του σχεδίου προϋπολογισμού του 2019 λένε οι ίδιες πηγές – Η τελική απόφαση αναμένεται στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου

Θετική ήταν η ανταπόκριση του Euroworking Group σχετικά με τη μη περικοπή των συντάξεων.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση που έληξε πριν από λίγο δεν υπήρξαν ενστάσεις απέναντι στην εισήγηση ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει τον δημοσιονομικό της στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ακόμα και χωρίς την περικοπή των συντάξεων το 2019.

Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, διότι τότε είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Το έκτακτο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας θα περιοριστεί εν τέλει σε συζήτηση για την κατάσταση στην Ιταλία και την περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωζώνης.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πριν από λίγο ότι “το Euro Working Group, αφού εξέτασε την εισήγηση της ελληνικής πλευράς και τη θετική αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν προέβαλε ενστάσεις στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2019”. Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι η ελληνική εισήγηση προέβλεπε ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων και όχι αναβολή του. Όσον αφορά στο συνολικό ύψος του πακέτου θετικών μέτρων, παρέπεμψαν στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε ανεβάσει το ύψος του πακέτου στα 900 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στα θετικά μέτρα που επιδιώκει η κυβέρνηση να εφαρμοστούν το 2019, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το EWG προχώρησε σε μικρές περικοπές των κονδυλίων που θα διατεθούν για ορισμένα μέτρα.

Οι ανεπιβεβαίωτες ακόμη πληροφορίες κάνουν λόγο για κάποια περικοπή στα κονδύλια για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ φαίνεται να προχώρησε το θέμα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

Για να βγει ο τελικός λογαριασμός, σύμφωνα με πληροφορίες, το EWG αποδέχτηκε η εθνική χρηματοδότηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, η οποία είχε προβλεφθεί στο προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες, να αυξηθεί στο 1,5 δισ. ευρώ το 2019, από 1 δισ. φέτος.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr