Home Greek News Αυτοσχέδια Όπλα: Τυφέκιο αντίστασης

Αυτοσχέδια Όπλα: Τυφέκιο αντίστασης

by _
0 comment 196 views

Πριν από λίγα χρόνια ο γράφων είχε τη τύχη να επισκεφθεί το Πολεμικό Μουσείο της Ελλάδας που βρίσκεται στην Αθήνα. Κοιτώντας ξανά τις φωτογραφίες σήμερα, παρατηρήσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον έκθεμα, ένα αυτοσχέδιο τυφέκιο από την Εθνική Αντίσταση κατά των Γερμανών κατακτητών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό το όπλο θα περιγράψουμε σε αυτό το άρθρο.

Πηγή: WarMuseum.gr

Ο αριθμός του εκθέματος είναι 3090 και ανήκει στη συλλογή «Οπλισμού». Η επιγραφή του μας βοηθάει πολύ στο να κατανοήσουμε τι ακριβώς βλέπουμε, όπως επίσης και το πως αλλά και το γιατί οι αντιστασιακές ομάδες το κατασκεύασαν. Η επιγραφή του είναι η ακόλουθη.


«Αυτοσχέδιο τυφέκιο που χρησιμοποιήθηκε από την αντίσταση. Ο μηχανισμός και η κάνη είναι από ιταλική καραμπίνα Mannlicher – Carcano M38 διαμετρήματος 7.35 χιλιοστών»


Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το παραπάνω μας δίνει πολλές απαντήσεις. Από το 1935 μέχρι και το 1945 η ιταλική εταιρία όπλων Mannlicher-Carcano κατασκεύαζε το τυφέκιο M38 διαμετρήματος 7.35×51 χιλιοστών για το πεζικό της Ιταλίας αλλά και μικρές μονάδες της Ναζιστικής Γερμανίας που επιχειρούσαν στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, το τυφέκιο αυτό θεωρούνταν από τα πολύ εύστοχα καθώς είχε ραβδωτή κάννη μήκους 20.9″ (53 εκατοστά). Βλέπετε πως ήταν το M38 της Mannlicher-Carcano στη συνέχεια.

Πηγή: Pinterest.com

Εάν παρατηρήσουμε το αυτοσχέδιο τυφέκιο της αντίστασης θα δούμε ότι έχει κρατήσει τη κάννη και το μηχανισμό του κλείστρου του M38. Πρακτικά δηλαδή, τη καρδιά του όπλου. Άρα αυτό που μπορούμε να υποθέσουμε είναι ότι κάποια ομάδα της αντίστασης βρήκε ένα M38 από γερμανούς ή ιταλούς στρατιώτες που είχε κατεστραμμένο σκελετό, δηλαδή το ξύλινο μέρος του. Έτσι είχαν πρόσβαση στο μηχανισμό του όπλου και σε πυρομαχικά διαμετρήματος 7.35×51 χιλιοστών αλλά σε αυτή τη μορφή το όπλο δεν ήταν λειτουργικό.

Πηγή: Jaybe-Militaria.co.uk

Γνωρίζοντας ότι η «καρδιά» του όπλου ήταν σε άψογη κατάσταση αφαίρεσαν τη κάννη μαζί με το μηχανισμό του κλείστρου και τα πήραν μαζί τους. Βλέπετε παρακάτω μέσα στο κόκκινο πλαίσιο τα δύο αυτά εξαρτήματα όταν το τυφέκιο M38 έχει λυθεί πλήρως.

Πηγή: Reddit.com (επεξεργασμένη)

Πρακτικά, τα δύο αυτά εξαρτήματα μπορούν να αφαιρεθούν κυριολεκτικά σε λίγα δευτερόλεπτα από κάποιον που γνωρίζει τη διαδικασία λύσης του τυφεκίου M38. Κάτι που ενισχύει την υπόθεση ότι μάλλον το έκαναν υπό πίεση. Στη συνέχεια, έχοντας αυτά τα πολύ σπουδαία εξαρτήματα, οι αντιστασιακοί κατασκεύασαν ένα αρκετά περίεργο σκελετό για να τα εφαρμόσουν από μέταλλο και ξύλο. Βλέπετε το σκελετό μαζί με τα μέρη του M38 καλύτερα στις επόμενες φωτογραφίες.

Πηγή: WarMuseum.gr

Παρότι η κατασκευή φαντάζει απλή έχει κάποια περίεργα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, οι σχεδιαστές της επέλεξαν ένα σχήμα που φέρνει όλο το μηχανισμό πιο κοντά στο χειριστή μειώνοντας έτσι πολύ το συνολικό μήκος του όπλου. Δεύτερον, επάνω από τη κάννη στο μπροστινό τμήμα βλέπουμε ότι τοποθετήθηκε ένας μεταλλικός κύλινδρος που λειτουργεί ως ένα πολύ απλό στόχαστρο. Ασφαλώς, είναι αδύνατο να μη παρατηρήσει κανείς ότι στη δεξιά πλευρά του υπάρχει στη πίσω πλευρά μία χάλκινη αρχαιοελληνική περικεφαλαία και στο κέντρο του όπλου, και πάλι από τη δεξιά πλευρά, υπάρχει μία χάλκινη επιγραφή που δυστυχώς δεν είναι ξεκάθαρο το τι ακριβώς αναγράφει.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Η γνώση για κατασκευή αυτοσχέδιων όπλων είναι ένα τεράστιο εφόδιο για κάθε πολίτη και το παραπάνω όπλο είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού. Ακόμα και ένα εμφανισιακά κατεστραμμένο τυφέκιο ίσως να είναι πλήρως λειτουργικό στα χέρια ενός έμπειρου πολεμιστή. Ας μας γίνει μάθημα και ας συνεχίσουμε να μαθαίνουμε όσο περισσότερα μπορούμε για τα όπλα.

Source:

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr