Λίλιθ η πρώτη σύντροφος του Αδάμ…..και ο Μύθος του Ανδρόγυνου!

Λίλιθ η πρώτη σύντροφος του Αδάμ…..και ο Μύθος του Ανδρόγυνου! Μια από τις άγνωστες, στον πολύ κόσμο, πτυχές τής Παλαιάς Διαθήκης είναι η παρουσία τής Λίλιθ. Η γυναίκα που κλήθηκε να παίξει τον ρόλο τής συντρόφου τού Αδάμ, αρχικά δεν ήταν η Εύα, αλλά μία άλλη γυναίκα η Λίλιθ.Κατά το Ταλμούδ, ο Αδάμ και η Λιλίθ, πλάστηκαν ενωμένοι από την πλάτη και σχημάτισαν, έτσι, ένα ανδρόγυνο ον, συγχρόνως αρσενικό και θηλυκό.

Το Ι κεφάλαιο της Γένεσης αφήνει την υποψία αυτού του πρώτου ζευγαριού, σαν πνευματική οντότητα, κατ’εικόνα του Θεού: “Την έκτη ημέρα ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο.Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο κατ’εικόνα Του.Κατ’εικόνα του Θεού τον έπλασε. Άνδρα και γυναίκα τους έπλασε”. Η Λίλιθ που δεν ήταν διατεθειμένη να υποταχθεί απέναντι στον Αδάμ προσπαθήσει να τον πείσει, ενάντια στις βουλές τού Θεού, πως η ερωτική πράξη, δεν γίνεται μόνο για…αναπαραγωγικούς σκοπούς… Ο Αδάμ προσπάθησε να την καθυποτάξει, αλλά μάταια.Ο Αδάμ παραπονέθηκε στον Θεό, ο οποίος της έδωσε την επιλογή ή να υποταχθεί στον Αδάμ είτε να φύγει από τον Κήπο της Εδέμ και πολλά από τα παιδιά που θα κάνει να πεθαίνουν. Η Λίλιθ προχωρεί στο μέγιστο αμάρτημα και προφέρει το απαγορευμένο όνομα τού Θεού: Γιαχβέ. Ο Θεός όμως που δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί τέτοιες ιδέες, οδηγεί τελικώς την Λίλιθ σε έξωση από τον Παράδεισο, η οποία καταλήγει στην αγκαλιά τού…Διαβόλου. Στο μεταξύ, ο Αδάμ την νοσταλγούσε και την αναζητούσε. Ο Θεός μην αντέχοντας να βλέπει τον Αδάμ λυπημένο, έστειλε 3 Αγγέλους να βρουν την Λίλιθ και να την φέρουν πίσω. Οι 3 αυτοί Άγγελοι είναι ο Σανβί, ο Σανσαβί και ο Σαμεγκελάφ.Οι τρείς Άγγελοι αναζήτησαν για πολύ καιρό την Λίλιθ, όταν τελικά την συνάντησαν κάπου στην Ερυθρά Θάλασσα. Μέχρι τότε η Λίλιθ είχε πια ασπαστεί οριστικά τον ρόλο της ως Αρχόντισσα του Σκότους, είχε μεταλλαχθεί σε δαιμόνισσα και είχε μάλιστα γεννήσει πάμπολλα παιδιά με τον Σατανά. Οι τρείςΆγγελοι της ανέφεραν ότι ο Θεός και ο Αδάμ την συγχωρούν και την θέλουν πίσω, μα η Λίλιθ απάντησε με βρισιές. Οι τρείς Άγγελοι απαίτησαν να γυρίσει πίσω, αλλιώς θα έσφαζαν όλα της τα παιδιά.Η απάντηση της Λίλιθ όμως ήταν και πάλι ρνητική, προσθέτοντας μάλιστα κατάρες για τα παιδιά και όλους τους απογόνους του Αδάμ. Έτσ , οι Άγγελοι τήρησαν την απειλή τους σκοτώνοντας τα παιδιά της και επέστρεψαν στον κήπο της Εδέμ. Από εκείνη την στιγμή, η Λίλιθ απέκτησε και τον τίτλο της Παιδοκτόνου, που επιτίθεται στα νεογέννητα μωρά, στις έγκυες γυναίκες που φέρουν αρσενικό έμβρυο καθώς και στα νεαρά αγόρια και τα πνίγει στον ύπνο τους για εκδίκηση.
Η ιστορία συνεχίζει λέγοντας πως όταν οι 3 Άγγελοι επέστρεψαν και ανέφεραν στον Θεό το τι συνέβη, Εκείνος για να παρηγορήσει την μοναξιά του Αδάμ, δημιούργησε άλλη μια γυναίκα την Εύα, που όμως δεν ήταν εξίσου τέλειο δημιούργημα όσο υπήρξε αρχικά η Λίλιθ και ο Αδάμ, μιας και η Εύα δημιουργήθηκε από ένα πλευρό του Αδάμ.
Συνεπώς, αν ο Αδάμ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έπλασε ο Θεός η Λίλιθ ήταν η δεύτερη και η Εύα η τρίτη…..(αυτά λέει το Ταλμούδ). Ο μύθος του άλλου ‘μισού’, Συμπόσιο του Πλάτωνα.Σύμφωνα με τον Πλατωνικό μύθο (Συμπόσιο) κάποτε υπήρχαν τρία γένη ανθρώπων, το αρσενικό, το θηλυκό και το ανδρόγυνο, ένα πλάσμα που αποτελούνταν και από τα δύο φύλα και έμοιαζε με σιαμαία δίδυμα.. Ας δούμε τα συγκεκριμένα αποσπάσματα:14. “Λοιπόν, Ερυξίμαχε” είπε ο Αριστοφάνης “πράγματι έχω σκοπό να μιλήσω κάπως διαφορετικά απ’ ό,τι και συ και ο Παυσανίας μιλήσατε. Έχω δηλαδή τη γνώμη, ότι Παλαιά δηλαδή, ο οργανισμός μας δεν ήταν ο ίδιος, όπως τώρα, ήταν διαφορετικός. Πρώτα πρώτα τα φύλα των ανθρώπων ήταν τρία, και όχι όπως σήμερα δύο, αρσενικόν και θηλυκόν. Υπήρχεν ακόμη και ένα τρίτο, αποτελούμενο απ’ αυτά τα δύο. Το όνομά του μένει ακόμη, το ίδιο όμως έχει εξαφανισθεί: το ανδρόγυνο. Ολόκληρος ο κορμός του κάθε ανθρώπου ήταν στρογγυλός και είχε ολόγυρα ράχη και πλευρές. Είχε τέσσερα χέρια και άλλα τόσα σκέλη και δύο πρόσωπα επάνω σ’ ένα λαιμό κυλινδρικό, όμοια και απαράλλακτα, που έβλεπαν προς αντίστροφη κατεύθυνση το καθένα, και ένα κρανίο επάνω από τα δύο πρόσωπα, και αυτιά τέσσαρα και διπλά γεννητικά όργανα και όλα τ’ άλλα, όπως θα μπορούσε κανείς επί τη βάσει αυτών να φαντασθεί.Ο λόγος τώρα που ήσαν τρία τα φύλα και είχαν αυτή την εμφάνιση, είναι διότι το αρσενικό ήταν αρχικά γέννημα του ηλίου, το θηλυκό της γης, το ανάμεικτο της σελήνης. Αφού και η σελήνη αποτελείται και από τα δύο(ένα από τα ονόματα τής σελήνης είναι Λίλιθ). Περιφερικά πάλι ήσαν και αυτά και ο τρόπος της μετακινήσεώς των, διότι ομοίαζαν με τους προγόνους τους. Η σωματική τους δύναμη και η αντοχή τους ήταν τρομερά, και είχαν απέραντη έπαρση. Τα έβαλαν μάλιστα με τους θεούς. Αυτό που διηγείται ο Όμηρος για τον Ώτο και τον Εφιάλτη, αναφέρεται σε εκείνους κυρίως: τόλμησαν να κατασκευάσουν ανάβαση προς τον ουρανό για να κτυπήσουν τους θεούς.
15. Ο Ζευς τότε σκεπτόταν με τους άλλους θεούς, τι να τους κάμουν, και δεν εύρισκαν λύση. Να τους σκοτώσουν και με τους κεραυνούς να εξαφανίσουν το γένος τους, όπως τους Γίγαντες, δεν τους φαινόταν σωστό. Η λατρεία τότε και οι θυσίες των ανθρώπων θα χάνονταν. Ούτε πάλι να τους ανέχονται ν’ ασχημονούν. Τέλος ύστερ’ από πολλά είχε ο Ζεύς μια έμπνευση και τους λέγει:
“Έχω, μου φαίνεται, ένα μέσον, ώστε και να διατηρηθεί η ανθρωπότητα και να παραιτηθεί από την αυθάδειά της: να γίνουν ασθενέστεροι. Προς το παρόν” είπε “θα τους κόψω σε δύο μέρη τον καθένα. Έτσι θα γίνουν αφ’ ενός μεν ανίσχυροι, αφ’ ετέρου δε χρησιμότεροι για μάς, αφού θα είναι αριθμητικώς περισσότεροι. Θα περπατούν δε ορθοί με τα δύο πόδια. Αν όμως αποδειχθεί ότι εξακολουθούν να είναι ανυπότακτοι και δεν θέλουν να καθίσουν ήσυχα, δεύτερη φορά”, είπε, “θα τους χωρίσω και πάλι στα δύο, ώστε να περπατούν με το ένα σκέλος, σαν να παίζουν κουτσό”. Είπε και άρχισε να σχίζει τους ανθρώπους σε δύο, όπως αυτοί που σχίζουν τα βερύκοκκα για να τα διατηρήσουν, ή όπως αυτοί που σχίζουν τα αυγά με την τρίχα. Τον καθένα που χώριζε, ανέθετε στον Απόλλωνα να του γυρίσει το πρόσωπο και το ήμισυ του λαιμού προς το μέρος της τομής. Έτσι θα έβλεπε ο άνθρωπος το σχίσιμό του και θα καθόταν πιο φρόνιμος. Επίσης τα άλλα τον διέταξε να τα τακτοποιήσει. Πράγματι, εκείνος γύριζε το πρόσωπο και τραβούσε το δέρμα απ’ όλα τα μέρη προς το σημείο που λέγεται σήμερα κοιλία, και το έδενε όπως τα σουρωτά πουγγιά, αφήνοντας ένα στόμιο στο κέντρο της κοιλίας, αυτό που λέγουν σήμερα τον ομφαλό. Τις ρυτίδες τις άλλες τις περισσότερες τις εξομάλυνε και διευθέτησε τα στήθη μ’ ένα εργαλείο, όπως αυτό που έχουν οι τσαγκάρηδες για να ισιώνουν τα ζαρώματα των δερμάτων στα καλαπόδια. Μερικές αφήκε μόνο εκεί κοντά στην κοιλιά και τον ομφαλό, να μένουν σαν ενθύμιο του τι πάθαμε κάποτε.
Μετά την διχοτόμηση λοιπόν του οργανισμού μας αναζητούσε το καθένα το άλλο ήμισυ και πήγαιναν μαζί. Τύλιγαν τότε τα χέρια τους ο ένας γύρω από τον άλλον, και έτσι σφιχταγκαλιασμένοι, γεμάτοι πόθο να κολλήσουν μαζί, εύρισκαν τον θάνατο από την πείνα και γενικά από την ανικανότητα προς οποιανδήποτε ενέργεια. Χωρισμένοι ο ένας από τον άλλον δεν δέχονταν να κάμουν τίποτα. Όποτε δε το ένα ήμισυ πέθαινε και έμενε το άλλο, αυτό που έμενε, ζητούσε ένα άλλο ν’ αγκαλιάσει, είτε το ήμισυ γυναικός πλήρους ήταν (αυτό που ονομάζουμε σήμερα γυναίκα) είτε ανδρός – αυτό που εύρισκε εμπρός του. Και έτσι χάνονταν.
Τους λυπήθηκε λοιπόν ο Ζεύς και μηχανεύεται άλλο τέχνασμα: μεταφέρει τα γεννητικά τους όργανα προς τα εμπρός. Ως τώρα τα είχαν και αυτά προς τα έξω και η γονιμοποίηση και γέννηση γινόταν όχι μέσα τους, αλλά στο χώμα, όπως στα τζιτζίκια. Τους τα μετέθεσε λοιπόν, όπως είπαμε, προς τα εμπρός και κανόνισε η αναπαραγωγή να γίνεται δια μέσου των οργάνων αυτών εντός των δύο φύλων, δια του αρσενικού εντός του θηλυκού. Και τούτο με την πρόθεση, ώστε με το αγκάλιασμα, αν μεν τύχει και συναντηθούν άνδρας και γυναίκα, να γονιμοποιούν και έτσι ν’ αναπαράγεται το είδος.- ΑΛΕΥΚΙΜΜΟΣ- (τα συμπεράσματα δικά σας)

509 Comments on “Λίλιθ η πρώτη σύντροφος του Αδάμ…..και ο Μύθος του Ανδρόγυνου!”

 1. Awesome site you have here but I was curious
  if you knew of any message boards that cover the same topics
  talked about in this article? I’d really love to be a part of group where I can get opinions from other knowledgeable individuals that share the same interest.

  If you have any suggestions, please let me know. Thanks!

 2. I’m really enjoying the theme/design of your blog. Do you ever run into any internet browser compatibility problems?
  A small number of my blog readers have complained about my website not operating correctly
  in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any ideas to help fix
  this issue?

 3. Wow that was unusual. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit
  my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that
  over again. Regardless, just wanted to say great blog!

 4. Howdy! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new
  initiative in a community in the same niche.
  Your blog provided us valuable information to work on.
  You have done a extraordinary job!

 5. Attractive part of content. I just stumbled upon your website
  and in accession capital to claim that I acquire in fact enjoyed account
  your weblog posts. Anyway I will be subscribing for your augment or
  even I success you access constantly quickly.

 6. An impressive share! I have just forwarded this onto a colleague who had
  been doing a little research on this. And he actually ordered me lunch because I
  stumbled upon it for him… lol. So allow me to
  reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending time to
  discuss this subject here on your blog.

 7. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any
  widgets I could add to my blog that automatically tweet my
  newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some
  time and was hoping maybe you would have some experience with something
  like this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your
  new updates.

 8. Hi! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d
  ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring
  a blog post or vice-versa? My site addresses a lot of the same subjects as yours and I
  feel we could greatly benefit from each other. If you
  happen to be interested feel free to shoot me an email. I look forward to hearing from you!
  Wonderful blog by the way!

 9. I have read several excellent stuff here. Certainly
  price bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you set to make this type of great informative site.

 10. Hey there! I know this is kinda off topic however ,
  I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing
  a blog article or vice-versa? My blog addresses a lot of the same topics as yours
  and I believe we could greatly benefit from each other. If
  you happen to be interested feel free to shoot me an e-mail.
  I look forward to hearing from you! Superb blog by
  the way!

 11. Hi there this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if
  you have to manually code with HTML. I’m starting a blog
  soon but have no coding experience so I wanted to get advice
  from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 12. Howdy just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it
  in two different browsers and both show the same outcome.

 13. Thanks for the auspicious writeup. It actually was a leisure account it.
  Look advanced to more delivered agreeable from you! By the way, how could we keep up a correspondence?

 14. I was suggested this website by way of my cousin. I am no longer positive whether
  or not this post is written by way of him as nobody else recognize such
  detailed about my difficulty. You’re incredible! Thank you!

 15. Howdy just wanted to give you a quick heads up and let you
  know a few of the images aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried
  it in two different internet browsers and both show the same outcome.

 16. Today, while I was at work, my sister stole my apple ipad and tested to see
  if it can survive a thirty foot drop, just so she can be a
  youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83
  views. I know this is entirely off topic but I had to share it
  with someone!

 17. I’m now not sure where you’re getting your info, however good topic.
  I must spend some time learning more or figuring out more.

  Thank you for fantastic information I was searching for this information for
  my mission.

 18. Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the internet
  the easiest thing to be aware of. I say to you,
  I certainly get annoyed while people consider worries that they plainly don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people can take a
  signal. Will probably be back to get more. Thanks

 19. Today, I went to the beach front with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said
  “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed.
  There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to
  go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 20. Hello there I am so delighted I found your blog page, I really found
  you by mistake, while I was searching on Google for something else,
  Anyways I am here now and would just like to say thank you for a remarkable post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to go through it all at the moment but I have bookmarked
  it and also included your RSS feeds, so when I have time
  I will be back to read much more, Please do keep up the fantastic b.

 21. Hello! I realize this is sort of off-topic however
  I had to ask. Does managing a well-established blog like yours
  require a large amount of work? I am completely
  new to running a blog but I do write in my journal
  everyday. I’d like to start a blog so I can easily share my own experience and thoughts
  online. Please let me know if you have any kind of ideas
  or tips for brand new aspiring bloggers. Thankyou!

 22. Having read this I believed it was rather enlightening.
  I appreciate you taking the time and energy to put this informative article
  together. I once again find myself personally spending a lot of time both
  reading and posting comments. But so what,
  it was still worthwhile!

 23. Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely excellent.
  I really like what you’ve acquired here, certainly
  like what you are stating and the way in which you say it.
  You make it enjoyable and you still take care
  of to keep it wise. I cant wait to read far more from you.
  This is really a wonderful web site.

 24. Hey there I am so delighted I found your site, I really found you by accident, while I was researching on Digg for
  something else, Nonetheless I am here now and
  would just like to say thanks a lot for a marvelous post and a all round
  enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go through it all
  at the moment but I have saved it and also added
  in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read
  more, Please do keep up the superb job.

 25. Thanks , I have recently been looking for info about this subject for a long time and yours is the greatest I have came upon so far.
  However, what about the bottom line? Are you
  positive concerning the supply?

 26. Great post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!
  Very useful info particularly the last part 🙂 I care for
  such info a lot. I was seeking this particular information for a very long time.

  Thank you and good luck.

 27. Heya just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures
  aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its
  a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show the same results.

 28. Thanks for ones marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you’re a great author.
  I will ensure that I bookmark your blog and will often come back in the foreseeable future.
  I want to encourage you continue your great posts, have a nice holiday weekend!

 29. Hello! This post could not be written any better! Reading through this post
  reminds me of my good old room mate! He always kept talking
  about this. I will forward this article to him.
  Pretty sure he will have a good read. Many thanks for sharing!

 30. of course like your website however you need to check
  the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I
  to find it very troublesome to tell the reality however I will certainly come back again.

 31. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly
  donate to this superb blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your
  RSS feed to my Google account. I look forward
  to brand new updates and will share this blog with my Facebook group.

  Talk soon!

 32. I was curious if you ever considered changing the structure of your
  blog? Its very well written; I love what youve got
  to say. But maybe you could a little more in the way
  of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having
  one or 2 images. Maybe you could space it out
  better?

 33. You could certainly see your enthusiasm within the work you write.
  The world hopes for more passionate writers
  like you who are not afraid to mention how they believe.
  At all times go after your heart.

 34. Simply want to say your article is as astounding. The clarity to your post is just nice and i could suppose you are
  a professional in this subject. Well together with your permission allow me to take hold
  of your RSS feed to keep up to date with approaching post.
  Thanks one million and please keep up the rewarding
  work.

 35. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP.

  I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on several websites for
  about a year and am anxious about switching to another
  platform. I have heard good things about blogengine.net.

  Is there a way I can transfer all my wordpress content into it?
  Any kind of help would be really appreciated!

 36. Link exchange is nothing else but it is simply placing the other person’s website
  link on your page at suitable place and other person will also do same in support of you.

 37. of course like your web site but you have to test the spelling on quite a
  few of your posts. Many of them are rife with spelling issues
  and I find it very bothersome to inform the truth nevertheless I will surely come again again.

 38. Hello, i think that i noticed you visited my website so i got here to go
  back the prefer?.I’m attempting to find things to improve my web site!I suppose its good enough to make use of some
  of your concepts!!

 39. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a co-worker who had been conducting a little research on this.
  And he actually bought me lunch due to the fact that I
  found it for him… lol. So allow me to reword this….
  Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to talk about this subject
  here on your website.

 40. An intriguing discussion is definitely worth comment.
  I believe that you need to write more about this subject matter,
  it might not be a taboo matter but typically
  people don’t discuss these topics. To the next! All the best!!

 41. Hey there! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 3gs!
  Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts!
  Carry on the fantastic work!

 42. Good day! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m
  having problems finding one? Thanks a lot!

 43. Hey there are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my
  own. Do you require any html coding expertise to make
  your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 44. Hey just wanted to give you a quick heads up. The words in your content seem to be
  running off the screen in Opera. I’m not sure if this
  is a format issue or something to do with internet browser
  compatibility but I figured I’d post to let you know. The style
  and design look great though! Hope you get the problem resolved soon. Thanks

 45. Hi there! I realize this is somewhat off-topic but I needed to ask.
  Does operating a well-established website such as yours
  take a lot of work? I am brand new to writing a blog but I do write in my
  diary every day. I’d like to start a blog so I can easily share my personal experience and views online.
  Please let me know if you have any recommendations or tips for
  brand new aspiring blog owners. Appreciate it!

 46. When some one searches for his necessary thing, so he/she needs to be available that in detail,
  therefore that thing is maintained over here.

 47. I’ve learn some good stuff here. Definitely price bookmarking for
  revisiting. I surprise how so much effort you place to make any such
  excellent informative web site.

 48. I do consider all the ideas you have introduced
  to your post. They are really convincing and can certainly work.

  Nonetheless, the posts are too brief for beginners. Could you please prolong them a bit from subsequent
  time? Thank you for the post.

 49. Hello! I just wanted to ask if you ever have any trouble with
  hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no data backup.
  Do you have any solutions to stop hackers?

 50. Howdy! This blog post couldn’t be written much better!
  Looking through this post reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept talking about this. I will send this
  post to him. Pretty sure he’ll have a good read.
  Many thanks for sharing!

 51. Pretty section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that
  I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I’ll
  be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 52. Thanks a lot for sharing this with all folks you actually recognize
  what you’re speaking approximately! Bookmarked. Please additionally seek advice from my site
  =). We will have a hyperlink alternate contract between us

 53. Generally I don’t learn post on blogs, but I would like to say that this write-up very
  forced me to take a look at and do it! Your writing style has
  been surprised me. Thank you, quite great post.

 54. Heya i’m for the first time here. I found this board and I
  in finding It really helpful & it helped me out a lot. I am hoping to present something again and aid others
  such as you helped me.

 55. Appreciating the dedication you put into your blog and in depth
  information you present. It’s great to come across a blog every once in a
  while that isn’t the same old rehashed material.
  Wonderful read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 56. Thank you for another excellent post. The place else may
  anyone get that kind of information in such a perfect
  approach of writing? I’ve a presentation next week, and I’m at the look
  for such information.

 57. Hey I am so glad I found your blog, I really found you by mistake, while I was browsing
  on Google for something else, Nonetheless I am here now and would
  just like to say thanks a lot for a marvelous post and a all round exciting blog (I also love
  the theme/design), I don’t have time to look over it all at the moment but I have book-marked
  it and also added your RSS feeds, so when I have time I
  will be back to read much more, Please do keep up the awesome job.

 58. I used to be recommended this website via my cousin. I’m no longer certain whether this submit is
  written by means of him as nobody else know such specified about my problem.
  You are incredible! Thanks!

 59. Hi there are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need any html coding knowledge to make your own blog?

  Any help would be really appreciated!

 60. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you, However I am going through troubles with your RSS.
  I don’t know the reason why I am unable to subscribe to it.
  Is there anybody having similar RSS problems?
  Anybody who knows the solution can you kindly respond?
  Thanx!!

 61. Hey! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could locate
  a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one?
  Thanks a lot!

 62. What’s up i am kavin, its my first time to commenting anyplace, when i read this article i thought i
  could also create comment due to this brilliant paragraph.

 63. Quality articles is the important to interest the viewers to pay a quick visit the website, that’s what this web site
  is providing.

 64. Good day! Would you mind if I share your blog with my zynga group?

  There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content.
  Please let me know. Many thanks

 65. Hey there! I’ve been following your site for a while now and finally got the
  courage to go ahead and give you a shout out from Atascocita Texas!
  Just wanted to mention keep up the fantastic work!

 66. Its not my first time to pay a visit this website, i am browsing this web page dailly and
  get pleasant information from here every day.

 67. Hi there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be
  ok. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new
  updates.

 68. Today, I went to the beachfront with my children. I found a
  sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She
  placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

 69. Thanks for one’s marvelous posting! I certainly enjoyed reading it,
  you could be a great author. I will remember to bookmark your blog and will often come back in the future.
  I want to encourage one to continue your great
  posts, have a nice evening!

 70. Unquestionably believe that which you stated.
  Your favorite justification appeared to be on the web the simplest thing to be aware of.
  I say to you, I definitely get irked while people think
  about worries that they plainly do not know about.
  You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect
  , people could take a signal. Will probably be back to get more.

  Thanks

 71. Hello! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up
  losing many months of hard work due to no data
  backup. Do you have any methods to protect against hackers?

 72. Hello, I think your blog might be having internet browser compatibility
  issues. When I take a look at your blog in Safari, it looks fine however, if opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues.
  I simply wanted to provide you with a quick heads up! Apart from that, fantastic blog!

 73. Hey There. I discovered your weblog using msn. That is a very neatly
  written article. I will be sure to bookmark it and come back to learn extra of your useful information. Thank you for the post.
  I will definitely return.

 74. You are so cool! I do not think I have read through something like
  this before. So wonderful to find somebody with a few original thoughts on this issue.
  Seriously.. many thanks for starting this up. This web site is one thing that
  is required on the internet, someone with some originality!

 75. This is a really good tip especially to those fresh to
  the blogosphere. Brief but very accurate info… Thanks for sharing this one.
  A must read post!

 76. Does your blog have a contact page? I’m having trouble locating
  it but, I’d like to shoot you an email. I’ve got some ideas for your blog you might be
  interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it grow over time.

 77. This is the right blog for anybody who wants to understand this
  topic. You know so much its almost tough to argue with you
  (not that I actually will need to…HaHa). You certainly put a brand
  new spin on a topic that has been discussed for ages.
  Great stuff, just excellent!

 78. Hey! Someone in my Facebook group shared this website with us
  so I came to look it over. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!

  Outstanding blog and terrific design and style.

 79. Excellent website. A lot of helpful information here.
  I am sending it to several buddies ans additionally sharing in delicious.
  And obviously, thanks for your effort!

 80. Undeniably believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the internet the easiest thing to be
  aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they just do not know about.

  You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having
  side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more.
  Thanks

 81. Asking questions are genuinely pleasant thing if you are not
  understanding something entirely, but this paragraph offers nice understanding even.

 82. Nice post. I was checking constantly this blog and I’m inspired!
  Very helpful information specially the last part 🙂 I
  handle such information much. I was looking for this particular info for a very lengthy time.
  Thank you and good luck.

 83. I am extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog.
  Is this a paid theme or did you modify it yourself?
  Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a great
  blog like this one these days.

 84. Thanks for another fantastic article. The place else
  may just anybody get that type of information in such an ideal way of writing?
  I’ve a presentation next week, and I’m on the look for such information.

 85. Excellent post. I used to be checking continuously this weblog and I am inspired!
  Extremely helpful information specially the closing section 🙂 I maintain such info a lot.
  I used to be seeking this certain information for
  a long time. Thanks and good luck.

 86. It is in reality a nice and helpful piece of information. I’m
  happy that you shared this useful information with us.
  Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 87. After looking over a handful of the blog posts on your web
  page, I really like your technique of writing a blog.
  I bookmarked it to my bookmark webpage list and will be checking
  back soon. Take a look at my website too and tell me how you
  feel.

 88. You really make it seem so easy with your presentation but I find
  this matter to be actually something which I think I would never understand.
  It seems too complicated and very broad for me.
  I am looking forward for your next post, I will try to get
  the hang of it!

 89. Thanks , I’ve just been looking for info about this topic for ages and yours is the best I’ve came upon so
  far. However, what about the conclusion? Are you certain about the supply?

 90. I’ll immediately snatch your rss as I can’t to find your email
  subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any?
  Please permit me know so that I could subscribe.
  Thanks.

 91. Hello, i read your blog from time to time and i own a similar one and i
  was just wondering if you get a lot of spam comments?
  If so how do you protect against it, any plugin or anything you can suggest?
  I get so much lately it’s driving me mad so any support is very much appreciated.

 92. Hey! Someone in my Facebook group shared this site with
  us so I came to take a look. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!

  Superb blog and fantastic design and style.

 93. Awesome issues here. I’m very happy to peer your article.
  Thank you a lot and I’m having a look forward to contact you.
  Will you kindly drop me a e-mail?

 94. Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4
  year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her
  ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her
  ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 95. Howdy would you mind letting me know which hosting company you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 different web browsers
  and I must say this blog loads a lot faster then most.
  Can you recommend a good internet hosting provider at a honest price?
  Thanks, I appreciate it!

 96. If some one wants expert view regarding running a blog after that i suggest him/her
  to go to see this weblog, Keep up the good job.

 97. We are a group of volunteers and starting a brand new scheme in our community.
  Your web site provided us with useful info to work on. You have
  done a formidable activity and our entire community will likely be grateful to you.

 98. Hey! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my old room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this article to him.
  Pretty sure he will have a good read. Many thanks for sharing!

 99. Aw, this was an extremely good post. Finding the time and actual effort to
  make a really good article… but what can I say… I hesitate a whole lot and never seem to get anything done.

 100. Hello there, just became alert to your blog through
  Google, and found that it is really informative. I’m gonna watch out for brussels.
  I will be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 101. Hey would you mind stating which blog platform you’re working with?

  I’m looking to start my own blog soon but I’m having a hard time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.

  The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something unique.
  P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

 102. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be
  actually something which I think I would never
  understand. It seems too complicated and extremely broad for me.
  I am looking forward for your next post, I will try
  to get the hang of it!

 103. I truly love your blog.. Great colors & theme. Did you build this web site yourself?
  Please reply back as I’m wanting to create my own site and would like to find out
  where you got this from or what the theme is named.
  Kudos!

 104. Good day! This post could not be written any better!
  Reading through this post reminds me of my previous room
  mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him.
  Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!

 105. I do believe all of the ideas you have offered for your post.

  They are very convincing and can certainly work. Still,
  the posts are very short for newbies. May you please lengthen them a little from next
  time? Thanks for the post.

 106. I have been browsing online more than 2 hours today,
  yet I never found any interesting article like yours.
  It is pretty worth enough for me. Personally, if
  all webmasters and bloggers made good content as you did, the net
  will be much more useful than ever before.

 107. Interesting blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A design like yours with a few simple tweeks would really
  make my blog jump out. Please let me know where you got your design. Appreciate it

 108. I don’t even understand how I finished up right here, but
  I assumed this put up was good. I do not understand
  who you might be however certainly you’re going to
  a famous blogger if you aren’t already. Cheers!

 109. Thanks on your marvelous posting! I really enjoyed reading it, you’re a
  great author. I will always bookmark your blog and will eventually come back down the road.

  I want to encourage you continue your great job,
  have a nice weekend!

 110. It’s really a nice and helpful piece of info.

  I am satisfied that you simply shared this useful info with us.
  Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 111. An impressive share! I have just forwarded this onto a coworker who was doing a little
  research on this. And he in fact ordered me breakfast because I discovered
  it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!!
  But yeah, thanks for spending time to discuss this subject here on your blog.

 112. For hottest information you have to pay a visit world wide
  web and on world-wide-web I found this web page as a best
  web page for most recent updates.

 113. A person necessarily lend a hand to make critically posts
  I’d state. This is the very first time I frequented your website page and so far?
  I amazed with the research you made to make this actual post extraordinary.

  Excellent task!

 114. I really love your website.. Pleasant colors & theme.
  Did you create this website yourself? Please reply back as I’m looking to create
  my own personal website and would love to learn where you got this from or what the theme is called.
  Thanks!

 115. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any
  widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something
  like this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new
  updates.

 116. Howdy fantastic blog! Does running a blog such as this
  take a lot of work? I have no expertise in programming however I had been hoping to start my own blog soon. Anyway, if
  you have any suggestions or tips for new blog owners please
  share. I know this is off subject but I just wanted to ask.
  Many thanks!

 117. of course like your website however you have to take
  a look at the spelling on several of your posts.
  Several of them are rife with spelling issues and I find it very bothersome to tell the
  reality nevertheless I will definitely come back again.

 118. Hello Dear, are you truly visiting this web page regularly,
  if so after that you will absolutely get pleasant experience.

 119. Right here is the right webpage for anybody who really wants to find out about this topic.
  You know so much its almost tough to argue with you (not that I actually would
  want to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a topic that
  has been written about for a long time. Excellent stuff, just
  wonderful!

 120. You’re so interesting! I don’t think I’ve truly read anything like this before.
  So good to discover someone with a few unique thoughts on this
  subject matter. Really.. many thanks for starting this up.

  This website is something that’s needed on the internet,
  someone with a little originality!

 121. I blog often and I seriously thank you for your information. The article has truly peaked my interest.

  I’m going to take a note of your site and keep checking for new
  details about once per week. I subscribed to your RSS feed too.

 122. This is really interesting, You are a very skilled blogger.
  I have joined your rss feed and look forward to seeking more of
  your great post. Also, I’ve shared your website
  in my social networks!

 123. Wow, marvelous weblog layout! How long have you ever been running a blog for?
  you make running a blog glance easy. The whole glance of your web site is fantastic, let alone the content
  material!

 124. Hello there! I could have sworn I’ve been to this blog before but after checking through
  some of the post I realized it’s new to me. Anyways,
  I’m definitely glad I found it and I’ll be bookmarking
  and checking back frequently!

 125. Hi there great blog! Does running a blog such as this require
  a massive amount work? I have absolutely no knowledge of coding however I had been hoping to start my own blog soon. Anyway, should you have any ideas or tips for new blog
  owners please share. I understand this is off topic however I simply had to ask.
  Cheers!

 126. excellent publish, very informative. I’m wondering why the other experts of this sector do not notice this.
  You must continue your writing. I am sure, you have a great
  readers’ base already!

 127. Hi there! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came
  to look it over. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will
  be tweeting this to my followers! Terrific blog and
  brilliant style and design.

 128. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think
  I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for
  me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 129. Hmm it appears like your website ate my first comment (it was
  extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m
  thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to everything.
  Do you have any suggestions for first-time blog writers?

  I’d certainly appreciate it.

 130. What you said was actually very reasonable. However, what about this?
  suppose you wrote a catchier title? I ain’t saying your content isn’t solid,
  however suppose you added something that grabbed people’s
  attention? I mean Λίλιθ η πρώτη σύντροφος του Αδάμ…..και ο
  Μύθος του Ανδρόγυνου! | Ελληνικά Νέα Τώρα is kinda boring.
  You should look at Yahoo’s home page and see how
  they write news headlines to grab people interested.
  You might add a related video or a related picture or two to grab people
  excited about what you’ve got to say. In my opinion, it would
  make your website a little bit more interesting.

 131. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement?
  My blog has a lot of unique content I’ve either created myself or outsourced but
  it seems a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do
  you know any solutions to help protect against content from being stolen? I’d definitely appreciate it.

 132. whoah this weblog is wonderful i like reading your posts.
  Stay up the good work! You know, a lot of persons are searching around for this info, you can help them greatly.

 133. Great post. I used to be checking constantly this blog and I am impressed!
  Very helpful information specially the ultimate phase 🙂 I care for such information a
  lot. I used to be looking for this particular information for
  a long time. Thanks and good luck.

 134. My brother suggested I might like this website. He was totally right.

  This post actually made my day. You cann’t imagine just how much
  time I had spent for this info! Thanks!

 135. Hi! I understand this is kind of off-topic but I needed
  to ask. Does operating a well-established blog like yours require a massive amount work?
  I’m brand new to blogging however I do write in my
  journal every day. I’d like to start a blog so I
  can share my personal experience and thoughts online. Please let me
  know if you have any suggestions or tips for brand new aspiring
  blog owners. Thankyou!

 136. I’m amazed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s equally educative and engaging, and let me tell you,
  you’ve hit the nail on the head. The problem is something which too few folks
  are speaking intelligently about. I am very happy that I
  stumbled across this during my search for something regarding this.

 137. Hey there, You’ve done a great job. I’ll definitely digg it and personally suggest to my friends.
  I am confident they will be benefited from this
  site.

 138. It’s remarkable to pay a quick visit this web site and reading the views of all friends
  concerning this paragraph, while I am also
  zealous of getting knowledge.

 139. Hey there! I simply wish to offer you a huge thumbs
  up for the excellent information you have got here on this
  post. I am coming back to your blog for more soon.

 140. You really make it seem so easy along with your presentation but I find this topic to be really one thing
  that I feel I’d by no means understand. It seems too complex
  and extremely extensive for me. I’m looking forward for your next post,
  I will attempt to get the dangle of it!

 141. I’m truly enjoying the design and layout of your
  site. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme?
  Fantastic work!

 142. Hi just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures
  aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its
  a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same results.

 143. Magnificent goods from you, man. I have take note your stuff previous to
  and you’re just extremely fantastic. I really like what you have obtained here, really like what you are stating and
  the best way wherein you are saying it. You’re making it entertaining and you still care for
  to keep it wise. I can not wait to learn much more from you.
  This is actually a terrific site.

 144. Simply desire to say your article is as surprising.
  The clearness for your publish is simply cool and that i could think you are
  a professional on this subject. Well with your permission allow me to snatch your feed to stay updated with approaching post.
  Thank you 1,000,000 and please continue the rewarding work.

 145. Unquestionably imagine that that you said.
  Your favorite reason seemed to be at the net the simplest factor to be mindful of.

  I say to you, I certainly get irked at the same time as people consider issues that they plainly do not realize about.
  You managed to hit the nail upon the highest and also outlined out the entire thing without having side effect , other folks can take a
  signal. Will probably be back to get more. Thanks

 146. Heya i’m for the primary time here. I came across
  this board and I in finding It really helpful & it helped
  me out much. I’m hoping to provide one thing again and help others such as you helped me.

 147. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make
  your point. You definitely know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something informative
  to read?

 148. I’m truly enjoying the design and layout of your website.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?
  Outstanding work!

 149. Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I
  was curious about your situation; we have created some nice methods and we are
  looking to swap methods with other folks, why
  not shoot me an email if interested.

 150. Hey there I am so delighted I found your website, I really found you by mistake, while
  I was browsing on Digg for something else, Anyways I am here now and would
  just like to say kudos for a marvelous post and a all round thrilling
  blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the minute but I have book-marked it and
  also added your RSS feeds, so when I have time I will
  be back to read more, Please do keep up the fantastic b.

 151. Thanks for ones marvelous posting! I really enjoyed reading it, you happen to be a great author.
  I will make sure to bookmark your blog and will often come back at some point.
  I want to encourage that you continue your great work, have
  a nice evening!

 152. With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism
  or copyright infringement? My website has a lot
  of completely unique content I’ve either authored myself or outsourced but
  it appears a lot of it is popping it up all over the
  web without my agreement. Do you know any methods
  to help protect against content from being ripped off?

  I’d genuinely appreciate it.

 153. Hey would you mind letting me know which webhost
  you’re using? I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads a
  lot quicker then most. Can you suggest a good web hosting
  provider at a honest price? Thank you, I appreciate
  it!

 154. Good day! I could have sworn I’ve visited this website before but after going through some of the posts
  I realized it’s new to me. Anyhow, I’m certainly delighted I stumbled upon it and I’ll be book-marking it and checking back frequently!

 155. First of all I would like to say fantastic blog!
  I had a quick question that I’d like to ask if you
  don’t mind. I was curious to know how you center yourself and clear your thoughts prior to writing.
  I have had trouble clearing my thoughts in getting my thoughts out there.
  I do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15
  minutes are usually wasted simply just trying to figure out how to begin.
  Any ideas or tips? Thank you!

 156. I just could not depart your website before suggesting that I extremely loved the
  usual info an individual supply for your visitors?
  Is gonna be again often to investigate cross-check new
  posts

 157. I know this if off topic but I’m looking into starting
  my own blog and was curious what all is needed to get set up?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?

  I’m not very internet smart so I’m not 100% sure.

  Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Many thanks

 158. It’s awesome to pay a quick visit this web site and
  reading the views of all colleagues regarding this piece of writing, while I
  am also zealous of getting knowledge.

 159. Greetings from Colorado! I’m bored to tears at work so I decided to check out your site on my iphone during lunch break.

  I enjoy the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get
  home. I’m shocked at how fast your blog loaded on my phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways,
  superb site!

 160. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the
  following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly
  the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 161. Hi there! I understand this is kind of off-topic however I needed to ask.
  Does operating a well-established website such as yours take a massive amount work?
  I am completely new to running a blog however I do write in my diary everyday.
  I’d like to start a blog so I can share my personal experience
  and feelings online. Please let me know if you have any ideas or tips
  for brand new aspiring bloggers. Thankyou!

 162. Magnificent beat ! I wish to apprentice whilst you
  amend your website, how can i subscribe for a weblog site?
  The account helped me a acceptable deal. I have been a little bit acquainted of this your broadcast offered vibrant
  clear idea

 163. I’ve been surfing online more than 3 hours today,
  yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for
  me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.

 164. Nice post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!
  Extremely useful information specifically the last part 🙂 I care for such info much.
  I was seeking this certain information for a long time.
  Thank you and best of luck.

 165. What i do not realize is in truth how you’re no longer really much more neatly-appreciated than you might be right now.
  You’re so intelligent. You realize therefore significantly when it comes to
  this topic, made me in my view imagine it from numerous numerous angles.
  Its like men and women aren’t interested except it is something to accomplish with Girl
  gaga! Your personal stuffs great. All the time
  maintain it up!

 166. Heya! I realize this is somewhat off-topic however I had
  to ask. Does building a well-established blog like yours
  take a massive amount work? I am completely new to
  blogging but I do write in my diary every day. I’d like to start a
  blog so I can share my personal experience and thoughts online.
  Please let me know if you have any kind of suggestions or tips for new aspiring bloggers.

  Appreciate it!

 167. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed surfing around your blog posts.
  After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

 168. You actually make it seem so easy along with your presentation but I in finding this topic
  to be really something which I think I’d never understand.
  It kind of feels too complex and very broad for me.
  I am taking a look forward in your subsequent publish, I will try to get the
  hang of it!

 169. Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed.
  There was a hermit crab inside and it pinched her ear.

  She never wants to go back! LoL I know this is completely
  off topic but I had to tell someone!

 170. First of all I want to say wonderful blog! I had a quick question which I’d like to ask
  if you do not mind. I was curious to know how you center yourself and
  clear your head before writing. I’ve had a difficult time clearing my mind in getting my ideas out there.
  I truly do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually
  wasted simply just trying to figure out how to begin. Any suggestions or
  hints? Thank you!

 171. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for?
  you made blogging look easy. The overall look of your web site
  is great, as well as the content!

 172. Pretty portion of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to say
  that I get actually loved account your weblog posts.
  Any way I will be subscribing to your feeds or even I achievement you get right of entry
  to constantly fast.

 173. Does your website have a contact page? I’m having a tough time locating it
  but, I’d like to shoot you an email. I’ve got some suggestions for your blog you might be interested
  in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it develop over time.

 174. After I initially commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are
  added- checkbox and from now on every time a comment is added I
  recieve 4 emails with the same comment. Perhaps there is a
  way you can remove me from that service? Kudos!

 175. Pretty element of content. I simply stumbled upon your site and in accession capital to say that I get actually
  loved account your weblog posts. Any way I’ll be subscribing for your feeds or even I success you
  get entry to constantly rapidly.

 176. I like the valuable info you provide in your articles.
  I will bookmark your blog and check again here frequently.
  I’m quite sure I will learn plenty of new stuff right here!
  Good luck for the next!

 177. Hi there this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you
  have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to
  get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 178. I do trust all the concepts you have introduced for your post.

  They’re really convincing and can certainly work. Nonetheless,
  the posts are too brief for newbies. May you please extend them a little from next time?
  Thank you for the post.

 179. Wow, awesome blog layout! How lengthy have you been blogging for?
  you made running a blog look easy. The total look of
  your website is great, let alone the content material!

 180. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as
  though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre
  talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something enlightening to read?

 181. Awesome blog you have here but I was curious about if
  you knew of any forums that cover the same topics talked about in this article?

  I’d really like to be a part of group where I can get feedback from other knowledgeable individuals that share the same interest.
  If you have any recommendations, please let me know. Cheers!

 182. After I originally commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I
  get 4 emails with the same comment. Perhaps there is a means you
  can remove me from that service? Cheers!

 183. Thank you for every other fantastic article.
  Where else could anyone get that type of information in such an ideal
  way of writing? I’ve a presentation next week, and I am on the search for
  such info.

 184. I’ll right away grab your rss as I can’t in finding your e-mail subscription link or newsletter service.

  Do you’ve any? Kindly let me recognise in order that I may
  just subscribe. Thanks.

 185. Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just extremely
  great. I really like what you’ve acquired here,
  really like what you are saying and the way in which you say it.

  You make it entertaining and you still take care of to keep it smart.
  I can’t wait to read much more from you.
  This is actually a terrific web site.

 186. Pretty section of content. I just stumbled upon your blog
  and in accession capital to assert that I acquire in fact
  enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to
  your augment and even I achievement you access consistently quickly.

 187. Greetings from Carolina! I’m bored at work so I decided to
  check out your site on my iphone during lunch break.
  I enjoy the info you provide here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m surprised at how fast your blog loaded on my phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, excellent site!

 188. After looking into a few of the blog articles on your website, I truly like your technique
  of blogging. I bookmarked it to my bookmark webpage list and will be
  checking back soon. Take a look at my web site too and let me know your opinion.

 189. Thanks a lot for sharing this with all people you really realize
  what you are talking approximately! Bookmarked.
  Please additionally discuss with my web site =).
  We can have a link change contract among us

 190. hello!,I really like your writing very much! percentage we keep up a correspondence more approximately your post on AOL?

  I require a specialist on this space to solve my problem.
  May be that is you! Taking a look ahead to see you.

 191. I like the helpful information you provide in your articles.
  I will bookmark your blog and check again here frequently.
  I am quite certain I’ll learn lots of new stuff right here!
  Good luck for the next!

 192. This design is incredible! You definitely know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog
  (well, almost…HaHa!) Excellent job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 193. Hi, I do think this is a great site. I stumbledupon it
  😉 I may revisit yet again since i have book-marked it.
  Money and freedom is the greatest way to change, may you
  be rich and continue to help other people.

 194. Hello just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t
  loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different browsers and both show the same results.

 195. Yesterday, while I was at work, my cousin stole my iphone and tested to see if it can survive a twenty five foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is
  now broken and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 196. Howdy! I could have sworn I’ve visited this website before but after going through some of
  the articles I realized it’s new to me. Anyhow, I’m certainly delighted I found
  it and I’ll be book-marking it and checking back frequently!

 197. Thank you for every other magnificent post.
  Where else could anybody get that type of information in such a perfect manner of writing?
  I have a presentation subsequent week, and I’m at the search for such information.

 198. I’m extremely pleased to find this web site. I want to
  to thank you for your time for this particularly
  fantastic read!! I definitely loved every little bit of it and i also
  have you book-marked to look at new things on your website.

 199. naturally like your web-site however you need to test the spelling
  on several of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I in finding
  it very troublesome to inform the reality then again I’ll surely come again again.

 200. Hiya! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d
  ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog post or vice-versa?
  My blog discusses a lot of the same topics as yours and I feel we could greatly
  benefit from each other. If you happen to be
  interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you!
  Wonderful blog by the way!

 201. Howdy! This post could not be written any better!
  Reading this post reminds me of my previous room mate! He always kept chatting about this.
  I will forward this page to him. Fairly certain he will have
  a good read. Thanks for sharing!

 202. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your web site provided us with valuable info to work on. You’ve done an impressive
  job and our entire community will be grateful to you.

 203. My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on several websites for
  about a year and am worried about switching to another platform.
  I have heard great things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress posts
  into it? Any help would be greatly appreciated!

 204. Hello there, I found your blog via Google while searching for
  a comparable topic, your site got here up, it seems great.
  I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
  Hi there, simply was alert to your weblog through Google, and located
  that it’s truly informative. I’m going to be
  careful for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future.
  A lot of people might be benefited out of your writing.
  Cheers!

 205. Hi! I’ve been reading your blog for some time
  now and finally got the bravery to go ahead
  and give you a shout out from Houston Texas! Just wanted to say keep up the fantastic job!

 206. I am curious to find out what blog system you’re working with?
  I’m experiencing some minor security issues with my latest site and I’d like to find something more safeguarded.

  Do you have any solutions?

 207. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and
  was wondering what all is needed to get setup?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very web savvy so I’m not 100% sure. Any suggestions or advice would be
  greatly appreciated. Kudos

 208. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is required to get setup?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very web smart so I’m not 100% certain. Any suggestions or advice would be greatly appreciated.

  Many thanks

 209. Howdy great blog! Does running a blog like this require a
  great deal of work? I’ve absolutely no expertise in computer programming however I was
  hoping to start my own blog in the near future.
  Anyway, should you have any suggestions or tips for new blog owners please share.
  I understand this is off topic nevertheless I
  just had to ask. Appreciate it!

 210. Thanks for every other excellent article.
  The place else may just anybody get that type of information in such an ideal method of
  writing? I have a presentation next week, and I am on the look
  for such information.

 211. Attractive element of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to say that I acquire in fact loved account your blog posts.
  Anyway I will be subscribing on your feeds or even I success you get
  right of entry to consistently rapidly.

 212. I don’t even know the way I stopped up here, but I believed this
  submit was great. I do not know who you’re but certainly you are going to a well-known blogger in case you aren’t already.

  Cheers!

 213. I just couldn’t go away your web site before
  suggesting that I extremely enjoyed the usual information an individual provide for your
  visitors? Is gonna be again steadily to inspect new posts

 214. I’ve been browsing on-line greater than three hours nowadays,
  yet I never found any interesting article like yours. It is lovely worth enough for me.
  In my opinion, if all website owners and bloggers made good
  content material as you probably did, the web can be a lot more helpful than ever before.

 215. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored material stylish.

  nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come more formerly again since exactly
  the same nearly very often inside case you shield this increase.

 216. Generally I don’t learn article on blogs, but I
  would like to say that this write-up very pressured me to take a look at
  and do so! Your writing style has been amazed me.
  Thank you, quite great post.

 217. Just wish to say your article is as amazing. The clarity in your post is
  simply great and i could assume you’re an expert on this subject.
  Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post.
  Thanks a million and please continue the enjoyable work.

 218. Hey there! I know this is kinda off topic but I was wondering
  which blog platform are you using for this site? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at
  options for another platform. I would be great
  if you could point me in the direction of a good platform.

 219. My spouse and I stumbled over here from a different
  web address and thought I may as well check things
  out. I like what I see so i am just following you. Look forward to finding out about
  your web page again.

 220. My spouse and I stumbled over here coming from a different page and thought I may as well
  check things out. I like what I see so now i am following you.

  Look forward to finding out about your web page yet again.

 221. Good day! I know this is kind of off topic but I was wondering
  if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding
  one? Thanks a lot!

 222. Great post. I used to be checking constantly this weblog and I am impressed!
  Extremely helpful info specifically the final phase
  🙂 I care for such information much. I was looking for
  this particular info for a long time. Thanks and good luck.

 223. I’m not sure where you are getting your information, but good topic.
  I needs to spend some time learning much more
  or understanding more. Thanks for great information I was
  looking for this information for my mission.

 224. Very good blog you have here but I was curious about if you
  knew of any user discussion forums that cover the same topics
  discussed here? I’d really like to be a part of group where I can get responses from other knowledgeable people that share the same interest.
  If you have any recommendations, please let me know.
  Bless you!

 225. Hi there, I discovered your blog via Google at the same time as searching
  for a related matter, your web site got here up, it appears to be like good.
  I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, simply become alert to your blog through Google, and located that it’s really informative.
  I’m going to watch out for brussels. I will be grateful if
  you happen to continue this in future. A lot of
  other folks can be benefited from your writing.
  Cheers!

 226. Aw, this was an extremely nice post. Spending some time and actual
  effort to produce a great article… but what
  can I say… I procrastinate a whole lot and don’t seem to
  get nearly anything done.

 227. hello there and thank you for your information –
  I have certainly picked up anything new from right here.
  I did however expertise a few technical issues using this website, since I experienced to reload
  the web site many times previous to I could get
  it to load correctly. I had been wondering if your hosting is OK?
  Not that I’m complaining, but slow loading instances times will
  often affect your placement in google and could damage your quality score if ads and marketing with Adwords.
  Well I’m adding this RSS to my e-mail and can look out
  for much more of your respective fascinating content.

  Make sure you update this again very soon.

 228. Terrific article! That is the kind of information that
  are meant to be shared around the web. Shame on the search engines for
  not positioning this post upper! Come on over and discuss with my
  web site . Thank you =)

 229. You actually make it seem really easy with your presentation but I
  to find this matter to be actually one thing that I
  believe I’d by no means understand. It seems too complicated and very broad for me.

  I’m taking a look forward on your subsequent publish, I will attempt to get the dangle of it!

 230. My developer is trying to convince me to move to .net
  from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on numerous websites for about a year and am worried about switching to another platform.
  I have heard great things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it?

  Any kind of help would be really appreciated!

 231. I really like your blog.. very nice colors & theme.
  Did you design this website yourself or did you hire
  someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this from.
  appreciate it

 232. My partner and I stumbled over here coming
  from a different web page and thought I might as well check things out.

  I like what I see so now i am following you. Look forward to looking
  over your web page yet again.

 233. Do you mind if I quote a couple of your articles as long
  as I provide credit and sources back to your blog? My blog site is in the very same area of interest as yours and my visitors would really benefit from a
  lot of the information you present here. Please let me know if this okay with you.
  Many thanks!

 234. Thank you for some other informative web site.
  The place else may I am getting that kind of information written in such an ideal
  manner? I’ve a challenge that I am just now working on, and I’ve
  been on the glance out for such info.

 235. hello there and thank you for your info – I’ve certainly
  picked up something new from right here. I did however expertise some technical issues using this web
  site, as I experienced to reload the website
  a lot of times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your web hosting is OK?
  Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will often affect your
  placement in google and could damage your high-quality score if
  advertising and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my email and can look out for much
  more of your respective interesting content. Make sure you update
  this again very soon.

 236. I am actually delighted to read this weblog posts which contains
  plenty of valuable information, thanks for providing these data.

 237. Good day! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any
  recommendations?

 238. Great article! This is the kind of info that are meant to be shared across the web.

  Disgrace on Google for no longer positioning this submit upper!
  Come on over and consult with my site . Thank you
  =)

 239. I do not even know the way I stopped up right here, however I believed
  this submit used to be good. I don’t realize who you might be but definitely you
  are going to a well-known blogger should you aren’t already.

  Cheers!

 240. You could certainly see your expertise in the work you write.

  The sector hopes for more passionate writers such as you who are
  not afraid to say how they believe. All the time follow your heart.

 241. Hello, i think that i saw you visited my weblog thus i came to go back the want?.I’m trying to to
  find things to enhance my web site!I suppose its ok to make use of some of your ideas!!

 242. Hi fantastic website! Does running a blog similar to this require
  a large amount of work? I’ve no knowledge of coding but I was hoping to start my own blog soon. Anyway,
  if you have any recommendations or techniques for new blog owners please share.

  I know this is off subject but I simply had to ask. Thanks a lot!

 243. Fine way of telling, and fastidious paragraph
  to get data regarding my presentation subject, which i am going to deliver in academy.

 244. Hi there exceptional website! Does running a blog like this take a great
  deal of work? I’ve absolutely no knowledge of coding but
  I was hoping to start my own blog soon. Anyways, if you have
  any suggestions or tips for new blog owners please share.

  I understand this is off topic nevertheless I just had to ask.
  Kudos!

Leave a Reply

Your email address will not be published.