Ο αφθώδης πυρετός χτύπησε και την Αγία Παρασκευή της Λέσβου, ένα καθαρά κτηνοτροφικό χωριό περίπου 2.000 κατοίκων. Το ερώτημα είναι «για πόσο ακόμα;», αφού συνολικά 4 κτηνοτρόφοι έχουν πληγεί με 1.200 ζώα να οδεύουν προς θανάτωση λόγω της επέκτασης της ζωονόσου.

Ο φόβος στο χωριό είναι μεγάλος καθώς περίπου 120 κτηνοτροφικές μονάδες να αποτελούν την καρδιά της οικονομίας του και σε απελπιστική κατάσταση είναι οι κτηνοτρόφοι που βλέπουν το βιός τους να καταστρέφεται με τη συνέχιση της αντιεμβολιαστικής πολιτικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), ενώ οι αποζημιώσεις αργούν τραγικά.

«Ζούμε έναν πόλεμο»

Ο Κώστας Βογιατζής είναι μεταξύ των 4 κτηνοτρόφων που επλήγησαν στο χωρίο της κεντρικής Λέσβου. Με τον αδερφό του συντηρούν κτηνοτροφική μονάδα  με αιγοπρόβατα στην Αγία Παρασκευή και περιγράφει την κατάσταση στο χωριό:

«Περιμένουμε ακόμα αφού διαγνώστηκαν θετικά στον ιό τα ζώα μας να έρθουν να τα σφαγιάσουν. Η κατάσταση στο χωριό είναι τραγική αυτή τη στιγμή. Απελπιστική.  Είναι μια κατάσταση, όχι πρωτόγνωρη, αλλά… ζούμε έναν πόλεμο.  Δεν μπορώ να σας το εξηγήσω με λόγια. Αν δεν έρθετε να δείτε την κατάσταση, τα πρόσωπα του κόσμου και τις οικογένειες. Το Πάσχα δεν ήρθε ποτέ εδώ σε εμάς. Υπάρχει κόσμος που δεν πήγε καν στην εκκλησία για να ανάψει ένα κερί».

Παράλληλα ο ίδιος αναμένει να πληρωθεί για το γάλα που έχει δώσει για τυρί. Υπενθυμίζεται πως το νησί φημίζεται για τα τυροκομικά προϊόντα του, όπως το κασέρι και το λαδοτύρι Μυτιλήνης καθώς και για την φέτα Μυτιλήνης Π.Ο.Π. Πλέον που ο αμαρτωλός ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ενσωματωθεί στην ΑΑΔΕ θα περίμενε κανείς πως το επιτελικό κράτος θα αποζημίωνε άμεσα τους πληττόμενους κτηνοτρόφους… με την πραγματικότητα να είναι εντελώς διαφορετική όπως επισημαίνει ο Κ. Βογιατζής:

«Από τις 14 Μαρτίου που βρέθηκε το πρώτο κρούσμα, μέχρι τις 20 Απριλίου εγώ ποιυ έδωσα το γάλα μου δεν έχω και δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ. Δεν ξέρουμε αν θα πάρουμε ένα ευρώ. Γιατί δεν αναλαμβάνει κανείς να πει ότι θα αποζημιωθούμε μέχρι το τελευταίο κιλό γάλα. Μας καταστρέψανε.. Έχω δύο παιδιά, τα οποία δεν ξέρω τι θα τα ταΐσω αύριο. Τα μωρά μας δεν ξέρουμε πώς θα τα ζήσουμε Αλήθεια σας το λέω. Ξέρω ότι για την ευλογία, οι συνάδελφοι κτηνοτρόφοι που έχουμε μιλήσει είναι εδώ και 7 -8 μήνες απλήρωτοι.  Οι άνθρωποι είναι έτοιμοι για φούντο. Είναι απελπισμένοι στον μέγιστο βαθμό. Αυτοί ανοίγουν το στόμα τους να μας πουν για αποζημίωση. Εγώ δεν ήθελα αποζημίωση, εγώ ήθελα να δουλέψω. Ήθελα να παράγω όχι να σφάξω τα ζώα μου».

Οι θανατώσεις συνεχίζονται στο ακριτικό νησί με πάνω από 10.000 ζώα να έχουν σφαγιαστεί και 53 εκτροφές να έχουν πληγεί σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου (ΟΑΣΛ) που συντονίζει τον αγώνα των κτηνοτρόφων και βρίσκεται επί ποδός πολέμου. Το ΥΠΑΑΤ δεν έχει δώσει κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση των μέτρων που θα «ανοίξουν» την αγορά των κτηνοτροφικών προϊόντων. Από τα πυρά των κτηνοτρόφων δεν γλιτώνει ούτε ο κυβερνητικός βουλευτής, Χαράλαμπος Αθανασίου, που κατάγεται από την Αγία Παρασκευή.  Στους διαλόγους για τον ΟΠΕΚΕΠΕ 2 μπορεί να ήταν λαλίστατος, αλλά σήμερα είναι… εξαφανισμένος σύμφωνα κτηνοτροφικούς κύκλους.

Χ. Αθανασίου: «Έλεγε δεν θα χαθεί κιλό γάλα τώρα χάνουμε τόνους».

Όσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη μαστίζεται από τα σκάνδαλα με κορυφαίο αυτό του ΟΠΕΚΕΠΕ οι βουλευτές της επαρχίας και δη των πληττόμενων αγροτικών περιοχών όπως η Λέσβος, δεν μπορούν να γλιτώσουν από την κριτική του κόσμου. Ο Χαράλαμπος Αθανασίου έχει βρεθεί στο στόχαστρο των κτηνοτρόφων, παρά τις προσπάθειες και τις διαβεβαιώσεις του ότι «θα λυθούν τα προβλήματα στο νησί» και «θα αποζημιωθούν τάχιστα» οι κτηνοτρόφοι.

«Ο κ. Αθανασίου μπροστά στις κάμερες, όταν ήρθε με τον κ. Κέλλα έλεγε πως δεν θα πεταχτεί ένα κιλό γάλα. Σήμερα μιλούμε για τόνους όχι απλά για ένα κιλό» λέει ο Κ. Βογιατζής και συνεχίζει υπογραμμίζοντας: «Δεν μας έχει δει που είμαστε από το ίδιο το χωριό και τώρα έχουμε πρόβλημα. Τι να σας πω. Δεν κάναμε Πάσχα και ο κ. Αθανασίου μοίραζε… λαμπάδες στους ψηφοφόρους του. Αυτό τον απασχολούσε».

ΟΑΣΛ: Κρίσιμες οι επόμενες αποφάσεις της για τις κινητοποιήσεις

Ούτε βήμα πίσω δεν σκέφτονται να κάνουν οι κτηνοτρόφοι, παρά το άνοιγμα του λιμανιού της Λέσβου. Μπορεί ο νέος Υπουργός του ΥΠΑΑΤ, Μαργαρίτης Σχοινάς, να κάνει εκκλήσεις για ψυχραιμία και τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας, αλλά η ενίσχυση της πρώτης γραμμής κατά της ζωονόσου, είναι τραγικά πενιχρή. Μόλις 9 είναι οι μόνιμοι κτηνοτρόφοι που ενισχύουν με αργούς ρυθμούς, όπως εξηγεί στο documentonews.gr ο Στρατής Κόμβος, γ.γ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου (ΟΑΣΛ):

«Αυτή της στιγμή έχουμε 9 μόνιμους κτηνιάτρους και ακόμα 12 που μας ήρθαν, ενώ αναμένουμε ετεροχρονισμένα και άλλους 10 στρατιωτικούς κτηνιάτρους. Για το εμβόλιο το ΥΠΑΑΤ είναι αρνητικό. Δεν βλέπουμε καμία βελτίωση της κατάστασης για αυτό και οργανωνόμαστε για αντεπίθεση. Αύριο το βράδυ θα κάνουμε ανοιχτή συνέλευση στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής για να εξετάσουμε τα νέα δεδομένα. Ειδικά ως προς την ταφή των ζώων έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Στο νησί η δυσοσμία είναι έντονη όπως και η προχειρότητα με την οποία θάβονται  τα ζώα».

ΠΗΓΗ >>

Σκοτώνουν όλα τα ζώα στη Μυτιλήνη και αφήνουν στην πείνα τους κτηνοτρόφους – «Δεν μπορούμε να ζήσουμε τα παιδιά μας» – Αρνούνται τον εμβολιασμό υπηρετώντας την ατζέντα του Γκέιτς για συνθετικό κρέας και έντομα