Σύσκεψη με ομάδα μετεωρολόγων και στη συνέχεια συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, πραγματοποίησε το Σάββατο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με αντικείμενο τους ισχυρούς ανέμους που θα πνέουν Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο για την ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιών.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Σάββατο, εκδηλώθηκαν από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, δηλαδή μέσα σε μόλις 12 ώρες, 71 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, ισχυροί άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο, στην Αττική, τη Βοιωτία, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τη νοτιοανατολική Πελοπόννησο, έντασης 7-8 μποφόρ, καθιστώντας την κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη για την έναρξη πυρκαγιών.

Η ΕΛΑΣ προχωρά σε αποκλεισμούς δρόμων

Στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου συμμετείχαν η ηγεσία του Υπουργείου και του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και περιφερειάρχες/εκπρόσωποι των Περιφερειών Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

Για τις παραπάνω περιοχές αποφασίστηκε όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας να είναι σε ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς), που σημαίνει ότι το Πυροσβεστικό Σώμα θα είναι σε επιφυλακή, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα πραγματοποιούν περιπολίες, ενώ σε ετοιμότητα θα είναι και οι ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ.

Από την πλευρά της, η ΕΛ.ΑΣ. θα προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων που οδηγούν σε δασικές εκτάσεις, όπου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία. Οι Περιφερειακές Ενότητες θα έχουν σε ετοιμότητα τις εθελοντικές ομάδες οι οποίες θα πραγματοποιούν περιπολίες, τις υδροφόρες καθώς και τα μηχανήματα έργου, προκειμένου να συνδράμουν εφόσον χρειαστεί για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Η εικόνα στην Ιεράπετρα

Συνεχίζουν να επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη φωτιά που έχει ξεσπάσει από νωρίς το πρωί σε δασική έκταση στην περιοχή Μαύρος Κόλυμπος στην Ιεράπετρα Λασιθίου Κρήτης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί κι επιχειρούν σε διάσπαρτες εστίες στην ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα επιχειρούν 169 πυροσβέστες με 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για συντονισμό.

Με εντολή του δήμου Ιεράπετρας ο οικισμός του Μαύρου Κόλυμπου εκκενώθηκε ενώ με μήνυμα από το 112 οι κάτοικοι των οικισμών Μαύρου Κόλυμπου, Αχλιών, Αγιάς Φωτιάς και Γαλήνης έλαβαν οδηγία να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν ανατολικότερα προς την περιοχή του Κουτσουρά.

Τέσσερις τραυματίες

Σύμφωνα με το radiolasithi, τέσσερις άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Πρόκειται για έναν 74χρονο κάτοικο από τον Μαύρο Κόλυμπο ο οποίος έχει διακομιστεί στο νοσοκομείο Βενιζέλειο με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα και έχει διασωληνωθεί προληπτικά.

Ο ηλικιωμένος σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση από το ΕΚΑΒ φέρει πολλά εγκαύματα πρώτου και δευτέρου βαθμού στο πρόσωπο και τα πόδια και παράλληλα αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα λόγω εισπνοής καπνού.

Επιπλέον μία γυναίκα με κάταγμα στο χέρι, καθώς και δύο πυροσβέστες με εγκαύματα.

Κάηκαν σπίτια

Oι φλόγες έκαψαν αρκετές αυλές, τουλάχιστον μια κατοικία έχει σοβαρότερες ζημιές, υπάρχουν πληροφορίες για φθορές σε αποθήκη μεγάλης επιχείρησης της περιοχής, ενώ έχουν καεί και κάποια θερμοκήπια.

Έκκληση από το ΤΟΕΒ

Έκκληση κάνει το ΤΟΕΒ Κουτσουρά στους αγρότες της περιοχής να συνδράμουν στην επιχείρηση σταματώντας τα ποτίσματα στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ώστε να επαρκεί το νερό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ισχυροί άνεμοι

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι άνεμοι στην περιοχή παραμένουν πολύ ισχυροί και για το λόγο αυτό τα ελικόπτερα που πηγαινοέρχονται από το πρωί δεν μπορούσαν μέχρι τις 3 το μεσημέρι να επιχειρήσουν, έχοντας κάνει μόλις μια ρίψη νερού.

Σύμφωνα με το διοικητή της ΠΥ Ιεράπετρας κ. Καλιοντζή δεν αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση με εναέρια μέσα και έτσι αν δεν κωπάσουν οι άνεμοι η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη. Μετά τις 3 το μεσημέρι η ένταση των ανέμων μειώθηκε και ένα ελικόπτερο κατάφερε να κάνει αρκετές ρίψεις μέχρι τις 5 το απόγευμα.

ΠΗΓΗ >> https://www.tovima.gr