Home ΣΤΡΑΤΟΣ / ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ / ΕΥΠ Οι Έλληνες μισθοφόροι των πλοίων και πώς εκπαιδεύονται: Δείτε το ντοκιμαντέρ του protothema.gr

Οι Έλληνες μισθοφόροι των πλοίων και πώς εκπαιδεύονται: Δείτε το ντοκιμαντέρ του protothema.gr

by _
0 comment 45 views
Οι Έλληνες μισθοφόροι των πλοίων και πώς εκπαιδεύονται: Δείτε το ντοκιμαντέρ του protothema.gr
Οι Έλληνες μισθοφόροι των πλοίων και πώς εκπαιδεύονται: Δείτε το ντοκιμαντέρ του protothema.gr

Οι Έλληνες μισθοφόροι των πλοίων και πώς εκπαιδεύονται: Δείτε το ντοκιμαντέρ του protothema.gr

Τα μεροκάματα, οι επικίνδυνες αποστολές, οι συμπλοκές με τους Χούθι και τους Σομαλούς πειρατές στο πρώτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Πρώτη Ματιά»

Το protothema.gr εγκαινιάζει σήμερα τη σειρά ντοκιμαντέρ «Πρώτη Ματιά» για όλα τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας. Το πρώτο είναι αφιερωμένο στους Έλληνες μισθοφόρους των πλοίων.
Οι συμπλοκές με τους πειρατές και τα χρήματα που κερδίζουνΟι ένοπλοι φρουροί των πλοίων, πρωτοεμφανίσθηκαν πριν 15 περίπου χρονιά, όταν οι Σομαλοί πειρατές άρχισαν να επιτίθενται στα πλοία που περνούσαν στα ανοικτά της χώρας τους. Όταν η πειρατεία πήρε μεγάλες διαστάσεις, οι εφοπλιστικές εταιρείες άρχισαν να ψάχνουν μισθοφόρους πολεμιστές από όλο τον κόσμο, κυρίως απόστρατους των ειδικών δυνάμεων, για να κρατήσουν τους εισβολείς μακριά από τα καράβια τους. Τότε, οι πρώτοι μισθοφόροι, πληρώνονταν ως και τρεις χιλιάδες ευρώ την ημέρα.

Στην πορεία, οι μεγάλες δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο τους Σομαλούς πειρατές, και σχεδόν τους εξολόθρευσαν. Τώρα όμως, οι Σομαλοί επιστρέφουν και πάλι. Οι ξένες ναυτικές δυνάμεις έφυγαν από την περιοχή τους, με κατεύθυνση την Ερυθρά θάλασσα, εκεί που οι αντάρτες Χούθι αυτή τη φορα, βομβαρδίζουν το ένα πλοίο μετά το άλλο.

Οι Χουθι αντάρτες συνεχίζουν, οι Σομαλοί επιστρέφουν, και οι ένοπλοι φρουροί των πλοίων, γίνονται και παλι περιζήτητοι. Και οι μισθοί, αρχίζουν και πάλι να ανεβαίνουν.

Δεκάδες Έλληνες, κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά. Επιβιβάζονται σε πλοία στη μέση του ωκεανού, τα θωρακίζουν, εκπαιδεύουν το πλήρωμα στο πώς να αντιδράσει σε μια επίθεση, και προστατεύουν το πλοίο, μέχρι να περάσει από τα επικίνδυνα νερά.Τους συναντήσαμε πάνω σε ένα πλοίο, ένα από αυτά που φρουρούν. Έπαιρναν μέρος σε μια εκπαίδευση, από τις πολλές που κάνουν. Μας έδειξαν πως κινούνται, στην περίπτωση που εντοπισθεί βάρκα με πειρατές, να πλησιάζει.

Η επίσημη ιδιότητα τους, είναι «ένοπλοι φρουροί πλοίων». Δεν ενοχλούνται όμως, αν τους πεις μισθοφόρους. «Κανουμε μια δουλειά» λένε, «και παίρνουμε ένα μισθο. Τι μισθωτός, τι μισθοφόρος». Για να γίνεις φρουρός πλοιων, δεν αρκεί να είσαι καλός με τα όπλα. Πρέπει να γνωρίζεις πως να τα χρησιμοποιείς, αλλα κυρίως, να γνωρίζεις πότε να τα χρησιμοποιείς.Στη ζωή των φρουρών των πλοίων, οι δυσκολίες είναι πολλές. Σε αλλα πλοία οι συνθήκες είναι καλές, σε άλλα πολύ χειρότερες. Εκεί που η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη όμως, είναι στα πλοία πλωτές εξέδρες. Παλαιά πλοία κουφάρια, που παραμένουν δεμένα στη μέση της θάλασσας, και λειτουργούν ως πλωτά ξενοδοχεία. Εκεί, μένουν οι φρουροί όταν τελειώσει ένα ταξίδι, μέχρι να αρχίσει ένα άλλο.

Η άλλη μεγαλη δυσκολία της δουλειάς, είναι οι μήνες που περνούν αυτοί οι άνθρωποι, μακριά από τις οικογένειες τους. Γυναίκες, παιδιά, γονείς, με ένα τηλέφωνο εδώ στην Ελλαδα, αγωνιούν κάθε μερα, αν οι άνθρωποι τους πάνω στα πλοία, είναι καλα.

Κάποτε η δουλειά του φρουρού, του μισθοφόρου αν προτιμάτε, ήταν μια χρυσοπληρωμένη δουλειά. Κάθε μερα ταξιδιού, έβαζε στις τσέπες τους, ως και 3000 ευρώ. Στο πέρασμα των χρόνων, οι αμοιβές έπεσαν δραματικά. Σήμερα, στην αγορά, οι μισθοί ανεβαίνουν και πάλι, αφού οι αντάρτες Χουτι, προκάλεσαν μια νέα σοβαρή απειλή.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr