Μείωση τιμών σχεδιάζει η σουηδική εταιρεία κατοικιών και επίπλων Ikea σε πολλές χώρες καθώς ο παγκόσμιος πληθωρισμός υποχώρησε, θέλοντας έτσι να ενισχύει τις επενδύσεις της σε μειώσεις τιμών, σύμφωνα με το CNBC.

Η εταιρεία επεκτείνει περαιτέρω τις μειώσεις τιμών το 2024 σε όλες τις αγορές της παγκοσμίως, με στόχο να μετριάσει τις αυξήσεις τιμών που εισήχθησαν το 2022. Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς μειώνεται το κόστος μεταφοράς και πρώτων υλών.«Το κάνουμε σε όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε», δήλωσε στο CNBC τη Δευτέρα ο Tolga Öncü, επικεφαλής λιανικής πώλησης στον όμιλο Inkga, τον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη των καταστημάτων Ikea.

«Αυτή είναι η στιγμή για εταιρείες όπως η Ikea να επενδύσουν στην τιμολόγηση και όχι στην κερδοφορία», είπε, προσθέτοντας ότι πολλοί άνθρωποι έχουν τώρα «λεπτότερα πορτοφόλια». Οι μειώσεις τιμών, οι οποίες ξεκίνησαν στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο, οδήγησαν σε αύξηση των πελατών, καθώς και σε αύξηση των ειδών που πωλούνται από τον λιανοπωλητή, σύμφωνα με την Öncü.

Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, η Ingka έχει επενδύσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια) σε περικοπές τιμών σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, σύμφωνα με το Reuters.

Στον Καναδά, η τιμή της δημοφιλούς βιβλιοθήκης Billy έχει μειωθεί κατά 20% από τότε που η εταιρεία επένδυσε 55 εκατομμύρια ευρώ για να μειώσει τις τιμές για περισσότερα από 1.500 προϊόντα, δήλωσε ο Ingka τον Ιανουάριο.Η δέσμευση να συνεχιστεί η μείωση των τιμών έρχεται αρκετούς μήνες μετά την προειδοποίηση του σουηδικού λιανοπωλητή για καθυστερήσεις, μετά από μια σημαντική διακοπή της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Φορτίο αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει εκτραπεί λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια γύρω από ένα κύμα επιθέσεων των Χούθι από τον Δεκέμβριο του 2023.

Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε γεωπολιτικούς κινδύνους στην Ερυθρά Θάλασσα, «είμαστε περισσότερο και καλύτερα εξοπλισμένοι από ποτέ, οπότε θα τηρήσουμε την υπόσχεσή μας να συνεχίσουμε να μειώνουμε τις τιμές σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε», δήλωσε ο Öncü στο Squawk Box Asia του CNBC.

«Στην Ikea, όλα έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση των πολλών», είπε. «Τα όνειρα και οι επιθυμίες πολλών ανθρώπων να έχουν ένα καλύτερο σπίτι δεν έχουν αλλάξει λόγω οικονομικών προκλήσεων, οπότε είμαι ευτυχής που μπορούμε να συμβάλουμε στην παροχή πιο προσιτών και πιο βιώσιμων προϊόντων σε πολλούς ανθρώπους».Ο όμιλος Ingka σχεδιάζει επίσης να αναπτύξει το χαρτοφυλάκιο των εμπορικών κέντρων του, αγκυροβολώντας τα εμπορικά του κέντρα με τα καταστήματα της Ikea. Η εταιρεία χαρτοφυλακίου επιδιώκει να μετατρέψει τα καταστήματα της Ikea σε προορισμούς ενσωματώνοντας χώρους συνεργασίας, εστιατόρια και πολλά άλλα, σύμφωνα με την The Wall Street Journal.

ΠΗΓΗ >>

ΙΚΕΑ: Γιατί ρίχνει τιμές – Έρχονται και νέες μειώσεις