Η οικονομία της Ρωσίας εν καιρώ πολέμου ανθεί, σύμφωνα με το Business Insider. Αυτό μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά η αύξηση του ΑΕΠ δεν είναι ασυνήθιστη σε περιόδους συγκρούσεων.

Gazprom: Παλεύει με τη κατάρρευση των πωλήσεων στην Ευρώπη



Ενώ υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την ακρίβεια και την πληρότητα των ρόδινων οικονομικών στοιχείων που δημοσίευσε η Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια, η Μόσχα φαίνεται έτοιμη να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της για τρίτο έτος – και οι πόλεμοι είναι δαπανηροί.

«Από καθαρά οικονομική άποψη, η Ρωσία έχει σημαντικό περιθώριο να συνεχίσει να διεξάγει πόλεμο», δήλωσε στο Business Insider ο Hassan Malik, μακροοικονομικός στρατηγικός αναλυτής και εμπειρογνώμονας για τη Ρωσία στην εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Loomis Sayles με έδρα τη Βοστώνη.

Εξάλλου, η Ρωσία θωρακίζεται έναντι κυρώσεων από το 2014, όταν χτυπήθηκε με μια σειρά εμπορικών περιορισμών μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία. Επιπλέον, εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου.

Δείτε πώς η Ρωσία κατάφερε να διατηρήσει την οικονομία της ισχυρή ακόμη και μετά από δύο χρόνια πολέμου.

Νο 1: Διεξάγοντας πόλεμο έξω από τα σύνορά της

Ένας κρίσιμος λόγος για τον οποίο η οικονομία της Ρωσίας εξακολουθεί να κινείται είναι λόγω της τοποθεσίας του πολέμου, σύμφωνα με το Business Insider.

«Ο πόλεμος διεξάγεται σε μεγάλο βαθμό στην ουκρανική γη και καταστρέφει σε μεγάλο βαθμό ουκρανικά σπίτια, επιχειρήσεις και αγροκτήματα, έτσι ώστε ο άμεσος αντίκτυπος στη ρωσική παραγωγική ικανότητα και τα νοικοκυριά να είναι συγκριτικά περιορισμένος», δήλωσε ο Malik.



Εξετάστε τον αντίκτυπο του πολέμου στις οικονομίες τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας.

Το 2022, το πρώτο έτος του πολέμου, η οικονομία της Ρωσίας συρρικνώθηκε κατά 1,2%, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας θα έχει αυξηθεί κατά 3,1% το 2023. Η Ρωσία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της για το 2023.

Συγκριτικά, το ΑΕΠ της Ουκρανίας υποχώρησε 29,1% το 2022 και η κεντρική τράπεζα της χώρας προέβλεψε ότι η χώρα θα έχει αναπτυχθεί κατά 4,9% το 2023. Δεν έχει δημοσιεύσει επίσημα στοιχεία ανάπτυξης.

Σε ένα σενάριο όπου ένας πόλεμος δεν διεξάγεται στο σπίτι σας, ο πόλεμος μπορεί να λειτουργήσει ως ένα σημαντικό σοκ ζήτησης, ιδιαίτερα για πολεμικές προμήθειες και ανθρώπινο δυναμικό, εξήγησε ο Malik. Αυτό συνέβη στη Ρωσία: Ο πόλεμος έδωσε ώθηση στην οικονομία.

No 2: Δημιουργώντας ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες εν καιρώ πολέμου



Έπειτα, υπάρχει η ζήτηση για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που κρατούν έναν πόλεμο σε εξέλιξη.

Ο στρατός της Ρωσίας χρειάζεται φυσικές προμήθειες – πράγματα όπως όπλα, πυρομαχικά και επιδέσμους. Η ζήτηση ενισχύει τις βιομηχανίες που παράγουν αυτά τα αγαθά – ειδικά στην εγχώρια αγορά, καθώς οι εισαγωγές στη Ρωσία περιορίζονται λόγω κυρώσεων.

Η ζήτηση για στρατιωτικά προϊόντα είναι τόσο έντονη που ακόμη και ένας φούρνος στην κεντρική Ρωσία έχει συνδεθεί για να βοηθήσει τις πολεμικές προσπάθειες.

Το κατάστημα – το οποίο έδειξε τα φρεσκοκομμένα drones του δίπλα σε ψημένο ψωμί στη ρωσική τηλεόραση – έχει πλέον κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Η διεξαγωγή ενός πολέμου απαιτεί επίσης ανθρώπινο δυναμικό. Η Ρωσία αντιμετώπιζε δημογραφική κρίση με μείωση του πληθυσμού και πτώση του ποσοστού γονιμότητας ακόμη και πριν από τον πόλεμο με την Ουκρανία. Με την έναρξη του πολέμου, σχεδόν 1 εκατομμύριο Ρώσοι – συμπεριλαμβανομένων των ανδρών σε ηλικία στράτευσης – έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους, συρρικνώνοντας ακόμη περισσότερο το εργατικό δυναμικό της χώρας.

Η κινητοποίηση ανδρών από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τον πόλεμο δημιούργησε μια εργασιακή κρίση που συνεχίζεται από το 2022.

Πέρυσι, η Ρωσία αντιμετώπισε έλλειψη 5 εκατομμυρίων εργαζομένων, καθώς οι κενές θέσεις εργατικού δυναμικού αυξήθηκαν σχεδόν 5% σε σχέση με πέρυσι. Τον Νοέμβριο, η Ρωσία κατέγραψε ιστορικό χαμηλό ποσοστό ανεργίας 2,9%.

Χάρη στην έλλειψη εργατικού δυναμικού, οι μισθοί έχουν αυξηθεί – στηρίζοντας με τη σειρά τους την κατανάλωση και την οικονομική ανάπτυξη.



Νο 3: Με το να είσαι αυτάρκης στην παραγωγή όπλων και εμπορευμάτων

Η Ρωσία είναι μια σημαντική παγκόσμια οικονομία – η όγδοη μεγαλύτερη στον κόσμο το 2022 – εν μέρει λόγω της ισχυρής θέσης της ως παραγωγού εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το σιτάρι και τα μέταλλα.

Ωστόσο, σε αντίθεση με πολλές χώρες, η Ρωσία είναι επίσης αυτάρκης στην παραγωγή κρίσιμων εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το σιτάρι, γεγονός που τη βοήθησε να ξεπεράσει χρόνια κυρώσεων.

«Ενώ οι δυτικές κυρώσεις και οι εμπορικοί περιορισμοί είχαν αναμφίβολα κάποιο οριακό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία, ο αντίκτυπος είναι ιδιαίτερα περιορισμένος σε μια σε μεγάλο βαθμό αυταρχική ρωσική αμυντική βιομηχανία», δήλωσε ο Malik, αναφερόμενος σε μια οικονομία που βασίζεται στην αυτάρκεια και το περιορισμένο εξωτερικό εμπόριο.

Ως ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς όπλων στον κόσμο, η Ρωσία μπορεί επίσης να προμηθεύσει τον εαυτό της με τις περισσότερες από τις αμυντικές της ανάγκες, ακόμη και για εξελιγμένα όπλα, δήλωσε ο Malik.

Αυτό, παράλληλα με τα μέτρα που έχει επιβάλει η Ρωσία για την τόνωση της οικονομίας της – συμπεριλαμβανομένων των παράλληλων εισαγωγών, της στροφής σε εναλλακτικές εξαγωγικές αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία και των νέων αλυσίδων εφοδιασμού – αποδυναμώνουν περαιτέρω τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων στη ρωσική αμυντική βιομηχανία και την οικονομία εν καιρώ πολέμου, πρόσθεσε.



Νο 4: Τονώνοντας και σταθεροποιώντας την οικονομία της με επιδοτήσεις και πολιτικές

Οι κρατικές επιδοτήσεις, οι δαπάνες και οι πολιτικές στηρίζουν επίσης την οικονομία της Ρωσίας.

Η προσπάθεια της Μόσχας να στηρίξει την οικονομία της εν καιρώ πολέμου ήταν τόσο επιθετική που οι επιδοτήσεις για προεξοφλημένα ενυπόθηκα δάνεια έχουν δημιουργήσει μια φούσκα ακινήτων.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει αναπτύξει άλλους τύπους επιδοτούμενων δανείων για επιχειρήσεις, τονώνοντας περαιτέρω τη ζήτηση στην οικονομία.

Οι Ρώσοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρενέβησαν επίσης γρήγορα για να σταθεροποιήσουν την αγορά και την οικονομία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Έλαβαν μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος του Χρηματιστηρίου της Μόσχας για εβδομάδες, της επιβολής ελέγχων κεφαλαίων και της διαχείρισης της νομισματικής πολιτικής.

Νο 5: Διατηρώντας το εξωτερικό χρέος χαμηλά και τις εξαγωγές ισχυρές

Η Ρωσία εισήλθε στον πόλεμο με μικρό εξωτερικό χρέος και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της ήταν πλεονασματικό, εν μέρει χάρη στον αντίκτυπο του πολέμου στις τιμές των εμπορευμάτων.



«Τέτοιες εξελίξεις αντιστάθμισαν σε μεγάλο βαθμό τις δυτικές κινήσεις, όπως το πάγωμα των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας», δήλωσε ο Malik.

Η Ρωσία κατάφερε να διαθέσει σχεδόν το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της για το 2024 σε αμυντικές δαπάνες, παρά τις κυρώσεις με τις οποίες έχει πληγεί.

Ο Malik δεν είναι ο μόνος που πιστεύει ότι η Ρωσία έχει περιθώριο να συνεχίσει τον πόλεμό της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η εξάρτηση της Ρωσίας από τον πόλεμο ενισχύει την οικονομία της τόσο πολύ που υπάρχει κίνδυνος στασιμότητας – ή ακόμη και μιας «άμεσης κρίσης» – μόλις τελειώσει η σύγκρουση, σύμφωνα με έκθεση του Ιανουαρίου από το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σπουδών της Βιέννης.

«Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο πιο εθισμένη θα γίνει η οικονομία στις στρατιωτικές δαπάνες», έγραψαν οικονομολόγοι στο αυστριακό think tank.

ΠΗΓΗ >>

Ρωσία: Ανθεί η οικονομία μέσα σε πολεμικό σκηνικό