Home ΔΙΕΘΝΗ ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΧΟΥΤΙ ΜΕ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ – ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΧΟΥΤΙ ΜΕ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ – ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

by _
0 comment 96 views

ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΧΟΥΤΙ ΜΕ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ – ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Τα στενά Μπάμπ ελ-Μαντέμπ βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα, στο κόλπο του Άντεν (Σομαλία – Υεμένη). Έχουν μήκος 130χλμ. και πλάτος μόλις 29 χλμ. Είναι αναγκαστική δίοδος για όσα πλοία κατευθύνονται προς Σουέζ.

Μέσω αυτών μεταφέρονται ημερησίως 3,4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου(10% παγκόσμιας κατανάλωσης) και είναι το τρίτο κατά σειρά στενό διεθνούς ναυσιπλοΐας σε τονάζ πετρελαίου. Επίσης το 12% των διακινούμενων αγαθών όλου του κόσμου περνούν από εκεί.



Οι πρόσφατες επιθέσεις των Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν, σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και τη διεθνή θαλάσσια ασφάλεια, με παγκόσμιες οικονομικές προεκτάσεις.

Το Ιράν έχει επενδύσει στους Χούθι με έναν στόχο: να ελέγξει δύο εκ των πιο σημαντικών οδών της ναυσιπλοΐας για την παγκόσμια οικονομία, τα Στενά του Ορμούζ και τα Στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ, που οδηγούν από τον Ινδικό Ωκεανό στην Ερυθρά Θάλασσα και από εκεί βόρεια στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Ως μέρος του «Άξονα Αντίστασης» του Ιράν, οι Χούτι έχουν δεσμευτεί σε μια διεθνική ατζέντα που στοχεύει στην απελευθέρωση της Μέκκας και της Ιερουσαλήμ. Επίσης επιδιώκουν να πιέσουν τις ΗΠΑ, ώστε να εξαναγκάσει το Ισραήλ να περιορίσει τις επιχειρήσεις του, προς αποφυγή μιας γενικευμένης σύρραξης. Ο σκοπός αυτός εξυπηρετείται ταυτόχρονα από τις επιθέσεις στο Ιράκ και στη Συρία, εναντίον αμερικάνικων στόχων.

Οι Χούτι είναι μια σιϊτική ομάδα Ζαϊντί, ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βορειοδυτικής Υεμένης και έχουν εξελιχθεί από μια εξαιρετικά ικανή αντάρτικη ομάδα, σε μια οργάνωση σχεδόν σε κρατικό επίπεδο και τώρα είναι σε θέση να προβάλλουν ισχύ στην περιοχή.



Οι Χούτι ελέγχουν επίσης το «Υεμένη», ένα δεξαμενόπλοιο αγκυροβολημένο κοντά στο λιμάνι της Χοντέϊντα, εντός της Ερυθράς θαλάσσης, το οποίο έχει πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου (Anadolu Agency, 25 Ιουλίου). Υπό προϋποθέσειςθα μπορούσαν να προβούν σε ενέργειες, ώστε  να προκαλέσουν μια πετρελαιοκηλίδα που θα παρενοχλούσε τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα και θα προκαλούσε τεράστια περιβαλλοντική ζημιά.

Οι επιθέσεις και η προπαγάνδα που χρησιμοποιούν, έχουν προκαλέσει την εθνική υπερηφάνεια σε πολλούς Υεμενίτες. Έτσι όλο και περισσότεροι  άνδρες, ακόμα και από τη νότια Υεμένη, μια περιοχή που αντιτίθεται σε μεγάλο βαθμό στους Χούτι, ενώνονται μαζί τους για να πολεμήσουν το Ισραήλ.

Η εχθρότητα με το Ισραήλ έχει να κάνει επίσης με τη δημιουργία ναυτικής βάσης και βάσης συλλογής πληροφοριών, στη νήσο Σοκότρα, η οποία βρίσκεται στον χώρο όπου ο Κόλπος του Άντεν ανοίγεται στον Ινδικό Ωκεανό και ανήκε στην Υεμένη. Το 2015, εν μέσω του εμφυλίου κατελήφθη από τα ΗΑΕ, τα οποία έχουν σχεδόν προσαρτήσει το νησί.

Τα Εμιράτα έχουν επίσης δημιουργήσει στρατιωτική παρουσία στη Σοκότρα και εξετάζουν το ενδεχόμενο να τοποθετήσουν αισθητήρες πυραυλικής άμυνας στο νησί. Δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν ισραηλινή κορβέτα να έχει ελλιμενισθεί στη Σοκότρα, προστατεύοντας την νεόδμητη βάση, ενώ νέα αποστολή Εμιρατιανών και Ισραηλινών συμβούλων κατέφθασε αεροπορικώς.

Η Σαουδική Αραβία που αντιτίθεται σε όλη αυτή τη διαδικασία περαιτέρω στρατικοποίησης της περιοχής, εξακολουθεί να συμμετέχει σε μονομερείς συνομιλίες με τους Χούτι και έχοντας λειτουργήσει ως τροχοπέδη σε αντίποινα από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, που εκτιμάται ότι θα οδηγούσαν σε ευρύτερη σύγκρουση. Αυτό ανατράπηκε μετα τη πρόσφατη απόφαση του ΣΑ/ΟΗΕ, οπότε και διενεργήθηκαν στοχευμένοι βομβαρδισμοί από ΗΠΑ και ΗΒ.

Για τη ΣΑ προέχει η σταθεροποίηση της περιοχής και η επίλυση της κρίσης στη Υεμένη, ώστε να μπορέσει να ασχοληθεί απρόσκοπτα με τη οικονομική και ενεργειακή  μεταστροφή της και την υλοποίηση του οράματος για το 2030. Ταυτόχρονα με τη μεσολάβηση της Κίνας επιδιώκει να βρει ένα «modus vivedi» με το Ιράν και στη συνέχεια μια προσέγγιση με το Ισραήλ.

Πολλές εταιρίες φαίνεται να αλλάζουν τη ρότα των φορτηγών πλοίων τους, με συνέπεια την αύξηση των ναύλων, κόστους καυσίμων, χρόνου μεταφοράς και ασφαλιστικών καλύψεων των φορτίων και των ναυτικών.



Λόγω δυσπιστίας προς τις ΗΠΑ, Ινδία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία αρνήθηκαν να θέσουν τις δυνάμεις τους υπό Αμερικανική διοίκηση. Πρόσφατα 12 χώρες απεύθυναν τελεσίγραφο στους Χούθι, ότι σε περίπτωση συνέχισης των προσβολών πλοίων και παρεμπόδισης του διεθνούς εμπορίου, θα δεχθούν σφοδρή επίθεση, καθόσον διακυβεύονται τα οικονομικά συμφέροντά τους.

Μεγάλος χαμένος από τη πρόσφατη επιθετικότητα των Χούτι και τις συνέπειες αλλαγής ρότας  πολλών πλοίων, θα είναι η Αίγυπτος, η οποία θα πιεστεί ακόμα περισσότερο οικονομικά, καθώς θα χάσει σημαντικά έσοδα από το διάπλου του Σουέζ( ετήσια έσοδα 9 δις $).

Ο «δρόμος του μεταξιού», επίσης θα αντιμετωπίσει δυσκολίες και η πρόθεση για το νέο δρόμο IMEC (Ινδία, ΣΑ, Ισραήλ, Μεσόγειος, ΕΕ), χερσαίο κατά βάση, θα αποκτήσει κάποια πλεονεκτήματα.

Ο εφοδιασμός της ΕΕ με LNG, αλλά και πολλά πετρελαϊκά υποπροϊόντα, διέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την Ερυθρά θάλασσα και το Σουέζ. Συνεπώς μια κάποια έμμεση υποστήριξη της Ρωσικής ομοσπονδίας στις όποιες δυσκολίες εφοδιασμού, λειτουργεί προς περαιτέρω υποβάθμιση της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Ήδη ετοιμάζεται ναυτική επιχείρηση, υπό την αιγίδα της ΕΕ.

Επίσης το 40% των εμπορευμάτων με προορισμό το Ισραήλ, διέρχεται από τη Ερυθρά θάλασσα και το Σουέζ και οι αυξημένοι ναύλοι και οι καθυστερήσεις, θα προστεθούν στο μεγάλο οικονομικό κόστος των επιχειρήσεων στη Γάζα.

Μη ξεχνάμε επίσης, ότι η υποβάθμιση του Σουέζ εξυπηρετεί το βόρειο διάδρομο της Αρκτικής, που αναβαθμίζεται και χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από Ρωσία αλλά και Κίνα.

Ας μη περνάει τέλος, απαρατήρητο, ότι τυχόν ασφυξία στη περιοχή και αλλαγή πλεύσης των πλοίων, θα επηρεάσει αρνητικά όλα τα λιμάνια της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και ο Πειραιάς.



Κλείνοντας επισημαίνω το κίνδυνο γενικής ανάφλεξης, καθώς όπως γράφει η Μπάρια Αλαμουντίν, στο Arab news, «… εκατοντάδες χιλιάδες Σύριοι και Ιρακινοί μαχητές, αναμένεται να συμμετάσχουν στη μάχη… Ίσως το Ισραήλ και οι Δυτικοί σύμμαχοί του, μπορούν τελικά να μειώσουν τις δυνατότητες του Ιράν και των πληρεξουσίων του, αλλά όχι απαραίτητα προτού καταστρέψουν σημαντικά τμήματα του Ισραήλ και της ευρύτερης περιοχής…»

Κρίνω επίσης σκόπιμο να αναφέρω ότι ο Ερντογάν κατηγόρησε ευθέως ΗΠΑ και ΗΒ, για τους πρόσφατους βομβαρδισμούς των Χούθι, την ίδια ώρα που αυτός βομβαρδίζει του Κούρδους, ενώ προώθησε 10.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες στο Αφρίν της Β. Συρίας.

Επίσης ανακοίνωσε ότι θα συμπαρασταθεί με στοιχεία στη καταγγελία της Ν. Αφρικής, κατά του Ισραήλ, για γενοκτονία των Παλαιστινίων. Κάποιος οφείλει να καταγγείλει τις οθωμανικές γενοκτονίες Αρμενίων, Ποντίων και Ελλήνων Μικρασιατών, καθώς και των Ασσυρίων.

Τελικά στις δυο πλευρές του Αιγαίου κυβερνούν αυτοκαταστροφικοί και αλαζόνες πολιτικοί και αυτό προμηνύει δύσκολη χρονιά.

  -Του Απόστολου Τσιμογιάννη

Ο Απόστολος Τσιμογιάννης είναι Υποστράτηγος (ε.α), με μεγάλη επιτελική και διοικητική εμπειρία στον τομέα των Millitary Logistics. Έχει υπηρετήσει σε ανάλογη επιτελική θέση του NATO/NSPA. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.     

ΠΗΓΗ > https://ambassadorsatlarge.com/archives/85950

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr