Home ΔΙΕΘΝΗ Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί για κλιμάκωση της κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών με τη συνεχιζόμενη κατοχή του Ισραήλ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί για κλιμάκωση της κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών με τη συνεχιζόμενη κατοχή του Ισραήλ

by _
0 comment 96 views
Turkish Foreign minister warns of escalating nuclear arms race with Israel’s continued possession
Turkish Foreign minister warns of escalating nuclear arms race with Israel’s continued possession

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί για κλιμάκωση της κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών με τη συνεχιζόμενη κατοχή του Ισραήλ

«Η συνεχιζόμενη κατοχή πυρηνικών όπλων από το Ισραήλ», σε συνδυασμό με την αποτυχία αποπυρηνικοποίησης της περιοχής, θα κλιμακώσει τον αγώνα πυρηνικών όπλων, λέει ο Χακάν Φιντάν

Faruk Zorlu  |19.11.2023 – Ενημέρωση : 19.11.2023

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν εξέφρασε την ανησυχία του το Σάββατο ότι η συνεχιζόμενη κατοχή πυρηνικών όπλων από το Ισραήλ θα μπορούσε να εντείνει την κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών, οδηγώντας σε μια δυσμενή κατάσταση.

“Η συνεχιζόμενη κατοχή πυρηνικών όπλων από το Ισραήλ, σε συνδυασμό με την αποτυχία αποπυρηνικοποίησης της περιοχής, θα κλιμακώσει την κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών, οδηγώντας σε αυξημένη πυρηνοποίηση στην περιοχή. Αυτή δεν είναι μια ευνοϊκή κατάσταση τόσο για την περιοχή όσο και για τον κόσμο”, ο Φιντάν είπε σε συνέντευξή του στο Al Jazeera.

“Η κατοχή πυρηνικών όπλων από το Ισραήλ ήταν ένα γνωστό αλλά ανομολόγητο μυστικό εδώ και πολλά χρόνια — γεγονός που όλοι γνωρίζουν αλλά κανείς δεν το παραδέχτηκε. Βλέπουμε ότι το Ισραήλ έχει αναπτύξει την πυρηνική του ικανότητα με το να μην γίνει συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, και γνωρίζουμε επίσης ότι έχει λάβει σημαντική υποστήριξη τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη σε αυτό το θέμα. Επομένως, αυτό δεν είναι μυστικό», είπε.

Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη για πλήρη αποπυρηνικοποίηση της περιοχής ή άλλων χωρών να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειάς τους, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο κρίσιμο στρατηγικό ζήτημα.

Τονίζοντας τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της έκτακτης αραβο-ισλαμικής συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ την περασμένη εβδομάδα, τόνισε ότι ήταν ένα σημείο καμπής για την προώθηση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των μουσουλμανικών χωρών.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο αποτέλεσμα των αποφάσεων που ελήφθησαν, τόνισε την επείγουσα ανάγκη να σταματήσει η αιματοχυσία στη Γάζα και να διασφαλιστεί η έγκαιρη παράδοση της βοήθειας. Είπε ότι οι μουσουλμανικές χώρες αυτή τη στιγμή επιλέγουν να λύσουν το ζήτημα της Γάζας χρησιμοποιώντας όλα τα διπλωματικά και ανθρωπιστικά εργαλεία.

Οι μουσουλμανικές χώρες είναι επί του παρόντος ενωμένες σε μια ομάδα δράσης που αποτελείται από την Τουρκία, την Ινδονησία, τη Νιγηρία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία. Οι εκπρόσωποι πρόκειται να ξεκινήσουν διπλωματικές προσπάθειες σε διάφορες πρωτεύουσες από την επόμενη εβδομάδα, είπε.

Τόσο ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) όσο και ο Αραβικός Σύνδεσμος διαδραματίζουν κρίσιμους ρόλους στην αντιμετώπιση της κρίσης της Γάζας στη διεθνή σκηνή, είπε.

Όσον αφορά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Άγκυρας, ο Φιντάν είπε ότι η Τουρκία προτιμά τη συλλογική δράση με άλλα έθνη για να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα των μέτρων τους.

Σχετικά με τις διαφορετικές θέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός, ο Φιντάν είπε ότι η Άγκυρα συνηγορεί υπέρ μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της αδιάλειπτης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Αν και αναγνώρισε τις διαφωνίες με τις ΗΠΑ για μια συνολική κατάπαυση του πυρός, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας.

Η θέση της Τουρκίας για τη Χαμάς

Η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Η Χαμάς λειτουργεί ως πολιτικό κόμμα εντός του παλαιστινιακού κρατικού συστήματος και είναι μια πραγματικότητα που γεννήθηκε από τις συνθήκες κατοχής, είπε.

“Είμαστε μια χώρα που αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης και μαζί με εμάς το αναγνωρίζουν επίσης σχεδόν 140 χώρες. Επομένως, δεν υποβάλλουμε τα κόμματα που δραστηριοποιούνται σε κανένα κράτος σε χαρακτηρισμό τρομοκρατών ή μη”, είπε.

Ο Φιντάν εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι μόλις τελειώσει η κατοχή, οργανώσεις όπως η Χαμάς θα επανενταχθούν στην κανονική ζωή.

“Ειλικρινά δεν συμφωνούμε ότι το ερώτημα ποιος θα κυβερνήσει τη Γάζα χωρίς λύση δύο κρατών είναι έγκυρο. Η Γάζα ήταν ήδη υπό διακυβέρνηση πριν από τη σύγκρουση και μπορεί να συνεχίσει να αυτοκυβερνάται. Η Γάζα δεν έχει πρόβλημα με τον εαυτό της Το πραγματικό ζήτημα στη Γάζα βρίσκεται υπό κατοχή, υπόκειται σε συνεχείς επιθέσεις και καταστροφή των υποδομών της», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο θέμα των ανταλλαγών κρατουμένων, ο Φιντάν αναγνώρισε τις εκτεταμένες προσπάθειες του Κατάρ και τη συμβολή της Τουρκίας για την επίλυση της κρίσης. Επαίνεσε τις προσπάθειες της Αιγύπτου στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα για ανθρωπιστική βοήθεια και σημείωσε τις συνεχιζόμενες διπλωματικές πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της βοήθειας μέσω του λιμανιού Al-Arish.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να ξεκινήσει κοινή πλατφόρμα για την Κρίση στη Γάζα

Τούρκοι αξιωματούχοι, με επικεφαλής τον Φιντάν, εργάζονται ενεργά για τη δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας σχετικά με την κρίση της Γάζας.

Όταν ρωτήθηκε για το εάν η Τουρκία θα πρωτοστατούσε στη δημιουργία ενός μπλοκ παρόμοιου με το οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό μποϊκοτάζ που επιδίωξαν οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, ο Φιντάν είπε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια σε μια τέτοια πρωτοβουλία. Τόνισε ότι το θέμα βρίσκεται επί του παρόντος στην ατζέντα της Τουρκίας.

Ο Φιντάν συνέχισε λέγοντας τα αρχικά βήματα που έγιναν, τονίζοντας την έναρξη των συζητήσεων εντός του OIC.

Μια εκδήλωση που φιλοξενήθηκε από την πρώτη κυρία Εμινέ Ερντογάν, όπου οι πρώτες κυρίες και εκπρόσωποι χωρών από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια μιας Συνόδου Κορυφής των Ενωμένοι για την Ειρήνη στην Παλαιστίνη, ο Φιντάν το περιέγραψε ως μια αρχική απόπειρα.

Η κύρια εστίαση έγκειται στη δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας αρχικά με μέλη του μουσουλμανικού και αραβικού κόσμου, χρησιμοποιώντας οργανισμούς όπως ο OIC και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Αναφερόμενος στο γιατί η Τουρκία καθυστέρησε να μποϊκοτάρει το Ισραήλ και να αποσύρει τον πρεσβευτή της, είπε ότι οι συντονισμένες ενέργειες με άλλες χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία είναι απαραίτητες για μια πιο αποτελεσματική απάντηση.

Τονίζοντας τον κεντρικό ρόλο των ΗΠΑ στην κρίση, εξέφρασε ανησυχίες για τη σιωπή του δυτικού κόσμου για τις φρικαλεότητες στη Γάζα.

Η Τουρκία επιδιώκει να οικοδομήσει έναν συνασπισμό με μουσουλμανικές χώρες και αραβικά έθνη και αργότερα να επεκτείνει την αλληλεγγύη της στη Λατινική Αμερική, την Αφρική και άλλες χώρες στον ΟΗΕ, είπε.

 


 ΠΗΓΗ >>  


Turkish Foreign minister warns of escalating nuclear arms race with Israel’s continued possession

‘Ongoing possession of nuclear weapons by Israel,’ coupled with failure to denuclearize region, will escalate nuclear arms race, says Hakan Fidan

Faruk Zorlu  |19.11.2023 – Update : 19.11.2023

Turkish Foreign Minister Hakan Fidan expressed concerns Saturday that Israel’s continued possession of nuclear weapons could heighten the nuclear arms race, leading to an unfavorable situation.

“The ongoing possession of nuclear weapons by Israel, coupled with the failure to denuclearize the region, will escalate the nuclear arms race, leading to increased nuclearization in the area. This is not a favorable situation for both the region and the world,” Fidan said in an interview with Al Jazeera.

“Israel’s possession of nuclear weapons has been a known yet unacknowledged secret for many years — a fact that everyone is aware of but no one has admitted. We see that Israel has developed its nuclear capability by not becoming a party to the Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons, and we also know that it has received significant support from both the US and Europe in this regard. So, this is not a secret,” he said.

The minister emphasized the need for complete denuclearization of the region or other countries to take steps to enhance their security, stressing the urgency to find a solution to the critical strategic issue.

Emphasizing the significant progress made during the Arab-Islamic Extraordinary Summit held in Riyadh last week, he highlighted it was a turning point in fostering cooperation and solidarity among Muslim countries.

Regarding the concrete effect of decisions made, he emphasized the urgency to halt the bloodshed in Gaza and ensure prompt aid delivery. He said Muslim countries right now are opting to solve the Gaza issue by using all diplomatic and humanitarian tools.

Muslim countries are currently united in an action group consisting of Türkiye, Indonesia, Nigeria, Jordan, Egypt, Qatar, and Saudi Arabia. Representatives are set to begin diplomatic efforts in various capitals starting next week, he said.

Both the Organization of Islamic Cooperation (OIC) and the Arab League play crucial roles in addressing the Gaza crisis on the international stage, he said.

Regarding Ankara’s decision-making process, Fidan said Türkiye’s preference for collective action with other nations to maximize the effect of their measures.

About the differing stances between Türkiye and the US on a cease-fire, Fidan said Ankara advocates for an immediate cease-fire and uninterrupted humanitarian aid to Gaza. While acknowledging disagreements with the US on a comprehensive cease-fire, he expressed optimism about achieving a humanitarian truce.

Türkiye’s position on Hamas

Türkiye does not consider Hamas a terror organization. Hamas operates as a political party within the Palestinian state system and is a reality born out of the conditions of occupation, he said.

“We are a country that recognizes the State of Palestine, and along with us, nearly 140 countries also recognize it. Therefore, we do not subject parties operating within any state to a classification of terrorist or non-terrorist,” he said.

Fidan also expressed confidence that once the occupation ends, organizations like Hamas will reintegrate into normal life.

“We honestly do not agree that the question of who will govern Gaza without a two-state solution is a valid one. Gaza was already under governance before the conflict, and it can continue to govern itself. Gaza does not have a problem with self-governance. The real issue in Gaza is being held under occupation, subjected to continuous attacks, and the destruction of its infrastructure,” he added.

Touching on the issue of prisoner exchanges, Fidan acknowledged Qatar’s extensive efforts and Türkiye’s contributions to resolve the crisis. He commended Egypt’s efforts at the Rafah Border Crossing for humanitarian aid and noted ongoing diplomatic initiatives to facilitate aid through the Al-Arish Port.

Türkiye’s effort to initiate common platform on Gaza Crisis

Turkish officials, led by Fidan, are actively working to establish a common platform concerning the Gaza crisis.

When questioned about whether Türkiye would take a lead in creating a bloc similar to the economic, political and military boycott pursued by the US against Russia during the Ukraine war, Fidan said there are no obstacles to such an initiative. He emphasized the topic is currently on Türkiye’s agenda.

Fidan went on to say the initial steps taken, highlighting the commencement of discussions within the OIC.

An event hosted by first lady Emine Erdogan, where the first ladies and representatives of countries from all across the globe gathered in Istanbul during a United for Peace in Palestine Summit, Fidan described it as an initial attempt.

The primary focus lies in the creation of a common platform initially with members of the Muslim and Arab world, utilizing organizations like the OIC and the Arab League.

Addressing why Türkiye delayed boycotting Israel and withdrawing its ambassador, he said coordinated actions with other Muslim-majority countries were essential for a more effective response.

Stressing the pivotal role of the US in the crisis, he expressed concerns about the Western world’s silence on the atrocities in Gaza.

Türkiye is looking to build a coalition with Muslim countries and Arab nations and later expand its solidarity to Latin America, Africa and other countries at the UN, he said.

Anadolu Agency website contains only a portion of the news stories offered to subscribers in the AA News Broadcasting System (HAS), and in summarized form. Please contact us for subscription options.

Israel, 2023 Israel–Hamas war, War, War in Israel, Palestine, Palestinians, News, World news, Al-Aqsa, Mosque, Muslims , Hamas, Israelis, Jews, Zionists, Israeli Settlers, Lebanon, Iran, Gaza, Gaza Strip, Greece, Greece news, Turkey, Erdogan, Ισραήλ, Πόλεμος, Πόλεμος στο Ισραήλ, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Ειδήσεις, Παγκόσμιες ειδήσεις, Al-Aqsa, Τζαμί, Μουσουλμάνοι, Χαμάς, εκτοξευόμενες ρουκέτες, Σουκότ, Ισραηλινοί, Εβραίοι, Σιωνιστές, Ισραηλινοί έποικοι, Λίβανος, Ιράν , Πόλεμος Ισραήλ , Πόλεμος στη μέση Ανατολή, Παλαιστινιακό, Γάζα, Λωρίδα της Γάζας, ΗΠΑ, Ελλάδα, Κρήτη, Τζο Μπάιντεν

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr