Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Έρχονται νέες αναβαθμίσεις για τράπεζες, Χρηματιστήριο και οικονομία

Έρχονται νέες αναβαθμίσεις για τράπεζες, Χρηματιστήριο και οικονομία

by _
0 comment 32 views
 
 

Έρχονται νέες αναβαθμίσεις για τράπεζες, Χρηματιστήριο και οικονομία

Από Μάξιμος Κωνσταντίνου Στις 14:45, 18 Νοέ 2023

Στο ρυθμό των τραπεζικών deals κινείται η ελληνική αγορά και βρίσκεται σε αναμονή για μία νέα αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα που θα επισφραγίσει την επιστροφή των ελληνικών μετοχών και ομολόγων στο status που απολάμβαναν πριν την κρίση χρέους. Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου ο οίκος αξιολόγησης Fitch έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει την απόφασή του για την αξιολόγηση της Ελλάδας. Ο Fitch είναι ο τρίτος από τους τέσσερις μεγάλους αμερικανικούς οίκους, μετά τους DBRS και S&P, που θα μπορούσε να επαναφέρει το ελληνικό αξιόχρεο στην ελίτ των πιστοληπτικών αξιολογήσεων, καθώς αξιολογεί την Ελλάδα με «ΒΒ+» ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.

Στις 8 Σεπτεμβρίου ο DBRS αναβάθμισε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα και στις 25 Οκτωβρίου ο S&P. Στις 15 Σεπτεμβρίου, ο οίκος Moody’s προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση ανεβάζοντας την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο τελευταίο σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα. Στο μεταξύ η ΕΚΤ αποφάσισε να εντάξει στους επιλέξιμους οίκους αξιολόγησης και τον γερμανικό Scope, που έχει πρώτος αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία από τις αρχές Αυγούστου.

Στην αγορά επικρατεί η αντίληψη ότι μετά την αναβάθμιση από την S&P, είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσουν Fitch και Moody’ s, ενώ μαζί με το ελληνικό δημόσιο είναι πάγια τακτική των οίκων αξιολόγησης να αναβαθμίζουν και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Στη συνέχεια, αναμένεται η αναβάθμιση και του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές από την MSCI. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η πολυπόθητη αναβάθμιση του ΧΑ μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσα στο 2024 κι έτσι να επιτευχθεί ένας από τους βασικούς στόχους της Εθνικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.

Τον Ιανουάριο του 2023 ο οίκος Fitch αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές, επικαλούμενος μία σειρά θετικών εξελίξεων για τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας και την ανάπτυξη του ΑΕΠ. Στη συνοδευτική έκθεση, ο Fitch προέβλεπε ότι η ανάπτυξη για το 2023 θα διαμορφωνόταν σε 0,9% και σε 2,3% το 2024. Προχώρησε επίσης τον περασμένο Σεπτέμβριο στην αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, δίνοντας αξιολόγηση ΒΒ σε Εθνική και Eurobank και BB- σε Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Επικαλέστηκε τη μείωση των κόκκινων δανείων και τη διαφαινόμενη αύξηση της κερδοφορίας, τονίζοντας παράλληλα ότι οι τράπεζες θα επωφεληθούν από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Από τότε η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο, επιτυγχάνοντας πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από το 2022 και στοχεύοντας σε ακόμη μεγαλύτερο του 1,1% το 2023, ενώ η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 2,5% φέτος από 0,9% που έβλεπε ο Fitch, υπεραποδίδοντας του ευρωπαϊκού μέσου όρου έως και το 2025. Τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν ακόμη περισσότερο, η κερδοφορία των τραπεζών στο εννεάμηνο ξεπέρασε τις προσδοκίες, με αποτέλεσμα η εικόνα της ελληνικής οικονομίας να έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Τελευταία παρατηρείται μία τραπεζική φρενίτιδα με φόντο το deal της Alpha Bank με την UniCredit και τη μεγάλη επιτυχία του placement της Εθνικής Τράπεζας, με τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ να ενισχύεται κατά 3,9% μέσα στο Νοέμβριο και κατά 6% τον τελευταίο μήνα. Η αναβάθμιση της οικονομίας και των τραπεζών θεωρείται προεξοφλημένη και το μεγάλο στοίχημα για το 2024 είναι η αναβάθμιση του ΧΑ για πρώτη φορά μετά το 2013.

ΠΗΓΗ >> https://www.powergame.gr/agores/549476/erchontai-nees-anavathmiseis-gia-trapezes-chrimatistirio-kai-oikonomia/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr