Το Ρολόι της Αποκάλυψης, που βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στα μεσάνυχτα, χρησιμεύει ως συμβολική προειδοποιητική συσκευή, σηματοδοτώντας την εγγύτητα του κόσμου στην καταστροφή. Τα μεσάνυχτα αντιπροσωπεύουν το σημείο στο οποίο η Γη καθίσταται μη κατοικήσιμη για την ανθρωπότητα.

Προερχόμενο από τις πρώτες ημέρες του Ψυχρού Πολέμου, το ρολόι αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του Bulletin of Atomic Scientists, το οποίο ιδρύθηκε το 1947 από επιστήμονες του Manhattan Project που ανησυχούσαν για το καταστροφικό δυναμικό των πυρηνικών όπλων.Από τις αρχές του 2023, οι δείκτες του Ρολογιού της Αποκάλυψης ήταν ρυθμισμένοι σε μόλις 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, το πλησιέστερο που έχει βρεθεί ποτέ. Αυτή η μετατόπιση δεν αποδίδεται σε μία μόνο αιτία. Αν και η κλιματική αλλαγή αποτελεί σημαντικό παράγοντα, πιο άμεσες ανησυχίες έχουν επιταχύνει την κίνηση του ρολογιού.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, και συγκεκριμένα η ρωσική απειλή της “κλιμάκωσης για την αποκλιμάκωση”, έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Η έννοια υποδηλώνει ότι μπροστά σε μια πιθανή ήττα στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τακτικά πυρηνικά όπλα για να δημιουργήσουν μια παύση μεταξύ των δυτικών δυνάμεων που υποστηρίζουν το Κίεβο, οδηγώντας τελικά σε μια “αποκλιμάκωση”.

Μη αναστρέψιμες οι συνέπειες των πράξεων του ανθρώπου στη Γη, έρχεται το χάος;

Οι εντάσεις στο παρασκήνιο μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη των διμερών συνθηκών για τα πυρηνικά όπλα, συμβάλλουν περαιτέρω στην επισφαλή θέση των δεικτών του Ρολογιού της Αποκάλυψης. Συνθήκες όπως η Συνθήκη κατά των Βαλλιστικών Πυραύλων και η Συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς έχουν διαλυθεί, ενώ η αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συνθήκη Νέας Εκκίνησης και τη Συνθήκη για την ολοκληρωμένη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών εντείνει τις ανησυχίες.Από την ίδρυσή του το 1947, το Ρολόι της Αποκάλυψης έχει προσαρμοστεί ανάλογα με τα παγκόσμια γεγονότα. Αρχικά επικεντρώθηκε στην απειλή πυρηνικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης, τώρα όμως εξετάζει και την παγκόσμια απειλή της κλιματικής αλλαγής. Με την πάροδο των ετών, το ρολόι έχει μετακινηθεί ως απάντηση σε διάφορες γεωπολιτικές εξελίξεις, αντανακλώντας την άμπωτη και τη ροή των εντάσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.

Αν και το Ρολόι της Αποκάλυψης ζωγραφίζει μια ζοφερή εικόνα για τον κόσμο το 2023, παραμένει μια συμβολική προειδοποιητική συσκευή. Σκοπός του είναι να προειδοποιεί και να παρακινεί σε δράση για την πρόληψη των καταστροφών, είτε πυρηνικών, είτε κλιματικών, που οι ιδρυτές του σκόπευαν να αποτρέψουν.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.