Home ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ Κοινωνία Χωρίς Μετρητά; Όχι στην Ελβετία, Όπου οι Πολίτες θα Ψηφίσουν για τη Διατήρηση των Χαρτονομισμάτων και των Κερμάτων…Για Πάντα!!!

Κοινωνία Χωρίς Μετρητά; Όχι στην Ελβετία, Όπου οι Πολίτες θα Ψηφίσουν για τη Διατήρηση των Χαρτονομισμάτων και των Κερμάτων…Για Πάντα!!!

by _
0 comment 188 views

Κοινωνία Χωρίς Μετρητά; Όχι στην Ελβετία, Όπου οι Πολίτες θα Ψηφίσουν για τη Διατήρηση των Χαρτονομισμάτων και των Κερμάτων…Για Πάντα!!!

Έχουν συγκεντρωθεί αρκετές υπογραφές ώστε να τεθεί το θέμα της διατήρησης του παραδοσιακού χρήματος σε εθνικό δημοψήφισμα στο πλαίσιο της άμεσης δημοκρατίας της Ελβετίας.

Οι πολίτες της Ελβετίας θα έχουν την ευκαιρία να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι η οικονομία τους δεν θα γίνει ποτέ χωρίς μετρητά, δήλωσε μια ομάδα πίεσης, αφού συγκέντρωσε αρκετές υπογραφές τη Δευτέρα για να προκαλέσει μια λαϊκή ψηφοφορία για το θέμα.

Το Κίνημα Ελεύθερη Ελβετία (FBS) λέει ότι τα μετρητά παίζουν όλο και μικρότερο ρόλο σε πολλές οικονομίες, καθώς οι ηλεκτρονικές πληρωμές γίνονται η προεπιλογή για τις συναλλαγές σε όλο και πιο ψηφιοποιημένες κοινωνίες, καθιστώντας ευκολότερο για το κράτος να παρακολουθεί τις ενέργειες των πολιτών του.

Θέλει να προστεθεί μια ρήτρα στον νόμο περί νομίσματος της Ελβετίας, ο οποίος διέπει τον τρόπο με τον οποίο η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση διαχειρίζονται την προσφορά χρήματος, η οποία να ορίζει ότι μια “επαρκής ποσότητα” τραπεζογραμματίων ή κερμάτων πρέπει πάντα να παραμένει σε κυκλοφορία.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για κινήσεις προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά από τις ελβετικές αρχές.

Η FBS δήλωσε ότι είχε συγκεντρώσει πάνω από 111.000 υπογραφές υπέρ του μέτρου, πάνω από τις 100.000 που απαιτούνται για να προκληθεί λαϊκή ψηφοφορία.

Προς Υπεράσπιση των Μετρητών

Σύμφωνα με το σύστημα άμεσης δημοκρατίας της Ελβετίας, η πρόταση θα γίνει νόμος αν εγκριθεί από τους ψηφοφόρους, αν και η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο θα αποφασίσουν πώς θα εφαρμοστεί αυτός ο νόμος.

“Είναι σαφές ότι… η απαλλαγή από τα μετρητά δεν αγγίζει μόνο θέματα διαφάνειας, απλότητας ή ασφάλειας… αλλά ενέχει και έναν τεράστιο κίνδυνο ολοκληρωτικής παρακολούθησης”, δήλωσε ο πρόεδρος της FBS Richard Koller στην ιστοσελίδα της ομάδας.

Θεωρεί επίσης την Ελβετία ως ευρωπαϊκό πρότυπο για την υπεράσπιση των μετρητών, καθώς η προώθηση τέτοιων εγγυήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεπαγόταν τη “σχεδόν αδύνατη” διαδικασία εξασφάλισης της έγκρισης και από τα 27 κράτη μέλη.

Επιταχυνόμενη από τον αντίκτυπο των αποκλεισμών του COVID-19, η τάση προς την αύξηση των πληρωμών χωρίς μετρητά ήταν εμφανής ήδη από το 2017, όταν μια μελέτη της Ipsos διαπίστωσε ότι πάνω από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων και των Αμερικανών θα ήταν ευτυχείς να μείνουν χωρίς μετρητά και το 20% λίγο πολύ το έκανε ήδη.

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr