Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μέση Ανατολή / Σενάρια τρόμου για την παγκόσμια οικονομία

Μέση Ανατολή / Σενάρια τρόμου για την παγκόσμια οικονομία

by _
0 comment 130 views
Μέση Ανατολή / Σενάρια τρόμου για την παγκόσμια οικονομία
Μέση Ανατολή / Σενάρια τρόμου για την παγκόσμια οικονομία

Μέση Ανατολή / Σενάρια τρόμου για την παγκόσμια οικονομία


Μεγάλη είναι η αναταραχή που προκαλείται από τον πόλεμο στο Ισραήλ και στο οικονομικό πεδίο, κάτι που απασχολεί έντονα την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ. Έχουν περάσει πενήντα χρόνια από το 1973, οπότε ξεκίνησε η μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού και τα επιτόκια ανέβηκαν περίπου στο 14% μέχρι το 1980. Η τότε πετρελαϊκή κρίση παράτεινε τη διαδικασία τιθάσευσης του πληθωρισμού εξαιτίας του Πολέμου των Έξι Ημερών στην περιοχή του Ισραήλ. Μια ανάφλεξη στην ίδια περιοχή μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την παγκόσμια οικονομία και βέβαια την Ελλάδα.



Τα σενάρια για τη Μέση Ανατολή είναι τρία και σε όλα, ενώ η γενική κατεύθυνση είναι ίδια, δηλαδή πιο ακριβό πετρέλαιο, υψηλότερος πληθωρισμός και χαμηλότερη ανάπτυξη, οι διαφορές είναι στην ένταση, καθώς όσο εξαπλώνεται η σύγκρουση τόσο οι επιπτώσεις του πολέμου θα γίνονται παγκόσμιες αντί για περιφερειακές. Σ’ αυτό το πλαίσιο, το Bloomberg δημιούργησε τρία σενάρια σχετικά με τη διεξαγωγή του πολέμου καθώς και το πώς αυτός θα επηρεάσει την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Σενάριο 1

Στο πρώτο σενάριο οι συγκρούσεις περιορίζονται στη Γάζα και στο Ισραήλ. Το Ιράν έχει ήδη αυξήσει την παραγωγή του κατά 700.000 βαρέλια την ημέρα. Στο σενάριο αυτό, το Bloomberg Economics υπολογίζει ότι αν αυτό το πετρέλαιο χαθεί από την αγορά, οι τιμές θα αυξηθούν κατά 3 με 4 δολάρια το βαρέλι.

Σενάριο 2

Στο δεύτερο, η σύγκρουση εξαπλώνεται σε γειτονικές χώρες, όπως ο Λίβανος και η Συρία, όπου βρίσκονται ισχυρές ομάδες μαχητών με τη στήριξη της Τεχεράνης, ουσιαστικά καταλήγοντας σε έναν πόλεμο διά αντιπροσώπων μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν. Αν η σύγκρουση επεκταθεί στον Λίβανο και στη Συρία, το οικονομικό κόστος θα αυξηθεί. Να σημειωθεί ότι στον αιματηρό πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ του 2006 το πετρέλαιο ενισχύθηκε κατά 5 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα αυτό θα αντιστοιχούσε σε αύξηση 10%, στα 94 δολάρια. Εντάσεις θα μπορούσαν να προκύψουν στην ευρύτερη περιοχή. Αίγυπτος, Λίβανος και Τυνησία βαλτώνουν σε οικονομική και πολιτική στασιμότητα και θα μπορούσαν να παραδοθούν σε διαμαρτυρίες και μια επανάληψη της Αραβικής Άνοιξης. Η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά 10% και μια μεγάλη αναταραχή στις αγορές.



Σενάριο 3

Στο τρίτο σενάριο η κατάσταση κλιμακώνεται σε μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στους δύο εχθρούς. Σ’ αυτό το σενάριο οι εντάσεις ανάμεσα στις υπερδυνάμεις του πλανήτη θα έκαναν την κατάσταση ακόμα πιο ευμετάβλητη, καθώς οι ΗΠΑ είναι στενός σύμμαχος του Ισραήλ, ενώ η Κίνα και η Ρωσία ενισχύουν τους δεσμούς τους με το Ιράν. Με δεδομένο ότι το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου προέρχεται από την περιοχή του Κόλπου, οι τιμές θα εκτινάσσονταν. Το Bloomberg σημειώνει ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να μην τετραπλασιαστούν, όπως έγινε το 1973, αλλά να αυξηθούν, όπως συνέβη μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990. Με τα σημερινά δεδομένα οι τιμές θα έφταναν στα 150 δολάρια. Το Bloomberg προβλέπει, επίσης, ένα ακραίο risk off στις αγορές.

Τι θα συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup με την παρουσία της Γέλεν

Την ίδια ώρα, στον απόηχο των συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μαρακές, και καθώς κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή και συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, συνεδριάζει αύριο Δευτέρα 16 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο το Eurogroup. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στη συνάντηση θα συμμετάσχει και η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, η οποία μετά το Μαρόκο θα πετάξει για το Λουξεμβούργο.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ανταλλάξουν απόψεις με την Αμερικανίδα ομόλογό τους σχετικά με τις προοπτικές και τους κινδύνους παγκοσμίως, με στόχο να διαμορφωθεί κοινή αντίληψη των αλληλένδετων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προκλήσεων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και να συζητηθεί η μελλοντική πορεία των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών.



Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, η Γέλεν αναμένεται να εδραιώσει τη σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι σχέση αυτή είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς και την προώθηση κοινών συμφερόντων.

«Θα δεσμεύσει τους ομολόγους της για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας και την προώθηση κοινών οικονομικών προτεραιοτήτων» ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών. «Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της διαφοροποίησης των κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού μας. Επίσης, θα συνεργαστεί με Ευρωπαίους εταίρους για να συντονίσει την κοινή μας υποστήριξη για την Ουκρανία».

ΠΗΓΗ 

————-

Israel, 2023 Israel–Hamas war, War, War in Israel, Palestine, Palestinians, News, World news, Al-Aqsa, Mosque, Muslims , Hamas, Israelis, Jews, Zionists, Israeli Settlers, Lebanon, Iran, Ισραήλ, Πόλεμος, Πόλεμος στο Ισραήλ, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Ειδήσεις, Παγκόσμιες ειδήσεις, Al-Aqsa, Τζαμί, Μουσουλμάνοι, Χαμάς, εκτοξευόμενες ρουκέτες, Σουκότ, Ισραηλινοί, Εβραίοι, Σιωνιστές, Ισραηλινοί έποικοι, Λίβανος, Ιράν , Πόλεμος Ισραήλ , Πόλεμος στη μέση Ανατολή, Παλαιστινιακό

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr