Home Greek News ΣΗΜΕΡΑ η μεγάλη εορτή της Τέταρτης Ιουλίου στις ΗΠΑ!!!: Πώς η Αρχαία Ελλάδα ενέπνευσε την Αμερικανική Ανεξαρτησία!!!

ΣΗΜΕΡΑ η μεγάλη εορτή της Τέταρτης Ιουλίου στις ΗΠΑ!!!: Πώς η Αρχαία Ελλάδα ενέπνευσε την Αμερικανική Ανεξαρτησία!!!

by _
0 comment 177 views

ΣΗΜΕΡΑ η μεγάλη εορτή της Τέταρτης Ιουλίου στις ΗΠΑ!!!: Πώς η Αρχαία Ελλάδα ενέπνευσε την Αμερικανική Ανεξαρτησία!!!

ΤουΤάσου Κοκκινίδη
4 Ιουλίου 2023

Οι Ελληνοαμερικανοί έχουν έναν ακόμη λόγο να είναι περήφανοι την 4η Ιουλίου κάθε έτους γιατί δεν γιορτάζουν μόνο την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Αμερικής, αλλά και τη μεγάλη επιρροή του Ελληνισμού στη γέννηση του αμερικανικού έθνους.

Κτήριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ, το οποίο εμπνεύστηκε από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή αρχιτεκτονική. Η αρχαία Ελλάδα και τα ιδανικά που γιορτάζουμε στις 4 Ιουλίου επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την ώθηση για αμερικανική ανεξαρτησία. Πίστωση: Δημόσιος τομέας

Οι ιδέες και οι πρακτικές που γιορτάζονται στις 4 Ιουλίου και που οδήγησαν στην ανάπτυξη της αμερικανικής δημοκρατικής δημοκρατίας μετά το 1776 οφείλουν ένα χρέος στον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας.

Όλοι οι ιδρυτές της Αμερικής είχαν μελετήσει κείμενα αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, αντλώντας έμπνευση για τα ήθη, την ηθική και την αίσθηση της ανεξαρτησίας, όλες τις θεμελιώδεις αρχές μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

Οι Θεμελιωτές Πατέρες, όπως ο James Madison, ο Alexander Hamilton και ο Thomas Jefferson, γνώριζαν καλά τα έργα αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, όπως του Αριστοτέλη και του Πολύβιου.

Ασπάστηκαν τον κλασικό ρεπουμπλικανισμό, ο οποίος υποστήριζε μια ισορροπημένη κυβερνητική δομή με επίκεντρο την αστική αρετή, τη δημόσια συμμετοχή και το κοινό καλό. Οι ιδέες περι των ελέγχων και των ισορροπιών, της διακρίσεως των εξουσιών και της σημασίας ενός ενάρετου πολίτου επηρεάστηκαν όλα από την αρχαία ελληνική πολιτική σκέψη.

Η έννοια του φυσικού δικαίου, που υποδηλώνει ότι ορισμένα δικαιώματα και αρχές είναι εγγενή σε όλα τα ανθρώπινα όντα, ήταν επίσης παρούσα στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία.

Φιλόσοφοι όπως ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης συζήτησαν την ύπαρξη καθολικών αρχών που υπερέβαιναν τους ανθρωπογενείς νόμους. Αυτές οι ιδέες σχετικά με τα φυσικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ζωής, της ελευθερίας και της ιδιοκτησίας, ήταν κεντρικές για την Αμερικανική Επανάσταση και εκφράστηκαν σε έγγραφα όπως η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και το Σύνταγμα.

Ο Πλάτωνας, ειδικότερα, είχε σημαντική επιρροή, καθώς έγραψε για τη σημασία της μικτής κυβέρνησης, μια ιδέα που είναι θεμελιώδης τόσο για την ανάπτυξη της διάκρισης των εξουσιών όσο και για το Σύνταγμα.

Ο Αριστοτέλης έγραψε επίσης για τη διάκριση των εξουσιών ως κρίσιμο στοιχείο σε μια δημοκρατία.

Τέταρτη Ιουλίου: Αμερικανική Ανεξαρτησία και Αρχαία Ελλάδα

Όπως τόνισε ο συγγραφέας Tom Jewett: «Ο Thomas Jefferson θαύμαζε πολλές πτυχές των αρχαίων Ελλήνων• μπορούσε να διαβάσει και να μιλήσει τη γλώσσα [και] συμφωνούσε με πολλές από τις εντολές (αρχές) τους, όπως η ελληνική ιδέα ότι ο άνθρωπος είναι μέτρο όλων των πραγμάτων».

Ο Jewett κάνει περαιτέρω αναφορά στον Jefferson του οποίου οι ανθρωπιστικές πεποιθήσεις βασίστηκαν σε αυτήν την ελληνική ιδέα του ανθρώπου. Ο Jewett λέει για τον Jefferson:

Αυτό ήταν το θεμέλιο για την πίστη του στον ανθρωπισμό, ο οποίος δεν αναγνώριζε κανένα εμπόδιο στη χρήση του νου και που προσπαθούσε να κάνει όλες τις γνώσεις χρήσιμες στον άνθρωπο. Ο Τζέφερσον θαύμαζε ιδιαίτερα την ιδέα των Ελλήνων σε σχέση με τη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του.

Ο Τζέφερσον επηρεάστηκε επίσης από τις ελληνικές φιλοσοφίες των Επίκουρων και των Στωικών. Πίστευε ως Επίκουρος ότι η ευτυχία ήταν ο κύριος στόχος της ανθρωπότητας και μπορούσε να επιτευχθεί με ηθικές και ευγενείς πράξεις.

Σύμφωνα με τον Jewett, ο Jefferson ήταν της άποψης ότι οι ιδέες για τον αυτοέλεγχο, τον ορθολογισμό και το μέτρο στη ζωή ήταν ιδανικά με τα οποία πρέπει να ζει κανείς, ειδικά σε δύσκολες στιγμές. Τέτοιες ιδέες βασίστηκαν σε αυτές των Στωικών.

Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ τιμούν την Ελληνική Επανάσταση

Από το 1987, οι Ηνωμένες Πολιτείες τιμούν τον Πόλεμο της Ελλάδας για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στις 25 Μαρτίου με μια εκδήλωση αναμνήσεως που πραγματοποιείται στον Λευκό Οίκο. Πρόκειται για αναγνώριση της προσφοράς του ελληνικού πολιτισμού, του πνεύματος του ελληνισμού και της γέννησης της δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα.

ΠΗΓΗ >> https://greekreporter.com/2023/07/04/fourth-of-july-ancient-greeks-inspired-american-independence/

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr