Home ΙΣΤΟΡΙΑ Το αρχαίο λιμάνι της Ιεράπετρας ήταν όμοιο με το αρχαίο λιμάνι της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου!

Το αρχαίο λιμάνι της Ιεράπετρας ήταν όμοιο με το αρχαίο λιμάνι της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου!

by _
0 comment 126 views
Το αρχαίο λιμάνι της Ιεράπετρας ήταν όμοιο με το αρχαίο λιμάνι της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου!
Το αρχαίο λιμάνι της Ιεράπετρας ήταν όμοιο με το αρχαίο λιμάνι της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου!

Το αρχαίο λιμάνι της Ιεράπετρας ήταν όμοιο με το αρχαίο λιμάνι της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου!

Το αρχαίο λιμάνι της Ιεράπετρας

ήταν όμοιο με το αρχαίο λιμάνι

της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου!

Υποβρύχια έρευνα, από αρχαιολογική ομάδα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και ομάδα γεωφυσικών από το Εργαστήριο Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (ΙΤΕ), που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο του 2022, διενεργήθη στο λιμάνι της Ιεράπετρας.

Αρχαίο νόμισμα της Ιεράπυτνας / νυν Ιεράπετρας, με φοίνικα και πουλί.
Δηλώνει την πόλι: Γράφει ΙΕΡΑ, ως έχουσα σχέση
με την ιερογένεση του Διός.

Ήταν τριήμερη αναγνωριστική έρευνα για την κατανόηση των καταλοίπων λιμενικών έργων και φυσικών σχηματισμών που εντοπίζονται στην περιοχή.

Η σύντομη έρευνα, υποστηριζόμενη από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο «Ιεράπυτνα», βοήθησε στη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων για την κατανόηση του χώρου.

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες της αρχαίας, μεσαιωνικής και νεώτερης γραμματείας που αναφέρονται στο λιμάνι, βοηθούν στην αποσαφήνιση των σχετικών αναφορών σε τρεις λιμενολεκάνες και την ομοιότητα του αρχαίου λιμανιού με αυτό της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.

Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για την μελέτη του σημαντικού αυτού λιμανιού της ρωμαϊκής(*) Κρήτης και τον προγραμματισμό εκτενέστερης υποβρύχιας γεωαρχαιολογικής έρευνας στο μέλλον.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, 31.1.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 31.1.2020.

(*) Να ξανα-επισημάνω στο υπ. Πολιτισμού της Ελλάδος, πως η σωστή έκφραση δεν είναι «ρωμαϊκή Κρήτη», αλλά η «Κρήτη των ρωμαϊκών χρόνων», ή «της Κρήτης κατά την ρωμαϊκή κυριαρχία».

Ποια άλλη σχέση διέπει ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ…

 

http://www.arxeion-politismou.gr/2020/02/Ierapetra-Alexandreia.html?spref=fb&fbclid=IwAR33y2kYijFdAat-SanZb2de36Ikguot5K3xFD-IPH_2RibZ9vGrLwoxOUE

________________

 αρχαιο λιμανι, Ιεραπετρα, Αλεξανδρεια Αιγυπτου, Υποβρυχια έρευνα, Εφορεια Εναλιων Αρχαιοτητων, γεωφυσικη, νομος Λασιθιου, νομος Λασυθιου, Ιεραπυτνα, λιμενολεκανη, ομοια λιμανια, Αιγυπτος, Κρητη, υποβρυχια γεωαρχαιολογικη ερευνα, Λασιθι, Λασυθι, Διας, Ζευς, φοινικας, πουλι,  ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ , ΑΡΧΑΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ , ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ , ΑΦΡΙΚΗ , ΚΕΙΜΕΝΑ , ΚΡΗΤΗ , ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr