Home ΗΠΑ Ο θησαυρός των Ρότσιλντ

Ο θησαυρός των Ρότσιλντ

by _
0 comment 178 views
Ο θησαυρός των Ρότσιλντ
Ο θησαυρός των Ρότσιλντ

Στο σφυρί 600 αντικείμενα

Ο θησαυρός των Ρότσιλντ

Στο σφυρί από τον οίκο Christie’s βγαίνουν 600 αντικείμενα από «τη μεγαλύτερη οικογένεια συλλεκτών που έχει υπάρξει έως σήμερα χωρίς βασιλική καταγωγή»

Μαίρη Αδαμοπούλου

3 Ιουνίου 2023 | 08:00

Mε έναν θησαυρό περίπου 600 αντικειμένων θα μπει δυναμικά στην αγορά των δημοπρασιών των Ηνωμένων Πολιτειών μια οικογένεια το όνομα της οποίας έχει ταυτιστεί με τον πλούτο, την πολυτέλεια και τον χώρο των τραπεζών.

Ο λόγος για τους Ρότσιλντ από τη συλλογή των οποίων ο οίκος Christie’s προγραμματίζει να δημοπρατήσει τον Οκτώβριο (11 έως 13) ένα σύνολο που θα περιλαμβάνει πορσελάνες και κοσμήματα, πίνακες και έπιπλα με τις εκτιμήσεις του τζίρου να διαμορφώνονται στα 20 εκατ. δολάρια.

Εκλογές 2023: «Θα φορολογήσουμε τα κέρδη των εταιρειών από 5% σε 15%» λέει ο Δουδωνής

Τα προς πώληση αντικείμενα αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των συλλεκτών όχι μόνο για την ποιότητα και τη σπανιότητά τους, αλλά και επειδή πολλά εξ αυτών έχουν παραμείνει αθέατα για περισσότερα από 150 χρόνια, αφού σε μεγάλο ποσοστό έχουν αγοραστεί τον 19ο αιώνα, από τον βαρόνο Τζέιμς Μάγιερ ντε Ρότσιλντ και τη σύζυγό του Μπέτι για να επιπλώσουν το Σατό ντε Φεριέρ, κοντά στο Παρίσι, στο οποίο το 1862 υποδέχτηκαν και τον Ναπολέοντα Γ’.

Ο βαρόνος Τζέιμς ήταν ο ιδρυτής του γαλλικού τραπεζικού υποκαταστήματος της οικογένειας και βασικός χρηματοδότης των σιδηροδρόμων και των εξορυκτικών επιχειρήσεων που έκαναν τη Γαλλία βιομηχανική δύναμη μετά τους Ναπολεόντειους Πολέμους.

Στα προς πώληση αντικείμενα δεν περιλαμβάνεται το πορτρέτο της Μπέτι από τον Ενγκρ, αλλά ένα έργο ενός μαθητή του Ρέμπραντ υπό τον τίτλο «Ο Θρίαμβος του Δαβίδ» (τέλη 17ου αι.) – ένα σύνολο από εννέα ζωγραφικά και ανάγλυφα σε δέρμα έργα συνολικών διαστάσεων 3,4Χ18,2 μ. και με εκτίμηση 1,5 εκατ. δολαρίων. Ανάμεσα στα έργα που ξεχωρίζουν είναι επίσης ένα πιάτο από πορσελάνη Λιμόζ με επισμάλτωση του 16ου αι. και διαμέτρου 45,7 εκ. στην επιφάνεια του οποίου απεικονίζεται η τιμωρία της Νιόβης – ο θάνατος των παιδιών της – από τον Απόλλωνα και την Αρτεμη.

Και μόνο, όμως, το όνομα Ρότσιλντ είναι υπεραρκετό, σύμφωνα με τον οίκο που διαχειρίζεται αντικείμενα της οικογένειας εδώ και έναν αιώνα, για να έχουν επιτυχία οι δημοπρασίες που συνδέονται με την οικογένεια. Το προηγούμενο της δημοπρασίας του Ιουλίου του 2019 στο Λονδίνο άλλωστε είναι ενδεικτικό, όταν ο τζίρος έφτασε τα 29,4 εκατ. δολάρια, περίπου 280% πάνω από την κατώτερη εκτίμηση.

Oι Christie’s μάλιστα παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη οικογένεια ως «τη μεγαλύτερη οικογένεια συλλεκτών που έχει υπάρξει έως σήμερα χωρίς  βασιλική καταγωγή». Και χωρίς να διευκρινίσει από ποια μέλη της έχει αντλήσει μια ακόμη ομάδα πολύτιμων αντικειμένων, θα δημοπρατήσει περί τα 50 επιπλέον αντικείμενα τον Ιούλιο στο Λονδίνο εκτιμώμενου τζίρου 12,9 εκατ. δολαρίων. Μια δημοπρασία χαρακτηριστική του λεγόμενου «γούστου των Ρότσιλντ» το οποίο είναι ταυτισμένο με τις λεπτομέρειες, την άριστη ποιότητα, την πολυτέλεια και τη μεγαλοπρέπεια, και το οποίο επηρέασε όχι μόνο την αισθητική των μεγαλοαστών της Αμερικής, αλλά ακόμη και σχεδιαστές μόδας, όπως ο Ιβ Σεν Λοράν.

{T20}Για θαυμαστές της Ντόνα Σάμε{T20}ρ

Εργα τέχνης, φωτογραφίες, κοσμήματα, φορέματα, παπούτσια και βραβεία της βασίλισσας της ντίσκο, Ντόνα Σάμερ, βγαίνουν σε δημοπρασία από τις 15 έως τις 29 Ιουνίου από τον οίκο Christie’s.

Η δημοπρασία συμπίπτει με την κυκλοφορία του «Love to Love You, Donna Summer» στο HBO, ενός ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Οσκαρ Ρότζερ Ρος Γουίλιαμς και της κόρης της Σάμερ, Μπρούλκιν Σουντάνο. Ανάμεσα στα αντικείμενα για τα οποία αναμένεται να διαγκωνιστούν οι φανατικοί θαυμαστές της είναι το χειρόγραφο με τους στίχους για το τραγούδι «On the Radio» και ο χρυσός δίσκος που της απονεμήθηκε για την επιτυχία της «Last Dance» του 1978, που θα μπορούσε να αλλάξει χέρια για έως και 5.000 δολάρια. Στα πιο ακριβά αντικείμενα της δημοπρασίας συγκαταλέγονται ένα μεταξωτό βραδινό φόρεμα του 1985 με εκτίμηση 6.000 ευρώ και μια επιλογή από πίνακες που φιλοτέχνησε η ίδια αποδεικνύοντας μια άλλη πτυχή της δημιουργικότητάς της. Μέρος των εσόδων θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς και ιδρύματα που στήριζε η τραγουδίστρια έως τον θάνατό της το 2012.

{T20}Από την έπαυλη των Γκέτι στην Καλιφόρνια{T20}
Δεύτερη ευκαιρία έχουν οι συλλέκτες που θα ήθελαν να αποκτήσουν έργα τέχνης και έπιπλα του ζεύγους Αν και Γκόρντον Γκέτι, καθώς μετά την πρώτη εξαιρετικά επιτυχημένη δημοπρασία με αντικείμενα των συλλογών τους τον περασμένο Οκτώβριο, που σημείωσε τζίρο 79 εκατ. δολαρίων στις 14 Ιουνίου ο οίκος Christie’s δημοπρατεί αντικείμενα από το σπίτι του ζεύγους στην Καλιφόρνια.

Πρόκειται για μια έπαυλη σε ελληνορωμαϊκό ύφος που φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Μπέρναρντ Μέιμπεκ, ο οποίος υποστήριζε πως είχε επηρεαστεί από τον εκ των δημιουργών του Παρθενώνα, Ικτίνο. Εργα τέχνης, φωτιστικά σε στυλ Αρ Νουβό (φωτογραφία), πολυτελή κρυστάλλινα αντικείμενα, χαλιά μεταξύ άλλων. Τα έσοδα όπως και εκείνα της πρώτης δημοπρασίας θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς, τους οποίους υποστήριζε το ζεύγος όσο βρισκόταν εν ζωή.

ΠΗΓΗ >> https://www.tanea.gr/2023/06/03/lifearts/o-thisayros-ton-rotsilnt/

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr