Home ΔΙΕΘΝΗ Βλαντιμίρ Αβατκόφ: Η Ρωσία έχει τουλάχιστον οκτώ λόγους για να πλησιάσει τον «ορκισμένο εχθρό» της

Βλαντιμίρ Αβατκόφ: Η Ρωσία έχει τουλάχιστον οκτώ λόγους για να πλησιάσει τον «ορκισμένο εχθρό» της

by _
0 comment 119 views
Βλαντιμίρ Αβατκόφ: Η Ρωσία έχει τουλάχιστον οκτώ λόγους για να πλησιάσει τον «ορκισμένο εχθρό» της
Βλαντιμίρ Αβατκόφ: Η Ρωσία έχει τουλάχιστον οκτώ λόγους για να πλησιάσει τον «ορκισμένο εχθρό» της

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (L) καλωσορίζεται από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν (R) πριν από τη συνάντησή τους στο Σότσι της Ρωσίας στις 5 Αυγούστου 2022. ©  Murat Kula/Anadolu Agency μέσω Getty Images

Vladimir Avatkov: Η Ρωσία έχει τουλάχιστον οκτώ λόγους για να πλησιάσει τον «ορκισμένο εχθρό» της Τουρκία…

Από το μίσος στην αγάπη: Γιατί η Türkiye (Turkey, Τουρκία) είναι τόσο σημαντική για τη σύγχρονη Ρωσία

-Του Vladimir Avatkov, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών, Καθηγητή της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Η Σύμπραξη Ρωσίας-Τουρκίας

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας ήταν τεταμένες σε μεγάλο μέρος της ιστορίας. Οι 12 πόλεμοι στους οποίους εμπλέκονται οι δύο χώρες αποτελούν απόδειξη αυτού του γεγονότος, αλλά η Μόσχα και η Άγκυρα έχουν πολλά κοινά σήμερα και υπάρχει μεγάλη συνεργασία.

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο τουρισμός ήταν πάντα ο κύριος και πιο παραδοσιακός τομέας διμερούς συνεργασίας. Μόνο το 2021, η Τουρκία αντιπροσώπευε το 24,6% όλων των ξένων ταξιδιών από Ρώσους τουρίστες και, σύμφωνα με ταξιδιωτικά γραφεία, ήταν επίσης ο προορισμός για το 60% των οργανωμένων περιηγήσεων που προσφέρονται στη Ρωσία.

Η Τουρκία συνδέεται στενά με θέρετρα all-inclusive μεταξύ των Ρώσων. Ωστόσο, οι τουρίστες προσελκύονται όλο και περισσότερο από ιστορικές τοποθεσίες στην Κωνσταντινούπολη κάθε χρόνο. Επισκέπτονται επίσης την έδρα της εξουσίας στην πρωτεύουσα, την Άγκυρα, καθώς και μελετούν την αρχαιολογική κληρονομιά της αρχαίας Σμύρνης ή παρακολουθούν το φουτουριστικό τοπίο της Καππαδοκίας, όπου τα ταξίδια πάνω από τους λόφους με αερόστατα είναι από τα κύρια αξιοθέατα.

Ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα είναι πλέον και διαμετακομιστικός κόμβος για πτήσεις που μεταφέρουν Ρώσους ταξιδιώτες στην Ευρώπη, καθώς οι περισσότεροι από τους προορισμούς της ηπείρου είναι προσβάσιμοι σε αυτούς μόνο μέσω της Τουρκίας. Το 2022, το μερίδιο των πτήσεων διέλευσης μέσω της Τουρκίας ανήλθε στο 59%, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία αεροπορικών ταξιδιών. Και δεδομένων των σημερινών δυσκολιών με τη διοργάνωση «ρωμαϊκών διακοπών», ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί περαιτέρω το 2023.

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί μεταξύ των επαγγελματιών ταξιδιωτών τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη (η οποία αντιπροσωπεύει το 77% αυτών των τουριστών από τις αρχές του 2022), η Αττάλεια (14%) και η Σμύρνη (5%). Δεν είναι τυχαίο ότι το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ήταν το πιο πολυσύχναστο στην Ευρώπη το 2022. Θα ακολουθήσουν κι άλλα!

Η ενεργειακή συνεργασία

Η εταιρική σχέση στον ενεργειακό τομέα είναι επί του παρόντος αντικείμενο μεγάλης εστίασης, με αμοιβαία κερδοφόρα έργα να αποτελούν μια σταθερή βάση για τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας. Δύο ρωσικοί αγωγοί φυσικού αερίου λειτουργούν ήδη στην Τουρκία – ο Blue Stream και ο Turkish Stream. Το πρώτο κατασκευάστηκε για να παρέχει ενέργεια στην εγχώρια αγορά της Τουρκίας, ενώ το δεύτερο είχε σχεδιαστεί για εξαγωγές φυσικού αερίου στη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μια νέα πρωτοβουλία που πρότεινε πρόσφατα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα έβλεπε την Τουρκία να γίνει ενεργειακός κόμβος, τον οποίο η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε για να αυξήσει τις δικές της εξαγωγικές δυνατότητες. Ο τουρκικός κόμβος αναμένεται όχι μόνο να είναι χώρος διαχείρισης προμηθειών ενέργειας, αλλά και να λειτουργεί ως αμερόληπτο κέντρο ρύθμισης των τιμών του φυσικού αερίου.

Όσον αφορά τη συνεργασία φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, πριν ανακαλυφθούν νέα κοιτάσματα στην Τουρκία, η Ρωσία κάλυπτε έως και το 60% της κατανάλωσης φυσικού αερίου της χώρας, παρέχοντας περίπου 27 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως.

Στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η έναρξη λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Akkuyu (NPP) ήταν ένα από τα πιο σημαντικά πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία. Κατασκευάστηκε στη Μερσίνα στις ακτές της Μεσογείου με τη βοήθεια Ρώσων ειδικών, δημιουργώντας 20.000 νέες θέσεις εργασίας. Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την προμήθεια καυσίμων του εργοστασίου, ενώ η Türkiye έχει δεσμευτεί να πουλά και να διανέμει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγει. Οι ηγέτες των δύο χωρών συζήτησαν επίσης τη δυνατότητα κατασκευής δεύτερου πυρηνικού σταθμού στην πόλη Σινώπη στη Μαύρη Θάλασσα. Αναμένεται ότι οι δύο σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής μαζί θα είναι σε θέση να καλύψουν το 20% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Άγκυρας.

Ας δούμε τους αριθμούς. Το 2022, η Ρωσία προμήθευσε πάνω από 21 bcm φυσικού αερίου στην Τουρκία. Σε νομισματικούς όρους, οι εξαγωγές ενέργειας αυξήθηκαν σχεδόν κατά 250% από 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε 41 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο κατασκευαστικός τομέας

Οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες κατέχουν ξεχωριστή θέση στη ρωσική αγορά υπηρεσιών. Υπάρχουν περίπου 100 τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των Renaissance Construction, Enka Holding και IC Ictas Insaat. Το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης αναφέρει ότι το χαρτοφυλάκιο των εκτελεσμένων συμβάσεων που αφορούν τουρκικές εταιρείες στη Ρωσία ανέρχεται σε περίπου 2.000 έργα συνολικού ύψους άνω των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το ρωσικό αποτύπωμα στην Τουρκία περιλαμβάνει ένα κοινό έργο μεταξύ της GAZ και της τουρκικής Mersa Otomativ, οι οποίες συνεργάστηκαν για να συναρμολογήσουν αυτοκίνητα Gazelle στη χώρα.

Τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες συμμετείχαν σε μεγάλα έργα τόσο ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 όσο και του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 στη Ρωσία, και ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για την ανάπτυξη της αθλητικής υποδομής στο Σότσι.

Αυτά τα έργα υποδομής προώθησαν επίσης τους ανθρωπιστικούς δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Πάρτε τον πυρηνικό σταθμό Akkuyu, όπου περίπου 20.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν στην ανάπτυξη. Η Rosatom της Ρωσίας ξεκίνησε επίσης προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και προσωπικού. Το 2022, 24 φοιτητές από την Τουρκία, με ειδίκευση στους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής: Σχεδιασμός, Λειτουργία και Μηχανική, έλαβαν τα πτυχία τους και άρχισαν να εργάζονται στο NPP που κατασκευάστηκε στη Μερσίνα. Πολλοί Ρώσοι μηχανικοί συμμετείχαν στο έργο ως ευκαιρία να δημιουργήσουν επαφές με μηχανικούς από την Τουρκία και να εκπροσωπήσουν τη Ρωσία στην Τουρκία και όχι μόνο.

Βιομηχανία

Και οι δύο χώρες υφίστανται βιομηχανικό μετασχηματισμό αυτές τις μέρες, αναπτύσσοντας τις δικές τους μεταποιητικές επιχειρήσεις και μειώνοντας την εξάρτηση από ξένες εισαγωγές. Η Ρωσία ενθαρρύνθηκε να υιοθετήσει μια τέτοια πολιτική με πολλαπλές διεθνείς κυρώσεις, ενώ στην Τουρκία, αυτό το κομμάτι επιλέχθηκε από το κυβερνών κόμμα σε μια προσπάθεια να μειώσει την ανάγκη του έθνους να βασίζεται σε εξωτερικούς παίκτες.

Η Ρωσία ήταν πάντα και παραμένει ο αξιόπιστος και συνεπής εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, εισάγοντας μεγάλες ποσότητες τουρκικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Το 2022, η Türkiye ήταν μεταξύ των πέντε κορυφαίων προμηθευτών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στη Ρωσία.

Αυξήθηκε επίσης ο όγκος των βιομηχανικών αγαθών που διακινούνται μεταξύ των δύο χωρών. Το 2022, οι εισαγωγές της Τουρκίας σε ρωσικά χημικά αυξήθηκαν κατά 62%, και οι εισαγωγές ξυλείας και ξύλου αυξήθηκαν κατά 134%. Συνολικά, τα βιομηχανικά αγαθά αντιπροσώπευαν περίπου το 20% των ρωσικών εισαγωγών της Τουρκίας εκείνο το έτος.

Εμπορικές συναλλαγές

Μετά από μια σειρά κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τη Δύση, η Τουρκία έγινε μια σημαντική πλατφόρμα συναλλαγών για τις παράλληλες εισαγωγές της Ρωσίας.

Αυτό έχει ενισχύσει σημαντικά το εμπόριο μεταξύ των δύο εθνών. Σε σύγκριση με το 2021, πέρυσι παρατηρήθηκαν:

Αύξηση 19,5% του όγκου εμπορίου Ρωσίας-Τουρκίας
αύξηση 17,6% στις ρωσικές εξαγωγές προς την Τουρκία
αύξηση 24% στις εισαγωγές της Ρωσίας από την Τουρκία
Το 1ο τρίμηνο του 2023 σημειώθηκε αύξηση 62,8% από έτος σε έτος στις εισαγωγές της Ρωσίας από την Τουρκία σε νομισματικούς όρους λόγω των αυξημένων αγορών ηλιόσπορων και φρέσκων προϊόντων.

Οι κύριες εισαγωγές από την Τουρκία στη Ρωσία το 2022 ήταν:

φρέσκα και αποξηραμένα μανταρίνια: 10%
κατεψυγμένα ψάρια: 9,9%
ροδάκινα: 9,2%
σταφύλια: 6,4%
άλλα εσπεριδοειδή, νωπά και αποξηραμένα: 5,9%

Επένδυση

Η Μόσχα έχει δει αρκετές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τουρκικές επιχειρήσεις και το συνολικό ποσό των τουρκικών επενδύσεων στη Ρωσία έχει αυξηθεί κατά 400% τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η Ρωσία παραμένει όχι μόνο ένας από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους για την Τουρκία, αλλά και μια ελκυστική αγορά για επενδύσεις κεφαλαίων.

Το 2022, Τούρκοι επενδυτές εγκαινίασαν δύο νέες εγκαταστάσεις παραγωγής στη Ρωσία: ένα εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων υγιεινής και υγιεινής και ένα εργοστάσιο πλεκτών υφασμάτων. Δεδομένου του ενδιαφέροντος της Ρωσίας για εισαγωγή τουρκικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, η βιομηχανία ενδιαφέρεται σοβαρά για τη δημιουργία εργοστασίων παραγωγής σε όλες τις περιοχές της Ρωσίας.

Οι ρωσικές επιχειρήσεις επεκτείνουν επίσης την παρουσία τους στην Τουρκία με μια σειρά από έργα κατασκευής μετάλλων και συναρμολόγησης αυτοκινήτων που έχουν ξεκινήσει εκεί.

Εκπαίδευση

Το ρωσικό εκπαιδευτικό σύστημα υφίσταται σοβαρό μετασχηματισμό από το 2016. Είχε σημειωθεί ότι γενικά στερείται ένα ενεργό και παραγωγικό στοιχείο ανταλλαγής φοιτητών και καθηγητών και αυτό έπρεπε να αλλάξει.

Εκτός από την ενίσχυση των προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών και καθηγητών, η Ρωσία εργάζεται επίσης για τη βελτιστοποίηση των συνθηκών για κοινά προγράμματα σπουδών.

Το ρωσικό Υπουργείο Παιδείας και Επιστήμης αναπτύσσει μια σειρά από κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα για την πυρηνική βιομηχανία. Τα ακόλουθα πανεπιστήμια θα λάβουν εντολή να απονέμουν πτυχία και μεταπτυχιακά σε διεθνείς φοιτητές στην πυρηνική επιστήμη και να τους δώσουν την ευκαιρία να εγγραφούν σε κοινά προγράμματα σπουδών: Πολυτεχνείο Πέτρου Μέγας Αγίας Πετρούπολης, Εθνικό Ερευνητικό Πυρηνικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας MEPhI, Τεχνικό Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης, και το Πανεπιστήμιο Hacettepe στην Άγκυρα.

Πολιτισμός

Το 2019 ήταν η χρονιά του ρωσικού πολιτισμού και τουρισμού στην Τουρκία και του τουρκικού πολιτισμού και τουρισμού στη Ρωσία. Τα υπουργεία πολιτισμού της Ρωσίας και της Τουρκίας πραγματοποίησαν μια σειρά από εκθέσεις τέχνης, εκθέσεις φωτογραφίας, καθώς και εκδηλώσεις τέχνης και χειροτεχνίας. Οι χώρες αντάλλαξαν επίσης μερικές από τις πιο δημοφιλείς θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές τους, οι οποίες είναι αναμφίβολα ένα ισχυρό όργανο ήπιας ισχύος που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και με επιρροή στην Τουρκία.

Τόσο η Μόσχα όσο και η Άγκυρα έχουν δεσμευτεί να προωθήσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά και να αναπτύξουν διμερείς σχέσεις, ιδίως στον τομέα του τουρισμού. Στο τέλος της ημέρας, οι σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών καθορίζονται από τις σχέσεις μεταξύ ατόμων και η απόκτηση αυθεντικής εμπειρίας από τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μιας άλλης χώρας είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργηθεί ένας διαρκής δεσμός. Ο Ρώσος υπουργός Πολιτισμού Vladimir Medinsky έχει επισημάνει σε πολλές περιπτώσεις ότι η Ρωσία και η Τουρκία πρέπει να καλλιεργούν καλές, φιλικές διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των πολιτών τους.

ΠΗΓΗ >> https://www.rt.com/news/576927-russia-turkiye-partnership-relations/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr