Home ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μια ανάλυση των προηγούμενων αλλά και των επόμενων Εθνικών Εκλογών

Μια ανάλυση των προηγούμενων αλλά και των επόμενων Εθνικών Εκλογών

Τι διακυβεύεται στις νέες Εκλογές του Ιουνίου

by _
0 comment 23 views
Μια ανάλυση των προηγούμενων αλλά και των επόμενων Εθνικών Εκλογών
Μια ανάλυση των προηγούμενων αλλά και των επόμενων Εθνικών Εκλογών

Μια ανάλυση των προηγούμενων αλλά και των επόμενων Εθνικών Εκλογών

Τι διακυβεύεται στις νέες Εκλογές του Ιουνίου

Οι Εθνικές Εκλογές της Κυριακής έδωσαν αναμενόμενα αποτελέσματα σε ότι αφορά τη σειρά κατάταξης των κομμάτων. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν ήταν καθόλου αναμενόμενα σε ότι αφορά τη διαφορά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέρρευσε εκλογικά.

Οι Εθνικές Εκλογές ανέδειξαν ως αδιαμφισβήτητο νικητή την ΝΔ καθώς αύξησε τα ποσοστά της σε σχέση με τις Εκλογές του 2019 και εκτόξευσε την διαφορά με τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ στις 20 μονάδες. Παρά την εμφατική νίκη με ποσοστό 40,79% η ΝΔ δεν καταφέρνει να σχηματίσει αυτοδυναμία λόγω του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής.

Ας πάρουμε τα πράγματα προς τα πίσω. Τον Ιανουάριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε την μεγαλύτερη νίκη του και ψηφίστηκε από 2.245.978 άτομα. Τον Σεπτέμβριο του 2015 πήρε 1,926.526 ψήφους. Το 2019 πήρε 1.781.057 ψήφους. Και το 2023 πήρε 1.182.408 ψήφους. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε 8 χρόνια έχασε τη μισή δύναμη του.

Η ΝΔ, τον Ιανουάριο 2015 πήρε 1.718.694 ψήφους. Τον Σεπτέμβριο 2015 πήρε 1.526.400 ψήφους. Το 2019 πήρε 2.251.618 ψήφους. Και το 2023 πήρε 2.403. 718. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται σε ανοδική πορεία…

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ,  τον Ιανουάριο του 2015 πήρε 289.469 ψήφους. Τον Σεπτέμβριο του 2015 πήρε 341.732 ψήφους. Το 2019 πήρε 457.623 ψήφους. Και το 2023 πήρε 675.278 ψήφους. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται σε συνεχή ανοδική κυρίως σήμερα υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η νέα Βουλή θα είναι πεντακομματική. Από τα 5 κόμματα, τα 4 αύξησαν τα ποσοστά και τους ψήφους τους.
Η ΝΔ από το 39,85% του 2019 έφτασε στο 40,79% του 2023 παίρνοντας 152,129 περισσότερες ψήφους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 31,53% του 2019 έπεσε στο 20,07%, χάνοντας 598.618 ψήφους. Το ΠΑΣΟΚ από το 8,10% του 2019 ανέβηκε στο 11,46%, παίρνοντας 217.661 περισσότερες ψήφους. Το ΚΚΕ από το 5,30% του 2019 ανέβηκε στο 7,23% παίρνοντας 126.140 περισσότερες ψήφους. Και η Ελληνική Λύση από το 3,70% πήγε στο 4,45% παίρνοντας 53.020 περισσότερες ψήφους. Εκτός Βουλής βέβαια βρέθηκε το ΜεΡΑ25 του Βαρουφάκη.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜεΡΑ25 βοήθησε αριθμητικά τα υπόλοιπα 4 κόμματα, που είχαν συνολική άνοδο 548.950 ψήφους, αλλά και κάποια από τα κόμματα που βρέθηκαν εκτός Βουλής.
Η απλή αναλογική-αν και είναι το μόνο δίκαιο και δημοκρατικό εκλογικό σύστημα-ακυρώθηκε στη πράξη από την επίδοση της ΝΔ και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να την χειριστεί.

Οι νέες Εθνικές Εκλογές

Με τα αποτελέσματα αυτά, οι διερευνητικές εντολές στα τρία πρώτα κόμματα, δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, άλλωστε δεν προέκυψε κάτι από αυτές. Η χώρα οδεύει σε νέες Εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Ο νικητής των Εκλογών της 25ης Ιουνίου θα είναι άνευ συγκλονιστικού απροόπτου και πάλι η ΝΔ, με βάση τα σημερινά δεδομένα, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπούν. Σημασία για την ΝΔ θα έχει η άνοδος των ποσοστών και των ψήφων της, ώστε να φτάσει τις 180 έδρες και να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μειωθεί η διαφορά από το δεύτερο κόμμα, αλλά δεν αναιρεί το γεγονός ότι η ΝΔ έχει επιβάλλει την κυριαρχία της στο πολιτικό σύστημα.

Από εκεί και πέρα, η μάχη θα δοθεί στο χώρο της Αντιπολίτευσης, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Στις Εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 36,43% και το ΠΑΣΟΚ 4,68%, η διαφορά μεταξύ τους ήταν 31,66%. Σήμερα, αυτή η διαφορά έχει μειωθεί στο 8,61% με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20,07% και το ΠΑΣΟΚ στο 11,46%. Το που θα καταλήξει αυτή η διαφορά, θα είναι ένα από τα σοβαρά ζητούμενα των επόμενων Εκλογών, αφού στο μέλλον θα καθορίσει το ποιο κόμμα θα βρίσκεται στην Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς διολίσθησης, έχοντας 4 εκλογικές ήττες το 2019 (Ευρωεκλογές, Βουλευτικές, Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές) και μία το 2023. Όλα δείχνουν ότι θα εισέλθει σε μια αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο στις Εκλογές του Ιουνίου, αλλά και στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές του Οκτωβρίου. Και έπονται και οι Ευρωεκλογές του 2024. Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που διαθέτει δυνάμεις στους Δήμους και στις Περιφέρειες, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχαν δείξει τα αποτελέσματα του 2019, φαίνεται να διολισθαίνει και εκεί. Με πολιτικούς όρους, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να συσσωρεύσει πολλαπλές ήττες μέσα σε ένα διάστημα 4-5 χρόνων, με άγνωστες επιπτώσεις.

Από την άλλη, το ΚΚΕ αναδεικνύεται ως η κύρια αντισυστημική δύναμη, Πήρε 425.768 ψήφους και θέλει να προσεγγίσει τις 536.105 ψήφους του Μαΐου 2012, ή τις 583.750 του Σεπτεμβρίου 2007. Οι αντοχές του θα φανούν κυρίως στις Εκλογές του Ιουνίου, αφού σε αυτοδιοικητικό επίπεδο δεν διαθέτει μεγάλες δυνάμεις για να ελπίζει σε θεαματικά αποτελέσματα στις Εκλογές του Οκτωβρίου.

Όσο για τις δημοσκοπήσεις, δεν έπεσαν έξω στη σειρά κατάταξης των κομμάτων. Έπεσαν όμως πολύ έξω σε ποσοστά και διαφορές, κυρίως μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Είναι κι αυτό ένα ανησυχητικό φαινόμενο.

Αυτή τη στιγμή έχουν σημασία οι αριθμοί και οι επιδόσεις που επηρεάζουν και τις πολιτικές εξελίξεις. Οι εκτιμήσεις για τις στρατηγικές των κομμάτων, τις ικανότητες των πολιτικών τους ηγεσιών και τις δυνατότητες που έχουν για να προχωρήσουν, μπορεί να συζητηθούν μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών εντολών και αφού τα ίδια τα κόμματα έχουν αξιολογήσει-πέρα από τις τυπικές ανακοινώσεις-το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πλειοψηφία 171 Βουλευτών θα είχε η ΝΔ με ενισχυμένη αναλογική

Εάν η προχθεσινή αναμέτρηση γινόταν με το σύστημα της νέας ενισχυμένης αναλογικής – η οποία θα εφαρμοστεί στις επικείμενες εκλογές – τότε η ΝΔ θα έβγαζε 171 Βουλευτές (από 146 που ανέδειξε με την απλή αναλογική και 158 που είχε το 2019), ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 60 Βουλευτές (από 71 που έβγαλε τώρα και 86 το 2019), το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 34 (από 41 που έδωσε η κάλπη της Κυριακής και 22 που είχε το 2019), το ΚΚΕ 22 (από 26 που βγάζει σήμερα και 15 που είχε στις προηγούμενες εκλογές) ενώ τέλος η Ελληνική Λύση θα είχε 13 Βουλευτές (από 16 σήμερα και 10 το 2019).

Ως γνωστόν οι επόμενες  Εθνικές Εκλογές που θα γίνουν στις 25 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν με ενισχυμένη αναλογική που σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα θα διεκδικήσει το κλιμακωτό μπόνους που μπορεί να του δώσει επιπλέον έως 50 Έδρες. Το σύστημα προβλέπει την παροχή «δώρου» 20 Εδρών με το που το πρώτο κόμμα «κλειδώσει» ποσοστό άνω του 25% και στην συνέχεια 1 Έδρα μπόνους για κάθε μισή μονάδα που προσθέτει στα ποσοστά του.

Εφόσον λοιπόν η ΝΔ πιάσει και πάλι ποσοστά άνω του 40% τότε θα πάρει ως μπόνους και τις 50 Έδρες, ωστόσο ο τελικός αριθμός των Εδρών της θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων καθώς και από το άθροισμα των ποσοστών των εξωκοινοβουλευτικών συνδυασμών. Ο συγκεκριμένος συσχετισμός των ποσοστών θα καθορίσει και τις Εκλογικές Περιφέρειες όπου η ΝΔ θα κερδίσει περισσότερες Έδρες.

Σε κάθε περίπτωση η προσομοίωση της κατανομής των Εδρών στο σενάριο που θέλει τα κόμματα να πιάνουν τα ίδια ποσοστά και στις εκλογές του Ιουνίου δίνει ίσως την πιο πιθανή εικόνα της νέας Βουλής.

Σε αυτή την περίπτωση η Νέα Δημοκρατία θα πάρει τουλάχιστον μια Έδρα στις περισσότερες πενταεδρικές.

Ειδικότερα:

– Στα Ιωάννινα εξελέγη μόνο ο νυν Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και έμειναν εκτός κοινοβουλίου οι Μαρία Κεφάλα και Γιώργος Αμυράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ αν και 2ο κόμμα με 13 μονάδες πίσω πήρε δύο Έδρες λόγω αυξημένων υπολοίπων. Με την ενισχυμένη αναλογική η ΝΔ αναμένεται να πάρει συνολικά 3 Έδρες ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ θα χάσουν από μία.

– Οι Σέρρες από εξαεδρική έγινε πενταεδρική λόγω της ανακατανομής που προκάλεσε η απογραφή του πληθυσμού. Στις Εκλογές του Μαΐου η ΝΔ πήρε 2 Έδρες και από μία πήραν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση. Οι επόμενη αναμέτρηση με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής θα δώσει πιθανότατα ως μπόνους μια ακόμα Έδρα στην ΝΔ που θα χαθεί από το τρίτο κόμμα.

– Μια παραπάνω Έδρα ως μπόνους αναμένεται να λάβει η ΝΔ και στην Μεσσηνία βγάζοντας 3 Βουλευτές από 2 που ανέδειξαν οι κάλπες του Μαΐου (Α. Σαμαράς και ένας εκ των Μίλτου Χρυσομάλλη και Γιάννη Λαμπρόπουλου).

– Αυξημένες πιθανότητες να κερδηθεί μια Έδρα υπάρχουν και για τα Δωδεκάνησα. Την Έδρα θα την χάσει το τρίτο κόμμα που θα είναι το ΠΑΣΟΚ εκτός και αν κάνει ανατροπή και αναδειχθεί δεύτερο (οι κάλπες του Μαϊου το έφεραν μόλις μια μονάδα πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ).

– Πιθανότατα η ΝΔ θα αναδείξει 4 Βουλευτές – από 3 – στην Μαγνησία. Θα επιστρέψει στο Κοινοβούλιο ο κ. Αθανάσιος Λιούπης ενώ θα χαθεί η έδρα από το ΚΚΕ.

Με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής το πρώτο κόμμα συνήθως παίρνει 3 Έδρες σε όλες τις τετραεδρικές Περιφέρειες. Εάν επιβεβαιωθεί ο κανόνας τότε:

– Στην Κοζάνη η μία Έδρα που πήρε ο ΝΔ και ο υποψήφιος Στάθης Κωνσταντινίδης θα γίνουν 3 και θα ξαναμπούν ο νυν Υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο κ. Γιώργος Αμανατίδης. Οι δύο Έδρες θα χαθούν πιθανότατα από το ΠΑΣΟΚ (Πάρις Κουκουλόπουλος) και το ΚΚΕ (Τίνα Κουζιάκη).

– Στον Έβρο οι 2 Έδρες θα γίνουν 3 και θα επιστρέψει στη Βουλή ο κ. Σταύρος Κελέτσης, ενδεχομένως και ο κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει να κρατήσει σε άλλη Περιφέρεια την Έδρα του. Μια Έδρα θα χαθεί από την Ελληνική Λύση.

– Μια Έδρα αναμένεται να κερδηθεί και στην Πέλλα την οποία θα χάσει το ΠΑΣΟΚ εκτός και αν διατηρήσει υψηλά ποσοστά στο νομό. Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να χαθεί η Έδρα για τον ΣΥΡΙΖΑ και να μείνει εκτός Βουλής η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη.

– Στην Ημαθία οι 2 Έδρες της ΝΔ αναμένεται να γίνουν 3.

– Στα Τρίκαλα από μια Έδρα έχουν μοιραστεί τα 4 πρώτα κόμματα. Με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής η ΝΔ θα επανέλθει στις 3 Έδρες ενώ θα τις χάσουν μάλλον ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

– Το ίδιο θα συμβεί και στην Φθιώτιδα. Οι Εκλογές του Μαΐου ανέδειξαν Βουλευτή τον νυν Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ενώ οι επόμενες κάλπες θα σημάνουν την επιστροφή του Γιάννη Οικονόμου και του Γιώργου Κοτρωνιά.

– Μια παραπάνω Έδρα αναμένεται να κερδίσει η ΝΔ στις περιφέρειες Δυτικής Αττικής, Κορινθίας και Χανίων.

Πέραν αυτών η ΝΔ αναμένεται να πάρει μια παραπάνω Έδρα στην Αχαΐα (την χάνει η Ελληνική Λύση), στην Εύβοια (την χάνει η Ελληνική Λύση) και στην Α Πειραιά (την χάνει το ΚΚΕ).

Τι διακυβεύεται στις εκλογές του Ιουνίου: Τα μικρά κόμματα που μπορούν να «κόψουν» την παντοδυναμία της ΝΔ και τα «μαξιλαράκια»

Τι χρειάζεται για να μπει ένα νέο κόμμα στη Βουλή

Μετά τα προχθεσινά αποτελέσματα, που εξουδετερώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια ενίσχυσαν σημαντικά αλλά δεν δίνουν ακόμα ελπίδα στο ΠΑΣΟΚ στον περιορισμό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας όλα τα βλέμματα στρέφονται στα μικρά κόμματα για το εάν θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή και να περιορίσουν την κοινοβουλευτική δύναμη του πρώτου κόμματος.

Βέβαια, κόμματα όπως είναι η Νίκη, θεωρούν πολλοί ότι είναι η «ουρά» της ΝΔ, ένα κόμμα που κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο Πρόεδρος, ποια είναι τα μέλη, το μόνο που μόνο που ξέρουμε είναι ότι στηρίζεται από παραεκκλησιαστικές οργανώσεις και έχει ως Πρόεδρο έναν δάσκαλο – θεολόγο, τον Δημήτρη Νατσιό και ότι έχει ξοδέψει πολλά χρήματα σε διαφημίσεις, το οποίο βέβαια δεν προέρχεται από τα Μοναστήρια. Από που λοιπόν προήλθαν αυτά;

Με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκη έχει βάλει τον πήχη στους 180 Βουλευτές, για να πετύχει συνταγματική πλειοψηφία, καθίσταται κρίσιμο αν θα μπουν μικρά κόμματα και πόσα θα μπουν.

Άλλωστε το «πώς γίνεται» το έδειξε η Νίκη, η οποία είναι ένα κόμμα που πραγματικά… δεν το ήξερε κανείς μέχρι πριν λίγες ημέρες και ελάχιστοι γνωρίζουν ποιος είναι ο Αρχηγός του και παρόλα αυτά έφτασε μια «ανάσα» από την είσοδο στη Βουλή, καθώς συγκέντρωσε 2,92% και χρειάζεται ελάχιστες ψήφους για να εισέλθει στη Βουλή.

Πρόκειται για ένα κόμμα το οποίο εκπροσωπείται από παρεκκλησιαστικές οργανώσεις και από τρεις Μητροπολίτες, τον Πειραιώς, της Λαρίσης και των Ιωαννίνων, έχει στις τάξεις του την ανιψιά του Αγίου Παΐσιου και το οποίο φαίνεται να έχει την αμέριστη οικονομική συμπαράσταση οικονομικών παραγόντων.

Εδώ εντοπίζεται και το πώς κατάφερε να φτάσει κοντά στο 3%, καθώς παρόλο που δεν έχει σε καμία περίπτωση έναν ηγέτη, με τον Πρόεδρο της Δημήτρη Νατσιό, να μην είναι ούτε κατά φαντασία καλός ρήτορας, έχει την οικονομική άνεση να πληρώσει social media (Facebook κτλ.) για να κάνει διαφημίσεις, να πληρώσει εφημερίδες για να κάνουν ολοσέλιδες διαφημίσεις για το κόμμα και έχει τη δυνατότητα να εμφανίζεται στην τηλεόραση.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην προσπάθεια θα συμμετέχει και ο εκδότης της τηλεόρασης «Βεργίνα», Στέργιος Καλόγηρος.

Όπως αποδείχθηκε ένα κόμμα για να μπει στη Βουλή δεν χρειάζεται ούτε ηγέτη, ούτε τίποτα, χρειάζεται κεφάλαια! Κανείς δεν ήξερε την ηγετική ομάδα.

Ταυτόχρονα χρειάζεται και ένα σώμα ειδικών ψηφοφόρων, όπως ήταν οι Παλαιοημερολογίτες που είχαν στηρίξει τον Π. Καμμένο στο παρελθόν. Οπότε με αυτό τον τρόπο μπορεί να μπει στη Βουλή.

Ωστόσο όσον αφορά τη Νίκη πρόκειται για ένα κόμμα που όπως προαναφέραμε είναι μάλλον «μαξιλαράκι» της σημερινής Κυβέρνησης και αναμένεται αν μπει στη Βουλή να στηρίξει, έστω σιωπηλά τη ΝΔ, η οποία έχει δηλώσει ανοιχτά ότι στόχος της είναι οι 180 έδρες για να μπορέσει να αλλάζει το Σύνταγμα όποτε θέλει και όπως θέλει…

Αν δεν καταφέρει το κόμμα του Κ. Μητσοτάκη να φτάσει στις 180 έδρες (το πιο πιθανό) θα του ήταν χρήσιμο ένα κόμμα, το οποίο θα είχε ορισμένους Βουλευτές, οι οποίοι θα τον στήριζαν.

Η επόμενη Βουλή θα μπορούσε να είναι επτακομματική και μπορεί να εμφανιστεί και ένα νέο κόμμα της δεξιάς, αλλά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Οι μεγάλοι παραδοσιακοί χρηματοδότες των κομμάτων της δεξιάς απείχαν πλήρως από την χρηματοδότηση κομμάτων που θα έκαναν ζημιά στη ΝΔ, σε αυτές της Εκλογές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν εμφανίστηκε ούτε ένα κόμμα για να πάρει τις ψήφους του Ηλία Κασιδιάρη, ωστόσο γίνονται κάποιες συζητήσεις, καθώς όπως προαναφέραμε στόχος είναι να μην πάρει τις 180 έδρες η ΝΔ, η οποία ξεκινά με ένα κόμμα που σαφώς θα τη στηρίξει και το οποίο δεν είναι καθόλου απίθανο να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και να «μασήσει» σιγά σιγά τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης, αφού στο ίδιο κοινό απευθύνονται. Και να λάβουμε υπόψη ότι ο κ. Τζήμερος ήδη ανακοίνωσε την αποχώρησή του… Αναμένεται να δούμε το πως θα αντιδράσουν οι αποκλεισμένοι των προηγούμενων Εκλογών, Νίκος Νικολόπουλος, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, Αφροδίτη Λατινοπούλου και άλλοι που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ.

Όσον αφορά το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, κατάφερε να επιβιώσει με ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, το οποίο ωστόσο δεν είναι ασφαλείας. Να θυμίσουμε ότι το ίδιο αποτέλεσμα είχε και η Χρυσή Αυγή στις Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019 και τον Ιούλιο του 2019 έπεσε στο 2,92% και έμεινε εκτός Βουλής.

Από εκεί και πέρα, ένα ακόμη κόμμα που φαίνεται ότι θα μπει στη Βουλή είναι η Πλεύση Ελευθερίας της Κωνσταντοπούλου, το οποίο αναμένεται να λεηλατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ που καλώς ή κακώς μετά το χθεσινό αποτέλεσμα βρίσκεται υπό διάλυση.

Πρόκειται παράλληλα για το κόμμα που στέρησε την είσοδο του ΜεΡΑ25 στην Βουλή. Διότι από εκεί άντλησε κυρίως ψήφους.

Άγνωστος Χ παραμένει ακόμη το τι θα πράξουν τελικά και οι υποστηρικτές του Ηλία Κασιδιάρη αλλά και οι οπαδοί της Χ.Α.

Πάντως ο αποκλεισμός όλων αυτών των κομμάτων φαίνεται πως τελικά βοήθησε την ΝΔ…

https://fantomas.gr/analysi-ton-proigoymenon-kai-epomenon-ethnikon-eklogon/

Μια ανάλυση των προηγούμενων αλλά και των επόμενων Εθνικών Εκλογών

 

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr