Home Greek News Συνέλαβαν Έλληνα επιχειρηματία που παρείχε πυρηνικά και τεχνολογικά μυστικά των ΗΠΑ στην Ρωσία

Συνέλαβαν Έλληνα επιχειρηματία που παρείχε πυρηνικά και τεχνολογικά μυστικά των ΗΠΑ στην Ρωσία

by _
0 comment 156 views
Συνέλαβαν Έλληνα επιχειρηματία που παρείχε πυρηνικά και τεχνολογικά μυστικά των ΗΠΑ στην Ρωσία
Συνέλαβαν Έλληνα επιχειρηματία που παρείχε πυρηνικά και τεχνολογικά μυστικά των ΗΠΑ στην Ρωσία

Συνέλαβαν Έλληνα επιχειρηματία που παρείχε πυρηνικά και τεχνολογικά μυστικά των ΗΠΑ στην Ρωσία

Ο επιχειρηματίας συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου και κρατείται καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες για λαθρεμπορία και απάτη

Οι αμερικανικές Αρχές ανακοίνωσαν την σύλληψη Έλληνα επιχειρηματία με την κατηγορία ότι βοήθησε τη Ρωσία να αποκτήσει πλήθος τεχνολογικών μυστικών που σχετίζονται με τους τομείς της κβαντικής πληροφορικής και των πυρηνικών δοκιμών, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι ο 59χρονος Νίκος Μπογονικολός, Πρόεδρος του ομίλου Άρατος, εταιρείας τεχνολογιών που συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ, κατηγορείται ότι σε τουλάχιστον 10 περιπτώσεις βοήθησε τη Ρωσία να αποκτήσει προηγμένες στρατιωτικές τεχνολογίες των ΗΠΑ.



Κατασκοπευτικό θρίλερ στις ΗΠΑ: Συνέλαβαν Έλληνα επιχειρηματία για συνωμοσία υπέρ της Ρωσίας

Ο επιχειρηματίας συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου και κρατείται καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες για λαθρεμπορία και απάτη.

Έχει υπάρξει αίτημα για έκδοσή του στις ΗΠΑ. Ο Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης ισχυρίζεται πως ο Έλληνας επιχειρηματίας άρχισε να συνεργάζεται με ένα δίκτυο εταιρειών που συνδέονται με τις Ρωσικές Μυστικές Υπηρεσίες από το 2017!

Τον χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο με πρόσβαση σε εξελιγμένη στρατιωτική τεχνολογία την οποία μετέφερε σε εταιρείες που συνδέονται με τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Ρωσίας.

«Ο Μπογονικολός συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών με ενορχηστρωτή τις Ρωσικές Μυστικές Υπηρεσίες για να αποκτήσει με δόλιο τρόπο και στη συνέχεια να διακινήσει λαθραία στρατιωτικές τεχνολογίες και τεχνολογίες διπλής χρήσης αμερικανικής προέλευσης για να βοηθήσει τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας. Ο Μπογονικολός προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ και έχει σχεδιαστεί για τακτικές συνθήκες στο πεδίο της μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές στις διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων πληροφοριοδοτών του, οι οποίοι επεδίωκαν να βελτιώσουν τις πολεμικές δυνατότητες της χώρας τους», δήλωσε ο αρμόδιος Υποδιευθυντής του FBI, Μάικλ Ντρίσκολ.



Πιο αναλυτικά…

Η Ποινική δίωξη ασκήθηκε την Τρίτη,16 Μαΐου, από Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μπρούκλιν κατά του Πατρινού επιχειρηματία Νικόλαου Μπογονικολού (Nikolaos «Nikos» Bogonikolos) για συνωμοσία και λαθρεμπόριο. Ο κατηγορούμενος φέρεται να συνωμότησε για να αποκτήσει ευαίσθητο τεχνολογικό υλικό που χρησιμοποιείται στην κβαντική πληροφορική και των πυρηνικών ελέγχων για την περαιτέρω αμυντική έρευνα και ανάπτυξη της Ρωσίας, αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.

Ο Μπογονικολός, Ελληνας υπήκοος και ιδιοκτήτης της Aratos Group, συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου 2023 και παραμένει υπό κράτηση εν αναμονή της διευθέτησης της διαδικασίας έκδοσής του στις ΗΠΑ.

«Ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες σύμμαχες χώρες, ο κατηγορούμενος και η Aratos Group είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και την ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς», ανέφερε ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης Μπρέον Πις (Breon Peace). «Το Γραφείο μας συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα για να διασφαλίσει ότι οι συγκεκριμένες τεχνολογίες δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια».

Ο κ. Πις ευχαρίστησε το Γραφείο Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Justice Department’s Office of International Affairs) για τη βοήθειά του στην υπόθεση αυτή, τα γραφεία νομικών ακόλουθων του FBI στο Παρίσι και την Ολλανδία και το γραφείο ακόλουθων του Γραφείου Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ στο Παρίσι για τη βοήθειά τους στην υπόθεση αυτή.  Οι Ηνωμένες Πολιτείες ευχαριστούν τις γαλλικές και ολλανδικές αρχές για τη βοήθειά τους.

«Ο Μπογονικολός συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών με ενορχηστρωτή τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να αποκτήσει με δόλιο τρόπο και στη συνέχεια να διακινήσει λαθραία στρατιωτικές τεχνολογίες και τεχνολογίες διπλής χρήσης αμερικανικής προέλευσης για να βοηθήσει τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας. Ο Μπογονικολός προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ και έχει σχεδιαστεί για τακτικές συνθήκες στο πεδίο της μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές στις διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων πληροφοριοδοτών του, οι οποίοι επεδίωκαν να βελτιώσουν τις πολεμικές δυνατότητες της χώρας τους», δήλωσε ο αρμόδιος υποδιευθυντής του FBI Μάικλ Ντρισκόλ (Michael J. Driscoll).



«Αυτές οι κατηγορίες καταδεικνύουν τη δέσμευση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να αποτρέψει το ενδεχόμενο να περιέλθει ευαίσθητη τεχνολογία στα χέρια ξένων αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν», δήλωσε ο Μάθιου Ολσεν (Matthew G. Olsen) από το Τμήμα Εθνικής Ασφάλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. «Δεν θα ανεχθούμε όσους θα παραβιάσουν τους νόμους των ΗΠΑ για να επιτρέψουν σε αυταρχικά καθεστώτα και άλλα εχθρικά έθνη να χρησιμοποιήσουν προηγμένη τεχνολογία για να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και να υπονομεύσουν τις δημοκρατικές αξίες σε όλο τον κόσμο», τόνισε.

Πηγή: Γραφείο του Εισαγγελέα της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης

«Εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο από το 2017»

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Μπογονικολός εμπλέκεται από το 2017 σε λαθρεμπόριο στρατιωτικών τεχνολογιών και τεχνολογιών διπλής χρήσης αμερικανικής προέλευσης προς τη Ρωσία, παραβιάζοντας την αμερικανική νομοθεσία. Μερικοί από τους Ρώσους τελικούς χρήστες περιελάμβαναν εγκαταστάσεις πυρηνικής και κβαντικής έρευνας, καθώς και τη Στρατιωτική Μονάδα 33949, μέρος της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, γνωστή ως SVR.

Με βάση την καταγγελία, ο επιχειρηματίας προσλήφθηκε ως πράκτορας προμηθειών για τη Ρωσία το 2017. Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μια θυγατρική της Serniya, στις 27 Δεκεμβρίου 2017, είπαν στον κατηγορούμενο να έρθει μόνος στη Μόσχα «αφού η ημερήσια διάταξη θα είναι ένα πολύ ευαίσθητο». Σχετικά με μια επόμενη παραγγελία, ο κατηγορούμενος ενημέρωσε ότι θα παραποιούσε μια άδεια εξαγωγής, λέγοντας «Υπογράφω ότι τα είδη είναι μόνο για την Ολλανδία . . . Ευαίσθητη υπόθεση. . . Για τον ίδιο λόγο δεν μπορώ να πιέσω τον προμηθευτή (των ΗΠΑ)». Ο κατηγορούμενος υπέγραψε επίσης πολλές ψευδείς δηλώσεις τελικής χρήσης και τις παρείχε σε εταιρείες των ΗΠΑ, πιστοποιώντας ότι η εταιρεία ήταν ο τελικός χρήστης των ζητούμενων αντικειμένων, ότι η εταιρεία δεν θα επανεξήγαγε τα αγαθά αλλού και ότι τα αγαθά δεν θα χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη όπλων.



Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Στο Olympia Forum III από την συζήτηση “Η καινοτομία και η αειφορία ως βάσεις για την τουριστική ανάπτυξη”.
Με τη συμμετοχή της υφυπουργού Τουρισμού κ. Ζαχαράκη, του Προέδρου της Aratos Group Νίκου Μπογονικολού, του κ. Αλέξανδρου Αγγελοπούλου από το Aldemar resort, και του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκταρίου Φαρμάκη.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Aratos Group; Τον πρόεδρό μας δρ Νίκο Μπογονικολό τίμησε σήμερα σε μια όμορφη εκδήλωση στον Πύργο η ΕΑΑΝ νόμου Ηλείας μετά τη μικρή δωρεά που πρόσφερε στο Πολεμικό Ναυτικό.
1.Από τη βράβευση με τον πρόεδρο της Ένωσης κ. Ζώη Υφαντή.
2.Από τη συζήτηση με τον Διοικητή Υποβρυχίων κ. Ιωάννη Στρατογιάννη στο περιθώριο της εκδήλωσης.
3. Με το Διοικητή της ΣΕΤΤΗΛ Πύργου κ. Παρασκευά Κατσιλίδη

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr