Home ΔΙΕΘΝΗ Οι κατασκευαστές εμβολίων προετοιμάζουν εμβόλιο για τη γρίπη των πτηνών για τον άνθρωπο «για κάθε ενδεχόμενο» – Τα πλούσια έθνη κλειδώνουν τις προμήθειες

Οι κατασκευαστές εμβολίων προετοιμάζουν εμβόλιο για τη γρίπη των πτηνών για τον άνθρωπο «για κάθε ενδεχόμενο» – Τα πλούσια έθνη κλειδώνουν τις προμήθειες

by _
0 comment 211 views
Οι κατασκευαστές εμβολίων προετοιμάζουν εμβόλιο για τη γρίπη των πτηνών για ανθρώπους «για κάθε ενδεχόμενο» – Τα πλούσια έθνη κλειδώνουν τις προμήθειες
Οι κατασκευαστές εμβολίων προετοιμάζουν εμβόλιο για τη γρίπη των πτηνών για ανθρώπους «για κάθε ενδεχόμενο» – Τα πλούσια έθνη κλειδώνουν τις προμήθειες

A poultry farm in Castelnau-Tursan © Thomson Reuters

Οι κατασκευαστές εμβολίων προετοιμάζουν εμβόλιο για τη γρίπη των πτηνών για τον άνθρωπο «για κάθε ενδεχόμενο» – Τα πλούσια έθνη κλειδώνουν τις προμήθειες

-της Jennifer Rigby • 20 Μαρτίου

ΛΟΝΔΙΝΟ (Reuters) – Μερικοί από τους κορυφαίους κατασκευαστές εμβολίων κατά της γρίπης στον κόσμο λένε ότι θα μπορούσαν να κάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια εμβόλια για τη γρίπη των πτηνών για τον άνθρωπο μέσα σε μήνες, εάν ένα νέο στέλεχος της γρίπης των πτηνών διασχίσει ποτέ τη διαίρεση των ειδών.

Ένα τρέχον ξέσπασμα γρίπης των πτηνών γνωστό ως H5N1 clade 2.3.4.4b έχει, υποτίθεται, σκότωσε αριθμούς ρεκόρ πτηνών και μολυσμένων θηλαστικών. Ωστόσο, τα ανθρώπινα κρούσματα παραμένουν πολύ σπάνια και οι διεθνείς αξιωματούχοι υγείας είπαν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων είναι ακόμα χαμηλός.

Στελέχη τριών κατασκευαστών εμβολίων – της GSK Plc Moderna Inc και της CSL Seqirus, που ανήκει στην CSL Ltd – είπαν στο Reuters ότι ήδη αναπτύσσουν ή πρόκειται να δοκιμάσουν δείγματα ανθρώπινων εμβολίων που ταιριάζουν καλύτερα με τον κυκλοφορούντα υποτύπο, ως προληπτικό μέτρο έναντι μιας μελλοντικής πανδημίας.

Άλλοι, όπως η Sanofi, δήλωσαν ότι «είναι έτοιμοι» να ξεκινήσουν την παραγωγή εάν χρειαστεί, με υπάρχοντα στελέχη εμβολίου H5N1 σε απόθεμα.

Υπήρξε επίσης ώθηση μεταξύ των εταιρειών να αναπτύξουν ένα εμβόλιο για τη γρίπη των πτηνών για τα πουλερικά, μια αγορά δυνητικά πολύ μεγαλύτερη από αυτή για τον άνθρωπο.

Λιγότερο καθησυχαστικό, ωστόσο, είναι ότι οι περισσότερες από τις πιθανές ανθρώπινες δόσεις προορίζονται για πλούσιες χώρες σε μακροχρόνια συμβόλαια ετοιμότητας, δήλωσαν ειδικοί στον τομέα της υγείας και οι εταιρείες.

Τα σχέδια πανδημίας πολλών χωρών λένε ότι τα εμβόλια γρίπης πρέπει να χορηγούνται πρώτα στους πιο ευάλωτους ενώ η προσφορά είναι περιορισμένη. Αλλά κατά τη διάρκεια του COVID-19, πολλές χώρες πλούσιες σε εμβόλια εμβολίασαν μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού τους προτού σκεφτούν να μοιραστούν δόσεις.

Ένα διεθνές πλαίσιο για την πανδημική γρίπη διαθέτει το 10% της παγκόσμιας προσφοράς στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να το μοιραστεί με χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Αντίθετα, ο ΠΟΥ αναζητά εγγυήσεις παγκόσμιας προσφοράς 20% για άλλους τύπους πανδημιών στον απόηχο του COVID.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ είπε ότι έχει υπογράψει νομικά δεσμευτικές συμφωνίες με 14 κατασκευαστές για το 10% του εμβολίου τους για την πανδημική γρίπη «καθώς βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής», σε συνδυασμό δόσεων που χορηγούνται και δόσεων που θα αγοραστούν από τον οργανισμό σε προσιτή τιμή. Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν έξι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εποχικής γρίπης, όπως η GSK, η Sanofi και η CSL Seqirus, δήλωσε ο ΠΟΥ.

Πολλά από τα πιθανά εμβόλια πανδημίας είναι προεγκεκριμένα από ρυθμιστικές αρχές, με βάση δεδομένα από δοκιμές σε ανθρώπους που δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και προκαλούν ανοσοαπόκριση, μια διαδικασία που χρησιμοποιείται ήδη με τα εμβόλια εποχικής γρίπης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην απαιτούν περαιτέρω δοκιμές σε ανθρώπους, ακόμα κι αν πρέπει να τροποποιηθούν ώστε να ταιριάξουν καλύτερα στο όποιο στέλεχος μεταβαίνει στους ανθρώπους. Τα δεδομένα σχετικά με το πόσο καλά προστατεύουν πραγματικά τα εμβόλια από μόλυνση θα συγκεντρώνονταν σε πραγματικό χρόνο.

Συνολικά, ο ΠΟΥ είπε ότι υπάρχουν σχεδόν 20 αδειοδοτημένα εμβόλια κατά του ευρύτερου στελέχους H5 της γρίπης. Οι υπάρχουσες αντιικές θεραπείες για άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί θα συμβάλουν επίσης στον μετριασμό των επιπτώσεων.

Ταυτόχρονα, η μετάβαση στη μεγάλης κλίμακας παραγωγή μιας πιο στοχευμένης βολής θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες, είπαν οι κατασκευαστές. Ορισμένα πιθανά εμβόλια χρησιμοποιούν μια παραδοσιακή μέθοδο, την ανάπτυξη του ιού που χρησιμοποιείται στα εμβόλια σε αυγά κοτόπουλου σε διάστημα τεσσάρων έως έξι μηνών.

«Η δημιουργία της πρώτης δόσης είναι η πιο εύκολη», δήλωσε ο Raja Rajaram, επικεφαλής της παγκόσμιας ιατρικής στρατηγικής στο CSL Seqirus. «Το πιο δύσκολο είναι η παραγωγή σε μεγάλες ποσότητες».

Οι ειδικοί έχουν υποστηρίξει εδώ και καιρό νέες προσεγγίσεις στην ανάπτυξη εμβολίων, τόσο για την εποχική όσο και για την πανδημική γρίπη. Ο COVID απέδειξε τη δυνατότητα της τεχνολογίας mRNA να προσαρμόζεται πιο γρήγορα στους μεταβαλλόμενους ιούς, επειδή τα εμβόλια χρησιμοποιούν γενετικές πληροφορίες από το παθογόνο, αντί να χρειάζεται να αναπτύξουν τον ίδιο τον ιό.

Η έρευνα για το εμβόλιο mRNA της Moderna ξεκίνησε στην πραγματικότητα με την πανδημική γρίπη και τροποποιήθηκε για τον COVID, δήλωσε ο Raffael Nachbagauer, εκτελεστικός διευθυντής μολυσματικών ασθενειών στη Moderna.

Η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει μια μικρή ανθρώπινη δοκιμή ενός εμβολίου πανδημίας γρίπης mRNA προσαρμοσμένου στον νέο υποτύπο της γρίπης των πτηνών το πρώτο εξάμηνο του 2023, είπε, προσθέτοντας ότι η Moderna θα μπορούσε να ανταποκριθεί «πολύ γρήγορα» σε ένα σενάριο επιδημίας. Τα αποτελέσματα θα παρακολουθούνται στενά, καθώς τα δεδομένα για την υποψήφια για εποχική γρίπη της Moderna ήταν μεικτά.

ΠΗΓΗ >> https://www.msn.com/en-us/health/other/vaccine-makers-prep-bird-flu-shot-for-humans-just-in-case-rich-nations-lock-in-supplies/ar-AA18S0RY

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr