Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Νέο τεστ για τις αγορές μετά το «καμπανάκι» του ΔΝΤ – Γιατί έγινε στόχος η Deutsche Bank

Νέο τεστ για τις αγορές μετά το «καμπανάκι» του ΔΝΤ – Γιατί έγινε στόχος η Deutsche Bank

by _
0 comment 61 views
Νέο τεστ για τις αγορές μετά το «καμπανάκι» του ΔΝΤ – Γιατί έγινε στόχος η Deutsche Bank
Νέο τεστ για τις αγορές μετά το «καμπανάκι» του ΔΝΤ – Γιατί έγινε στόχος η Deutsche Bank

Νέο τεστ για τις αγορές μετά το «καμπανάκι» του ΔΝΤ – Γιατί έγινε στόχος η Deutsche Bank

Εβδομάδα επιφυλακής για τους επενδυτές ξεκινά με το άνοιγμα των αγορών αύριο, καθώς το ΔΝΤ σήμερα συνέστησε αυξημένη επιφυλακή για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα

Οι πιέσεις που δέχτηκε την περασμένη εβδομάδα η μετοχή της Deutsche Bank, η οποία έκλεισε τελικά την Παρασκευή με πτώση 8,53%, προβλημάτισαν έντονα τις αγορές για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο.

Έπειτα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, και την αναταραχή με επίκεντρο την Credit Suisse που οδήγησε σε έναν «αναγκαστικό γάμο» με την UBS, η προοπτική μίας τρίτης κρίσης μέσα σε λίγες εβδομάδες ανησύχησε τους επενδυτές.

Διαβεβαιώσεις υπήρξαν, βέβαια, όπως από τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, αλλά η πραγματικότητα στα ταμπλό των χρηματιστηρίων είναι σε θέση να ανατρέπει κάθε διαβεβαίωση από όσο ψηλά και αν έρχεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ζήτησε σήμερα από το Πεκίνο που βρίσκεται  να υπάρχει επιφυλακή απέναντι στην «ακόμη αυξημένη αβεβαιότητα» που επικρατεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα, μετά και την πτώχευση της SVB.

«Είναι σαφές ότι οι κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί», δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου κατά την διάρκεια του Φόρουμ για την Ανάπτυξη της Κίνας, που οργανώνεται στο Πεκίνο από την κινεζική κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι «τα μέτρα που ελήφθησαν άμβλυναν σε κάποιον βαθμό τις εντάσεις στις αγορές, αλλά η αβεβαιότητα είναι αυξημένη, πράγμα που τονίζει την ανάγκη να παραμείνουμε σε επιφυλακή».

Το ερώτημα είναι πλέον αν αυτή η κρίση θα πλήξει την DB, η οποία 15 χρόνια μετά την «παρά τρίχα» σωτηρία της από τα τοξικά ομόλογα της Lehman βρίσκεται εκτεθειμένη σε άλλους κινδύνους.

Που βρίσκεται, λοιπόν, το πρόβλημα στους ισολογισμούς και τη γενικότερη πορεία της Deutsche Bank που έφερε το μαζικό όσο και αδικαιολόγητο ξεπούλημα της Παρασκευής; Πώς θα τα αποτιμήσουν αυτά οι αγορές;

Η γερμανική τράπεζα είναι «φορτωμένη» με ομόλογα του γερμανικού δημοσίου (bund). Έχει ιδιαίτερα μεγάλη έκθεση σε ομόλογα διετούς και τριετούς διάρκειας, τα οποία εκδόθηκαν με αρνητικό επιτόκιο (-1%).

Με την άνοδο των επιτοκίων διεθνώς, οι αποδόσεις των ομολόγων αυτών έχουν φτάσει στο 2,37% και οι τιμές τους (που κινούνται αντίστροφα με την απόδοση) έχουν υποχωρήσει στο 80-85% της ονομαστικής αξίας, την τιμή δηλαδή στην οποία τα αποκτήθηκαν κατά την έκδοσή τους.

Επίσης η γερμανική τράπεζα είναι εκτεθειμένη σε επενδύσεις στην αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ, που είναι επίσης ευάλωττη στην άνοδο των επιτοκίων.

Διαβάστε στο newmoney.gr: Γιατί έγινε στόχος η Deutsche Bank – Η αχίλλειος πτέρνα των bund 2ετίας, τα ακίνητα στις ΗΠΑ και το «παρελθόν» με τη Ρωσία

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr