Home ΔΙΕΘΝΗ Ζωντανές ενημερώσεις: Ο Νετανιάχου καθυστερεί το σχέδιο αναθεώρησης του Ανώτατου Δικαστηρίου

Ζωντανές ενημερώσεις: Ο Νετανιάχου καθυστερεί το σχέδιο αναθεώρησης του Ανώτατου Δικαστηρίου

by _
0 comment 64 views

Ζωντανές ενημερώσεις: Ο Νετανιάχου καθυστερεί το σχέδιο αναθεώρησης του Ανώτατου Δικαστηρίου

-Patrick Kingsley Αναφορά από την Ιερουσαλήμ


Video

CreditCredit…Reuters

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει τις δικαστικές αλλαγές που προκάλεσαν εμφύλιες αναταραχές, μια κίνηση που ήρθε αφότου ένας δεξιός εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό του απέσυρε τις αντιρρήσεις του.

Εδώ είναι το τελευταίο στην πολιτική κρίση του Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι καθυστερεί τα επίμαχα σχέδια της κυβέρνησής του για αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος, τα οποία έχουν προκαλέσει εμφύλιες αναταραχές και στάσεις εργασίας και έχουν προκαλέσει μια από τις βαθύτερες εγχώριες κρίσεις στην ιστορία της χώρας.

Η παραχώρηση έγινε αφότου ο επικεφαλής ενός ισχυρού ακροδεξιού πολιτικού κόμματος, Itamar Ben-Gvir, δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στην αναβολή της ψηφοφορίας, δίνοντας στον κ. Νετανιάχου την ευκαιρία να κάνει πίσω και να προσπαθήσουν να αποκλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες που έχουν προκαλέσει διακοπές σε όλο το Ισραήλ.

Η ανατροπή του κ. Νετανιάχου ήρθε μετά από μια ταραχώδη ημέρα παρασκηνιακών πολιτικών διαπραγματεύσεων, διαδηλώσεων στους δρόμους και απεργιών που σταμάτησαν ορισμένες υπηρεσίες υγείας και εμπόδισαν τις πτήσεις να φύγουν από το κύριο αεροδρόμιο του Ισραήλ. Υποχωρώντας από την προσπάθειά του να αποδυναμώσει το δικαστικό σώμα, ο κ. Νετανιάχου προσπαθούσε να αποκαταστήσει την ηρεμία στους δρόμους — αλλά τώρα κινδυνεύει να αποσταθεροποιηθεί ο πολιτικός του συνασπισμός.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, σκληροπυρηνικά μέλη του συνασπισμού του είχαν δεσμευτεί να συνεχίσουν την αναθεώρηση καθώς αυξάνονταν οι φόβοι για συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του σχεδίου.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο κ. Μπεν-Γκβίρ, επικεφαλής του κόμματος Εβραϊκή Δύναμη και μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού του κ. Νετανιάχου, δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Ισραηλινό ηγέτη ότι η ψηφοφορία για το μέτρο θα μπορούσε να καθυστερηθεί μέχρι μετά την ερχόμενη κοινοβουλευτική διακοπή. .

Να τι πρέπει να γνωρίζετε:

Η κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου – η πιο δεξιά και θρησκευτικά συντηρητική στην ισραηλινή ιστορία – προσπάθησε να δώσει στον εαυτό της μεγαλύτερο έλεγχο στην επιλογή των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου και να περιορίσει την εξουσία του δικαστηρίου στο Κοινοβούλιο. Οι επικριτές φοβούνται ότι οι αλλαγές θα αφαιρέσουν σημαντικές διακρίσεις εξουσιών στην κυβέρνηση και θα διαβρώσουν τη δημοκρατία. Οι υποστηρικτές λένε ότι οι αλλαγές θα περιορίσουν την επιρροή μιας υπερβολικής και μη εκλεγμένης δικαστικής γραφειοκρατίας.

Η απόλυση από τον κ. Νετανιάχου του υπουργού Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος είχε ζητήσει να σταματήσει η διαδικασία, πυροδότησε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι διαδηλωτές επέστρεψαν στους δρόμους τη Δευτέρα, συγκεντρώνοντας έξω από το κοινοβούλιο στην Ιερουσαλήμ και αποκλείοντας έναν μεγάλο δρόμο στο Τελ Αβίβ. Υπήρξαν επίσης εκκλήσεις για αντεπιδηλώσεις από έναν κορυφαίο βουλευτή του συνασπισμού, τον Simcha Rothman, ο οποίος ηγήθηκε των προσπαθειών για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος, και μια ακροδεξιά ομάδα οπαδών του ποδοσφαίρου.

Ο αγώνας για το δικαστικό σχέδιο έχει γίνει η βάση για μια βαθύτερη ιδεολογική και πολιτιστική διαμάχη στο Ισραήλ μεταξύ εκείνων που θέλουν ένα πιο κοσμικό και πλουραλιστικό κράτος και εκείνων με πιο θρησκευτικό και εθνικιστικό όραμα. Οι θρησκευόμενοι Εβραίοι, ιδιαίτερα οι υπερορθόδοξοι, βλέπουν το δικαστήριο ως εμπόδιο στον υπερσυντηρητικό τρόπο ζωής τους.

Ο κ. Νετανιάχου, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, ήταν κάποτε ένθερμος υπερασπιστής ενός ισχυρού και ανεξάρτητου Ανώτατου Δικαστηρίου. Τώρα δικάζεται για κατηγορίες διαφθοράς ενώπιον του ίδιου δικαστικού σώματος που θα υπόκειται στην αναθεώρηση της κυβέρνησής του και οι επικριτές λένε ότι η προσπάθειά του να περιορίσει τις εξουσίες του είναι μια προσπάθεια να απελευθερωθεί από νομικά προβλήματα ή να αποφύγει την τιμωρία. Ο κ. Νετανιάχου είπε ότι δεν έχει προσωπικά κίνητρα και αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία στις υποθέσεις σε βάρος του.

Η απόλυση του κ. Gallant αύξησε τις τριβές μεταξύ του κ. Νετανιάχου και της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία γίνεται όλο και πιο έντονη σχετικά με τις επιφυλάξεις της σχετικά με το δικαστικό σχέδιο. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας εξέδωσε μια δήλωση κατά τη διάρκεια της νύχτας καλώντας για συμβιβασμό, εκφράζοντας βαθιά ανησυχία και τονίζοντας ότι «οι δημοκρατικές αξίες ήταν πάντα και πρέπει να παραμείνουν χαρακτηριστικό της σχέσης ΗΠΑ-Ισραήλ».

Ενημέρωση: Ο Νετανιάχου ανακοινώνει ότι θα αναβάλει την ψηφοφορία για τη δικαστική αναθεώρηση για να δοθεί χρόνος για διάλογο.

Οι περισσότεροι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν εγκαταλείψει την περιοχή γύρω από το Κοινοβούλιο και βαδίζουν προς την κατεύθυνση του σπιτιού του Νετανιάχου, κλείνοντας δρόμους και γεμίζοντας πλατείες στην κεντρική Ιερουσαλήμ. Κάποιοι πέρασαν από τη μικρότερη, φιλοκυβερνητική διαδήλωση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ξεχωριστή περιοχή κοντά στη Βουλή, αλλά δεν φάνηκε να υπήρξαν σημαντικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο ομάδων.

ΠΗΓΗ >> https://www.nytimes.com/live/2023/03/27/world/israel-protests-netanyahu

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr