Home ΗΠΑ Ποιες χώρες κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους των ΗΠΑ;

Ποιες χώρες κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους των ΗΠΑ;

by _
0 comment 64 views
Ποιες χώρες κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους των ΗΠΑ;
Ποιες χώρες κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους των ΗΠΑ;

Ποιες χώρες κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους των ΗΠΑ;

24 Μαρτίου 2023
Της Dorothy Neufeld
Γραφικά/Σχέδιο: Joyce Ma
Διάγραμμα που δείχνει ποιες χώρες έχουν το μεγαλύτερο χρέος των ΗΠΑ

Ποιες χώρες κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους των ΗΠΑ; Σήμερα, η Αμερική χρωστάει σε ξένους επενδυτές που κατέχουν το εθνικό της χρέος 7,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτά έχουν τη μορφή τίτλων του Δημοσίου, μερικά από τα πιο ρευστά περιουσιακά στοιχεία παγκοσμίως. Οι κεντρικές τράπεζες τις χρησιμοποιούν για συναλλαγματικά αποθέματα και οι ιδιώτες επενδυτές συρρέουν σε αυτές για ασφάλεια χάρη στον αντιληπτό χαμηλό κίνδυνο αθέτησης.

Πέρα από αυτούς τους λόγους, οι ξένοι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν ομόλογα ως αποθεματικό αξίας. Συχνά χρησιμοποιούνται ως εγγύηση κατά τη διάρκεια ορισμένων διεθνών εμπορικών συναλλαγών ή οι χώρες μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να βοηθήσουν στη διαχείριση της συναλλαγματικής πολιτικής. Για παράδειγμα, οι χώρες μπορεί να αγοράζουν ομόλογα για να προστατεύσουν τη συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματός τους από την κερδοσκοπία.

Στο παραπάνω γράφημα, παρουσιάζουμε τους ξένους κατόχους του εθνικού χρέους των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας δεδομένα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι κορυφαίοι ξένοι κάτοχοι του χρέους των ΗΠΑ

Με 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα του Δημοσίου, η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος ξένος κάτοχος χρέους των ΗΠΑ.

Η Ιαπωνία ξεπέρασε την Κίνα ως ο κορυφαίος κάτοχος το 2019 καθώς η Κίνα απώλεσε πάνω από 250 δισεκατομμύρια δολάρια, ή το 30% των συμμετοχών της σε τέσσερα χρόνια.

Αυτή η εκφόρτωση ομολόγων της Κίνας είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η χώρα μπορεί να διαχειριστεί τη συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν. Αυτό συμβαίνει γιατί αν πουλάει δολάρια, μπορεί να αγοράσει το γιουάν όταν πέσει το νόμισμα. Ταυτόχρονα, η Κίνα δεν χρησιμοποιεί αποκλειστικά το δολάριο για τη διαχείριση του νομίσματός της – χρησιμοποιεί πλέον ένα καλάθι νομισμάτων.

Ακολουθούν οι χώρες που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους των ΗΠΑ:

Κατάταξη Χώρα Μερίδιο Συμμετοχών του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ επί του συνόλου
1 🇯🇵 Ιαπωνία 1.076 δισ. $ 14,7%
2 🇨🇳 Κίνα 867 δισεκατομμύρια $ 11,9%
3 🇬🇧 Ηνωμένο Βασίλειο 655 δισεκατομμύρια $ 8,9%
4 🇧🇪 Βέλγιο 354 δισ. $ 4,8%
5 🇱🇺 Λουξεμβούργο 329 δισεκατομμύρια $ 4,5%
6 🇰🇾 Νησιά Κέιμαν 284 δισεκατομμύρια $ 3,9%
7 🇨🇭 Ελβετία 270 δισεκατομμύρια $ 3,7%
8 🇮🇪 Ιρλανδία 255 δισ. $ 3,5%
9 🇹🇼 Ταϊβάν 226 δισ. $ 3,1%
10 🇮🇳 Ινδία 224 δισεκατομμύρια $ 3,1%

Όπως δείχνει ο παραπάνω πίνακας, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο τρίτος υψηλότερος κάτοχος, με πάνω από 655 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα. Σε όλη την Ευρώπη, 13 χώρες είναι αξιόλογοι κάτοχοι αυτών των τίτλων, οι υψηλότεροι σε οποιαδήποτε περιοχή, ακολουθούμενη από την Ασία-Ειρηνικό με 11 διαφορετικούς κατόχους.

Μια χούφτα μικρών χωρών κατέχουν ένα εκπληκτικό ποσό χρέους των ΗΠΑ. Με πληθυσμό 70.000 κατοίκων, τα νησιά Κέιμαν κατέχουν ένα τεράστιο ποσό ομολόγων του Δημοσίου ύψους 284 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Υπάρχουν περισσότερα hedge funds που εδρεύουν στα νησιά Κέιμαν κατά κεφαλήν από οποιοδήποτε άλλο έθνος παγκοσμίως.

Στην πραγματικότητα, τα τέσσερα μικρότερα έθνη στην παραπάνω απεικόνιση – Νήσοι Κέιμαν, Βερμούδες, Μπαχάμες και Λουξεμβούργο – έχουν συνολικά πληθυσμό μόλις 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά κατέχουν ένα εκπληκτικό ποσό 741 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ομόλογα των ΗΠΑ.

Τα επιτόκια και η Δυναμική Αγοράς Διαθεσίμων

Το 2022, η εξωτερική ζήτηση για ομόλογα μειώθηκε κατά 6%, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια και το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ έκαναν την κατοχή αυτών των ομολόγων λιγότερο κερδοφόρα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αύξηση των επιτοκίων για το χρέος των ΗΠΑ καθιστά την παρούσα αξία των μελλοντικών πληρωμών εισοδήματός τους χαμηλότερη. Στο μεταξύ πέφτουν και οι τιμές τους.

Όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα, αυτή η πτώση της ζήτησης είναι μια απότομη αντιστροφή από το 2018-2020, όταν η ζήτηση εκτινάχθηκε καθώς τα επιτόκια κυμαίνονταν σε ιστορικά χαμηλά. Μια παρόμοια τάση σημειώθηκε τη δεκαετία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09, όταν το χρέος των ΗΠΑ ουσιαστικά τριπλασιάστηκε από 2 σε 6 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι Ξένες Συμμετοχές του Χρέους των Η.Π.Α

Η κινητήρια δύναμη αυτής της τάσης ήταν η ταχεία αγορά ομολόγων από την Κίνα, η οποία εκτινάχθηκε από 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2002 σε 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2013. Καθώς οι εξαγωγές και η παραγωγή της χώρας διευρύνονταν, πουλούσε γιουάν και αγόραζε δολάρια για να βοηθήσει στην άμβλυνση της συναλλαγματικής πίεσης στο νόμισμά της.

Η γρήγορη μετάβαση στο σήμερα και η παγκόσμια αβεβαιότητα επιτοκίων -η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει τις αποτιμήσεις των εθνικών νομισμάτων και συνεπώς τη ζήτηση για ομόλογα- συνεχίζει να είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει τη μελλοντική κατεύθυνση των διακρατήσεων ξένου χρέους των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ >> https://www.visualcapitalist.com/which-countries-hold-the-most-us-debt/

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr