Home ΗΠΑ Sillicon Valley Bank: Στη βίλα του στη Χαβάη με σορτς και σαγιονάρες ο πρώην CEO λίγο μετά την κατάρρευση

Sillicon Valley Bank: Στη βίλα του στη Χαβάη με σορτς και σαγιονάρες ο πρώην CEO λίγο μετά την κατάρρευση

by _
0 comment 13 views
 
 

Sillicon Valley Bank: Στη βίλα του στη Χαβάη με σορτς και σαγιονάρες ο πρώην CEO λίγο μετά την κατάρρευση

Δύο εβδομάδες πριν είχε πουλήσει μετοχές $3,6 εκατ. – Έφτασε με λιμουζίνα στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο – Εθεάθη στην συνέχεια να περπατά στους δρόμους της Lahaina με σορτς και σαγιονάρες

Ο πρώην επικεφαλής της Silicon Valley Bank, Γκρέγκορι Μπέκερ, έχει καταφύγει στην πολυτελή του βίλα στο Μάουϊ της Χαβάης αξίας 3,1 εκατομμυρίων δολαρίων – αφήνοντας πίσω του το χάος που προκλήθηκε από την κατάρρευση της τράπεζας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Daily Mail ενώ οι πελάτες του ανησυχούν για το πότε – ή ακόμα και αν – θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους, το πρώην αφεντικό της Silicon Valley Bank απολαμβάνει τον ήλιο στο παραθαλάσσιο καταφύγιό του στη Χαβάη.

Μαζί με τη σύζυγό του, έφτασαν με λιμουζίνα και σοφέρ στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο τη Δευτέρα και με εισιτήρια πρώτης θέσης πέταξαν για τον νησιωτικό παράδεισο όπου εθεάθησαν την Τετάρτη να περπατούν στους δρόμους της Lahaina με σορτς και σαγιονάρες.

Ο Μπέκερ έχει δεχθεί έντονη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την κατάρρευση της τράπεζας και βρίσκεται μάλιστα υπό έρευνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την πώληση μετοχών λίγο πριν τη «βουτιά». Το CNBC ανέφερε ότι πούλησε μετοχές σχεδόν 30 εκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια.

Πούλησε $3,6 εκατ. σε μετοχές λίγο πριν την κατάρρευση

Υπενθυμίζεται ότι, ο Γκρεγκ Γκρεγκ Μπέκερ, φαινεται να πούλησε 12.451 μετοχές στις 27 Φεβρουαρίου για 3,6 εκατομμύρια δολάρια, με μέση τιμή 287,42 δολάρια η κάθε μία.

Εκείνη την ημέρα απέκτησε επίσης τον ίδιο αριθμό μετοχών χρησιμοποιώντας δικαιώματα προαίρεσης μετοχών με τιμή 105,18 δολάρια η καθεμία, σύμφωνα με ένα έντυπο που κατέθεσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης σε συνδυασμό με την πώληση μετοχών σήμαινε ότι η μετοχή της Becker στην SVB παρέμεινε αμετάβλητη.

Και οι δύο συναλλαγές έγιναν μέσω καταπιστεύματος που ελέγχει, χρησιμοποιώντας ένα σχέδιο συναλλαγών που είχε δημιουργήσει στις 26 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την κατάθεση. Οι επιλογές είχαν οριστεί να λήξουν στις 2 Μαΐου.

Ο Μπέκερ τίθεται τώρα υπό έλεγχο, μεταξύ άλλων από έναν προσωπικό του νωστό, τον Δημοκρατικό βουλευτή της Καλιφόρνια Ρο Χάνα, ο οποίος είπε την Κυριακή ότι ο Μπέκερ πρέπει να δώσει αυτά τα χρήματα πίσω. «Θα πρέπει να γίνει ανάκτηση οποιουδήποτε από αυτά τα χρήματα», είπε ο Χάνα σε συνέντευξή του στην Washington Post. «Θα έπρεπε να πάνε στους καταθέτες», είπε. Τα αιχμηρά σχόλια από τον Χάνα, ο οποίος εκπροσωπεί την περιοχή όπου είχε την έδρα της η Silicon Valley Bank, έρχονται εν μέσω οργής στην Ουάσιγκτον για το ποιος θα έπρεπε να είναι ο ρόλος της κυβέρνησης στη διάσωση της τράπεζας και στην εξυγίανση προς χάριν των πελατών της.

Πριν ο Μπέκερ δημιουργήσει το πιο πρόσφατο σχέδιο συναλλαγών του, πούλησε για τελευταία φορά μετοχές SVB στην ανοιχτή αγορά πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, την 1η Δεκεμβρίου 2021. Σε αυτή τη συναλλαγή, πούλησε 12.500 μετοχές για 8,7 εκατομμύρια δολάρια με μέση τιμή 698,69 δολάρια η καθεμία. Την ίδια ημέρα, άσκησε επίσης δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών για να αποκτήσει 12.500 μετοχές και οι πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω ενός σχεδίου διαπραγμάτευσης που είχε δημιουργηθεί στις 26 Οκτωβρίου 2021.

Ο Χάνα προειδοποίησε ότι η πώληση μπορεί να μην υποδηλώνει αδικοπραγία. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πριν ρίξουμε αμφιβολίες για τα κίνητρα κάποιου εάν πρόκειται για προγραμματισμένη πώληση εδώ και μήνες», είπε. «Χρειαζόμαστε όλα τα γεγονότα να βγουν στη δημοσιότητα πριν βγάλουμε συμπεράσματα», είπε. Εάν υπάρχουν ενδείξεις κακής συμπεριφοράς, η κυβέρνηση «θα μπορούσε να τον μηνύσει», είπε.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ το βράδυ της Κυριακής δήλωσε ότι όλοι οι καταθέτες στην τράπεζα Silicon Valley Bank θα αποκτούσαν σήμερα πρόσβαση στα χρήματά τους.

Ποιος είναι ο Γκρεγκ Μπέκερ, ο «καπετάνιος» της SVB

Ο 54χρονος Γκρεγκ Μπέκερ, ο οποίος ήταν στο τιμόνι της SVB ως διευθύνων σύμβουλος, εντάχθηκε στην εταιρεία πριν από τρεις δεκαετίες ως υπάλληλος δανείων και στη συνέχεια αναρριχήθηκε στην κορυφή της ιεραρχίας. Σύμφωνα με το Reuters, o Μπέκερ έκανε ποδήλατο στον ελεύθερο χρόνο του και έχει πέντε ενήλικα παιδιά.

Ο ιστότοπος της Silicon Valley Bank αποκαλεί τον Μπέκερ «πρωταθλητή της οικονομίας της καινοτομίας». Σε ένα βίντεο για το BBC τον Δεκέμβριο, ο Becker είπε ότι η καλύτερη συμβουλή σταδιοδρομίας του ήταν για όσους αναζητούν εργασία να δημιουργήσουν ένα σύνολο δεξιοτήτων γύρω από την οικονομία της καινοτομίας σε τομείς όπως ο προγραμματισμός υπολογιστών και η διαχείριση έργων.

Ο Μπέκερ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα με πτυχίο στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Silicon Valley Bank. Από εκεί εργάστηκε σε μια τράπεζα που εξυπηρετούσε αυτό που αποκαλούμε «παραδοσιακές εταιρείες». Όταν ο μάνατζέρ του έφυγε για να εργαστεί στην Silicon Valley Bank, ο Μπέκερ ακολούθησε.

Πριν γίνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του SVB Financial Group, ο Μπέκερ συνίδρυσε την SVB Capital, τον επενδυτικό βραχίονα της εταιρείας. Υπηρέτησε επίσης ως πρόεδρος της Silicon Valley Leadership Group από το 2014 έως το 2017 και ήταν μέλος του Συμβουλίου Ψηφιακής Οικονομίας του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ από το 2016 έως το 2017.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το κορυφαίο στέλεχος «κάηκε» κατά τη διάρκεια της φούσκας dot-com, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και αρχές του 2000, ωστόσο «επέζησε» και έφτασε στη θέση να καθοδηγεί την τράπεζα που έκανε focus στις νεοφυείς επιχειρήσεις, στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008. Ο ίδιος έγινε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του SVB Financial Group το 2011.

Τον Ιανουάριο, ο Μπέκερ είχε πει ότι οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται μετά το δύσκολο 2022. «Είμαστε αισιόδοξοι επειδή η κρυστάλλινη μπάλα μας είναι λίγο πιο καθαρή», ανέφερε χαρακτηριστικά στο CNBC. Αν και περίμενε ότι οι δημόσιες αγορές θα σταθεροποιηθούν, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ομαλά.

https://www.protothema.gr/world/article/1350865/sillicon-valley-bank-sti-vila-tou-stin-havai-me-sorts-kai-sagionares-o-proin-ceo-ligo-meta-tin-katarreusi/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr