Home ΙΣΤΟΡΙΑ Ανακαλύφθηκε ναυάγιο από την Ελληνική Επανάσταση στα ανοιχτά της Χαλκιδικής

Ανακαλύφθηκε ναυάγιο από την Ελληνική Επανάσταση στα ανοιχτά της Χαλκιδικής

by _
0 comment 190 views
Ανακαλύφθηκε ναυάγιο από την Ελληνική Επανάσταση στα ανοιχτά της Χαλκιδικής
Ανακαλύφθηκε ναυάγιο από την Ελληνική Επανάσταση στα ανοιχτά της Χαλκιδικής

Ένα από τα κανόνια που ανακαλύφθηκαν στο ναυάγιο στη Χαλκιδική. Πίστωση εικόνας: AMNA

Ανακαλύφθηκε ναυάγιο από την Ελληνική Επανάσταση στα ανοιχτά της Χαλκιδικής

ΤουΤάσου Κοκκινίδη
10 Μαρτίου 2023

Ένα ναυάγιο που πιστεύεται ότι συνδέεται με τον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας το 1821-1829 ανακαλύφθηκε στις ακτές της Χαλκιδικής, στη βόρεια Ελλάδα.

Στο ξύλινο κύτος του ανακαλύφθηκαν επίσης δύο κανόνια και ένα τουφέκι μήκους ενάμισι μέτρου, το καριοφίλι, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους Έλληνες επαναστάτες.

Το ναυάγιο απέχει περίπου 80 μέτρα από τις ακτές του χωριού Φούρκα και σε βάθος τεσσάρων μέτρων. Το ξύλινο κύτος του πλοίου εκτιμάται ότι έχει μήκος 25 μέτρα και πλάτος οκτώ.

Το ξύλινο κύτος του πλοίου εκτιμάται ότι έχει μήκος 25 μέτρα και πλάτος οκτώ. Πίστωση: AMNA

Δύο κανόνια και ένα τουφέκι είναι μεταξύ των ευρημάτων του ναυαγίου στην Ελλάδα

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα δύο πυροβόλα που βρέθηκαν σε καλή κατάσταση, μήκους 1,65 και 1,86 μέτρων αντίστοιχα, καθώς και το καριοφίλι, το οποίο έχει διακοσμητικά στοιχεία και το μήκος του ξεπερνά το ενάμιση μέτρο.

Το τουφέκι που ανακαλύφθηκε έχει διακοσμητικά στοιχεία. Πίστωση: AMNA

Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε μαζί με φορητά υλικά, τούβλα, τσιμεντόλιθους, ελαστικά αυτοκινήτων και ακόμη και μια οθόνη τηλεόρασης που οι ντόπιοι είπαν ότι κατέληξε εκεί κατά τις πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών.

Βρέθηκε επίσης μια σύγχρονη σκάλα, η οποία προφανώς χρησιμοποιήθηκε σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να αφαιρεθούν τα κανόνια από τον βυθό της θάλασσας.

Έρευνα για το ναυάγιο διενεργούν οι αρχαιολόγοι Σ. Βραχιονίδου και Α. Τούρτα.

Σύμφωνα με αυτούς, η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, αλλά το ναυάγιο πιθανότατα ανήκει στην επαναστατική περίοδο και χρονολογείται στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα.

Είναι επίσης πιθανό το ίδιο το πλοίο να έπαιξε ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση και συγκεκριμένα στην εξέγερση στη Χαλκιδική, με επικεφαλής τον Εμμανουήλ Παπά, ο οποίος μετέφερε τρόφιμα για να ενισχύσει τους επαναστάτες.

Αποδεικτικά στοιχεία για την ταυτότητα του πλοίου δίνουν τα ευρήματα του ναυαγίου, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, σχοινιά και πανιά, πήλινα και μεταλλικά αγγεία, ένα χάλκινο τηγάνι, ένα γυάλινο μπουκάλι με το φελλό του, θραύσματα από πορσελάνινα κύπελλα, ένα ξύλινο καλάθι , ένα σπασμένο σάκο και ένα χάλκινο μελανοδοχείο.

Η έρευνα και μελέτη του υλικού θα συνεχιστεί, ενώ οι υποθαλάσσιες ανασκαφές θα αναδείξουν την περιοχή και θα φωτίσουν τον ρόλο του ναυαγίου στην όχι και τόσο γνωστή επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία.

ΠΗΓΗ: https://greekreporter.com/2023/03/10/shipwreck-war-independence-discovered-greece/

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr