Home Greek News POLITICO για Τέμπη: Ο Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες της Ελλάδας από την κρίση στην Ευρωζώνη

POLITICO για Τέμπη: Ο Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες της Ελλάδας από την κρίση στην Ευρωζώνη

Δεκάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα για να διαμαρτυρηθούν για τη χειρότερη καταστροφή της Ελλάδας με σιδηροδρομικά ατυχήματα!

by _
0 comment 152 views
POLITICO για Τέμπη: Ο Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες της Ελλάδας από την κρίση στην ευρωζώνη
POLITICO για Τέμπη: Ο Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες της Ελλάδας από την κρίση στην ευρωζώνη

Γυναίκα (R) κρατά ένα πλακάτ που έγραφε «τηλεφώνησε μου όταν φτάσεις» που αφθονεί στις διαδηλώσεις οργής στην Ελλάδα για τη χειρότερη σιδηροδρομική τραγωδία της χώρας που σκότωσε 57 | Σάκης Μητρολίδης/AFP μέσω Getty Images

POLITICO για Τέμπη: Ο Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες της Ελλάδας από την κρίση στην Ευρωζώνη

Δεκάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα για να διαμαρτυρηθούν για τη χειρότερη καταστροφή της Ελλάδας με σιδηροδρομικά ατυχήματα!

ΤΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΑΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ
8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 7:10 μ.μ. CET


ΑΘΗΝΑ — Στις μεγαλύτερες μαζικές διαδηλώσεις από την κρίση της ευρωζώνης, οι Έλληνες βγαίνουν στους δρόμους σε περίπου 75 πόλεις και κωμοπόλεις για να διαμαρτυρηθούν για το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα της χώρας, εντείνοντας την πίεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει των επικείμενων εκλογών.

Το κύμα της οργής του κοινού ακολουθεί μια σύγκρουση τρένου στις 28 Φεβρουαρίου που σκότωσε 57 ανθρώπους και δημιούργησε βαθιά ερωτήματα για τη διαχείριση του κράτους. Πολιτικά, το χρονοδιάγραμμα είναι ευαίσθητο καθώς το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που βρίσκεται ήδη υπό έντονο έλεγχο για ένα σκάνδαλο κατασκοπείας, θα αντιμετωπίσει εκλογές τους επόμενους μήνες, πιθανότατα τον Μάιο.



Στην Αθήνα, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία, φωνάζοντας «δολοφόνους» και αντικυβερνητικά συνθήματα. Τα πανό έγραφαν «Πάρε με τηλέφωνο όταν φτάσεις», μια φράση που λένε οι γονείς στα παιδιά τους πριν φύγουν για ταξίδι, η οποία ταυτίστηκε στενά με αυτόν τον γύρο συγκεντρώσεων, καθώς τα περισσότερα θύματα ήταν φοιτητές. Οι διαμαρτυρίες οργανώθηκαν από εργατικά συνδικάτα και φοιτητικούς συλλόγους, ενώ οι απεργίες σταμάτησαν τα πλοία προς τα νησιά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα.

Αρκετά καφέ και καταστήματα παρέμειναν κλειστά με την ταμπέλα «Είμαστε όλοι στο τρένο σήμερα» αναρτημένη στην είσοδό τους. Ομάδα διαδηλωτών συγκρούστηκε με την αστυνομία, η οποία ανταπέδωσε τα πυρά με δακρυγόνα.

Περίπου 20.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που οδήγησε επίσης σε συμπλοκές. Μέλη των οικογενειών που έχασαν τα παιδιά τους συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο της πόλης της Λάρισας, όπου μεταφέρθηκαν θύματα την περασμένη εβδομάδα.

Μετά το δυστύχημα, ένας σταθμάρχης φυλακίστηκε και κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια, εν αναμονή της δίκης, και ο υπουργός Μεταφορών και ανώτερα στελέχη των σιδηροδρόμων παραιτήθηκαν. Οι ελληνικές αρχές είχαν λάβει προειδοποιήσεις σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια από τον οργανισμό σιδηροδρόμων της ΕΕ.

«Αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια σύγκρουση τρένου και ένα τραγικό σιδηροδρομικό ατύχημα. Μια ολόκληρη γενιά έχει την αίσθηση ότι η ίδια η χώρα εκτροχιάστηκε», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σύριζα.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο νέος υπουργός Μεταφορών, Γεώργιος Γεραπετρίτης, αναγνώρισε τα μεγάλα λάθη που έγιναν το βράδυ του δυστυχήματος, το οποίο χαρακτήρισε «πρωτοφανή εθνική τραγωδία, που μας σημάδεψε όλους».

Είπε ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει την εφαρμογή μιας σύμβασης για αυτόματες λειτουργίες και σηματοδότηση στο σιδηροδρομικό σύστημα και μια σειρά μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας.

Επιδεινώνοντας μόνο τις προκλήσεις για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επισκέφθηκε τη χώρα την Τετάρτη προειδοποίησε ότι η χώρα αντιμετωπίζει «πολύ σοβαρές απειλές για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ολοκλήρωσε την αποστολή της στην Αθήνα, επικαλέστηκε ανεπαρκή ρεπορτάζ, απειλές κατά δημοσιογράφων, μεταναστευτικές πολιτικές, αργή και αναποτελεσματική δικαιοσύνη καθώς και αστυνομική βία.

«Οι έλεγχοι και οι ισορροπίες (οι συνταγματικοί ελέγχοι δηλαδή), απαραίτητες για μια ισχυρή δημοκρατία, υφίστανται μεγάλη πίεση», δήλωσε η πρόεδρος της αντιπροσωπείας Sophie in ‘t Veld.

«Η ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης από έναν μικρό αριθμό ολιγαρχών επηρεάζει αρνητικά τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, με αποτέλεσμα τη δραματική υπο-αναφορά για ορισμένα θέματα. Στον απόηχο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, μια κοινή δήλωση ελληνικών δημοσιογραφικών ενώσεων ανέδειξε επίσης αυτό το πρόβλημα».



Κυβερνητικά στελέχη αρνήθηκαν να συναντήσουν την αντιπροσωπεία, επικαλούμενοι το πένθος για τα θύματα του τρένου, ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο συνδέεται με τη Νέα Δημοκρατία της Ελλάδας, αποχώρησε από την αντιπροσωπεία.

«Το ΕΛΚ έχει μια κακή συνήθεια, η οποία είναι ότι κάθε φορά που κάποιο θέμα τους δημιουργεί προβλήματα, στη συνέχεια τρέχουν σε φυγή», είπε στο POLITICO ο Ιράτξε Γκαρθία, ηγέτης των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Το έχουν κάνει με αυτή την αποστολή στην Ελλάδα ή το κάνουν, για παράδειγμα, με επείγοντα ζητήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

-Ο Eddy Wax συνεισέφερε σε αυτό το ρεπορτἄζ.

ΠΗΓΗ:

https://www.politico.eu/article/mitsotakis-faces-greeces-biggest-protests-since-eurozone-crisis-athens-rallyes-prime-minister-civil-liberties-epp/

 

 

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr