Home Greek News BLOOMBERG: Kόλπος στη Νότια Ελλάδα γίνεται γρανάζι στην αλυσίδα εφοδιασμού πετρελαίου της…Ρωσίας – Εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου αλλάζουν δεξαμενόπλοια στα ανοιχτά των ακτών Ελλάδος

BLOOMBERG: Kόλπος στη Νότια Ελλάδα γίνεται γρανάζι στην αλυσίδα εφοδιασμού πετρελαίου της…Ρωσίας – Εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου αλλάζουν δεξαμενόπλοια στα ανοιχτά των ακτών Ελλάδος

by _
0 comment 319 views
Kόλπος στη Νότια Ελλάδα γίνεται γρανάζι στην αλυσίδα εφοδιασμού πετρελαίου της…Ρωσίας – Εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου αλλάζουν δεξαμενόπλοια στα ανοιχτά της ελληνικής ακτής
Kόλπος στη Νότια Ελλάδα γίνεται γρανάζι στην αλυσίδα εφοδιασμού πετρελαίου της…Ρωσίας – Εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου αλλάζουν δεξαμενόπλοια στα ανοιχτά της ελληνικής ακτής

Μια τυπική μεταφορά ρωσικού αργού από πλοίο σε πλοίο στον κόλπο του Λακωνικού στην Ελλάδα / Πηγή: Bloomberg

BLOOMBERG: Kόλπος στη Νότια Ελλάδα γίνεται γρανάζι στην αλυσίδα εφοδιασμού πετρελαίου της…Ρωσίας – Εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου αλλάζουν δεξαμενόπλοια στα ανοιχτά των ακτών Ελλάδος

Από τους Julian Lee, Alberto Nardelli και Slav Okov

23 Φεβρουαρίου 2023 στις 1:34 π.μ. PSTU ενημερώθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2023 στις 5:44 π.μ. PST

– Δεκάδες εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου αλλάζουν χέρια ανοικτά της Ελλάδος
– Δραστηριότητες μεταγωγής φορτίων λαμβάνουν χώρα σε διεθνή ύδατα

Εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού πετρελαίου και καυσίμων έχουν μεταφερθεί μεταξύ δεξαμενόπλοιων μόλις λίγα μίλια μακριά από τις ακτές της Ελλάδας, ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης που χρησιμοποίησαν οι έμποροι για να ξεπεράσουν τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Μόσχας.



Τουλάχιστον 23 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού και επιπλέον όγκοι διυλισμένων καυσίμων έχουν μεταφερθεί από το ένα δεξαμενόπλοιο στο άλλο στον Λακωνικό κόλπο από τις αρχές του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την παρακολούθηση δεξαμενόπλοιων του Bloomberg. Οι ελληνικές αρχές λένε ότι τα περιθώρια παρέμβασής τους είναι περιορισμένα, επειδή η δραστηριότητα συμβαίνει εκτός ορίου έξι μιλίων στα χωρικά ύδατα της χώρας στην περιοχή.

Οι έμποροι και οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν βρει πολλούς τρόπους για να εξασφαλίσουν τη ροή του ρωσικού πετρελαίου και αυτό είναι μόνο το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Υπήρξε παρόμοια δραστηριότητα κοντά στη Θέουτα, έναν ισπανικό θύλακα στη βόρεια Αφρική. Ένας τεράστιος σκιώδης στόλος δεξαμενόπλοιων έχει επίσης εμφανιστεί για να βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει τις κυρώσεις.

Η εναλλαγή φορτίου στη θάλασσα — γνωστή από τους εμπόρους ως μεταφορά από πλοίο σε πλοίο, ή STS, απαιτεί πολλές βασικές υπηρεσίες προκειμένου να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια. Οι εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπεται να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες μόνο εάν το φορτίο επί του πλοίου αγοράζεται με ανώτατο όριο τιμής της Ομάδας των Επτά ή κάτω από αυτό. Η κυβέρνηση δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει τους ελέγχους που κάνει.

Ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε ότι το μπλοκ θα παρακολουθεί την εφαρμογή των κυρώσεων και θα συνεργαστεί με χώρες όπου παρατηρούνται ασυνήθιστα εμπορικά πρότυπα.

«Για να είναι αποτελεσματικές οι κυρώσεις, ένα πράγμα είναι φυσικά να λαμβάνουμε ισχυρές πολιτικές αποφάσεις, αλλά ένα άλλο είναι να παρακολουθούμε την εφαρμογή των κυρώσεων, ώστε να εφαρμόζονται αποτελεσματικά», είπε σε μια ευρεία απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τη δραστηριότητα. κοντά στην Ελλάδα. Δεν κατονόμασε τη χώρα στην απάντησή του.

Προορισμός η Ασία

Μόλις αντικατασταθούν τα φορτία, τα δεξαμενόπλοια που τα λαμβάνουν στη συνέχεια θα μεταφέρουν το πετρέλαιο χιλιάδες μίλια σε αγοραστές στην Ασία.

Η Ελλάδα είναι το κορυφαίο έθνος που κατέχει πετρελαιοφόρα στον κόσμο και όταν η ΕΕ διαπραγματευόταν ένα ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, η χώρα ήταν μεταξύ εκείνων που πίεζαν για υψηλότερα όρια. Η χώρα ήταν επίσης μεταξύ εκείνων που πίεζαν για ασθενέστερους περιορισμούς στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου όταν συζητούνταν τα σχετικά μέτρα.

Πολλά από τα εμπλεκόμενα πλοία είναι παλιά και το ασφαλιστικό τους καθεστώς είναι ασαφές. Η μέση ηλικία των δεξαμενόπλοιων που συμμετέχουν στις μεταφορές αργού από την Ελλάδα είναι τα 18 έτη. Το παλαιότερο εμπλεκόμενο κατασκευάστηκε το 1997. Αυτό συγκρίνεται με έναν ευρύτερο στόλο δεξαμενόπλοιων του οποίου η μέση ηλικία είναι περίπου 12 χρόνια για το μέγεθος του σκάφους που χρησιμοποιείται πιο συχνά για τη μεταφορά ρωσικού αργού.

Οι μεταφορές από πλοίο σε πλοίο δεν είναι εγγενώς επικίνδυνες, αλλά περιλαμβάνουν δύο πλοία που επιπλέουν στη θάλασσα και αντλούν ένα δυνητικά ρυπογόνο φορτίο από το ένα στο άλλο.

Ο κόλπος φιλοξενεί ένα έργο προστασίας των θαλάσσιων χελώνων, ενώ μια κοντινή εκβολή παρέχει χώρους τροφής και αναπαραγωγής στα πτηνά.

Το ισπανικό παράδειγμα



Νωρίτερα αυτό το έτος, αφού αποκαλύφθηκε ότι η δραστηριότητα από πλοίο σε πλοίο συνέβαινε κοντά στη Θέουτα, οι ισπανικές αρχές έστειλαν επιστολή σε τοπικές εταιρείες ναυτιλιακών υπηρεσιών υπενθυμίζοντας τους την απαγόρευση παροχής φτερών για STS εάν αυτό αφορούσε ρωσικό πετρέλαιο ή την υποψία ρωσικής πετρελαίου, ακόμη και στα διεθνή ύδατα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει τη δραστηριότητα.

Οι κανόνες της ΕΕ ορίζουν ότι οι εταιρείες πρέπει να πραγματοποιούν τη δέουσα επιμέλεια, καθώς και να ελέγχουν και να συλλέγουν τις βεβαιώσεις που αποδεικνύουν ότι τα φορτία πετρελαίου αγοράζονται κάτω από το ανώτατο όριο τιμής. Οι αρχές θα πρέπει επίσης να διενεργούν ελέγχους στις εταιρείες.

Οι τυπικές υπηρεσίες για τη δραστηριότητα περιλαμβάνουν την παροχή φτερών για την αποφυγή ζημιών στο αιθερικό σκάφος ή στο περιβάλλον, πλοιάρχους φορτίου και μερικές φορές ειδικούς xeirist;ew.

Ωστόσο, η ποινή για τη μη συμμόρφωση είναι ελαφριά, προσφέροντας περιορισμένο αντικίνητρο στους ιδιοκτήτες και τις εταιρείες να μην βοηθήσουν στη μετακίνηση ρωσικών φορτίων.

— Με τη βοήθεια των Prejula Prem, Jack Wittels, Sherry Su και Σωτήρη Νίκα

ΠΗΓΗ: https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-02-23/a-bay-off-southern-greece-becomes-a-cog-in-russia-s-oil-supply-chain

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr