Home Greek News ΣOK!!! Η Eισηγήτρια του Αρείου Πάγου Κ. Τζαβέλλα υπέρ των funds και κατά των δανειοληπτών

ΣOK!!! Η Eισηγήτρια του Αρείου Πάγου Κ. Τζαβέλλα υπέρ των funds και κατά των δανειοληπτών

by _
0 comment 48 views

ΣOK!!! Η Eισηγήτρια του Αρείου Πάγου Κ. Τζαβέλλα υπέρ των funds και κατά των δανειοληπτών

Εισήγηση σοκ που αίρει το …απαγορευτικό στις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων στην επίσπευση των πλειστηριασμών, έλαβαν στα χέρια τους την περασμένη εβδομάδα οι 66 Αρεοπαγίτες της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν εάν οι λεγόμενοι servicers νομιμοποιούνται να προβαίνουν σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος των δανειοληπτών για λογαριασμό των funds.

Συμφώνως προς πληροφορίες, η εισήγηση της Αρεοπαγίτου Κ. Τζαβέλλα, η οποία βασίζεται σε νομική ανάλυση του καθηγητού Πολιτικής Δικονομίας στο ΕΚΠΑ Σ. Πανταζόπουλου, δέχεται την άποψη, ότι επιτρέπεται στα funds να γίνονται διάδικοι και να πραγματοποιούν δικαστικές ενέργειες, ανάβοντας το «πράσινο φως», ώστε να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς. Εφ’ όσον η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υιοθετήσει την εισήγηση, αναμένεται να εκδηλωθεί τους επόμενους μήνες ένα νέο τεράστιο κύμα πλειστηριασμών, και χιλιάδες «κόκκινοι» οφειλέτες να χάσουν τα σπίτια τους.

Επί της ουσίας, η εισηγήτρια δέχεται την επιχειρηματολογία τραπεζών και εταιρειών διαχειρίσεως δανείων, και όλα δείχνουν ότι εάν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη ανατροπή λόγω εκλογών, μετά την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας, η οποία αναμένεται περί τα τέλη Μαρτίου, θα «δικαιωθούν» οι χρηματοδοτικοί φορείς και θα ξεμπλοκάρουν οι πλειστηριασμοί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εστία», αν η απόφαση είναι θετική, 700.000 ακίνητα που αποτελούν εμπράγματες εξασφαλίσεις για δάνεια ύψους περίπου 45 δισ. ευρώ θα βρεθούν στο έλεος τραπεζών, funds και διαχειριστών. Πρόκειται για κατοικίες διαφόρων κατηγοριών αλλά και μικρά βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα, εμπορικά καταστήματα, που θα αλλάξουν χέρια, με συνοπτικές διαδικασίες.

Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες κατατέθησαν εκατοντάδες αιτήσεις ανακοπής πλειστηριασμών από δανειολήπτες, και πολλοί πλειστηριασμοί εματαιώθησαν από τα δικαστήρια εν αναμονή της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Συμφώνως προς τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-auction, το 2022 αναρτήθηκαν συνολικώς 53.706 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 38.205 ολοκληρώθηκαν και οι 12.779 ανεστάλησαν. Όσον αφορά στο 2023, μέχρι στιγμής έχουν αναρτηθεί περίπου 13.700 πλειστηριασμοί, με την πλειονότητα να αφορά στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ένα μεγάλος μέρος από τους οποίους έχει αναβληθεί.Από την πλευρά των εταιρειών διαχειρίσεως δανείων τονίζεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι πλειστηριασμοί προχώρησαν, παρά την έκδοση της απόφασης 822/2022, επειδή έγινε δεκτό το σκεπτικό άλλων αποφάσεων.

Το δικαστικό θρίλερ «παίζεται» εν πολλοίς στην ερμηνεία δύο νόμων: του νόμου 4354/2015 (επί Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) για τα «κόκκινα» δάνεια, ο οποίος προβλέπει ειδική νομιμοποίηση στους servicers να γίνονται διάδικοι, ενώ ο νόμος 3156/2003 (επί Σημίτη – ΠΑΣΟΚ) δεν έδιδε την δυνατότητα στα funds να γίνονται διάδικοι και να πραγματοποιούν δικαστικές ενέργειες επί των ακινήτων που είχαν περιέλθει στην κυριότητά τους. Τα funds κάνουν χρήση και των δυο νόμων, επιλεκτικώς αναλόγως προς τι εξυπηρετεί τα κατά περίπτωσιν συμφέροντά τους, καταστρατηγώντας διατάξεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο νόμος του 2003 έδωσε φοροαπαλλαγές στις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων. Παρέχει στα funds 14 απαλλαγές από φόρους, τέλη κ.λπ., κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την μη απόδοση στο Ελληνικό Δημόσιο τεράστιων ποσών (ζημία 58,80 δισ. ευρώ). Από την μη απόδοση φόρου εισοδήματος, το Δημόσιο έχει χάσει 15,2 δισ. ευρώ και από τον φόρο μεταβιβάσεως δεν μπήκαν στα δημόσια ταμεία 12 δισ. ευρώ. Ενώ ο νόμος των Τσίπρα – Καμμένου τους δίνει τα πάντα… Ότι θέλουν δηλαδή τα funds…

 

 

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr