Home Greek News Greek Mafia: Αθώοι οι 17 κατηγορούμενοι αποφάσισε το Εφετείο – Υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση

Greek Mafia: Αθώοι οι 17 κατηγορούμενοι αποφάσισε το Εφετείο – Υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση

Η απόφαση αφορά πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες. Εκκρεμεί η δικογραφία για τα κακουργήματα - Ο ρόλος της ΕΥΠ του Ι. Ρουμπάτη

by _
0 comment 281 views
Greek Mafia: Αθώοι οι 17 κατηγορού…
Greek Mafia: Αθώοι οι 17 κατηγορού…

Greek Mafia: Αθώοι οι 17 κατηγορούμενοι αποφάσισε το Εφετείο – Υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση

Η απόφαση αφορά πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες. Εκκρεμεί η δικογραφία για τα κακουργήματα – Ο ρόλος της ΕΥΠ του Ι. Ρουμπάτη


Στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων ολοκληρώθηκε την Τρίτη η Δίκη για τη λεγόμενη υπόθεση της Greek Mafia με το Δικαστήριο να υιοθετεί την εισαγγελική πρόταση και να αποφασίζει την αθώωση των 17 κατηγορουμένων.

Στη Δίκη, που ξεκίνησε τον περσινό Ιούνιο εξετάστηκαν τα πλημμελήματα της υπόθεσης. Για τα κακουργήματα (εγκληματική οργάνωση, εκβίαση κλπ) βρίσκεται σε εξέλιξη κύρια ανάκριση. Η υπόθεση αφορά την έρευνα της ΕΥΠ Ρουμπάτη, την περίοδο 2015-2017 για τη διαφθορά στο εσωτερικό της Αστυνομίας και την κατανομή των εισπράξεων από εκατοντάδες οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες στην Αθήνα. Ιδιαίτερη αίσθηση είχε προκαλέσει το γεγονός πως απαιτήθηκαν 6 χρόνια για την προδικασία της υπόθεσης. Ίσως τεράστιο ρόλο σ΄ αυτό να έπαιξε όπως λένε αρμόδιες πηγές τα λάθη και οι παραλείψεις της ΕΥΠ εκείνης της περιόδου.

Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση ήταν ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μάλαμας, ο οποίος δολοφονήθηκε και περιγράφεται ως ταμίας της Greek Mafia. Ακόμη τρία άτομα που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας έχουν επίσης δολοφονηθεί μετά το 2018 μεταξύ αυτών και ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ. Στο εσωτερικό της Αστυνομίας εμπλέκονται ιδιώτες Αξιωματικοί, απόστρατοι αλλά και εν ενεργεία, καθώς και δικηγόροι.

Το Εφετείο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση βάσει της οποίας έπρεπε οι κατηγορούμενοι να κηρυχθούν αθώοι για τις πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες, καθώς δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία λόγω των παραλείψεων της ΕΥΠ επί διοικήσεως Ιωάννη Ρουμπάτη. Όπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει στην πρότασή του ο Εισαγγελέας της Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων «δυστυχώς, παρά τη βαρύτητα της κατηγορίας, το αποδεικτικό υλικό είναι ανύπαρκτο. Είναι τραγικό. Θα ευχηθώ η άλλη δικογραφία να έχει καλύτερη τύχη (σ.σ. αφορά στα κακουργήματα της υπόθεσης με τον ίδιο πυρήνα εμπλεκόμενων προσώπων). Πρέπει να απαλλαγούν όλοι, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο».

Κομβικός σε αυτή την υπόθεση και ο ρόλος των δικηγόρων υπεράσπισης και κυρίως του κ. Γιάγκου Λαμπίρη που προέβαλε τα λάθη και τις παραλείψεις της ΕΥΠ του Ιωάννη Ρουμπάτη κατά τη διαδικασία.

Greek Mafia: Το χρονικό της υπόθεσης

Τον Δεκέμβριο του 2016 ο τότε Διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Ρουμπάτης υπέβαλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ένα πόρισμα 70 σελίδων, το οποίο διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Οι Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. ανέλαβαν την απομαγνητοφώνηση χιλιάδων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων της ΕΥΠ – συνολικά 90 CD, πολλά από τα οποία δεν κατάφεραν να ανοίξουν, για «τεχνικούς λόγους» – ωστόσο η ίδια Υπηρεσία επικαλέστηκε αργότερα φόρτο εργασίας.

Η απομαγνητοφώνηση ανατέθηκε στην Οικονομική Αστυνομία, ωστόσο, ύστερα από πέντε χρόνια όταν η εκδίκαση των πλημμελημάτων διαχωρίστηκε υπό τον φόβο της παραγραφής, πρακτικά οι εκθέσεις απομαγνητοφώνησης δεν είχαν σταλεί στο Δικαστήριο, παρά μόνο οι αρχικές χειρόγραφες σημειώσεις. Και όταν η Δίκη της Greek mafia ξεκίνησε μόνο για τα πλημμελήματα, κρίθηκε κατά πλειοψηφία ότι μεγάλο μέρος των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ, περίπου ένα εξάμηνο συνακροάσεων, δεν μπορούσε να ληφθεί υπόψη από το Δικαστήριο, διότι δεν υπήρχαν οι σχετικές διατάξεις για την άρση απορρήτου. Τραγικό ή εσκεμμένο το λάθος ή μήπως κάτι άλλο έπαιξε στην ΕΥΠ εκείνης της εποχής;

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr