Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το υψηλό κόστος ζωής πνίγει τα νοικοκυριά – Σύγκριση με άλλες χώρες

Το υψηλό κόστος ζωής πνίγει τα νοικοκυριά – Σύγκριση με άλλες χώρες

Μπορεί να μην έχουμε τις υψηλότερες τιμές, αλλά σε σχέση με τους χαμηλούς μισθούς που έχουμε τα ελληνικά νοικοκυριά καλούνται να δαπανήσουν, για ίδια ακριβώς προϊόντα, μεγαλύτερο ποσοστό των εισοδημάτων τους

by _
0 comment 61 views
Το υψηλό κόστος ζωής πνίγει τα νοικοκυριά – Σύγκριση με άλλες χώρες
Το υψηλό κόστος ζωής πνίγει τα νοικοκυριά – Σύγκριση με άλλες χώρες

Το υψηλό κόστος ζωής πνίγει τα νοικοκυριά – Σύγκριση με άλλες χώρες

Μπορεί να μην έχουμε τις υψηλότερες τιμές, αλλά σε σχέση με τους χαμηλούς μισθούς που έχουμε τα ελληνικά νοικοκυριά καλούνται να δαπανήσουν, για ίδια ακριβώς προϊόντα, μεγαλύτερο ποσοστό των εισοδημάτων τους

Η Ελλάδα δεν είναι η ακριβότερη χώρα της Ευρώπης. Αυτό είναι μια πραγματικότητα, ανεξάρτητα από τις σημαντικές αυξήσεις τιμών με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι τους τελευταίους μήνες οι Έλληνες καταναλωτές.

Φτάνει όμως αυτό για να μπορούν οι Έλληνες να ανταπεξέλθουν στην προσπάθειά τους να καλύψουν βασικές καθημερινές ανάγκες; Η απάντηση είναι αρνητική διότι με μια απλή σύγκριση μπορεί κανείς να πει ότι σε άλλες χώρες οι καταναλωτές μπορεί να πληρώνουν περισσότερα χρήματα για να αγοράσουν τα ίδια ακριβώς προϊόντα και υπηρεσίες, ωστόσο δαπανούν σημαντικά χαμηλότερο μέρος του εισοδήματός τους.Η σύγκριση αυτή κάνει κατανοητό ότι ανάμεσα στα κύματα των συνεχών ανατιμήσεων εκείνο που πνίγει ακόμα περισσότερο τα ελληνικά νοικοκυριά – εκτός από τα αυξημένα κόστη που προκύπτουν από αυτές – είναι και η σχέση των τιμών με τους χαμηλούς μισθούς στην Ελλάδα. Αν κάποιος εξετάσει την αναλογία κόστους αγοράς των αγαθών με τα εισοδήματα θα δει ότι οι Έλληνες καλούνται να δαπανήσουν μεγαλύτερο ποσοστό των εισοδημάτων τους σε σύγκριση ακόμα και με χώρες με αρκετά υψηλότερες τιμές.

Το υψηλό κόστος ζωής πνίγει τα νοικοκυριά - Σύγκριση με άλλες χώρες | tanea.gr

ΟΙ 7 ΧΩΡΕΣ

Σε ένα υποθετικό σενάριο, λοιπόν, έχουμε οκτώ καταναλωτές σε αντίστοιχες χώρες της Ευρώπης: Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ρουμανία. Και οι οκτώ αμείβονται με τον μέσο μισθό στη χώρα τους και θέλουν να εξυπηρετήσουν τις ίδιες ανάγκες αγοράζοντας τα ίδια είδη και υπηρεσίες. Ο μέσος μισθός υπολογίζεται μετά τους φόρους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Numbeo για τιμές αγαθών και υπηρεσιών και εισοδήματα σε διάφορες χώρες που επεξεργάστηκαν «ΤΑ ΝΕΑ», προκύπτει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις χώρες. Η έρευνα λαμβάνει υπόψη της 24 προϊόντα και υπηρεσίες, ανάμεσά τους είδη παντοπωλείου (π.χ. γάλα, ψωμί), κόστος μεταφορών (εισιτήρια, καύσιμα), κόστος ψυχαγωγίας και ευεξίας (εστιατόρια, κινηματογράφος, έξοδα για άθληση) καθώς και πάγιες δαπάνες για θέρμανση, ύδρευση, τηλεφωνία, ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς να περιλαμβάνεται το κόστος στέγασης. Από την ανάγνωση των στοιχείων φαίνεται ότι το καλάθι για τον Έλληνα είναι μάλλον βαρύτερο αφού για την αγορά αυτών των 24 προϊόντων και υπηρεσιών δαπανά σχεδόν το μισό καθαρό μηναίο εισόδημά του, χωρίς μάλιστα η Ελλάδα να εμφανίζει τις υψηλότερες τιμές σε όλες τις κατηγορίες ειδών στις εξεταζόμενες χώρες. Το στοιχείο αυτό κάνει ορατή τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά εξαιτίας ενός μείγματος που από τη μια περιλαμβάνει υψηλές τιμές και από την άλλη χαμηλά εισοδήματα.

Έτσι, Έλληνας με εισόδημα 812,61 ευρώ για να αγοράσει τα 24 συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες καλείται να πληρώσει 396,87 ευρώ τον μήνα. Δηλαδή το 49% του μηναίου εισοδήματος των 812,61 ευρώ. Αντίστοιχα, ο Ισπανός δαπανά για τις ίδιες ακριβώς αγορές μόλις το 21% από τα 1.688,28 ευρώ που είναι το εισόδημά του. Ο Πορτογάλος το 31% από τα 984,89 ευρώ, ο Γερμανός και ο Γάλλος το 19% από τα 2.277,24 ευρώ και 2.730,52 ευρώ, αντίστοιχα. Ο Ρουμάνος το 36% από τα 717,19 ευρώ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον σε τέσσερις από τις οκτώ χώρες (Κύπρος, Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία) το κόστος του συνολικού καλαθιού κυμαίνεται από 411,52 έως 520,22 ευρώ, όταν στην Ελλάδα κοστίζει 396,87 ευρώ.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Φυσικά, αν κανείς παρατηρήσει και μεμονωμένα τα προϊόντα, θα δει και εκεί σημαντικές διαφορές στις μέσες τιμές μιας σειράς ειδών. Ενδεικτικά, ενώ η μέση τιμή για ένα λίτρο γάλα στην Ελλάδα είναι 1,38 ευρώ, στην Κύπρο είναι 1,5, στην Ιταλία 1,21, στην Ισπανία 0,86, στη Γαλλία 1,04, στη Γερμανία 1,03 και στη Ρουμανία 1,29 ευρώ. Ανάλογη εικόνα και στο ρύζι, όπου η μέση τιμή στην Ελλάδα είναι 1,9 ευρώ, στη Γερμανία 2,05, στη Γαλλία 1,98, στην Ισπανία 1,20, στην Πορτογαλία 1,08 και στη Ρουμανία 1,39 ευρώ το κιλό.

Εξετάζοντας και τον Δείκτη Αγοραστικής Δύναμης της Νumbeo, φαίνεται ότι η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά των άλλων εξεταζόμενων χωρών. Ενδεικτικά ο Δείκτης Αγοραστικής Δύναμης ενός κατοίκου της Αθήνας είναι στο 42,4%, όταν στο Μόναχο είναι στο 101,6%, στη Μαδρίτη στο 85,7%, στο Παρίσι στο 77,9%, στο Βουκουρέστι στο 55,5%, στη Ρώμη στο 55,4% και στη Λισαβόνα στο 45,4%.
Μισθοί Ελλάδας: Σε «μέγγενη» ακρίβειας οι χαμηλόμισθοι

Δυσβάστακτο είναι το κόστος διαβίωσης για εργαζομένους που αμείβονται με μισθούς κάτω των 1.000 ευρώ

Μισθοί: Σε «μέγγενη» ακρίβειας οι χαμηλόμισθοι | tanea.gr

Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, που στενάζουν από την ακρίβεια.

Το «κόστος εργασίας», δηλαδή τα χρήματα που θα ξοδέψει κάποιος για τη μεταφορά του στη δουλειά αλλά και για το φαγητό του, έχει ανέβει, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Δεινή η θέση των εργαζομένων

Δεν είναι λίγα τα χρήματα που χαλά κανείς καθημερινά για να πάρει τον πρωινό καφέ του και το φαγητό του, καθώς και για να μετακινηθεί.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα πάγια έξοδα να ξεπερνούν το ύψος του καταβαλλόμενου μισθού, ενώ για βόλτες… ούτε λόγος. Για παράδειγμα:

Κόστος εργασίας – Εργαζόμενος με μηνιαίο μισθό 800€

  • Πρωινό στη δουλειά (καφές take away, νερό, τυρόπιτα) – 104€ (για 22 ημέρες)
  • Μεταφορές – Καύσιμα: 70€ – 120€  (*ΜΜΜ μηνιαία κάρτα: 27€)

Σύνολο: 174€ – 224€

  • Σούπερ μάρκετ: 150€ – 220€
  • Ενοίκιο: 350€ – 450€
  • Λογαριασμοί ηλ. ρεύματος: 50€
  • Νερό: 10€
  • Ίντερνετ: 25€
  • Λογαριασμός κιν. τηλεφωνίας: 25€
  • Κοινόχρηστα (*πετρέλαιο θέρμανσης): 50€ – 75€

Σύνολο: 660€ – 855€

Άρα, κόστος εργασίας + πάγια έξοδα = 834€ έως 1.079€

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA

 

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr