Home ΔΙΕΘΝΗ Οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ παραδίδονται στον νιγηριανό στρατό μετά από σύγκρουση με τον αντίπαλο ISWAP, λένε αναφορές

Οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ παραδίδονται στον νιγηριανό στρατό μετά από σύγκρουση με τον αντίπαλο ISWAP, λένε αναφορές

by _
0 comment 195 views
Οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ παραδίδονται στον νιγηριανό στρατό μετά από σύγκρουση με τον αντίπαλο ISWAP, λένε αναφορές
Οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ παραδίδονται στον νιγηριανό στρατό μετά από σύγκρουση με τον αντίπαλο ISWAP, λένε αναφορές

© AP Photo / Sunday Alamba


Οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ παραδίδονται στον νιγηριανό στρατό μετά από σύγκρουση με τον αντίπαλο ISWAP, λένε αναφορές


Η Μπόκο Χαράμ* είναι μια ισλαμιστική μαχητική ομάδα με έδρα τη βορειοανατολική Νιγηρία, η οποία δραστηριοποιείται επίσης στο Τσαντ, τον Νίγηρα, το βόρειο Καμερούν και το Μάλι. Το 2016, η τρομοκρατική οργάνωση διασπάστηκε, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μιας αντίπαλης φατρίας γνωστής ως Επαρχία Δυτικής Αφρικής του Ισλαμικού Κράτους* (ISWAP, Islamic State’s West Africa Province)…

Τουλάχιστον 214 μαχητές της Μπόκο Χαράμ που τράπηκαν σε φυγή κατέθεσαν τα όπλα και παραδόθηκαν στον στρατό της Νιγηρίας στα βορειοανατολικά της χώρας μετά από μια θανατηφόρα σύγκρουση με την αντίπαλη τρομοκρατική ομάδα ISWAP, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μαχητές του ISWAP πραγματοποίησαν αρκετές επιθέσεις σε μαχητές της Μπόκο Χαράμ στο Μαντάρι και στο Μαϊμουζάρι στην Μπάμα της πολιτείας Μπόρνο. Η ομάδα εκτόπισε μέλη της Μπόκο Χαράμ, σκοτώνοντας πολλούς από αυτούς και αναγκάζοντας όσους κατάφεραν να διαφύγουν να εγκαταλείψουν τα στρατόπεδά τους.



Μετά την επίθεση, οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ που διέφυγαν από το πεδίο μάχης φέρεται να παραδόθηκαν στα νιγηριανά στρατεύματα που εδρεύουν στην Κοντούγκα και στο Μπάνκι της πολιτείας Μπόρνο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο στρατός της Νιγηρίας διέταξε τους τρομοκράτες της Μπόκο Χαράμ και του ISWAP στη βορειοανατολική περιοχή να καταθέσουν τα όπλα. Ο στρατός προέτρεψε τους τρομοκράτες να αντιγράψουν τους άλλους αντάρτες που είχαν ήδη παραδοθεί στα στρατεύματα στην πολιτεία Μπόρνο, ή αλλιώς να αντιμετωπίσουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Η ομάδα ISWAP ήταν προηγουμένως μέρος της Μπόκο Χαράμ πριν από τη διάσπασή της πριν από περίπου επτά χρόνια, δηλώνοντας πίστη στο Daesh*. Η διάσπαση προκλήθηκε κυρίως από θρησκευτικές και ιδεολογικές διαφωνίες σχετικά με τις ενέργειες της Μπόκο Χαράμ, ιδίως όσον αφορά τη στόχευση αμάχων, στις οποίες το ISWAP αντιτάχθηκε. Έκτοτε, οι ομάδες βρίσκονται σε βίαιη αντιπαλότητα.

Η Μπόκο Χαράμ και το ISWAP βρίσκονται σε αντίθεση εδώ και χρόνια. Συγκεκριμένα, το 2021, το τμήμα του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική εξαπέλυσε επίθεση στο δάσος Σαμπίσα, ένα κρησφύγετο της Μπόκο Χαράμ. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του πνευματικού ηγέτη της Boko Haram, Abubakar Shekau. Νιγηριανοί αξιωματούχοι δήλωσαν αργότερα ότι ο Σεκάου αυτοκτόνησε πυροδοτώντας ένα γιλέκο αυτοκτονίας.

Η τρομοκρατία και η βία των ανταρτών που διεξάγονται από τις τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Μπόκο Χαράμ, είναι ένας από τους κύριους παράγοντες ανασφάλειας στη βορειοανατολική Νιγηρία και στη λεκάνη της λίμνης Τσαντ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, πολλές χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότερα από δύο εκατομμύρια εκτοπίστηκαν από την εξέγερση της Μπόκο Χαράμ από το 2011.

Καθώς η νιγηριανή κυβέρνηση έκανε πρόσφατα βήματα για την ανακατάληψη και τη σταθεροποίηση μεγάλων τμημάτων της περιοχής, οι πληγέντες κάτοικοι αποκαθιστούν σταδιακά τη ζωή τους, παρόλο που ο αγώνας κατά των τρομοκρατών βρίσκεται σε εξέλιξη. Τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με αξιωματούχους, πάνω από 5.700 άτομα από τη βορειοανατολική Νιγηρία που βρήκαν καταφύγιο στο Καμερούν και τον Νίγηρα πριν από έξι χρόνια μετά από επιθέσεις της τρομοκρατικής ομάδας επέστρεψαν στα σπίτια τους.

* τρομοκρατικές οργανώσεις απαγορευμένες στη Ρωσία και σε πολλά άλλα κράτη

ΠΗΓΗ >> https://sputniknews.com/20230125/boko-haram-militants-surrender-to-nigerian-army-after-clash-with-rival-iswap-reports-say-1106685777.html

 

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr