
Φωτογραφία: Kyiv. Ναοί της Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (UOC)
Ουκρανικό Χρονικό: Το Κίεβο συνεχίζει τον θρησκευτικό πόλεμο κατά του Χριστιανισμού
11:57 23.01.2023 • Vladimir Kozin
– Στις 17 Ιανουαρίου, η Ρωσία ξεκίνησε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη δίωξη της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία από τις κρατικές αρχές στο Κίεβο. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, τόνισε ότι η εισαγωγή νομοθετικών κανόνων που εισάγουν διακρίσεις κατά των πιστών της UOC (Ukrainian Orthodox Church, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία) στην Ουκρανία έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με το Σύνταγμα της Ουκρανίας, αλλά και με τις διεθνείς δεσμεύσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ως απόδειξη, ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ και Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας (DECR) ανέφερε περιπτώσεις μαζικών ερευνών από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας σε μοναστήρια και κοινότητες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, επιδρομές σε εκκλησίες υπό το πρόσχημα για «εθελούσιες μεταστροφές» σε άλλο δόγμα, ποινικές υποθέσεις κατά κληρικών για ψευδείς λόγους και μια εχθρική εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.
Στη συνάντηση μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Μητροπολίτης Αντώνιος, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. Περιέγραψε λεπτομερώς τη στοχευμένη κατασταλτική πολιτική του Κιέβου κατά της UOC, η οποία είναι η μεγαλύτερη και ιστορική ομολογία στη χώρα της Ουκρανίας και ενώνει εκατομμύρια πιστούς σε αυτήν τη χώρα.
Ο Vassily Nebenzia είπε συγκεκριμένα:
– Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι η Ρωσική Ομοσπονδία εξακολουθεί να βασίζεται στην κατανόηση ότι τα θέματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρέπει να αντιμετωπιστούν σε εξειδικευμένα όργανα του ΟΗΕ. Αυτό που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου σήμερα δεν είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα ως αυτόνομο θέμα, αλλά ένα άλλο σύνολο προκλητικών βημάτων που ανέλαβε το καθεστώς του Κιέβου που αναστέλλουν τις προοπτικές ειρηνικής διευθέτησης στην Ουκρανία. Γι’ αυτό ζητήσαμε αυτή τη συνάντηση στο θέμα της ημερήσιας διάταξης «Απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».
Συνάδελφοι, στοιχηματίζω ότι πολλοί από εσάς αναρωτηθήκατε γιατί συγκαλέσαμε αυτή τη συνάντηση για να επικεντρωθούμε στην εσωτερική κατάσταση στην Ουκρανία;
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η καταστολή στον ουκρανικό δημόσιο και πολιτιστικό χώρο εκδηλώθηκε όχι σήμερα και όχι τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, αλλά πολύ πριν από αυτό. Από τότε που το σημερινό καθεστώς ανήλθε στην εξουσία το 2014 μετά από μια αντισυνταγματική εξαγορά, άρχισε να εκμηδενίζει συστηματικά οτιδήποτε πίστευαν ότι είχε ακόμη και την πιο απομακρυσμένη σύνδεση με τη Ρωσία. Σε μια χώρα όπου η ρωσική γλώσσα είναι εγγενής στην πλειοψηφία του πληθυσμού και που είχε περάσει αιώνες σε πολιτιστική ενότητα με τη Ρωσία, η εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής σήμαινε κυριολεκτικά να ξεριζωθούν οι θεμελιώδεις πυλώνες της κοινωνίας και να διαδοθεί μια αφύσικη έννοια της Ουκρανίας ως « κατά της Ρωσίας».
Ως εκ τούτου, πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη εθνότητα στην Ουκρανία, στην οποία το Σύνταγμα της Ουκρανίας εγγυάται την ελεύθερη ανάπτυξη, χρήση και προστασία της ρωσικής και άλλων γλωσσών των εθνικών μειονοτήτων της Ουκρανίας (άρθρο 10)… Μέτρα που ελήφθησαν από το καθεστώς του Κιέβου έρχεται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της Ουκρανίας να προστατεύει τα δικαιώματα όλων των εθνοτικών ομάδων που προκύπτουν από μια σειρά από διεθνή έγγραφα. Ειδικότερα, η απαγόρευση των διακρίσεων των εθνικών μειονοτήτων και οι εγγυήσεις για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, καθώς και το δικαίωμα διατήρησης του πολιτισμού και εκμάθησης μητρικών γλωσσών ορίζονται σε έγγραφα όπως η Διεθνής Σύμβαση του 1965 για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων. το Διεθνές Σύμφωνο του 1966 για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα. η Σύμβαση της UNESCO του 1960 κατά των διακρίσεων στην εκπαίδευση…
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια άνευ προηγουμένου (ακόμη και για την Ουκρανία) αύξηση της ρωσοφοβίας που υποκινήθηκε από την κορυφή του ουκρανικού κατεστημένου. Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Πρόεδρος Ζελένσκι προσφέρθηκε σε όλους τους κατοίκους της Ουκρανίας που αυτοπροσδιορίζονταν ως Ρώσοι να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Στα εδάφη που ελέγχονται από το καθεστώς του Ζελένσκι, μαζικές πολιτικές καταστολές, κρατήσεις ακτιβιστών πολιτών και υπερασπιστών των δικαιωμάτων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Οποιαδήποτε έκφραση διαφωνίας με την επίσημη θέση αίρεται…
Ο πόλεμος κατά του κανονικού Ορθόδοξου Χριστιανισμού είναι ένα άλλο κομμάτι των κατασταλτικών πολιτικών του Κιέβου.
Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας μεγάλης κλίμακας διαομολογιακής σύγκρουσης, η οποία δεν είχε προηγούμενο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία.
Υποστηριζόμενες από τους δυτικούς χορηγούς τους, οι ουκρανικές αρχές έχουν από καιρό υιοθετήσει μια πορεία που επιδιώκει να υπονομεύσει την Κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Όπως ακούσαμε από τον Μητροπολίτη Αντώνιο, τώρα η σχισματική εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία δημιουργήθηκε τεχνητά το 2018 και έγινε πλήρως υπάκουη στις αρχές, επιβάλλεται βίαια στον ουκρανικό λαό. Πρόκειται για μια κοινοπραξία του Κιέβου και των Ηνωμένων Πολιτειών που δεν έχει καμία σχέση με θέματα ομολογίας…
Ως εκ τούτου, οι ιερείς της λεγόμενης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στις λεγόμενες «λειτουργικές λειτουργίες» τους που μοιάζουν περισσότερο με πολιτική εκστρατεία, δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν σχισματική και μισητή γλώσσα, μιλούν για «απελευθέρωση ιερών τόπων από τη ρωσική αιχμαλωσία» και “κάθαρση”. Θυμόμαστε σε ποια θανατηφόρα και τραγικά γεγονότα οδήγησαν τέτοιες εκκλήσεις για «κάθαρση» νωρίτερα στην ανθρώπινη ιστορία. Η Ουκρανία απέχει μόνο ένα βήμα από μια αδελφοκτόνο εσωτερική θρησκευτική καταστροφή…
Επιτρέψτε μου να ρωτήσω τους δυτικούς προστάτες του Κιέβου που ισχυρίζονται ότι ανησυχούν τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της συνείδησης. Για πόσο καιρό θα αγνοείτε αυτό που κάνει το Κίεβο για να υποκινήσει μια διαομολογιακή κρίση στην Ουκρανία; Και γενικότερα, για πόσο καιρό θα αγνοείτε τη διαμόρφωση μιας αδίστακτης δικτατορίας στη χώρα αυτή;
– Κατά τη διάρκεια της δεκάλεπτης ομιλίας του, ο Μητροπολίτης Αντώνιος τόνισε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία πιστεύει ότι είναι καθήκον της να συμμετάσχει στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πιστών σε όλο τον κόσμο τόσο μόνη της όσο και σε συνεργασία με άλλες Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες και άλλες θρησκευτικές οργανώσεις.
Επισημαίνοντας το υψηλό δυναμικό ειρήνης της Εκκλησίας σε διακρατικές και αστικές συγκρούσεις, ο Πρόεδρος του DECR σημείωσε ότι αυτό το δυναμικό έχει υπονομευθεί από τις προσπάθειες των ουκρανικών αρχών να καταστρέψουν την Ορθόδοξη Εκκλησία των εκατομμυρίων της Ουκρανίας, τη μεγαλύτερη θρησκευτική οργάνωση στο Ουκρανία.
Ο Μητροπολίτης Αντώνιος εξιστόρησε το περιεχόμενο των τελευταίων αποφάσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας που επιβλήθηκαν με διατάγματα του Προέδρου Ζελένσκι και αποσκοπούσαν στη θέσπιση σειράς μέτρων που παραβιάζουν τα δικαιώματα των ορθόδοξων κοινοτήτων στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, οι Ουκρανοί ηγέτες έχουν επιβάλει τις λεγόμενες «κυρώσεις» σε δεκατέσσερις ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και ορισμένοι αρχιπαστέρες της έχουν στερηθεί την ουκρανική υπηκοότητα.
Επιπλέον, αυτό που περιορίζουν αυτές οι αποφάσεις είναι «ακριβώς τα συνταγματικά δικαιώματα και ελευθερίες που το άρθρο 64 του Ουκρανικού Συντάγματος απαγορεύει να περιορίσει κατά τη διάρκεια στρατιωτικού νόμου ή κατάστασης έκτακτης ανάγκης».
Ο Πρόεδρος του DECR σημείωσε ότι οι καταστολές κατά της ορθόδοξης επισκοπής στην Ουκρανία έχουν γίνει το αποκορύφωμα της επίμονης πολιτικής των ουκρανικών αρχών με στόχο να πάρουν τον έλεγχο της θρησκευτικής ζωής της κοινωνίας.
Ο Μητροπολίτης Αντώνιος ενημέρωσε τη σύσκεψη για έναν πραγματικά νομιμοποιημένο μηχανισμό κατάληψης εκκλησιών της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και τις προσπάθειες του κράτους να της στερήσει το ιστορικό της όνομα και για άλλα επτά νομοσχέδια που εγγράφηκαν στην Ουκρανική Ανώτατη Ράντα (Κοινοβούλιο) με στόχο να παραβιάζει τα δικαιώματα των κοινοτήτων και των πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, για να της στερήσει τις εκκλησίες της και να της επιβάλει απόλυτη απαγόρευση της δραστηριότητάς της στο έδαφος της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος του DECR επέστησε την προσοχή της συνεδρίασης στην «αχαλίνωτη εκστρατεία συκοφαντίας κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία κάλεσε να επιβληθεί απόλυτη απαγόρευση στη δραστηριότητά της, να ασκηθεί πίεση και βία εναντίον των εκπροσώπων της, η οποία αντιπροσωπεύει σαφή σημάδια ρητορικής μίσους και έχει οδήγησε σε έξαρση της βίας εναντίον του κλήρου και των κοινοτήτων της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία.
Ολοκληρώνοντας το μήνυμά του, ο Μητροπολίτης Αντώνιος κάλεσε τον ΟΗΕ και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να δώσουν προσοχή «στις παράνομες ενέργειες των ουκρανικών κρατικών αρχών σχετικά με τη μεγαλύτερη ομολογία στην Ουκρανία, σε πολυάριθμα γεγονότα παραβίασης των δικαιωμάτων των πιστός» εγγυάται ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και άλλα διεθνή νομικά έγγραφα και διακηρύξεις.
– Η κυβέρνηση της Ουκρανίας υπέβαλε στο Κοινοβούλιο έναν νόμο που εκπονήθηκε κατόπιν εντολής του Προέδρου Ζελένσκι και αποσκοπεί στην πλήρη απαγόρευση της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (UOC). Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ εάν οι ουκρανικές αρχές προσδιορίσουν ότι η UOC συνδέεται με τη Ρωσία, ανέφερε ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του κοινοβουλίου ή του Verkhovna Rada. Ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ δρομολόγησε το νομοσχέδιο.
– Η ουγγρική κυβέρνηση αναμένει από τις ουκρανικές αρχές να σταματήσουν να παρενοχλούν εθνικούς Ούγγρους στην περιοχή Zakarpatye, είπε ο υφυπουργός του ουγγρικού υπουργείου Εξωτερικών Tamas Menczer στον ραδιοφωνικό σταθμό Kossuth στις 20 Ιανουαρίου. Τις τελευταίες ημέρες, ουγγρικές σημαίες και επιγραφές στα ουγγρικά αφαιρέθηκαν από δημόσια κτίρια στην πόλη Mukachevo στην περιφέρεια Zakarpatye της Ουκρανίας όπου ζει μεγάλος αριθμός Ούγγρων εθνικά. Επιπλέον, καταγγέλθηκε η σύμβαση εργασίας του διευθυντή του ουγγρικού σχολείου Mukachevo.
Ο Μέντσερ σημείωσε ότι η ουγγρική κυβέρνηση είχε ζητήσει από καιρό από την Ουκρανία να σταματήσει να παραβιάζει τα δικαιώματα των Ούγγρων στην περιοχή Ζακαρπάτιε υπό το φως των σχεδίων να τους στερηθεί η ευκαιρία να μιλούν και να σπουδάζουν στη μητρική τους γλώσσα. “Ωστόσο, η Ουγγαρία δεν μπορεί να αγνοήσει αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Οι αντιουγγρικές ενέργειες είναι απαράδεκτες”, δήλωσε ο Μέντσερ.
διαβάστε περισσότερα στο κανάλι μας στο Telegram https://t.me/The_International_Affairs