Home ΔΙΕΘΝΗ SPUTNIK: Η παγκοσμιοποίηση πέθανε και το Νταβός 2023 ήταν η τελετή κηδείας της, συνοψίζουν οι μελετητές

SPUTNIK: Η παγκοσμιοποίηση πέθανε και το Νταβός 2023 ήταν η τελετή κηδείας της, συνοψίζουν οι μελετητές

by _
0 comment 293 views

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINI

SPUTNIK: Η παγκοσμιοποίηση πέθανε και το Νταβός 2023 ήταν η τελετή κηδείας της, συνοψίζουν οι μελετητές

Η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ πραγματοποιήθηκε στο Νταβός στις 16-20 Ιανουαρίου 2023. Διεθνείς παρατηρητές μίλησαν με το Sputnik για να διατυπώσουν με λίγα λόγια το κύριο μήνυμα της συγκέντρωσης.

«Το φετινό φόρουμ παρουσίασε τη νέα κατάσταση του κόσμου: διχασμένη, αγανακτισμένη και ζοφερή», είπε στο Sputnik η Gal Luft, διευθύντρια του Ινστιτούτου για την Ανάλυση της Παγκόσμιας Ασφάλειας με έδρα την Ουάσινγκτον. «Το Νταβός έχει γίνει το καμαρίνι της Δύσης και είναι πιο διαζευγμένο από ποτέ από τους υπόλοιπους. Δεν αντιπροσωπεύει πλέον τις πραγματικές ανησυχίες του μεγαλύτερου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού. Η εμμονή του με την κλιματική αλλαγή, την κοινωνική δικαιοσύνη, το φύλο και άλλες μορφές εγρήγορσης (wokeness, δηλαδή, η ῾εγρήγορση῾ των Ακροαριστερών) το έχουν κάνει περίγελο και στόχο περιφρόνησης για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου».

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), ένας διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός και λόμπι, ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1971 από τον Γερμανό οικονομολόγο Klaus Schwab. Αρχικά η οντότητα ονομαζόταν “Ευρωπαϊκό Φόρουμ Διαχείρισης”. άλλαξε το όνομά του σε Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 1987.

Συγκεντρώνοντας στελέχη επιχειρήσεων, ηγέτες σκέψης και εξέχοντες πολιτικούς, το φόρουμ προσπάθησε να γίνει μια παγκόσμια πλατφόρμα για να πρωτοστατήσει στις ιδέες της παγκοσμιοποίησης και να λύσει πιεστικά οικονομικά και πολιτικά διλήμματα. Ωστόσο, ορισμένοι δυτικοί σχολιαστές παρατήρησαν ότι το φόρουμ γρήγορα μετατράπηκε σε μια τεχνοκρατική παγκοσμιοποιημένη ελιτιστική λέσχη που προσπάθησε να υπαγορεύσει κανόνες για τον υπόλοιπο κόσμο.

«Η παγκοσμιοποίηση βασίστηκε στην προϋπόθεση της ευρείας αποδοχής των παγκόσμιων θεσμών και κανόνων καθώς και της εύλογης ελεύθερης ροής αγαθών, χρημάτων και πληροφοριών», είπε η Luft. “Κάθε ένα από αυτά έχει τεθεί σε κίνδυνο τα τελευταία χρόνια, πρώτον με την αποσύνδεση ΗΠΑ-Κίνας και δεύτερον με τον πόλεμο στην Ευρώπη. Αντίθετα, έχουμε παγκόσμιο διχασμό σε δύο στρατόπεδα – τη συλλογική Δύση συν επίτιμα μέλη και όλα τα άλλα – και την εμφάνιση νέων θεσμών, συμμαχιών, χρηματοπιστωτικών μέσων, εμπορικών μπλοκ και συνόλων προτεραιοτήτων».

“Δεν υπάρχει επιστροφή στο σύστημα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επιπλέον, βλέπουμε μαζική αποκήρυξη ορισμένων από τους θεσμούς και τα άτομα που έχουν συνδεθεί περισσότερο με την παγκοσμιοποίηση: τα μέσα ενημέρωσης, το Νταβός, η βιομηχανία του θεάματος κ.λπ.

Η απο-παγκοσμιοποίηση μπορεί επίσης να παρατηρηθεί κατά μήκος των πολιτιστικών ρηγμάτων. Οι δυτικές ιδέες, η ηθική και οι «αξίες» απορρίπτονται από δισεκατομμύρια που τις βλέπουν ως επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές», συνέχισε ο αμερικανός μελετητής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ: https://sputniknews.com/20230121/globalization-has-died-and-davos-2023-was-its-funeral-ceremony-scholars-sum-up-1106556837.html

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr