Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κατώτατος μισθός: Κατατέθηκε η τροπολογία – Τι προβλέπει

Κατώτατος μισθός: Κατατέθηκε η τροπολογία – Τι προβλέπει

by _
0 comment 161 views
Κατώτατος μισθός: Κατατέθηκε η τροπολογία – Τι προβλέπει
Κατώτατος μισθός: Κατατέθηκε η τροπολογία – Τι προβλέπει

Κατώτατος μισθός: Κατατέθηκε η τροπολογία – Τι προβλέπει

Κατατέθηκε η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό στο νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, που έρχεται στην Ολομέλεια. Η ρύθμιση προβλέπει πως η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο, για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών, υποβάλλεται το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου 2023.

Συγκεκριμένα, η εισήγηση του υπουργού Εργασίας θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο έως τις αρχές Μαρτίου και συγκεκριμένα στις 10/3 -δηλαδή σε 2 μήνες από σήμερα- αντί για τον Απρίλιο (όπως προβλέπει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο), προκειμένου ο νέος κατώτατος μισθός να ισχύσει από την 1η Απριλίου 2023, αντί της 1ης Μαΐου 2023.



Δείτε ΕΔΩ την τροπολογία

Ανάσα σε 650.000 εργαζόμενους αναμένεται να δώσει η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου. Οι μηχανές στο υπουργείο Εργασίας έχουν ήδη πάρει μπρος και τα σενάρια που πέφτουν στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου δίνουν και παίρνουν. Το πρώτο σενάριο προέβλεπε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5,5%, γεγονός που θα επανέφερε τις κατώτατες απολαβές στα προ μνημονίου επίπεδα. Ωστόσο, όσο περνούν οι μέρες το οικονομικό επιτελείο γίνεται αποδέκτης μιας σειράς διαφορετικών προτάσεων και σκέψεων.

Ο «οδικός χάρτης»

Με βάση όσα ορίζει η νομοθεσία, τα βήματα για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού είναι τα εξής:

Το επόμενο στάδιο είναι η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, που θα λάβει χώρα το αργότερο έως τις 10 Φεβρουαρίου 2023.

Στη συνέχεια, η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων, καθώς και της έκθεσης των φορέων, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη σχεδίου πορίσματος διαβούλευσης, θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 20 Φεβρουαρίου 2023 και το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.



Τέλος, το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου 2023 θα υποβληθεί η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών.

Οι παράγοντες που θα κρίνουν το ύψος του νέου κατώτατου μισθού

Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είναι να βρεθεί μία ισορροπημένη λύση, η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική και δίκαιη αύξηση του κατώτατου μισθού, σταθμίζοντας τρεις παράγοντες: τις εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών φορέων, που θα κατατεθούν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης, η οποία προβλέπεται από τη νομοθεσία, τις αντοχές της οικονομίας, αλλά και τις ανάγκες των εργαζομένων. Δηλαδή, στόχος είναι να επιτευχθεί η χρυσή τομή ανάμεσα σε διαφορετικές ανάγκες, από τη μία πλευρά είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και από την άλλη η διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι το 2022 νομοθετήθηκε διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2019 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 650 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου 2022 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 2%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 663 ευρώ, ενώ από την 1η Μαΐου 2022, ο κατώτατος μισθός έφτασε στα 713 ευρώ, αύξηση της τάξεως του 7,5%.

Επίσης, αυτήν τη στιγμή το κατώτατο ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες ανέρχεται σε 31,85 ευρώ (από τον Μάιο του 2022).

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr