Home Greek News ΗΠΑ: «Γκρίνια» Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν – Ζήτησε πολιτική ίσων αποστάσεων απέναντι σε Τουρκία και Ελλάδα

ΗΠΑ: «Γκρίνια» Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν – Ζήτησε πολιτική ίσων αποστάσεων απέναντι σε Τουρκία και Ελλάδα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να δείξει αποφασιστικότητα για την πώληση των F-16 στην Άγκυρα - Καμία αναφορά από τον Μπλίνκεν στο ζήτημα των μαχητικών

by _
0 comment 27 views
ΗΠΑ: «Γκρίνια» Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν – Ζήτησε πολιτική ίσων αποστάσεων απέναντι σε Τουρκία και Ελλάδα
ΗΠΑ: «Γκρίνια» Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν – Ζήτησε πολιτική ίσων αποστάσεων απέναντι σε Τουρκία και Ελλάδα

ΗΠΑ: «Γκρίνια» Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν – Ζήτησε πολιτική ίσων αποστάσεων απέναντι σε Τουρκία και Ελλάδα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να δείξει αποφασιστικότητα για την πώληση των F-16 στην Άγκυρα – Καμία αναφορά από τον Μπλίνκεν στο ζήτημα των μαχητικών


Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε, μετά την αποψινή συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, ότι το σημαντικό στο ζήτημα της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα, είναι κατά πόσον η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιδείξει αποφασιστικότητα.

Ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε επίσης ότι προέτρεψε τον Λευκό Οίκο να διατηρήσει πολιτική ίσων αποστάσεων απέναντι σε Τουρκία και Ελλάδα (σ.σ. σύμφωνα με ο τoυρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η αναφορά αυτή του Τσαβούσογλου είχε να κάνει με την πρόθεση των ΗΠΑ να πουλήσουν F-35 στην Ελλάδα). Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν ως «εποικοδομητική».Ανέφερε επίσης ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Μπλίνκεν, προσκάλεσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί την Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 20-21 Φεβρουαρίου και θα έχει επαφές υψηλής στρατηγικής σημασίας.

Επικαλούμενος τα «κοινά στρατηγικά συμφέροντα» ΗΠΑ και Τουρκίας, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «δεν πρέπει να σπαταλήσει μια τόσο σημαντική συμφωνία μεταξύ δύο συμμάχων, μόνο και μόνο επειδή κάποιος (σ.σ. ο Μπομπ Μενέντεζ) ή ορισμένοι την εμποδίζουν. Δεν πρέπει να υποκύψει», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον ότι ξεκαθάρισε στον Aμερικανό ομόλογό του πως η άρση των ενστάσεων της Άγκυρας στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποτελεί προαπαιτούμενο για την απόκτηση των F-16. Σημείωσε όμως ότι του επισημάνθηκε πως η άρση των εμποδίων που βάζει η Άγκυρα στο συγκεκριμένο ζήτημα θα συνεκτιμηθεί θετικά από το Κογκρέσο.

Η άρνηση της Άγκυρας να επικυρώσει το πρωτόκολλο για την προσχώρηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει εντείνει την ανησυχία των επικριτών της συμφωνίας στο Κογκρέσο.

Νωρίτερα σήμερα, ο Τσαβούσογλου δεν είχε κρύψει την αισιοδοξία του ότι η Ουάσινγκτον θα εγκρίνει την πώληση F-16 στην Άγκυρα, επικαλούμενος τα «κοινά στρατηγικά συμφέροντα» ΗΠΑ και Τουρκίας. «Έχουμε διαφορές, αλλά δουλεύουμε πάνω σε αυτές» είχε τονίσει από την πλευρά του ο Μπλίνκεν, αναφερόμενος στις σχέσεις των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Τουρκίας.

Η αμερικανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, αλλά κορυφαία στελέχη του Κογκρέσου αντιτίθενται σθεναρά σε αυτήν.Την ώρα, πάντως, που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε, έπειτα από ερώτηση της ΕΡΤ, πως οι υπάρχουσες κυρώσεις δεν επηρεάζουν την πώληση F-16 στην Τουρκία.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τη συνάντηση Μπλίνκεν-Τσαβούσογλου γίνεται μια «ξερή» αναφορά ότι συζητήθηκε και το θέμα του εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει εάν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέσπασε το πολυπόθητο αμερικανικό «ναι». Ο ίδιος, δε, ο Άντονι Μπλίνκεν σε ανάρτησή του μετά το τέλος της συνάντησης δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στο ζήτημα των F-16.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τα εξής:

«Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησαν την τέταρτη συνάντηση του Στρατηγικού Μηχανισμού ΗΠΑ-Τουρκίας στις 18 Ιανουαρίου 2023 στην Ουάσιγκτον.

Η υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Victoria Nuland συναντήθηκε επίσης με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Sedat Önal, υπό την αιγίδα του Στρατηγικού Μηχανισμού.Οι δύο πλευρές διεξήγαγαν εκτεταμένο διάλογο σε ένα ευρύ φάσμα τομέων διμερούς συνεργασίας και τόνισαν τη σημασία της εταιρικής σχέσης ως Συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Μπλίνκεν και ο υπουργός Τσαβούσογλου συνέχισαν τις εταιρικές και διυπηρεσιακές συζητήσεις που διεξήχθησαν από ανώτερους αξιωματούχους από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στις 17 Ιανουαρίου 2023, στην Ουάσιγκτον.

Ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν και ο υπουργός Τσαβούσογλου επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για μια προσανατολισμένη στα αποτελέσματα θετική διμερή ατζέντα.

Συζήτησαν για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας.
Ο υπουργός Μπλίνκεν και ο υπουργός Τσαβούσογλου υπογράμμισαν την ισχυρή στήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας ενάντια στον απαράδεκτο πόλεμο της Ρωσίας και επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για την εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό του πολέμου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ευχαρίστησαν την Τουρκία για τον ρόλο της στη διαμεσολάβηση της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι δυο υπουργοί αποφάσισαν να αυξήσουν τον συντονισμό και τη συνεργασία για την προώθηση της ειρήνης στον Νότιο Καύκασο.

Ο υπουργός Μπλίνκεν και ο υπουργός Τσαβούσογλου συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης του συντονισμού και της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ ενόψει των τρεχουσών απειλών και προκλήσεων. Επιβεβαίωσαν τη μακροχρόνια δέσμευσή τους στη συλλογική άμυνα ως Σύμμαχοι, καθώς και στην Πολιτική Ανοιχτών Θυρών του ΝΑΤΟ.

Συζήτησαν την εφαρμογή του τριμερούς μνημονίου που υπέγραψαν η Φινλανδία, η Σουηδία και η Τουρκία για την προώθηση της αίτησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Ο υπουργός Μπλίνκεν και ο υπουργός Τσαβούσογλου συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και συμφώνησαν στη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας και των διαύλων επικοινωνίας.

Ο υπουργός Μπλίνκεν και ο υπουργός Τσαβούσογλου επανέλαβαν την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν αντιτρομοκρατικές διαβουλεύσεις ως μέρος του Στρατηγικού Μηχανισμού, βασιζόμενες στην προϋπάρχουσα συνεργασία μέσω της επιβολής του νόμου και της ανταλλαγής πληροφοριών.Ο υπουργός Μπλίνκεν καταδίκασε για άλλη μια φορά την τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου 2022 στην Κωνσταντινούπολη και επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Τουρκίας στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας. Και οι δύο πλευρές σχεδιάζουν να διατηρήσουν στενό συντονισμό και συνεργασία στις προσπάθειες για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως του ISIS/Daesh και του PKK.

Συζήτησαν όλες τις πτυχές της συριακής κρίσης και επανέλαβαν τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας σε μια πολιτική διαδικασία σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Χαιρέτησαν την πρόσφατη ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για παράταση της διασυνοριακής παράδοσης ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης ευρύτερα ζητήματα στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης οικοδόμησης περιφερειακής σταθερότητας και συνδέσεων μέσω αυξημένης οικονομικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

Ο υπουργός Μπλίνκεν και ο υπουργός Τσαβούσογλου εκτίμησαν τη συνεχή ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.

Επιβεβαίωσαν τη σημασία της οικονομικής συνεργασίας και της αξιοποίησης των υφιστάμενων διμερών φόρουμ για την υποστήριξη περιφερειακών και παγκόσμιων οικονομικών ευκαιριών.

Και οι δύο πλευρές ενέκριναν έναν διάλογο για το κλίμα και την ενέργεια για την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας και της μετάβασης προς ένα καθαρότερο ενεργειακό μέλλον.

Αποφάσισαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους υπό την αιγίδα του Στρατηγικού Μηχανισμού για την ανασκόπηση της προόδου και τη διατήρηση της δυναμικής στη θετική διμερή ατζέντα. Οι δύο πλευρές χαιρετίζουν τις αυξημένες διμερείς συναντήσεις, μεταξύ άλλων στο ανώτατο επίπεδο, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού».

ΠΗΓΗ >>

https://www.protothema.gr/world/article/1330252/ipa-grinia-tsavousoglou-se-blinken-zitise-politiki-ison-apostaseon-apenadi-se-tourkia-kai-ellada/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr