Home ΔΙΕΘΝΗ Κίεβο: Η Ουκρανία είναι ένα «ντε φάκτο» μέλος του ΝΑΤΟ

Κίεβο: Η Ουκρανία είναι ένα «ντε φάκτο» μέλος του ΝΑΤΟ

by _
0 comment 156 views
Κίεβο: Η Ουκρανία είναι ένα «ντε φάκτο» μέλος του ΝΑΤΟ
Κίεβο: Η Ουκρανία είναι ένα «ντε φάκτο» μέλος του ΝΑΤΟ

Κίεβο: Η Ουκρανία είναι ένα «ντε φάκτο» μέλος του ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Άμυνας Aleksey Reznikov είναι βέβαιος ότι η χώρα του θα λάβει δυτικά βαρέα άρματα μάχης και τζετ.

Η Ουκρανία είναι ήδη «ντε φάκτο» μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Αλεξέι Ρέζνικοφ στο BBC σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι είναι «σίγουρος» ότι η επίσημη ένταξη του Κιέβου στη συμμαχία δεν ήταν μακριά.



«Η Ουκρανία ως χώρα, και οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, έγιναν [ένα] μέλος του ΝΑΤΟ. De facto, όχι de jure. Επειδή έχουμε όπλα και κατανοούμε πώς να τα χρησιμοποιήσουμε», είπε ο Ρέζνικοφ.

Είπε στο πρακτορείο ότι ήταν βέβαιο ότι το Κίεβο θα λάβει σύντομα πιο ισχυρό εξοπλισμό από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένων δυτικής κατασκευής τανκς μάχης και μαχητικά αεροσκάφη.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ήταν απρόθυμοι να στείλουν βαρύτερο οπλισμό στην Ουκρανία, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να διακινδυνεύσει κλιμάκωση και να τους παρασύρει απευθείας στη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Ο Ρέζνικοφ απέρριψε τέτοιες ανησυχίες, χαρακτηρίζοντάς τις ως απλή τυπικότητα.

«Αυτή η ανησυχία για το επόμενο επίπεδο κλιμάκωσης, για μένα, είναι ένα είδος πρωτοκόλλου», είπε ο υπουργός. Αρνήθηκε επίσης ότι τα σχόλιά του θα μπορούσαν να θεωρηθούν αμφιλεγόμενα εν μέσω της προσπάθειας της Δύσης να αποφύγει να θεωρηθεί ως συμβαλλόμενο μέρος στις μάχες.

«Γιατί [θα ήταν] αμφιλεγόμενο; Είναι αλήθεια. Είναι γεγονός», είπε, σχολιάζοντας τις σχέσεις του Κιέβου με το ΝΑΤΟ και τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας από τη Δύση. «Είμαι βέβαιος ότι στο εγγύς μέλλον, θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ, de jure», πρόσθεσε ο υπουργός.

Η Μόσχα θεωρεί την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια και έχει ονομάσει τη δημιουργία ουδέτερου καθεστώτος για τη χώρα ως έναν από τους στόχους της στρατιωτικής επίθεσης που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.



Ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία έγινε de facto μέλος του ΝΑΤΟ ήδη από τον Ιούνιο του 2022. Κατέθεσε επίσης αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και ζήτησε μια γρήγορη διαδικασία ένταξης.

Το ίδιο το στρατιωτικό μπλοκ, ωστόσο, ήταν λιγότερο πρόθυμο να εξετάσει μια τέτοια προοπτική. Τον Νοέμβριο, το ΝΑΤΟ επανέλαβε τη δέσμευσή του να δεχθεί την Ουκρανία κάποια στιγμή, αλλά είπε ότι το θέμα δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη προς το παρόν. Την άνοιξη του 2022, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Clement Beaune είπε ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες, ενώ ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte είπε ότι πάρα πολλά μέλη του ΝΑΤΟ ήταν εντελώς εναντίον της ιδέας.

ΠΗΓΗ: https://www.rt.com/russia/569827-ukraine-de-facto-nato-member/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr