Home ΔΙΕΘΝΗ Εγκαταλείπουν το πλοίο τα τρωκτικά! – Φέτος, πολλά μεγάλα ονόματα ΔΕΝ θα πάνε τελικά Νταβός καθώς η ίδια η εποχή της παγκοσμιοποίησης φαίνεται να…ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ!!!

Εγκαταλείπουν το πλοίο τα τρωκτικά! – Φέτος, πολλά μεγάλα ονόματα ΔΕΝ θα πάνε τελικά Νταβός καθώς η ίδια η εποχή της παγκοσμιοποίησης φαίνεται να…ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ!!!

ΟΥΤΕ Ο ΤΖΟΡΤΖ ΣΟΡΟΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΕΚΕΙ ΦΕΤΟΣ!!!

by _
0 comment 220 views
Εγκαταλείπουν το πλοίο τα τρωκτικά! – Πολλά μεγάλα ονόματα ΔΕΝ θα πάνε τελικά Νταβός φέτος
Εγκαταλείπουν το πλοίο τα τρωκτικά! – Πολλά μεγάλα ονόματα ΔΕΝ θα πάνε τελικά Νταβός φέτος

Γιατί η απουσία ελίτ στο Νταβός δεν είναι μόνο μεγάλος μπελάς για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, αλλά και για την παγκοσμιοποίηση

Ο κόσμος στον οποίο ευδοκίμησε το Νταβός διαλύεται και η σύνοδος έχει λιγότερα μεγάλα ονόματα που παρευρίσκονται σε σχέση με τα περασμένα χρόνια, καθώς η ίδια η εποχή της παγκοσμιοποίησης φαίνεται να τελειώνει.


Σχολιάζει το GreekNewsOnDemand.com: Υπάρχουν αναφορές εκεί έξω ότι, φέτος, ούτε ο ίδιος ο Τζόρτζ Σόρος θα πάει Νταβός!!!


Εντ Κόνγουεϊ

Πρόγραμμα επεξεργασίας οικονομικών και δεδομένων @EdConwaySky

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 16:44, Ηνωμένο Βασίλειο

Το Νταβός, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) και ο ιδρυτής του, Klaus Schwab, έχουν γίνει πιο διάσημοι από ποτέ τα τελευταία δύο χρόνια – αν και όχι για τους λόγους που θα ήθελαν.



Καθώς ο COVID-19 εξαπλώθηκε και ο κόσμος αντιμετώπιζε την πανδημία, ο κ. Schwab και το WEF, για να μην αναφέρουμε τους τακτικούς αντιπροσώπους όπως ο Bill Gates, έγιναν αντικείμενο μιας σειράς παράξενων θεωριών συνωμοσίας, οι περισσότερες από τις οποίες επανήλθαν στην υπόθεση ότι ήταν αποφασισμένοι για την παγκόσμια κυριαρχία.

Αφήνοντας κατά μέρος τις τραγικές λεπτομέρειες αυτών των ιστοριών, φαίνεται ότι έχασαν το πιο σημαντικό σημείο όλων, μακριά από το να γίνει πιο ισχυρό από ποτέ, το Νταβός αποτυγχάνει, το Νταβός…αποτυγχάνει.

Πριν προχωρήσουμε περαιτέρω, αξίζει να επισημάνουμε ότι το να καθορίσουμε τι «είναι» το Νταβός είναι εκπληκτικά δύσκολο.

Στον πυρήνα του, είναι μια τετραήμερη συνάντηση επιχειρηματιών, πολιτικών, ακαδημαϊκών, ακτιβιστών και, ναι, διασημοτήτων, στο βουνό σε ένα ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο.

Υπάρχουν ομιλίες από παγκόσμιους ηγέτες, φόρουμ όπου οι άνθρωποι μιλούν για τα μεγάλα ζητήματα της ημέρας, από τη φτώχεια στην κλιματική αλλαγή έως την ανισότητα και αμέτρητες συναντήσεις και πάρτι έξω από τους επίσημους κλοιούς του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Οι τραπεζίτες έρχονται εδώ για να συναντήσουν πιθανούς πελάτες και να κάνουν συμφωνίες σε σουίτες ξενοδοχείων, οι πολιτικοί έχουν ήσυχες διμερείς συναντήσεις με τους συνομηλίκους τους και με επιχειρηματίες.



Αλλά υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους το Νταβός έχει σημασία. Το πρώτο είναι: η σύγκληση εξουσιών.

Στέκεται και πέφτει στο αν μπορεί να πείσει αρκετούς ανθρώπους με επιρροή να έρθουν εδώ, έτσι ώστε οι άλλοι άνθρωποι με επιρροή να μπορούν να τους συνεννοηθούν.

Το δεύτερο είναι κάτι βαθύτερο: οι περισσότεροι από τους αντιπροσώπους εδώ επωφελούνται από έναν κόσμο όπου το κεφάλαιο και το εμπόριο κινούνται ελεύθερα από το ένα μέρος του κόσμου στο άλλο. Αυτός ο τόπος δεν είναι η εξήγηση για την παγκοσμιοποίηση των τελευταίων δεκαετιών, αλλά σίγουρα έχει ευδοκιμήσει σε αυτόν τον κόσμο.

Και στα δύο αυτά μέτωπα, τα πράγματα δεν φαίνονται καλά για το Νταβός.

Υπάρχουν πολλοί εκπρόσωποι της λίστας Α που έρχονται στο φόρουμ φέτος, από τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς μέχρι τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι, για να μην αναφέρουμε τους επιχειρηματικούς ηγέτες όπως ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon και, φυσικά, ο Bill Gates.

Εικόνα: Ο ιδρυτής της Microsoft Bill Gates (L) συνομιλεί με τον Klaus Schwab, τον ιδρυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός το 2008

Αλλά ο guestlist αυτή τη φορά φαίνεται πολύ λιγότερο βαρύς από το συνηθισμένο.

Δεν υπάρχει πρόεδρος των ΗΠΑ, κανένας πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και ακόμη και ο Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποιεί τη συνάντηση – δεν είναι περίεργο, δεδομένου ότι αυτά τα έθνη, και τόσα πολλά άλλα, παλεύουν με μια κρίση κόστους ζωής στην πατρίδα.

Το τέλος της ίδιας της παγκοσμιοποίησης;

Αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο ίδιος ο κόσμος στον οποίο ευδοκίμησε το Νταβός διαλύεται.

Υπάρχει πόλεμος στην ηπειρωτική Ευρώπη. Πράγματι, ορισμένοι έχουν περιγράψει τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως απλώς τις πρώτες κινήσεις σε έναν παγκόσμιο πόλεμο.

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Δύσης βρίσκονται σε νέο χαμηλό σημείο. Οι χώρες σε όλο τον κόσμο ανασχεδιάζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους και η εποχή της απρόσκοπτης παγκοσμιοποίησης φαίνεται να τελειώνει.

Το Νταβός έχει διαγραφεί πολλές φορές στο παρελθόν (ενδεχομένως και από τη δική σας πραγματικά), ωστόσο έχει καταφέρει κάθε φορά να αψηφά τέτοιες προβλέψεις.



Πολλοί πίστευαν ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα σήμαινε καταστροφή για το φόρουμ, ωστόσο παρακολούθησε περισσότερες από μία φορές και ήταν εδώ στην τελευταία χειμερινή συνάντηση στις αρχές του 2020.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο άλλοι λόγοι, πέρα από τους δύο παραπάνω, για τους οποίους το Νταβός αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή του μέχρι τώρα.

Το χτύπημα του COVID σε εκδηλώσεις πρόσωπο με πρόσωπο

Το πρώτο είναι η πανδημία που ξέσπασε λίγο μετά από εκείνη την περασμένη χειμερινή συνάντηση, η οποία αναμφίβολα έδωσε ένα πλήγμα σε γεγονότα πρόσωπο με πρόσωπο όπως αυτά.

Το Νταβός μπορεί να είναι πρωταθλήματα μεγαλύτερο και με μεγαλύτερη επιρροή από τα περισσότερα εταιρικά jambore, αλλά στον πυρήνα του αυτό είναι τελικά αυτό το γεγονός και χάρη στο Zoom και την απομακρυσμένη εργασία, ο τομέας των εταιρικών jambore παγιδεύεται σε μια δική του βαθιά ύφεση.

Το άλλο ζήτημα επιστρέφει σε κάτι για το οποίο ο Klaus Schwab, ιδρυτής του φόρουμ, έχει μιλήσει συχνά στο παρελθόν: την οικονομία των ενδιαφερομένων.

Αυτή η ιδέα, το πνευματικό τέκνο του πριν από δεκαετίες, είναι ότι οι επιχειρήσεις δεν υπάρχουν μεμονωμένα: βρίσκονται σε ένα πλέγμα διαφόρων διαφορετικών ομάδων, από τους μετόχους έως τους πελάτες έως τους εργαζόμενους και, ως εκ τούτου, το κράτος και την κοινωνία στην οποία λειτουργούν.

Η ιδέα ήταν ότι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να συνεννοηθούν με μια πιο λογική συνεργασία με καθένα από αυτά τα μέρη. Το επίσημο σύνθημα του Φόρουμ είναι «Δέσμευση στη βελτίωση της κατάστασης του κόσμου», αλλά θα μπορούσε να ήταν καλύτερο να δανειστεί το παλιό σύνθημα της BT: «Είναι καλό να μιλάμε».

Ωστόσο, ενόψει της κρίσης του κόστους ζωής, αυτές οι γραμμές επικοινωνίας φαίνεται να έχουν ξεφτίσει ή ενδεχομένως να έχουν σπάσει εντελώς.

Υπήρξε περισσότερη εργατική δράση τους τελευταίους μήνες από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο διάλογος φαίνεται να αποτυγχάνει.



Σχεδόν σε κάθε μέτωπο, λοιπόν, το Νταβός φαίνεται να αντιμετωπίζει βαθιά προβλήματα.

Μακριά από το να έχει αποκτήσει δύναμη τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται υπό μεγαλύτερη απειλή από ποτέ.

Θα υπάρξουν άφθονες φανφάρες από αυτήν την ελβετική πόλη τις επόμενες ημέρες: Ουκρανία, η κατάσταση της παγκοσμιοποίησης, η κλιματική αλλαγή – όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν εδώ από πάνελ της λίστας Α.

Αλλά αθόρυβα, σχεδόν αδιανόητα, αυτό το μέρος γίνεται λιγότερο σημαντικό καθώς ο κόσμος γύρω του αλλάζει.

ΠΗΓΗ >> https://news.sky.com/story/why-an-absence-of-a-listers-at-davos-is-not-just-deep-trouble-for-the-world-economic-forum-but-for-globalisation-too-12788056

 

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr