Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ακίνητα: Νέα εποχή για τον φόρο κληρονομιάς – Μόνο ηλεκτρονικά η δήλωση

Ακίνητα: Νέα εποχή για τον φόρο κληρονομιάς – Μόνο ηλεκτρονικά η δήλωση

Ο Οδηγός της ΑΑΔΕ

by _
0 comment 166 views
Ακίνητα: Νέα εποχή για τον φ…
Ακίνητα: Νέα εποχή για τον φ…

Ακίνητα: Νέα εποχή για τον φόρο κληρονομιάς – Μόνο ηλεκτρονικά η δήλωση

Ο Οδηγός της ΑΑΔΕ

Στη νέα εποχή μπαίνουν και οι κληρονομιές καθώς από εφέτος καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή.

Πλέον οι αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις κληρονομιάς υποβάλλονται μόνο μέσω της εφαρμογής myProperty.

Ο φόρος κληρονομιάς που αφορά τον κληρονόμο και καταβάλλεται σε έως 12 ίσες διμηνιαίες δόσεις (ή έως 24 εφόσον πρόκειται για ανήλικο υπόχρεο), κάθε μία εκ των οποίων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 500 ευρώ, εκτός εάν είναι η τελευταία. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου από τη βεβαίωση/έκδοση της πράξης μήνα και οι επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των διμήνων που ακολουθούν. Εάν ο υπόχρεος καταβάλει το σύνολο του φόρου μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης διμηνιαίας δόσης, έχει δικαίωμα έκπτωσης κατά ποσοστό 5%. Εάν ο φόρος που θα προκύψει είναι μικρότερος των 500 ευρώ το ποσό καταβάλλεται εφάπαξ και χωρίς έκπτωση.



Σε περίπτωση που η δήλωση αφορά μόνο κινητά και η καταβολή του φόρου δεν διασφαλίζεται, ο φόρος βεβαιώνεται και καταβάλλεται εφάπαξ εντός τριών ημερών από τη βεβαίωση ενώ σε περίπτωση εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης, ο φόρος καταβάλλεται σε μία δόση εντός 30 ημερών χωρίς έκπτωση.

Σύμφωνα με τον Οδηγό της ΑΑΔΕ, στην περίπτωση που οι δηλώσεις κληρονομιάς περιλαμβάνουν κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, τότε υποβάλλεται κοινή ηλεκτρονική δήλωση η οποία συμπληρώνεται από τον συμβολαιογράφο, όταν από τον έλεγχο της εφαρμογής διασφαλίζεται η καταβολή του φόρου σε δόσεις.

Όταν από τον έλεγχο της εφαρμογής δεν διασφαλίζεται για τα κινητά η καταβολή του φόρου σε δόσεις, υποβάλλεται χωριστή ηλεκτρονική δήλωση και ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ. Εφόσον ο φορολογούμενος επιθυμεί να δώσει εμπράγματη ασφάλεια για την καταβολή του φόρου των κινητών σε δόσεις, τότε υποβάλλει χειρόγραφη δήλωση στη ΔΟΥ.

Σε έντυπη μορφή εξακολουθούν να υποβάλλονται είτε μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου» ενδεικτικά:

  • οι δηλώσεις που αφορούν ακίνητα εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών,
  • οι δηλώσεις αναβολής φορολογίας,
  • οι δηλώσεις με αντικείμενο κινητά κάθε είδους ή μετρητά και δεν διασφαλίζεται η πληρωμή του φόρου από την περιουσία του υπόχρεου κληρονόμου, για τα οποία ο φορολογούμενος παρέχει ασφάλεια ή εγγυητική επιστολή τράπεζας, προκειμένου να βεβαιωθεί ο φόρος σε δόσεις,
  • οι δηλώσεις κληρονομιάς επικαρπίας, η οποία περιέρχεται λόγω θανάτου του επικαρπωτή στον ψιλό κύριο που έχει αγοράσει την ψιλή κυριότητα, για την οποία υπόκειται σε φόρο για τα υπόλοιπα δέκατα της αξίας της πλήρους κυριότητας,
  • οι αρχικές δηλώσεις που η συνολική αξία του ενεργητικού κάθε δήλωσης υπολείπεται της συνολικής αξίας του παθητικού της ίδιας δήλωσης κληρονομιάς.

Τέλος, αν έχει υποβληθεί δήλωση φόρου κληρονομιάς από τον συμβολαιογράφο για ακίνητα και ο κληρονόμος διαπιστώνει ότι δεν έχει συμπεριληφθεί κάποιο κινητό περιουσιακό στοιχείο τότε ο κληρονόμος οφείλει ο ίδιος να υποβάλει τροποποιητική δήλωση. Η ως άνω δήλωση νοείται ως τροποποιητική επί της δήλωσης που έχει υποβάλει για λογαριασμό του ο συμβολαιογράφος. Η νέα αυτή δήλωση θα περιλαμβάνει τα ακίνητα που έχει δηλώσει ο συμβολαιογράφος και ο κληρονόμος μπορεί να προσθέσει κάποιο κινητό περιουσιακό στοιχείο, όμως δεν μπορεί να τροποποιήσει ό,τι αφορά στα ακίνητα. Τα ακίνητα τροποποιούνται μόνο από τον συμβολαιογράφο.

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr